barca mea papuc

Creat de dany, Ianuarie 21, 2013, 02:14:22 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

dany

#30
Salut ,azi am scos longitudinalele .Preconizam o greutate a lor de 20kg ,dar au toate 3 ,peste 30 ,sa zicem 35kkg impreuna cu galeata de maturatura si sacul de aspirator plin.total:115kg!!Sa vad cat pun inapoi ...Maine ma pun pe polizat [scot tot de pe langa corpul barcii].Cand am slefuit barca fiind cu fundul in sus erau 3 locuri cu urme de chituire,acum au iesit la iveala 3 gauri ,nu prea mari cei drept ,dar sunt .Slefuiesc toata barca dupa care -i bat un strat de stratimat cu rasina[4kg ajung?] Dupa aia sa vad cum si din ce -i fac scheletul .Gaurile le polizez pana nu mai am urma de chit si mai pun cate un petic doua suplimentare[stratimat de 300-400] .Salutari si spor.   PS  .  in dreptul gaurilor lipesc intai pe exterior banda de hartie? asa stiam...

ionitzady


ionitzady

Apropo , Dany , am terminat treaba ....   Am pregatit artileria :))

dany

DA ,numai ca nu are nimic scris pe ea .Despre amenajarea beciului toata lauda ,dar unde mai tii boasca?.Salut.

bradutzu

Citat din: dany din Februarie 19, 2013, 08:34:11 AM
DA ,numai ca nu are nimic scris pe ea .Despre amenajarea beciului toata lauda ,dar unde mai tii boasca?.Salut.
Salut Adi
nu ne spui si noua o adresa exacta unde se gasesc ustensilele alea?
nu de alta dar poate mai avem si noi nevoie de cate ceva............ ;D :P
Sa auzim numai de bine!

dany

Slefuiesc la interior fundul barcii :puscarie!!!!   Am luat un time -out pt. cafea ,care nu prea are gust....fibra stie de ce....Din lipsa de masca mi-am pus tifon pe bomboniera ,nasol.Folosesc flexul cu smirghel.Am verificat un pic ,daca am ceva nou pe forum...La treaba.

Fritz

#36
Nu te juca cu sanatatea...Pune-ti masca . Fibra de sticla polizata, sau taiata la polidisc ...ti-o trage la temelie...Intri in Bricostore..sau un supermarchet si gasesti nishte masti 3M cu supapa ...Mai buna e masca cu filtre de carbon...Dar macar 3M i-ati... Am zacut o luna dupa vreo doua ore de polizat fara masca...Nu te juca...La vreo 3 zile am facut febra.. Vara . Tremuram in pat la 35 de grade. Se apara organsmul . Mai tusesc si acum dimineata , si de fumat m-am lasat de 5 ani.  Chiar si cand folosesti stratimat sau fibra tesatura , sa torni rasina , adica sa laminezi un strat , pune-ti masca.  Daca te uiti in soare cand rupi un stratimat poti vedea particulele care zboara si plutesc ...persista in aer.

dany

Multumesc de sfat .In dimineata asta ma duc si-mi iau .Ieri m-am cam grabit si nu e bine ....Azi sper sa termin ,daca nu maine,sa nu intervina alte urgente in program.Salut si spor.

Vali

Ciao Dany, daca iti permiti, ia o masca la care sa poti monta filtre de carbon, cum spune Fritz (Adila). Avantajul e ca, in afara de protectia la praf, ai si protectie la vaporii de stiren emanati de rasina poliesterica la batutul fibrei. Mirosul de stiren e aproape complet eliminat, deci poti si slefui si bate fibra fara sa-ti fie afectat tractul respirator.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Ciby

#39
Vă salut!
Nu prea am lucrat mult cu fibra dar ştiu un lucru: odată inhalate particulele de praf de fibra, nu mai sunt eliminate din plămâni. Fenomenul este foarte grav si asemănător cu ce li se intâmplă minerilor datorită inhalării de praf. Numai că acolo fenomenul este cunoscut şi categorisit ca boală profesională, silicoza, despre care probabil ai auzit.
Respectăti sănătatea si poartă mijloace de protecţie, altfel o să te vaiţi mai târziu de vreo boală nouă de plamâni "fibrosticloza"!!!
Cu respect, Ciby!

