Down East Cruiser 23

Creat de Sorin., Septembrie 16, 2019, 02:42:33 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Sorin.

Citat din: Vali din Septembrie 18, 2019, 12:25:46 PM
..............
Spun asta deoarece un coleg de forum are o barca similara, Shetland 640, complet echipata si gata de mars, pe care nu o mai foloseste, din cauza ca si-a luat o cabinata mai rapida. Poate ar fi fost o alternativa sa iei o barca la gata, si sa te bucuri direct de ea, decat sa ti-o faci singur. E vorba de aceasta barca: https://forum.capcompas.ro/index.php/topic,1848.0.html
...............

Vali... ce fac cu mana mea se numeste... lucru manual, sa nu spun... arta! :)
Imi e permis sa dau din casa? Mi-am dorit de mult o barca dar nevasta-mea nici nu a vrut sa discutam despre asta. In ultima instanta, mai in gluma, mai in serios... mi-a spus: 'daca o faci tu, e ok'! Cred ca vazand-o construindu-se o sa se indragosteasca de ea, mai ales ca o sa-i poarte si numele.
Cu siguranta, la final, nu va arata de loc ca cea din poza. Pastrez doar coca si osatura pentru a putea iesi si pe mare. E un proiect – poate pe termen lung, pe ca mi-l asum. Va fi 'barca mea' si la propriu si la figurat.

Sorin.

Dragos de la Welde e foarte promt!  :). Abia astazi, dupa mai bine de o luna mi-a trimis placajul de mesteacan de 7mm. Una peste alta... arata foarte bine! Aveam mari temeri dupa discutiile si pozele pe care le-am vazut aici pe forum.
- fibra pe lungimea placii,
- fara defecte! In general o fata curata iar pe cea de a 2-a... 2-3-4 noduri , corectate/ peticite,
- fara goluri la interior!
- fara ondulatii majore,
- curios... dar nu pare atat de dur la indoire longitudinala
- greutatea unei placi de 7 mm – exact 7! este de 14 kg, ceea ce inseamna 640kg/mc
- 12 placi necesare pentru coca , 1500 lei adus la Iasi.

Sorin.

Help!
Proiectantul propune pentru DE23 un motor de la 50 la 100cp, drept pentru care deseneaza si oglinda (numai) pentru un motor. E ok cu un motor - foto1, dar... pentru linistea mea, tinand cont ca imi doresc  sa ma plimb cu ea si sa am autonomie/ siguranta pentru navigatie 7 zile, m-am gandit sa redesenez oglinda (si) pentru 2 motoare – foto2, dar astfel incat sa pastrez lungimea cizmei de 20".
Ce parere aveti despre o oglinda 'in trepte'? Are cineva asa ceva sau ati mai vazut pe undeva?

Vali

Varianta asta cu 2 motoare pe oglinda a fost foarte raspandita la rusi pe vremea URSS, din cauza ca puterea maxima disponibila atunci era de 30 de cai (Vihr de 30). Din cauza asta, rusii puneau pe barci mai grele ori 2 Vihr, ori 2 Neptun, ori 2 Privet etc, pentru a obtine suficienta putere pentru glisare la acele barci mai grele.

Erau insa ceva complicatii cu guvernarea si sincronizarea acceleratiei, dar solutii s-au gasit, fiind uneori publicate si in revista "Katera i Iahti". In general se foloseau 2 motoare mai puternice (Vihr sau Neptun) cand era vorba de barci glisoare, iar cand era vorba de barci grele, dar de deplasament, se alegea varianta unui motor mai puternic (Neptun de exemplu), plus un motor mai mic (Veterok), cu rol de auxiliar sau backup.

Amanunte despre ce am povestit aici se gasesc pe motolodka.ru, pentru cine stie rusa, sau se poate da pe google translate (cu toate ca ultima oara nu prea nu a mers cu translate).

Eu cred ca poti monta fara probleme 2 motoare pe oglinda, dar atentie mare la urmatorul aspect: nu taia cumva oglinda pana nu ai deja motoarele. Nici macar la inaltimea pentru motorul central. Intotdeauna oglinda se taie cand avem motorul si il masuram cu mana noastra, nu dupa diverse cote din plan.

