Limanu Thassos cu Bavaria 31

Creat de cristi radulescu, Aprilie 07, 2019, 03:48:44 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

cristi radulescu

Idea era ca cei care se invoiesc de la munca/concediu sa aiba nevoie doar de 5 zile libere 24-28, sa ajunga in tara pana pe 29-30 Iunie. Daca jobul nu este o problema putem foarte bine sa plecam pe 23 sau 24. Daca jobul o permite pentru ghrt/Iris puteti sa ramaneti la barca pana ma intorc din tara cu sotioara. Eu mi-am planificat o iesire de 10 zile in prima jumatate a lunii Iulie si inca 10 zile in a doua jumatate a lunii August.

syRebekah

Salut Cristi, sunt Gheorghiţă

Personal sunt liber în orice variantă. Cu rămasul pe barcă, îţi mulţumesc pentru ofertă; vedem atunci, inclin să revin şi eu.

Părerea mea (publică deoarece poate folosi şi altora).

Prima întrebare, dacă avem un orar de respectat? Personal nu am, şi sunt flexibil aici.

Apoi, mergem la motor sau aproape exclusiv la vele. Este o excursie relativ downwind, mai puţin între Dardanele şi Thassos, deci putem să facem sailing (cu excepţia strâmtorilor desigur). Dar asta poate însemna mai puţin de 100 mile zilnic, probabil cam 75. Eu îmi doresc cu vele.

Referitor la formalităţi: dacă facem intrarea în BG, trebuie să facem şi ieşirea, şi vom avea de ales între Burgas (e cam ocolit) şi Tsarevo.
Cu Turcia nu ştiu ce să zic. Dacă spui că merge să stăm pentru realimentare cu şaorme, te cred, am comis-o şi eu :) Oricum e bine să avem paşapoartele la noi.
Cu Grecia, trebuie să facem intrarea şi DEPKA (cum se mai numeşte) deoarece venim din spaţiu non-Schengen. Rar dar poţi fi controlat. Asta impune Limnos sau Alexandropoulis. Cred totuşi că poţi să laşi barca în Thassos şi să mergi, când revii, în Alexandropoulis să faci actele (e cam nelegal desigur).

Referitor la destinaţii, din ce am fost eu:
Balcic e o marină murdară, fără facilităţi - nu au nici măcar toaletă, nu mai vorbesc de duşuri etc. Desigur că putem face pe barcă. Cred că au curent. Nu cred că au apă. Oraşul în sine are în apropierea marinei doar bodegi comerciale şi în sezon e turistic. Sincer aş evita.
Varna mi se pare mult mai interesantă, restaurante mai bune, centrul pietonal e frumuşel etc Facilităţile marinei sunt minime şi aici (la LZ sunt o toaletă şi un duş cu un aspect neîntreţinut, uneori cam murdare dar utilizabile; la cea de la intrare nici o facilitate dar era la juma de preţ). Chandleries.
Sveti Vlas pare o marină scumpă pentru power boateri. N-am fost acolo.
Nesebar e foarte aglomerat şi super scump în sezon. Preţuri chiar peste România, calitate îndoielnică. Marina nu are toalete şi nici duşuri. Au curent şi cred că apă.
Sozopol (oraşul) este foarte mişto. Găseşti câte o atmosferă plăcută pentru toate gusturile, inclusiv un blues/jazz acompaniat de un vin bun şi atmosferă de oraş vechi. Marina e foarte ok, de fapt e principala marină a bulgarilor. Chandleries bine aprovizionate.
Se poate sta la ancoră în estuarul Ropotamos sau pe lângă Primorsko.
Tsarevo e un orăşel micuţ de provincie, dar marina e ok, bine protejată, duşuri, toalete, curent şi apă. Fără chandlery dar au un club de yachting cu ceva atelier.
Din ce ştiu la nici unii nu e combustibil în marină. Eu când am alimentat am plecat cu taxiul şi canistrele.

În Turcia: cred că principala atracţie o constituie traversarea Bosforului, în rest nu am preferinţe.

Grecia:
Cunosc Samothraki bine, insula mi se pare specială şi am fost de multe ori. Cel mai bine se vizitează cu maşina. Kamariotissa din păcate este absolut banal, merită cât de cât o tavernă de peşte lângă poştă şi o cofetărie ok. Recomandarea mea este Therma (intrarea în marină e mai dificilă, cam colmatată, toamna trecută era balizată). Dacă vremea e ok se poate ancora în "radă", fund de nisip cu bolovani şi ocazional iarbă de mare. Pentru a vedea cât de cât Therma este necesară minim o zi întreagă, dar merită. Insula în sine ia minim 4-5 zile cu maşina, fără diving.
Thassos mi s-a părut ok pt diving şi familişti. Mâncarea a fost constant cea mai puţin gustoasă din tot ce am mâncat în GR.

