Teorii, de ce-uri ...

Creat de alinm, Aprilie 15, 2019, 01:27:06 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

alinm

Salutari,

De cateva luni tot rumeg forumul si pe masura ce citesc am mai multe intrebari decat clarificari. E de studiat.

Sunt in continuate in cautarea barcii potrivite.

Acum am o intrebare legata de forma barcilor, in speta diferenta intre o barca clasica si una pneumatica. Pneumaticele chiar de dimensiune relativ mica sunt in general certificate si pentru categoria C, chiar daca inaltimea balonului e relativ mica comparat cu unele rigide. De asemenea se spune ca sunt foarte sigure. Mereu am presupus ca e vorba de faptul ca daca e plina de apa ea pluteste datorita flotoarelor dar ca o barca rigida cu borduri mai inalte se va comporta mai bine pe valuri.

Recent am dat de filmuletul asta:
https://youtu.be/wgf-xFO8mx0

Se pare ca nu e numai flotorul, in filmulet pare ca pneumaticele nu sunt deloc afectate de acel curent si nu iau nici o picatura de apa in schimb cea rigida ia apa cam repejor. Bineinteles ca daca avea chesoane sau rezerva de flotabilitate nu se ducea la fund, totusi mi se pare ca ia apa cam repede fata de celelalte.

Comportamentul pneumaticei tine si de altceva decat de forma operei vii? Daca ar fi fost o rigida cu forma exterioara de pneumatica dar fara flotoare, doar forma, s-ar fi comportat la fel?

Alex1958

Salut,
Cautarea barcii potrivite trebuie sa inceapa intodeauna cu intrebarea ce vrei sa faci cu ea.
S-o legi la ponton si sa vezi daca rezista cand vine feribotul nu cred ca este o optiune. Nici sa te iei dupa rezultatele unui astfel de test parca nu mi se pare edificator.
Barca ti-o alegi ca sa te dai cu ea pe apa, adica sa o conduci cu placere si in siguranta, sa te plimbi, sa explorezi sau sa pescuiesti..
Daca vrei sa te duci din punctual A (de la un cheu unde o lasi la apa) in punctual B (locul tau de pescuit de pe mal sau alta atractie) o pneumatica poate fi foarte buna daca ai grija sa nu stai prin calea unor mari vapoare sau unor mari nebuni.
Daca vrei sa pescuiesti din barca toata ziua cred ca ar trebui sa te gandesti la o barca rigida sau macar RIB.
Prima data declara ce anume iti doresti sa faci cu barca ta, cam ce buget iti propui sa aloci pentru asta si dupa aia vei incepe sa capeti raspunsuri.
Toate cele bune!

Zodiac

Cu totii , cred ca am trecut prin ce treci tu acum . Cred ca vrei un RIB ...dar inca ...nu stii  ;D ! Nu exista o barca ...si mare...si mica...buna pentru ape serioase de gen Dunare , Delta , mare...si in acelasi timp micuta...fasneata...si usor de transportat pentru pescuit pe lacuri .
Daca esti decis , pana la urma tot la doua barci vei ajunge , din cate am inteles un Antonov si probabil un RIB micut !
La targ am vazut unele pe care le studia toata lumea...exact pentru pescuit :
https://barciaccesorii.ro/produs/atlantis-lite-tenders-a300d/
Nu fac reclama , pot recomanda doar ce cunosc eu !

kama3

Uitandu-ma la filmuletz, copaia care se duce la fund pare a avea niste compartimente la prova, pupa si pe mijloc. N-ar fi trebuit sa o tina la suprafata? Ca s-a dus ca bolovanul l-a fund..

alinm

Salut Alex. Inteleg ce spui tu si sunt de acord. Nu am experienta, incerc sa invat cat mai multe, inca nu imi dau seama cum ar trebui sa fie dar citind recomandarile pe aici si pe alte forumuri apar informatii contradictorii, preferinte ... incerc sa deslusesc ce ar fi ok pentru mine.