Ramane sa te documentezi cum faci cu sincronizarea acceleratiei si guvernarii. Daca vei avea motoare contemporane nu e problema, avand nevoie doar de o mansa cu 2 comenzi, prin care actionezi simultan acceleratia si sensul la ambele motoare. In acest caz iti mai ramane sa te ocupi doar de sincronizarea guvernarii. Cu instalatia electrica nu sunt probleme, singura precautie fiind sa montezi killswitch-ul astfel incat sa opreasca ambele motoare.

Spune-mi te rog cum te-ai descurcat cu rasina, fiindca ultima oara cand am povestit eu eram foarte aglomerat, si cred ca am omis sa te indrum. In caz ca ai nevoie, iti trimit pe privat date de contact etc. Spor la lucru in continuare.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Sorin.

Multumesc Vali
Initial asa gandisem si eu, sa nu tai (inca) oglinda. Dar ce ma fac ca trebuie sa merg mai departe cu proiectul, ori, toata etrava, pana la ultima coasta trebuie structurate si inchise etans in compartimente. Daca oglinda era 'independenta' ca la o barca atunci ar fi mers sa fie taiata la final. Nici nu se pune problema sa iau acum un motor si sa-l tin 1-2 ani pana termin eu barca. Am luat ca 'etalon' in calculatii ceea ce ne spune Mercury pentru seria de motoare 40-50-60cp, cu lungimea cizmei 20"– foto1.
Ideea era ca nu ma gandesc sa merg cu 2 motoare – poate doar in conditii extreme, dar in deplasari de cateva zile, pe Dunare sau costier ar  trebui sa fie unul de backup. Imi propun ca barca sa fie utilata pentru autonomie/ confort pentru 4 persoane 7 zile. O sa fie un singur motor, dar m-am gandit sa o pregatesc si cu posibilitatea de a pune 2. Sa vedem... de la dorit pana la putut... e cale lunga! :). Deci, am sa tai oglinda... dupa dimensiunile date de Mercury!

Am luat un kit de rasina 'epoxy BK' de 5 kg.
https://btools.ro/shop/Rasini/rasini-epoxidice/Rasina-Epoxidica-EPOXY-BK-Kit
Rasina a venit insotita de toate documentele – certificate, conformitate, fisa tehnica, utilizare, etc. si in engleza si romana.  Am probat-o si mi s-a parut ok. Deja am lipit placile pentru coca – foto2, 3.
Neavand mare experienta in rasini nu pot sa o compar cu alta, dar ce pot sa va spun sigur e ca:
- vascozitate faina, se intinde foarte bine si este penetranta- o 'inghite' bine mesteacanul.
- la fix!!! 30 min cat dau ei timp de lucru... incepe polimerizarea si ajunge la 45gr.C, deci trebuie lucrat repede si in cantitati mici.
- dupa 24 de ore, la 20grC, e... piatra! fara a fi lipicioasa.
- mi se pare totusi un pic prea dura, fara elasticitate. Si cum orice material dur e si... casant, am ceva temeri sa nu apara fisuri la indoirea placajului. Oricum, acum am lipit placajele si rasina a facut-o foarte bine. La acoperire/ etansare, placajele vor fi deja curbate.
- raport 1/0,6 in greutate.
- producator european de renume: 'Paint' . Rasina a venit in ambalaj originar de 5 kg de/din fabrica.
- pret kit 5 kg – 380 lei cu transport, deci 75 lei/ kg. Pare Ok!
Ce spuneti? Gasim mai buna si mai ieftina de la un producator serios?

PS: Daca vrei sa-ti superi nevasta si nu stii cum... adu in casa pentru o saptamana placaje de 7 m  :)

Vali

Faci cum doresti, dar daca vrei sa nu regreti mai tarziu, lasa taiatul oglinzii pentru momentul cand vei avea motorul (motoarele). Nu are nici o legatura ce gasesti pe net cu dimensiunea reala a cizmei unui motor. Vrei sa te convingi, viziteaza-ma odata cand tai oglinda la una din barcile mele ;).

Despre rasina, sunt si variante mai convenabile ca pret/calitate, ramane sa le povestim odata, poate ne auzim la un telefon.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

drmarius

2 motoare pare o soluție foarte complicată. Prin afară la pescarii profesioniști am vazut lângă motor un 2 timpi micuț si usor.