Ref navigaţie:
Din partea mea putem să navigăm şi noaptea, am făcut-o şi în cart de 2 e ok, safe. Intrarea în marine numai pe lumină. Prefer carturile mai lungi de 4 ore, astfel încât cine nu e de cart să poată dormi în linişte.
De la cap Kaliakra la Balcic nu prea e vânt. Din Dardanele spre Samothraki/ Alexandropoulis va trebui urcat contra Meltemi şi contra valului, poate avem noroc şi prindem o zi / noapte liniştită. În rest e downwind, pilot automat şi genovez. Ajută un whisker pole / genneker.
Cred că barca va avea nevoie de antivegetativ, m-am uitat la ea în weekend.
fost ghrt.

sorin dinu

Va salut.

Daca mai este un loc disponibil as dori sa particip la aceata tura.

Multumesc

Florio

Citat din: syRebekah din Mai 06, 2019, 07:47:33 PM
..............
Referitor la destinaţii, din ce am fost eu:
Balcic e o marină murdară, fără facilităţi - nu au nici măcar toaletă, nu mai vorbesc de duşuri etc. Desigur că putem face pe barcă. Cred că au curent. Nu cred că au apă.

În caz că vă opriți și e nevoie:
Au posturi cu apă și curent, la pontoane.
În colțul digului este stație de carburant, wc și duș este pe țărm în sediul marinei. Adâncimi și restul detaliilor le-am dat în postul #54 de aici - https://forum.capcompas.ro/index.php/topic,1010.75.html

Cei de la marina Balcic nu mi-au părut deloc prietenoși, ci strict relație client-ban. Stai doar o oră-două? Plătești o zi. Ai barcă mică? Plătești ca pentru una de 50 picioare. De ce? Pentru că aici mai avem locuri, la pontoanele mari :)
Prețul nu e mare, dar poți lua omului banii și cu binișorul, nu cu senzația de impunere.

În caz că faceți o singură oprire la bulgari, întocmiți tot acolo și actele de ieșire și-ați scăpat de o grijă :)

iris

La mine singura problema e ca ma intorc din Croatia pe 20 si ar fi,totusi obositor (nu imposibil) sa ma prezint la 9 la Limanu,pe 21.
   Ceea ce vreau sa spun ca eu nu sunt legat de un program la job-ul meu,pot cam oricand.

syRebekah

Un ocol pe la Varna, Sozopol şi Tsarevo adaugă cam 50-60 nm, un ocol doar pe la Balcic cam 25 nm.
Eu am întrebat în primăvara 2016 de toalete şi duşuri pe paznicul marinei, care ne-a luat şi banii (pentru pontonul mic). Nu (mai) aveau. Toalete la restaurant, duşuri ioc. Am mâncat ceva şi am plecat la Varna.
fost ghrt.

Bogdan

Citat din: syRebekah din Mai 06, 2019, 07:47:33 PM

Cu Grecia, trebuie să facem intrarea şi DEPKA (cum se mai numeşte) deoarece venim din spaţiu non-Schengen. Rar dar poţi fi controlat. Asta impune Limnos sau Alexandropoulis. Cred totuşi că poţi să laşi barca în Thassos şi să mergi, când revii, în Alexandropoulis să faci actele (e cam nelegal desigur).

In Thassos nu cred ca veti avea probleme cu formalitatile. Eu am facut intrarea in Grecia dupa vreo luna si ceva dupa ce am ajuns in Limenaria. Am lasat barca acolo si dupa ce m-am intors, am fost cu masina pana in Limenas ( port of Thassos) pentru ca doar acolo au politie portuara si am facut intrarea. Pana atunci nimeni nu m-a deranjat desi in Limenaria postul de politie local este la 20 m de marina.
Apropo, de curand au montat pe cheu pilonii cu apa si curent si functioneaza. Mai sunt de pus bolarzii ( cred ca asa se numersc blocurile de beton pentru mooring line) si toaletele.  Nu cred ca mai dureaza mult si vor pune taxa.

cristi radulescu

In postare dau ca destinatie finala Kavala-Thassos fiindca stiu ca in Kavala este port of entry dar daca il gasim si in Thassos cu atat mai bine. Daca nu resusesc sa fac intrarea la sosire, ma gandeam si eu ca nu o sa fie o problema daca o fac dupa cateva zile cand ma intorc la barca prin Kavala. Am Dekpa vizat anul trecut in Kefalonia, am vazut ca grecii sunt in general destul de relaxati pe tema asta.
Bulgaria se viziteaza doar atat cat ne face placere si nu ne incurca prea mult, nu se vrea delivery,vrem sa ne simtim bine dar daca presupune sa ne plimbam prea mult pentru formalitati renuntam, din ce citesc se pare ca pica varianta cu 2 porturi la Bulgari, avem :
Limanu - Balchik-Rumeli
sau Limanu - Rumeli facut direct, l-am facut anul trecut pe 20 Septembrie cu vant din pv in 34 de ore fara probleme si ne mai ramane o zi in plus de hoinarit prin Egee

