Prop Guard - garda elice

Creat de Mihaif99, Mai 14, 2012, 07:11:40 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 5 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Mihai Irimia

Citat din: Mihaif99 din Mai 14, 2012, 08:16:54 PM
Dar oare exista meseriasi care ar face asa o lucrare? Adica un prop-guard frumos din inox.
Mihai, lasa elicea asa cum este, nu te complica, iti spun si problemele care apar

Mihaif99

Mihai Irimia

Mihaif99

Pai de ce?
Alternativa e sa pleznesc elicea si sa ramin cine stie pe unde.

Mihai Irimia

Citat din: Mihaif99 din Mai 18, 2012, 09:15:05 PM
Pai de ce?
Alternativa e sa pleznesc elicea si sa ramin cine stie pe unde.
uite, maine postez niste poze cu o cizma care a avut protectia minune

Mihaif99

Pina maine te rog uita-te la filmul asta in seara asta, si spune-mi ce parere ai:
http://www.youtube.com/watch?v=HgP2hwqQTyU

Te rog sa pastram discutia la obiect, motoare/barci mici, ape pline de bolovani.

Vali

@Mihai Irimia: te rugam citeste inca o data ce a scris Mihaif99 mai inainte, ca sa intelegi de ce are nevoie de protectie la elice:

Citat din: Mihaif99 din Mai 14, 2012, 09:44:40 PM
Nu o trebui in Delta- mai ales ca tinde sa agate vegetatie, dar pe aicea am niste zone in care apa trece de la 20m la 50 cm cat ai clipi, numai vai si bolovani e findul, dar acolo e si pestele.
Pierd eu cativa km/h, dar ecomomisesc 2-3 elice/an, plus timp, plus garnituri de ax, plus nervi, plus....

Vreau sa imi fac rost de unul tip "gheara de gaina" asa cum au suedezii, dar si ei il fac la meseriashi. E super solid si se ataseaza fara suruburi la cizma ;)

LE: @Mihaif99: la sfarsitul filmuletului se vede "furca" de protectie a elicei, care intr-adevar se poate manufactura usor de cineva priceput. Din ce se vede, se prinde cu o bratara deasupra placii anti-ventilatie, si prin presare cu suruburi pe pintenul inferior al cizmei.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Mihaif99

L-am vazut Vali. De la Hannu, cel care a facut video-ul,  am aflat ca sunt facute de meseriasi.
L-am intrebat acolo de unde se cumpara, si a zis ca pe asta a facut-o el.

Misto prop guard, nu?

Vali

Super misto, si cred ca nu e util doar pe rauri, ci chiar si pe Dunare sau in Delta. De exemplu, ce faci daca tragi la malul Razelmului in zona vechilor cariere de la Dolojman sau Iancina, unde e plin de pietre pe fund? Sau dai intr-o intinsura sau prag in zona plajei de la Sfantu, cand iesi de pe Dunare in mare?

Prop-guard-ul din filmulet e foarte util, si nu creeaza nici probleme hidro, nici nu pune in pericol elicea la agatarea accidentala de vegetatie, parame etc, fiindca se comporta identic cu placa anti-ventilatie de deasupra elicei. E poate cea mai buna idee de prop-guard pentru barci monococa pe care am vazut-o pana acum  8).
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Mihaif99

Citat din: Vali din Mai 18, 2012, 11:49:16 PM
Super misto, si cred ca nu e util doar pe rauri, ci chiar si pe Dunare sau in Delta. De exemplu, ce faci daca tragi la malul Razelmului in zona vechilor cariere de la Dolojman sau Iancina, unde e plin de pietre pe fund? Sau dai intr-o intinsura sau prag in zona plajei de la Sfantu, cand iesi de pe Dunare in mare?

Prop-guard-ul din filmulet e foarte util, si nu creeaza nici probleme hidro, nici nu pune in pericol elicea la agatarea accidentala de vegetatie, parame etc, fiindca se comporta identic cu placa anti-ventilatie de deasupra elicei. E poate cea mai buna idee de prop-guard pentru barci monococa pe care am vazut-o pana acum  8).

