BARCA DIN ALUMINIU SUDATA

Creat de ionpescarul, Decembrie 06, 2013, 03:52:07 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

pelicanul

Elements of Boat Strength for Builders Designers and Owners 1999 Gerr
O carte foarte interesanta despre dimensionarea elementelor structurale pentru barci facute din toate tipurile de materiale.
La pagina 325 "Small Aluminium Boats".
E de citit!

pelicanul

felicimond

Acum vreo 2 ani am cumparat si eu un set de "electrozi" pentru "sudat" aluminiu. In fapt, este o solutie de lipire a pieselor din aluminiu, destinata micilor reparatii. Am dat 160 ron pe un set de 10, cu lungimea de aprox 25 cm si cu 2-2,5 mm in diametru. Impreuna cu ei am primit si o periuta cu peri din inox, singura cu care poti pregati suprafetele inainte de "sudare". Periuta este exact cat o periuta de dinti. O sa fie chin mare sa iei la periuta toate liniile de lipire ale unei barci.
Am facut si un test atunci si am consumat 2 bare cat ai clipi, fara sa realizez mare lucru. In plus, s-a dovedit foarte dificil de atins si de mentinut temperatura de 400 C cu o lampa de instalator (de remarcat ca flacaul din videoclip foloseste un bec pe acetilena- nu a riscat sa se faca de ras cu o lampa de instalator)
In primul videoclip, la min 3,11 se vede cum flacaul a desprins piesele lipite, aspectul desprinderii aratand "valoarea" lipiturii.
In plus, calculul de cost este prea optimist, fiind facut la sume nete, ca si cum nu ar exista pierderi (care vor fi semnificative). 800 de ron pentru materialele de lipire, vor fi necesari probabil pentru o singura linie de la prova la pupa.
Una peste alta, desi inteleg de ce pare asa simpatica solutia asta, nu merita sa consumi energie sperand ca poti face o barca in acest fel. Va fi pierdere de timp si de bani. Nu imi place cand cineva imi spune "nu se poate" dar in acest caz, se pare ca asa e.

ionpescarul

In mod normal trebuie sa mai existe o etapa ,  testarea suduri ,(nu poti cumpara materiale de 2000 ron fara sa  vezi care e treaba cu sudura asta , in primavara voi cumpara niste tabla  si bare pentru lipit ,pentru teste ,o sa incerc lipirea cu un bec mai mare ,temperatura mai mare , eu sunt chiar interesat sa incerc  ,dar una sunt  discutile pe forum si alta e proba practica ,neaaparat trebuie si proba practica ,nu ma da bani afara din casa. ,nu cumpar nimic pana nu sunt sigur ,multumesc ca ati povestit experienta dvs.
Dar cu o perie rotativa, montata pe flex nu ati incercat ?

felicimond

Nu am incercat cu o perie rotativa desi asta era prima optiune logica, pentru ca nu am avut o perie de inox si m-am limitat doar la un mic test, ca sa imi fac o idee.

home made

se poate face lipituri foarte bune:
-trebuie sa folosesti bare(elecrozi) din aceeasi compozitie ca si tabla de aluminiu,furnizorul sa va spuna exact compozitia tablei
-trebuie un aparat cu virf de tungsten(TIG-UL asa zis)reglabil ca si curent + gaz
-trebuie sudura in gaz inert,argon de preferinta
in afara de asta se lucreaza in mediu cu aer static,sa nu existe curenti de aer sa-ti "sufle" argonul cind sudezi
-un meserias priceput
cu toate acestea,uneori teoria nu se potriveste cu practica,spun asta pentru ca am patit-o
si spre stiinta;un electrod de aluminiu depaseste 1$ bucata,una cutie cu bare de 3mm undeva pe la 650 roni.poate aveti noroc de ceva mai ieftin pe undeva,

succes!

dany

Nea Ioane,este un anunt pe ''tocmai'' ca vinde tabla de al sub pretul pietei.E de 0,7mm si val lung de ''n ''metri .Am vazut si am dat tignal!Poate e de bine....

ionpescarul

Citat din: dany din Decembrie 13, 2013, 03:31:02 PM
Nea Ioane,este un anunt pe ''tocmai'' ca vinde tabla de al sub pretul pietei.E de 0,7mm si val lung de ''n ''metri .Am vazut si am dat tignal!Poate e de bine....