dany

#40
MULTUMESC de sfaturi!!!Am sa va ascult ca un elev sarguincios ce sunt .Am inteles ca praful rezultat este bun pt. chituire [in combinatie cu rasina +intaritor,asta adaugat inainte de folosire].In acest scop am pus deoparte intr-o cutie pt. cand ajung la aceasta manopera.Pot folosi osb gros de 10mm pt. structura de pe fund acoperit cu epoxi si partea de sus intarita cu brad [4x4mm]si el acoperit cu epoxi pt. a putea prinde paiolul? [care in prealabil dat si el cu epoxi pe interior ]. Ca sa prind scheletul de chila pot bate stratimat cu rasina poliesterica ?,prinde peste epoxi? Pe paiol[osb]este de ajuns daca bat un stratimat de 400 cu rasina poliesterica,sau intai dau o mana de epoxi? Ce cantitate de epoxi+intaritor i-mi trebuie? MULTUMESC!!!

ionitzady

multumesc Dany pentru bara

dany

Salut. Azi am peticit gaurile cu stratimat de 400 in asa fel incat sa iasa pierduta marginea peticului[sa nu ma incurce la pus transversalele. Urmeaza sa fac rost de materiale pt a continua treaba.As bate un rand de fibra pe tot fundul inainte de a aseza lemnul pe pozitie[stratimat de 200,e de ajuns?].Polimerizeaza mai greu pe vremea asta dar sper sa iasa[sa nu fie umiditate].Spor.

Tudor

@Dany:
La atasarea structurii de stringheri si varange pe fundul ambarcatiunii este necesar sa eviti crearea asa-numitelor ,,hard spots", adica zone de tensiune extrema asupra corpului in punctele de contact. E contraindicat sa existe contact intre placi si fundul barcii, intrucat fortele care actioneaza in zona respectiva (si sunt din ambele directii, fiindca si apa ne impinge si ne si loveste barca) conduc la probleme mari, crapa gelcoatul si dup-aia nici laminatul n-o sa se simta prea ,,in apele lui". E adevarat ca la ambarcatiunile mici nu-i chiar un capat de tara sa se aseze stringherii si varangele direct pe corp, insa cred ca merita sa eviti niste riscuri, mai ales ca e vorba de o barca de glisare, nu de un mic velier, socurile la care este supus corpul fiind mult mai mari.
Uite un link ajutator: http://www.yachtsurvey.com/HullFailP2.htm , in prima poza o sa observi cum trebuie pozitionat si imbracat placajul, distanta dintre corp si placaj urmand a fi in jur de 5mm.
Din ce am citit, am aflat ca sunt mai multe solutii de umplere a spatiului dintre placaj si corp, unii constructori lasand chiar locul liber, avand in vedere ca fibra (flexibila din fire) cu care se imbraca placajul este cea care amortizeaza si disipeaza socurile. Ca materiale pentru umplut golul, am vazut ca se folosesc cele mai variate solutii, de la rasina ingrosata sau adezivi poliuretanici, pana la spuma, polistiren ori alte materiale moi.

Latimea stringherilor se stabileste prin calcule matematice realizate in raport cu lungimea, latimea la cuplul maestru si inaltimea ambarcatiunii (,,scantling"; a se vedea Dave Gerr – The elements of boats strength ). Pentru o formula simplificata(aproximata), acelasi autor identifica intr-o alta lucrare (The nature of boats) un raport fata de cuplul maestru, in sensul ca stringherii trebuie sa aiba o grosime de 1/34 din latimea ambarcatiunii la cuplul maestru(in cazul utilizarii placajului dimensiunea obtinuta se va inmulti cu 0.75). Oricum, rezulta ca placajul pe care intentionezi sa-l utilizezi este prea subtire. Cred ca cel mai bine ar fi sa pastrezi dimensiunile si pozitionarea initiala. Intai vei monta stringherii (ei sunt cei mai importanti, trebuie asigurata continuitatea lor) si pe urma varangele, pentru a asigura si rigiditatea transversala.
Inca un lucru important, este recomandat sa folosesti rasina epoxidica, cea poliesterica se imprieteneste prea usor cu apa.

dany

Salut .Multumesc Tudor ,si eu care i-mi faceam probleme cum sa asez structura perfect lipita de fibra .Acum mi-am dat seama ca ,gaurile si 2 mici fisuri au aparut EXACT unde lemnul a fost lipit de fibra[cand am taiat am vazut ca in cea mai mare parte lemnul avea oarecare distanta fata de fibra] .Acum trebuie sa gasesc solutia optima pt. umplerea golulilor ,sau nu,prinderea realizind-o cu stratimat si epoxi ,lasand spatiu de 5-6mm intre ele[realizabil] .La demontare am scos cu grija fara a distruge,stringherii si varangele,sa pot trasa dupa ele,dar acum daca tin cont ca mai bat o mana de fibra[stratimat200] am sa le tai un pic mai mici[pe langa linia trasata la partea de jos]:masor de 3 ori si tai o data.Sa vad unde gasesc placaj din asta ,daca osb-ul nu se merita,calitativ vorbind.Multumesc inca o data .Salutari si spor.