Pregatirea de iernare

Creat de Vali, Noiembrie 22, 2011, 11:09:04 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Vali

In weekendul trecut am fost la Mangalia si am participat la pregatirea de iernare a iahtului de 9,5 metri Allegro, al carui skipper e Mihai Patrascu, fiul regretatului Sandu Patrascu.

Allegro e un iaht home-made, facut din lemn acoperit cu fibra de sticla si rasina poliesterica, si a fost lansat la apa in 1993. De-a lungul timpului, barca a avut parte de numeroase imbunatatiri, schimbandu-i-se complet greementul, propulsia, velatura, interiorul, ultima lucrare majora fiind lungirea barcii de la 8,8 la 9,5 metri, prin adaugarea unei fuste la pupa. Pe Youtube gasim acest filmulet despre barca si echipajul ei, filmulet realizat de Discovery: http://www.youtube.com/watch?v=ZophU_9qUSE

Am ajuns vineri seara in Mangalia, unde i-am cunoscut si pe ceilalti 2 membri ai echipajului, Florin si Alex. Am coborat la barca, am facut unele mici lucrari de dinainte de pregatirea propriu-zisa de iernare, dupa care ne-am asezat la o petrecere ad-hoc, cu bunatati culinare stropite cu vin, tuica, si o palinca strasnica din inima Ardealului :).
Am incercat noi sa ne pregatim un culcus calduros pe barca, constatand insa ca butelia de la aragaz are scapari de gaz, iar radiatorul cu halogen de 1200 W are putin mai multa putere calorica decat un bec :D. In continuare am ras, am glumit si am povestit, eu devenind involuntar ciuca mistourilor echipajului, din cauza ca ma uitam cam chioras la butelia care trona in bucatarie, si care in opinia mea era o prezenta inoportuna intr-o cabina de iaht de cativa metri cubi, populata cu 4 marinari bine aghezmuiti :).
Am dat noi stingerea la ora 3 jumate spre dimineata, iar la ora 7 eram deja in picioare, constatand ca supravietuisem peste noapte frigului si buteliei :P. Afara era o bruma de spuneai ca a nins, puntea iahtului era patinoar, insa noi ne-am apucat serios de treaba. Am inceput deci sa coboram de pe iaht si sa ducem la masini saltele, cuverturi, vele, parame, ancore, baloane de acostare, si o multime de piese ale iahtului, de la lumini de navigatie pana la vinciuri, culise de sina de genovez, macarale, scripeti si tot ce mai era in inventarul barcii. A urmat etichetarea scrupuloasa  tuturor sarturilor, straiurilor, intinzatorilor, pentru a se sti la reechiparea barcii locul fiecaruia. Au fost demontate toate cablurile electrice, si etansate cu silicon trecerile acestora prin punte.

Mihai verifica fungile:



Genovezul e derulat de pe rolfoc si lasat sa fluture ca sa se usuce complet:



Dupa care am pornit sa traversam acvatoriul, pentru a aduce barca la cheul unde ne astepta macaraua:



Alex si Florin la prova, pregatiti pentru a lega barca la cheu:



Am trecut si pe langa barca-bijuterie de lemn construita de Radu si Mihai din Voluntari:



Dupa ce ne-am legat la cheul unde trebuia sa ridicam barca pe uscat, a inceput sa apara si velierele care urmau sa mai fie ridicate pe uscat.

Pisselina - velier one-design de competitie, cu niste forme de spui ca e naveta de alieni :):



Alexandra, cruiser-racer-ul pe care a concurat amicul nostru Adrian N. in 2009 si 2010:



Dupa care au inceput "ostilitatile", primele ridicate pe mal fiind cateva powercruisere maricele:



