Montaj panou solar

Creat de gabriel.c, Iunie 26, 2020, 12:08:50 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

gabriel.c

Salut ,m-am hotărât să-mi montez și eu un panou solar pe cabinata și am doua dileme care sper ca le lămuresc aici. Prima e ca nu vreau sa gauresc barca deasupra și as vrea sa lipesc niște prinderi din inox de topcoat(de ele o sa prind panoul). Dar nu știu cu ce soluție e mai sigura lipitura
Iar a doua dilema o am in legătura cu bateria (a doua) pe care vreau sa o instalez pt panou in interiorul cabinei și ma întrebam dacă nu e riscant dpdv al gazelor emanate .
Mulțumesc

scm_ro

Eu am lipit la rulota panourile cu sika 252.
O baterie cu gel nu emite asa multe gaze.

gabriel.c

Probabil ca la rulota ai folosit panouri rigide și suprafața de contact /lipitura a fost mai mare.  Eu am achiziționat un panou flexibil ca sa  copie forma curbata a cabinei și vreau sa le prind efectiv in 6 buloane de inox de 4 cm in diametru.  Asta ma întrebam ...dacă tine in 292 i
Oare bateriile alea de pe olx  Db solar (gel zic ei) or fi bune ?Are vreun coleg așa ceva?

scm_ro

Pe camper le-am prins pe sina de aluminiu de 2.5 cm , iar la rulota pe niste picioare din plastic speciale pentru panou. Sunt acolo de 6 ani si au vazut 120 130 km/h cu camperul si nu au zburat. Trebuie doar sa degresezi bine.

Alex1958

Citat din: gabriel.c din Iunie 26, 2020, 12:08:50 AM
Iar a doua dilema o am in legătura cu bateria (a doua) pe care vreau sa o instalez pt panou in interiorul cabinei și ma întrebam dacă nu e riscant dpdv al gazelor emanate .
Mulțumesc
Gazul emanat este hidrogen. Nu e toxic dar este extrem de inflamabil si se ridica sus foarte repede. Oricum nu te sfatuieasc sa bagi bateria in cabina. Se recomanda spatii bine ventilate la partea superioara.
Eu am panou (60W) si nu am pus a doua baterie. Dar nici nu am cine stie ce consumatori permanenti. Daca folosesti frigider cu compressor se justifica. Daca nu, nu prea.
Bafta!

gabriel.c

Da am o lada waeco 35 cu compresor  plus restul consumatorilor normali..Panou mi-am luat 300 w acum....nu știu sigur dacă mi-ar trebui a doua baterie. Voi ce ma sfătuiți ?

Alex1958

Daca ai un consumator mare, mai bine pune a doua baterie dar nu in cabina.
Cat e dat consumul mediu al lazii Waeco?
Si inca ceva, de curiozitate, cat de mare e panoul de 300W?

syRebekah

Compresorul trage şi când nu e soare, şi trebuie ca bateria să aibă de unde fără să o duci sub 50%. De pe net înţeleg că ia 4A la 12V deci să zicem 14 ore caz nefavorabil (insolaţie şi mers încontinuu) x 4 A = 56 Ah doar frigiderul. Adaugi şi ceilalţi consumatori şi apoi dublezi. Aceea va fi capacitatea minimă a bateriei cu care stai liniştit, obligatoriu cu descărcare lentă şi trebuie să ducă şi demarorul. Desigur dacă frigiderul merge doar 66% din timp cifrele mai scad dar trebuie să fii atent la ce se întâmplă.

fost ghrt.

scm_ro

Am si eu la rulota o astfel de lada, compresorul ala merge continuu doar daca lada e in soare si tinuta in -18grade. Ceea ce nu cred ca o sa fie cazul. Pusa la umbra si lasata la un 5 grade nu merge cap la cap 30 min intr-o ora. Si da, consuma 4A.
Daca lada sta in soare cel mai probabil o sa fie soare si pentru panou si incarca mai mult de 4A.
Daca panoul este de 300W, cel mai probabil este pe 24V, atunci pune un mppt si vei avea ceva curent chiar si atunci cand este inorat. Ai grija ca regulatorul sa poata limita curentul de incarcare si sa nu incarci bateria cu mai mult de 10% din capacitatea ei.