Pe apa întotdeauna am avut sentimentul ca o soluție simpla este cea mai ok.

Don Basilio

motor de 50 CP ? inmatriculare. e un cosmar birocratic in Romania. si eu ma cochetat cu ideea de a facxe o barca mare dar din aceasta cauza m-am limitat la un asub 7 metri.

Sorin.

Citat din: Don Basilio din Octombrie 25, 2019, 11:28:50 AM
motor de 50 CP ? inmatriculare. e un cosmar birocratic in Romania. si eu ma cochetat cu ideea de a facxe o barca mare dar din aceasta cauza m-am limitat la un asub 7 metri.

Citat din: drmarius din Octombrie 24, 2019, 11:25:30 PM
2 motoare pare o soluție foarte complicată. Prin afară la pescarii profesioniști am vazut lângă motor un 2 timpi micuț si usor.
Pe apa întotdeauna am avut sentimentul ca o soluție simpla este cea mai ok.

Aveti dreptate amandoi. Asta a fost si motivul sa aleg o barca sub 7m (6,96m) sa nu o mai inmatriculez, desi... poate prin Olanda sau Italia s-ar putea mai usor. Daca nu... :) Cipru sau Malta. Nu stiu daca in final o sa aiba 2 motoare dar m-am gandit si la varianta asta, inca de acum din constructie, sa nu fiu nevoit apoi sa-i modific toata pupa pentru o oglinda 'dubla'. Si eu sunt de acord ca solutiile simple sunt cele mai fiabile, dar si aici... se intampla ca pe apa sa ai nevoie exact de lucrul la care ai renuntat. Daca ramai fara fara motor pe Dunare, te lasi la mal si chemi un prieten pentru remorca. Pe mare insa...
Mai vedem! Incerc sa merg mai departe cu proiectul cat pot fara sa tai oglinda.

Va pun cateva poze spunandu-va ca bugetul pe anul asta e gata! :). In paralel cu barca m-am apucat de facut... cum sa-i spun? atelier, hala, garaj? sa-l pot incalzi si lucra si iarna.

drmarius

Pe mare sunt mai multi factori dar nu este de speriat deoarece noi stam pe langa litoral.

Banuiesc ca se  gaseste un 2 timpi optim pentru deplasament.

Si ... canalul 16 nu strica niciodata.

Sorin.

Buna dimineata colegi si un weekend fain!
Aseara am desfacut o sampanie! Dupa cum mi-am propus sa etapizez lucrarile o sa mai am nevoie pana la final de... 11 sticle! :)
Ca orice inceput... nu a fost usor. Am lucrat singur, fara ajutor, cu placaje lungi de 7m. Eu zic ca a iesit fain.
Planurile sunt foarte bune si lucrat cu acuratete se imbina/ potrivesc toate la mm.
O las acum 'sa se aseze' placajele pana termin constructia atelierului. Intre timp caut biaxiala de 400, banda si panza.
Daca aveti o sursa buna... va rog!

Sorin, 0745859060

catalinp

https://www.easycomposites.co.uk/#!/fabric-and-reinforcement/glass-fibre-reinforcement/multi-axial-glass-reinforcement

Din pacate nu au banda si nici biaxiala de 400.

Eu mi-am luat de 440 pentru exterior si 320 pentru taiat banda si interior, chiar daca proiectului spunea de 400. A venit frumos ambalata pe role, invelita in folie,  in cutie de carton, cu o zi mai devreme decat planul de livrare initial.
Mi-a adus -o FanCourier la usa, coletul avand vreo 12 kg.

Recomand, caci in RO nu vrea sa vanda nimeni cantitati mai mici.
Wood Duck 12 - CLC

Sorin.

Multumesc Catalin!
E Ok! Am sa folosesc 420+320 in loc de 2x400.

Mihai-Andrei Manea

Salut Sorin,
Felicitari pentru curaj! Cu siguranta nu va fi un proiect usor! Sa-ti dea Dumnezeu sanatate si putere de munca sa il finalizezi!!! Spor!!!
PS: Urmarim toti cu interes evolutia proiectului [emoji16]

Sent from my iPhone using Tapatalk

Sorin.