Am asteptat noi sa ne vin randul, insa treaba s-a miscat destul de greu, din cauza ca macaraua fiind de mare capacitate, re-calarea ei in noua pozitie dura foarte mult, astfel ca velierelor le-a venit randul dupa lasarea intunericului.
Interesant e ca, in afara lui Allegro si a unui First 24 pe nume Benga (barca unui baiat foarte de treaba pe nume Ionut), toate velierele s-au ridicat pe uscat fara demontarea greementului. Mihai a ales ca de obicei sa demonteze catargul, pentru lucrari curente de intretinere, si pentru a evita ca manevrele fixe sa ramana in stare tensionata peste iarna. Astfel ca abia dupa ora 18.30 a reinceput ridicarea barcilor pe mal, de aceasta data veliere:

Simina:





O Bavaria 49 cruiser careia nu i-am retinut numele:



Alexandra, un Jeanneau 42 preparat de regata:





Am mai apucat sa fac o poza miscata lui Allegro, dupa care bateriile alcaline si-au dat obstescul sfarsit.



Dupa care a urmat slabirea intinzatorilor lu Allegro, si legarea catargului de sub cruceta, in scopul ridicarii cu macaraua. Catargul a fost apoi ridicat pe mal, rolfocul demontat si intins pe cheu, dupa care a fost ridicata si barca si pusa apoi pe cavaletul ei, pe care-l pregatisem de dimineata.

Au urmat apoi numeroase lucrari de demontare a sarturilor, straiurilor, fungilor, crucetei, inlocuindu-se fungile in interiorul catargului cu sfori subtiri, pentru a le putea remonta usor la reechiparea barcii. In timp ce Florin si Alex se ocupau de catarg, rolfoc, manevre fixe si mobile, eu si Mihai curatam opera vie a barcii de depuneri, prin spalare cu apa sub presiune, sau prin razuirea molustelor care se depusesera cam pe toate piesele metalice. Am demontat apoi elicea, dupa care am ridicat catargul si rolfocul pe puntea iahtului, iar toate manevrele fixe si mobile au fost incarcate in masini.
Am scapat de o operatiune complicata, anume golirea circuitului de racire al motorului inboard, din cauza ca Renault-ul diesel de pe barca fiind cu racire directa, apa de mare s-a scurs gravitational.

Astfel ca la ora 22.30 eu mi-am luat ramas bun de la prietenii mei, care au continuat inca putin cu mici lucrari, si am plecat sa "parchez" la Techirghiol, dupa o zi plina, dar foarte placuta. Urma ca a 2-a zi sa trec prin Ovidiu sa las la un prieten al lui Mihai toate manevrele care nu incapusera in masina lui si le incarcasem la mine.

Urmeaza intr-o postare ulterioara cateva impresii despre atmosfera de la fata locului si oamenii implicati in fenomenul iahtingului de regata, intre care m-am simtit ca de obicei ca intre vechi prieteni :).
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Vali

Intre timp, si pe site-ul baietilor de pe Allegro a fost postat un scurt update, care contine si un filmulet despre operatiuni: http://allegro.dordeduca.ro/hibernare-2011/
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Florio

Care va sa zica, un weekend plin si frumos. :)
Multam pentru poze; mi-am mai bucurat putin ochiul cu imaginea barcilor pe care le-am tot zarit de-a lungul verii .
Mai remarc faptul ca si barci care au petrecut vara in Tomis, au ales sa ierneze in Mangalia. CU siguranta stiu ele de ce.
Daca ti-au destainuit, poate ne spui si noua :)

Captan

Super poze, nu am mai trecut de mult prin Mangalia, dar vad si ma bucur ca, parcul de barci se mareste vazand cu ochii! Barcile sunt frumoase, chiar si pe mal. Sper sa ma atasez si eu cat de curand mangaliotilor din Marina cu o piesa. Totusi cea clasica din lemn iti ia ochii.Poate sunt eu mai "clasic".
Vali, te invidiez!
Eu ajung acasa sfarsit noiembrie si ma duc sa vad ce-mi face copaia, ca au scos-o altii pe mal.

n.adrian

Bavaria 49 era Ioana 2 banuiesc :)

Vali

Citat din: n.adrian din Ianuarie 03, 2012, 01:06:32 PM
Bavaria 49 era Ioana 2 banuiesc :)