Povesteam in blogul de pe barcaholic ca de cate ori am prins ocazia in voiajul Lefkada-Limanu am avut velele sus si eram singurul velist la bord, acum cu atatia oameni experimentati nici nu se pune problema. Si la 25-30 de kn barca este mai confortabila cand are velele sus, nu calca bine pe val de peste 1 m pe chila dreapta. Singurul dezavantaj ar fi ca este barca de cruiser comfortabil nu are spinnaker/genakker...  Asta am gasit, asta am luat, m-am uita dupa un Moody S31 racer/cruiser dar avea alte probleme si pentru inceput Bavari eate perfect.
Sotia este in concediu pe vara asa ca o saptamana este permisia pe care am primit-o dar cine doreste vorbim si poata sa ramana la barca.

sorin am discutat si de varianta de 4+1 mai devreme ar putea sa fie un loc liber, cand trebuie sa ai raspunsul ?

syRebekah

Dacă limita de timp pentru Limanu - Thassos - Kavala este de o săptămână şi mergem la vele (cu motorul decât dacă nu e vânt şi în strâmtori) atunci este destul de strâns: 6 zile cu 75 de mile pe zi de abia acoperă distanţa teoretică, iar popasurile peste noapte sunt excluse.
fost ghrt.

cristi radulescu

Karistos ( S Evia ) - Limanu facut la sfarsit de Septembrie cu vreme proasta Bf 6-7  din nas 5 zile curent impotriva pe stramtori s-a facut intr-o saptamana. A ajutat supramotorizarea , are motorul de 29CP care este optional pe Bavaria 34.  Acum stiu prea bine ca ce ne dorim nu iese de fiecare data , de aceea l-am sfayuit pe un coleg care avea o nunta pe 28 sa se gandeasca bine daca vrea sa vina ;D Pe 20 Iunie cand avem o prognoza decenta putem vedea daca e nevoie sa plecam pe 23 cu o zi mai devreme .O sa fie o tura de noapte in Marea Neagra si sunt sanse sa facem si in Marmara o etapa de noapte daca vremea o permite ca sa avem o zi plina pe Samothraki. Barca ramane cateva zile in Thassos cel mai probabil ( am inteles ca marina din Kavala este super aglomerata ) . Iulie , August, Septembrie 2 sau 3 ture de cate 10 zile cutreierat prin Egee Khalkidiki, N Sporades, Evia cu optiunea ca pe final de sezon daca gasesc o marina mai convenabila in Ionio sa o duc acolo. Iernat Oct-Iunie pe uscat in Grecia

syRebekah

Ok. Dacă băgăm motor desigur că iese totul la timp, sub rezerva vremii. Sper să iasă orarul şi cu velele :) Prognoza este destul de bună cu aprox. 5-6 zile înainte.

fost ghrt.

acig

Legenda spune ca atunci cand navigi, planificand data atigerii destinatiei, cam 60% din ruta o  faci pe motor.
Asa ca lasati berea si luati motorina ! ;D
,,Lumea este un loc periculos...   Nu atat din cauza celor care fac rau, cat mai ales a celor care privesc si-i lasa sa faca rau !" Albert Einsten

cristih

Buna tuturor! Eu sunt cel care ar trebui sa se gandeasca bine la timing. Am nunta, nu a mea :), pe 29 iunie la Suceava. Astfel, cel tarziu pe 28 dupa amiaza/seara ar trebui sa fiu in Bucuresti.
Daca ne incadram sa ajungem inapoi in acest interval, eu as veni. Daca se intarzie pe drum, cred ca as putea pleca chiar mai repede spre casa dintr-una din locatiile din Turcia. Nu am investigat optiunile de intoarcere, dar as pleca cel mai devreme dupa Marmara.

Mi-ar face mare placere sa cunosc oameni atat de pasionati ca voi si sa invat mai multe din tainele marinariei.

cristi radulescu

Salutare Cristi, asta e buba cea mare ca dureaza cel putin o zi si costa vreo 300 de EUR  formalitatile de intrare in Turcia :-(  Nu le-am facut nici cand am venit din Lefkada la Limanu in 2018, se merita doar daca ai de gand sa stai macar o saptamana prin Istanbul/Marmara eventual sa faci coasta Turciei la Egee. Deci pentru toata lumea dupa plecare din Limanu sau Balchik 5-6 zile pana in Samothraki nu se poate pleca acasa ( exceptand urgente ) Si din Samothraki ai jumatate de zi pana pe continent cu legatura ferry . Nu vad nici un scenariu in care sa se poata ajunge inapoi in Romania mai devreme de 30

cristih

Inteleg. Ma vad nevoit sa spun pas :(