Itit dai seama cat am sapat eu dupa chestia asta :)

In video-urile precedente nu vedeam decat un pic, in trecere minunatia
Si da-i pe net si cauta.... nimic!  Pina a postat video-ul asta in care se vede de toata frumusetea, si iar, da-i si cauta pe net, pentru ca voiam sa o cumpar, fiindca e super. Apoi am vorbit cu Hannu si mi-a apus omul ca e facuta de meseriash.
Stii de ce?
Tocmai pentru ca e atat de buna! este specifica fiacarui motor!! Asta e si punctul slab. Nu are aplicatie comerciala... nu o va face nimeni in serie mare.
Tre' sa vad cum imi fac si eu una pt johnsonul de 8 CP

Vali

Pai Mihai, nu e mare lucru de facut asa ceva. Noi cei din tara am ramas aceiasi "Lica-Mesterica", facem si desfacem multe chestii care sunt prea scumpe sau de negasit.
Tot respectul si inca un "applaud" pentru ca ai postat ideea asta stralucita :). Ce sa-i faci, mai avem putin si cadem si noi in febra "laicurilor" de tip mutrabook :P.
Treaba buna cu acest sistem e tocmai aplicabilitatea sa "custom", la orice tip si dimensiune de motor. Pana la urma, nici producatorilor de motoare nu le-ar conveni o protectie prea buna a elicelor, ca altfel cui ar mai vinde ei elici de schimb?

Poate ar fi o idee sa continuam discutia pe Youtube cu Hannu, pentru a ne da cateva detalii despre dimensionarea pieselor. "Ghearele gainii" par dintr-o tabla de inox mai groasa, si cred ca sunt taiate la flex dintr-o singura bucata de tabla. Si pe muchia de atac a cizmei e prevazuta o protectie - cea care face legatura cu bratara de deasupra placii anti-ventilatie. Insa cred ca ar fi o idee buna montarea unei fasii de cauciuc intre acea piesa de inox si cizma, si chiar in zona pintenului cizmei, pentru a atenua mai bine eventualele lovituri.

Sa stii ca, inainte de a pleca azi la tabara Jurilovca, am sa trec prin talcioc sa caut inox  ;D.

Mihai Irimia

Citat din: blue marlin din Mai 14, 2012, 01:43:02 PM
Citat din: Vali din Mai 14, 2012, 08:59:29 AM

@blue marlin: din ce imi mai aduc aminte, rolul duzei pe un outboard este eficientizarea guvernarii, alaturi de protectia elicei. Daca ne uitam dupa poze de "prop guard" pe net, gasim in marea majoritate poze de outboard-uri cu elicea in duza.

O duza bine proiectata ar trebui, teoretic, sa creasca eficienta oricarui propulsor cu pana la 25-30% (portanta suplimentara, uniformizare jet, recuperare energie tangentiala, etc.). La outboard-uri, avand in vedere slaba raspandire a duzelor, as zice ca se complica cu instalarea lor doar daca e nevoie de protectie suplimentara pt elice; pt putere suplimentara cred ca e mai simplu de ingramadit cativa cai suplimentari in motor.

Duza este eficienta la turtii reduse, cazul remorcherelor, in care duza tine loc de carma, nu montati toate nebuniile pe motore, le faceau ei din sart asa

Florio

Citat din: Vali din Mai 18, 2012, 11:49:16 PM

:) Inca o aplicatie : intrarea in canalul Dranov.
Cine nu o stie bine, nu intra in veci fara sa ciobeasca elicea. V-o spune subsemnatul, cu o mana pe inima. Si cu cealalta pe elice.
Digurile submerse se vad doar partial pe Google Earth iar intrarea e intr-un unghi oarecare, pe senal foarte ingust.
Weekend-ul trecut am atins deci, subiectul acestui topic.
O sa am nevoie si de un sistem asemanator si de o noua elice :)

P.S>
Pe asta o pastrez ca rezerva, nu e foarte sifonata si se poate remedia. 

Intersect

Salut,
Asta toamna am reusit si eu sa imi distrug o elice si sa imi avariez pintenul intr-un bac scufundat la Mila 23,o solutie pe care
am gasit-o pentru a scapa de neplaceri ar fi: skeg guard pentru motor si keel shield pentru barca.
      http://www.keelshield.com/skegshield
      https://secure.wolfpk.com/clackacart/Details.cfm?ProdID=68
  Protectia pentru chila am gasit-o si in Romania la un distribuitor de accesorii nautice dar la un pret exorbitant 250 eur.
Born to fish,forced to work!!!

Intersect

Salutare,am inceput lucrul la o protectie ptr motor care cred eu ca o sa ma scape de neplaceri,dar totusi ma intreb nu o sa influenteze cumva comportamentul barcii.
Noi folosim niste zodiacuri mark 5 cu motoare diesel yanmar 36 cp sa incercat montarea unor prop guard ca sa mai reduca schimbarea periodica a elicei dar chestia asta facea manevrarea foarte dificila.
Comanda este la eche,in timp sa renuntat le ele.
Atasez schita.
Born to fish,forced to work!!!