Pentru pescuit la spinning, vreau 3 barci, stabilitate initiala mare pentru pescuit in picioare, mobilitate buna, comportament bun pe valuri, sigura. Am zis ca ar trebui una de 1 persoana usoara si compacta pentru lacuri mici, una de 2 persoane de lacuri si rauri interioare medii-mari, una de delta si dunare. Am vb cu Vali, am comandat barca lui de 4.3 dar am renuntat cand am vazut ca nu-mi intra in garaj pe peridoc, nu vreau sa fac imprivizatii si alte compromisuri ... ttrbuie sa caut ceva pana in 4m.
Mi-am luat materialele pentru una mica, cu fund plat, un mini jon boat cartopper pentru lacurile mici. Imi trebe aia de lacuri mari, delta si dunare. Desi am vandut recent pneumatica deoarece mi s-a parut extrem de sensibila, inca ma gandesc la alternative gen Whaly 370 ...

Desi nu ma dau banii afara din casa, sunt dispus sa fac un efort si sa investesc intr-o barca buna pentru ca mai ales pe dunare pot aparea situatii dificile. Prefer sa iau una certificata, nu am curaj sa ma apuc de construit una, nu e ca la aia mica de baltute  - poate dupa ce imi fac mana pe aia ma mai gandesc. Chiar ni-ar placea modelul Tropic 12.

Intrebarea din acest topic e legata mai ales de ... siguranta. Cele cateva (putine) barci rigide pe care le-am vazut, nu mi se pareau foarte stabile. Prietenii imi zic in cor: Linder 400 sportsman. E o idee, incape la limita in garaj, nu-mi place ca nu am spatiu deschis, mi-ar placea fara bancheta din mijlic, e foarte scumpa. Ma tot uit pe youtube la barci de aluminiu si am dat de filmuletul de mai sus. De aici intrebarea.

alinm

Zodiac, cred ca mi-ar placea un RIB, dar rigid. Nu mai vreau pneumatica. Mi-am luat una in toamna, am facut o singura iesire cu ea, am zgariat deja un balon. Era un Kolibri KM280DL, material 1100dtex. Mai am o experienta de delta cu o pneumatica mare, Bombard Taifun 420, am cautat un loc de acostare mai bine de o jumatate de ora - poate pare amuzant dar eu aveam o urgenta ...

Zodiac

Si eu cred ca am stresat o perioada colegii de pe forum cu...siguranta...siguranta...siguranta ! Pana am vazut acest filmulet :
https://www.youtube.com/watch?v=9OSGzmRbtUg
Desi nu cred ca omul e ...bine la cap ;D si nu e recomandabil ce a facut , totusi... ! Daca mai folosesti si Hypalon...!

Alex1958

RIB inseamna Rigid Inflatable Boat. Are punte rigida si baloane gonflabile.
Spining-ul nu prea se impaca cu pneumatica, cel putin in acceptiunea mea. Cei de la LRS (Liga Romana De Spining) au alta parere.
In delta tragi pe langa plauri, prin canale inguste cu lemne/ pomi uscati, nu prea se preteaza pneumatica. Eu n-am vazut prea multi pescari la spinning in delta cu pneumatice.
Iti trebuie o rigida deschisa de +5 m lungime. O pui pe peridoc si o cari si in delta si pe rauri, lacuri mari. Eu am avut una si am tinut-o afara cu o husa de stationare gandita pentru iarna -sa nu stea zapada pe ea. Barca nu o iei sa te rasorni cu ea si sa ramana deasupra. Barca o manevrezi ca sa nu te rastorni si cand e furtuna, ei bine nu iesi! Stai la adapost si astepti sa treaca.
Deci zic ca iti trebuie numai 2 barci.

stefand600

Cred ca ar trebui sa iei in calcul si un eventual trimaran sau catamaran open. Gen Boston sau Molinari sau Kmaxi. Eu folosesc de 6 ani un trimaran Vega si sunt multumit si la spining si la viteza si la stabilitate in stationar si stabilitate dinamica. Creoaziera 30 km/h, viteza maxima 40 km/h.
Stefan D

alinm

Sunt putin limitat de garaj, care are fix 490cm. In pmus fata de barca ar fi motor sa zicem cca 40cm, la care se adauga protapul peridocului, sa zicem cca 50cm. Deci barca ar trebui sa fie maxim 4m. As prefera chiar putin mai scurta, sa nu ma impiedic de ea de fiecare data cand intru in garaj, prin garaj am accesul si la beci si o sa circul des pe acolo.