Nu mai retin, insa brigada de acolo era foarte de treaba. M-am intalnit si cu camaradul tau Misu, am povestit impreuna, m-am intalnit si cu multa lume cunoscuta de prin alte parti, printre care un tip foarte pregatit, de meserie inginer piscicol (pe care l-am cunoscut la un simpozion de acvacultura), care are singurul powercruiser Beneteau Antares 30 din tara, cu care face studii de mediu in Marea Neagra, pe bani europeni ;). Ziua respectiva a fost o zi superba, vremea era cam ca zilele astea, nici cald, nici frig, iar atmosfera dintre barcagii era de veselie maxima.

Chiar daca n-am fost acolo sa "ma dau", a fost foarte frumos ca am inceput sa cunosc lumea, si am constatat ca nu e deloc ceea ce se spune, adica o brigada de bogatasi cu jucariile lor, ci din contra, oameni pasionati, cu care ai oricand ce sa discuti. Eu tot sper sa ne vedem la vara, sa ma intrec cu tine cum ne amenintam noi de cativa ani ;D.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Florio

Vali, in pregatirea de iernare, cum ati protejat instalatiile ?

( conducte, pompe, vas WC , etc.. )

Vali

Cat am stat eu acolo nu s-a umblat la instalatii, pentru ca nu prea era nevoie. Circuitul direct de racire de la motor s-a golit gravitational, iar la WC nu au umblat baietii, cred ca poate dupa ce am plecat au mai lucrat ce mai era nevoie. Oricum, ii pot intreba, fiindca si eu sunt interesat.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Florio

Eu dintr-o combinatie de graba+lene, am turnat o cana de alcool metilic in vasul de toaleta si am pompat putin sa ajunga in restul furtunului  .  Nu cred ca alcoolul sa dauneze garniturilor pompei. Oricum, daca a ramas putina apa in instalatie, n-o sa inghete cu dusca asta de spirt .

ss

N-ai vazut asa ceva, pana si barca vrea s-o invete cu alcoolul! :)

Florio

#10
Silviu e nebun rau ! :)  Mai omule, barca mea e invatata cu alcoolul  "ca cainili cu lantu'  " !  Aragazul functioneaza cu alcool, in dulapul de bucatarie sta sticla de rom adusa de Buciu , sub patul prova am rezerva de metilic, in vasul de toaleta ce era sa pun ? Ceai de levantica ? :)

ss

Citat din: Florio din Ianuarie 05, 2012, 02:29:38 PM
... in dulapul de bucatarie sta sticla de rom adusa de Buciu

Aha, m-am prins, daca sta plina esti colectionar, daca sta goala, esti depresiv, oricum este clar ca nu esti de-al nostru, cititor intelectual... :'(

Thor

Citat din: ss din Ianuarie 05, 2012, 02:11:49 PM
N-ai vazut asa ceva, pana si barca vrea s-o invete cu alcoolul! :)

De fapt i-a facut clisma cu spirtoase.

Vali

Din ciclul "asa NU se face pregatirea de iernare", am pus aici un album de poze facute de Romeo (skipper), cu dezastrul din portul Tomis, survenit in urma furtunilor si viscolului din ultimele 2 saptamani:
http://www.eurosail.ro/galerii/Dezastru%20in%20Portul%20Tomis/1.php
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Florio

Citat din: Vali din Februarie 09, 2012, 04:08:05 PM
Din ciclul "asa NU se face pregatirea de iernare", am pus aici un album de poze facute de Romeo (skipper), cu dezastrul din portul Tomis, survenit in urma furtunilor si viscolului din ultimele 2 saptamani:
http://www.eurosail.ro/galerii/Dezastru%20in%20Portul%20Tomis/1.php

Pe apa au ramas cateva barci si bine nu le-a fost.
In afara pontonului de nord care a rezistat, restul imaginilor iti fac parul maciuca.
Natura insa poate mai mult, asa ca lasatul barcii la ponton pe timp de iarna imi pare o hazardare fara rost .