GREEMENT DUNARE, DELTA SI COSTIER

Creat de deltasub, Iulie 11, 2018, 04:59:45 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

deltasub

Cum am scris in titlu, am facut o serie de ajustari in greement pentru a naviga cu vele pe ape interioare.
Pentru ca pe Dunare catargul imi dadea probleme cand ma apropii de mal cu arbori iar ca sa-l dau jos imi lua mult timp, am decis sa schimb catargul si velatura. Pe Dunare de regula vantul bate din amonte sau din aval datorita pomilor de pe maluri care canalizeaza curentii de aer. Am zis ca o velatura aleasa mi-ar fi mai de folos pe un catarg mic pe care pot sa-l dau jos la nevoie in cateva secunde.
Am cumparat o teava de duraluminiu de 100 mm cu 5 m lungime si am modificat niste vele vechi. Am facut si un fockroller folosind un butuc de bicicleta,discuri de frana de inox si rulmenti tot de inox. Iar pentru inbunatatirea confortului am facut un umbrar si am pus un panou fotovoltaic de 120w, care va merge in paralel cu cel existent de 40.
Pun cateva foto si astept parerile voastre privind manevra barcii cu o asa velatura.

Don Basilio

felicitari pentru roll-fock, sunt curios cat urca in vant cu vela trapezoidala

deltasub

Încă nu știu cum va merge cu vela trapezoidala. Din cauza unor probleme  neprevazute, anul ăsta nu am pus barca pe apă. A rămas pentru anul viitor.
Voim sa încerc greementul acesta și pentru ca iarna, în timpul staționarii barcii, catargul meu a fost atins de un tractor și am cateva piese de înlocuit.
Acum studiez un sistem de tertarolare a velei patrate.

deltasub

Anul acesta am făcut ceva probe cu vela pătrată.  Nu am putut sa navig decât pe Dunăre, pe mare poate la anul. Oricum, am fost mulțumit. Judecați și voi:
https://www.youtube.com/watch?v=KiPJvJmFDVE

Florio

Imaginea velei pătrate e cel puțin interesantă pentru vremurile actuale :) .
O văd foarte manevrabilă și faptul că se rotește puțin în plan vertical pentru a ataca mai bine vântul, o scoate un pic din modul tradițional de lucru.
De apreciat este cât de bine se mișcă în ultimele secvențe ale filmului, cu vânt travers.