Pana acuma m-am oprit la variantele de mai sus, respectiv Whaly 370 (polietilena) sau Linder 400. Am mai cochetat cu barcile Alaska de akuminiu facute in Italia, m-am uitat si la modele canadian 372, ceva fibre de sticla de pe la noi ...

Eu sunt din Zalau, departe de toate apele navigabile, nu prea am unde sa le vad. Pe aici lumea se da cu pneumatice sau barci mici de aluminiu.

Stefan, multumesc de sugestie, o sa caut si modelele recomandate de tine. Kmax mie nu imi place, nu stiu de ce le zice forma de catamaran, pentru mine catamaran inseamna altceva, astea sunt barci cu fund plat si din cate am aflat nu sunt recomandate pe dunare si in delta.

Mi-ar placea ceva gen Webster Twinfisher dar nu se gasesc pe la noi:
https://m.youtube.com/watch?v=tpjK5vFKK1M

M-am gandit sa construiesc ceva de genul dar nu am gasit planuri, cum zicea si Vali nu merita facut asa "dupa ureche" ca e pierdere de timp, materiale si poate fi si mai grav.

stefand600

Whaly nu arata rau, Jeanneau Cap 370 este la fel, dar eu am vazut o barca din polietilena valurita toata din cauza soarelui.
Stefan D

Alex1958

Citat din: stefand600 din Aprilie 15, 2019, 03:44:50 PM
Cred ca ar trebui sa iei in calcul si un eventual trimaran sau catamaran open. Gen Boston sau Molinari sau Kmaxi. Eu folosesc de 6 ani un trimaran Vega si sunt multumit si la spining si la viteza si la stabilitate in stationar si stabilitate dinamica. Creoaziera 30 km/h, viteza maxima 40 km/h.
Stefane,
Ca stabilitate, intr-adevar Kmaxi m-a impresionat si pe mine cand m-am dat cu ea. Dar la valuri e rodeo, nu barca. Nu taie valul ca o barca cu prova ascutita ci il sare si sari si tu odata cu ea. Cand ai valuri din fata trebuie sa te opresti si sa le astepti. Daca trebuie sa treci un lac infoiat de vant ai pus-o....Poate ca un catamaran cu corpuri ascutite totusi merge.

stefand600

Cu Kmaxi nu m-am dat dar cu Boston 360 da, si pot sa spun ca nu are rival in limita a 4 metri. Nici Vega mea nu topaie tare dar, ai dreptate, este pe corpuri ascutite.
Stefan D

Mihai-Andrei Manea

Salutare,

Mi se pare ca garajul te limiteaza mult in alegerea barcii potrivite pentru ''spinning 2 pers. + pescuit in Delta''. Gandeste-te si la varianta de a o tine afara ( cu o prelata buna ) , sau modifica un pic garajul :).
Ca si variante interesante de echipare interioara uite-te la Finval 510CS Rangy sau HY 5.0 Fish SC/HY 520 Kingfisher SC, dar nu cunosc cum se comporta pe Dunare sau lacurile din delta in conditii de valuri si vant.
Pentru Delta as alege AN510 / Romcraft 480 sau 500 / Black Sea 510 / Bratesul Golf 480 sau 535, dar cu amenajarea interioara in genul barcilor de mai sus si un motor de 30-50 cp.

Spor!

alinm

M-am gandit, a picat varianta cu tinut afara. Daca aveam curte ...

Rigiflex cap 370 mi se pare chiar ok, imi place si interiorul, o sa mai studiez.