pelicanul

E bine să ai două baterii, una pentru motor și una pentru consumatori. Se evită astfel multe înjurături care apar dacă ai băut berea prea rece...  ;D

În orice caz, un regulator de încărcare deștept stie să taie curentul pe consumatori ca să nu omoare bateria. Dacă e foarte deștept poți chiar să-l programezi să facă chestia asta la un anumit nivel de descărcare.

Și lada Waeco știe să-și limiteze consumul dacă bateria e prea slabă. Singura problemă va fi că nu obții răcirea pe care o așteptai. Dar cu un panou de 300 de W nu cred că vor fi probleme.

gabriel.c

Salut,panoul e unul semiflexibil luat de pe Wish. Acum sper ca virusatii(chinezii ) sa nu ma fi păcălit ca pe el nu scrie decât ca e la 18 v și sa nu ma urc cu picioarele pe el. Lungime are 1050 mm lățime 550 mm total .Doar celulele sunt 1000x500 mm .M-am bucurat ca pot să-l dau jos ușor atunci când nu plec la pescuit și merg la plimbare ca in locul lui pot sta la soare eu .A venit cu regulator de 40 A dar nu știu cât de deștept e ...Asa ma gândeam cumva și eu ,să-mi pun o baterie doar pt el și una separat pt motor 
Sunt nehotărât ca loc in afara cabinei nu prea mai am de încă o baterie. (poate doar de o baterie de vin da).Daca știți vreun model de regulator mai răsărit va rog să-mi dați sfaturi. Mulțumesc.

pelicanul

Dacă ai deja regulator nu mai are rost să cauți. Ar fi trebuit să ai și o broșurică cu instrucțiuni de utilizare pentru regulator. Legarea e simplă, ai simbolurile pe el, dar iți trebuie ceva instrucțiuni ca să îl programezi (dacă e cazul).

În privința gazelor de la baterie, nu cred că e cazul să te agiți, bateriile cu gel actuale nu mai au problema asta. De exemplu aici: https://www.dbsolar.ro/produse/baterii-gel/baterii-gel-fotovoltaice-acumulatori-panouri-fotovoltaice-ieftin Nu am folosit marca respectivă, dar prețul pare bun. Există multe alte modele.

deltasub

La dimensiunile de 1000x500 mm, panoul cred ca are cam 80w iar curentul va fi de max. 4 amperi. Uite aici cum se testeaza un panou:
http://www.wutel.net/testpannello/

gabriel.c

@deltasub:este posibil ceea ce zici in legătura cu puterea. La chinezi totul e posibil. Nu au niciun element de identificare a puterii (atat panoul cât și controlerul ).Italiana nu prea o înțeleg ca să-l verific. Cam astea ar fi

crysty

@gabriel.c - mi-an dotat barca cu 2 panouri solare semiflexibile de 110W de la Lensun si sunt foarte multumit de ele. Instalatia mi-am facut-o singur folosind 2 baterii (una lead/acid 100A clasica - rombat si una AGM dep cycle Optima de 75A) clasica este considerata baterie de serviciu si optima este pentru auxiliare. Fiecare baterie are generalul ei in circuit, iar managementul bateriilor este asigurat de CTEK 250S cuplat cu CTEK Smartpass 120. Sunt foarte multumit de rezultate - am stat 3 zile ploioase in delta si nu am avut probleme cu posnirea sau cu frigiderul. Frigiderul este Dometic Coolfreeze CFX 50 cu un consum de 5A cand functioneaza; acesta l-am dotat cu o husa izoterma care mai ajuta si ea la o functionare cu pauze mairi intre cicluri. Dimensiunile panourilor sunt 1100/540/2,5 (mm). Daca doresti pot detalia.