Multumesc mult ,Dany
Sanatate

Ciby

Dar nu este prea subtire tabla de 0,7mm?

ionpescarul

Citat din: Ciby din Decembrie 16, 2013, 08:11:23 AM
Dar nu este prea subtire tabla de 0,7mm?

parca ai alt curaj ,cand sti ca fundul barci are 2mm

ionpescarul

Nu stiu daca duba asta e sudata ,ideea e ca gliseaza cu 5 cai ,deci e foarte usoara si destul de incapatoare.Cred ca un 10 cai ,o duce prin aer.Oare cate kg o avea?

JON BOAT 3,65 + TOHATSU MFS 5 + 1 person

tipul asta a construit si una de 4,3 m ,totusi pare cam mare (parerea mea)

dany

La mine in zona , braconierii de pe siret au din astea ,le spun ciobacuri si fug de rup....Fundul din tabla[care are de aluminiu e smecher]si restul din scandura geluita si vopsita.Mai pun cateva rigle de lemn ca stringheri si coaste si cam atat .Se folosesc cuie batute din cm. in cm.si siliconate dupa sau smolite.Intr-o zi e gata...Mai greu ies cu ele pe vreme rea,caci sunt instabile ,dar atunci prefera carciumile.Nu spun ca asta din film este facuta la fel,dar ca si calitati sunt identice,parerea mea....

ionpescarul

Citat din: dany din Decembrie 21, 2013, 04:49:02 PM
La mine in zona , braconierii de pe siret au din astea ,le spun ciobacuri si fug de rup....Fundul din tabla[care are de aluminiu e smecher]si restul din scandura geluita si vopsita.Mai pun cateva rigle de lemn ca stringheri si coaste si cam atat .Se folosesc cuie batute din cm. in cm.si siliconate dupa sau smolite.Intr-o zi e gata...Mai greu ies cu ele pe vreme rea,caci sunt instabile ,dar atunci prefera carciumile.Nu spun ca asta din film este facuta la fel,dar ca si calitati sunt identice,parerea mea....

Dany ,aparent par usor de construit ,dar ma poate lamuri cineva ,vizavi de mersul acestei dube 
JON BOAT 4,3m with Tohatsu MFS 5
asta e glisare ? adica lighioana  asta  atat de mare ,gliseaza cu 5 cai ,sau e altceva ? 

modi

Citat din: ionpescarul din Decembrie 22, 2013, 09:28:49 PM

asta e glisare ? adica lighioana  asta  atat de mare ,gliseaza cu 5 cai ,sau e altceva ?

Asta este ceea ce-as numi - cu ingaduinta - ..... deplasare ! In niciun caz glisare . Vb lu' Fritz , asta mai are putin sa puna motor la un sifonier si sa se dea pe apa cu el .

Este un tip de coca folosita predilect de catre americani pe raurile mici . Se preteaza perfect la treceri peste grinduri si praguri din pietris ( sau altele ) , la "urcat" peste structurile de imediat de sub suprafata , etc . In niciun caz pentru Delta noastra ( sincer , as folosi-o pe Arges ! )

Ioane , la 10 - maxim 15 / h - cat estimez eu viteza aluia - ..... iti trece de pescuit pana ajungi in Delta .

In fine , parerea mea . Faci cum consideri . Insa de banii pe care-i bagi intr-o "ghionoaie" d-asta de aluminiu ( nu te opri cu calculele doar la necesarul de materiale ) iti iei ...... si-o fibra , si-o lemnoasa . Ambele mult mai bine adaptate Deltei Dunarii .

kmbh69

Aici am vazut o barca de aluminiu mai fioroasa (se fabrica in 3 variante: 8, 10 si 12 m lungime)
http://www.ophardt-maritim.de/en/op-shipp-module/
Singura problema ca asa ceva costa 120.000 euro doar platforma tehnica (cu carena de 12 m, dar se mai adauga motoarele, echipamentele si suprastructura, finisajele. Sigur ca tabla e cu mult mai groasa si e din aliaj de aluminiu rezistent la apa marii, deci nu mai trebuie protejat anticoroziune. Are o gramada de ranforsari prin ea (stringheri, coaste), asa ca nici nu mai trebuie banchete sau pereti despartitori cu rol structural. Filmuletul arata barca incarcata cu niste lazi, pentru ca sa simuleze deplasarea la greutatea unei barci complete (au calculat si ei cat ar mai cantari suprastructura si echipamentele, in afara de motoare). Ei, visez si eu...