Am tot cautat subiectul , exista doar "Examen C + D" si "Scoala....din Galati" . Sunt subiecte de prin 2017 si se tot vorbea despre modificari de legislatie deci nu stiu cat de actuale sunt . Deoarece functia de cautare a forumului nu functioneaza , eu nu am mai gasit niste informatii pe care cred ca le-am mai citit pe aici , de exemplu unul de la o scoala care se imbata si urla la cursanti . Nu mai stiu cum il chema , nu as vrea sa fac scoala cu el , ca aparem la Pro TV...intr-un film de actiune ;D !
Desi am tot amanat scoala+examenul (unii termeni de la "parame" si semnalizare...imi dau dureri de cap) va trebui totusi sa o incep in Martie sau Aprilie .
Ce vad in primul rand este ca au crescut tarifele fata de lunile trecute , preturile par foarte mari pentru 2 zile de curs !
Am citit pe site-ul ANR scolile acreditate si se pare ca sub 850 lei pe categorie , vorbesc de zona Bucuresti nu gasesc .
Nu mai vorbesc de faptul ca inafara unor mici exceptii...totul e in EURO :o !
Din ce am mai citit aici si pe alte forumuri se pare ca varianta mai putin scumpa...ca ieftina nu e , ar fi sa faci scoala pentru D si apoi sa dai direct doar examen pentru C . In acest caz ....incepi din nou sa schimbi permisul...cu taxe suplimentare , alte hartoage...alte adeverinte medicale&shit ?
Sau se pune doar o stampila...ceva fara sa schimbi permisul ? Ca daca schimbi permisul ajungi tot pe acolo cu banii + multa alergatura .
O alta problema pe care o vad e ca putine scoli pun accent...si foarte putin pe partea PRACTICA . Te umfla de teorie si apoi...pe apa ! E ca si cum la auto...dai examen de legislatie fara scoala de soferi si CU CARNET , in primii 50 de metri intri in altul .
Deci ce scoli recomandati , dar cu argumente...nu...scoala "X" ca e dragut omul si imi e prieten ? Eu sunt interesat de Bucuresti dar se pot recomanda pentru toate zonele , din acest motiv am facut un topic general pe...Romania .
De asemenea va rog sa va prezentati experientele si bune si rele despre scolile pe care le-ati facut !
Salut Florine! O sa incerc sa iti impartasesc putin din experienta mea de anul trecut si sper sa nu se considere reclama.
La inceput si mie mi se pareau preturile cam mari, dar dupa ce am terminat "scoala" mi-am schimbat parerea. In privinta categoriilor eu am vrut initial C + D, dar pana la urma am ajuns cu C + D + S. Scoala am facut-o la Seanergya (5 zile/seri de teorie + 3 zile de practica la Limanu).
Cursul in sine si locatia sunt cea mai mica problema in ecuatie. O sa fie destul de distractiv cu programarea pentru examen. Eu de exemplu am fost la cursuri in primavara anului trecut, insa examenul l-am sustinut abia in Octombrie. E nevoie de ceva timp pentru studiu, iar locurile la examen sunt destul de putine (cel putin la Giurgiu).
Acum, stiu ca sunt persoane care dau o singura categorie si apoi merg in alta sesiune pentru "diferenta". Tinand cont de cat de dificil e cu programarile pentru examen eu as merge pentru ambele examene in aceeasi sesiune. E adevarat ca e mai multa materie de studiat, insa macar le ai pe toate proaspete in minte. In plus nu mai pierzi timpi cu depuneri de dosar si schimbarea permisului.
In cazul in care ai nevoie de detalii suplimentare le putem discuta punctual.
PS: partea teoretica trebuie tratata cu seriozitate.
Cred ca povestea aia cu urlatul la cursanti a fost pe alt forum. Oricum, nu trebuie sa iei de bune toate porcariile pe care le scriu unii. ;)
Daca nu ai mai iesit niciodata cu barca pe apa, scoala (oricare ar fi ea) nu te ajuta absolut deloc. Cind spun oricare ar fi ea, ma refer bineinteles la scolile astea de weekend, facute numai ca sa ai hirtiile in regula.
Din fericire barcile cu motor se comporta in linii mari cam la fel ca automobilele. Deosebirile sint date de absenta frinelor si de faptul ca barcile "derapeaza" intotdeauna la curbe si sub influenta vintului si curentului. Fiecare barca are "fitzele" ei si de aceea orice ambarcatiune indiferent de marime este la genul feminin in limba engleza (daca englezii nu stiu treburile astea atunci nu le mai stie nimeni :) )
Tot de aia este foarte importanta practica si sfatul meu este sa incepi pe o barca mica, cu un motor de 2 - 4 CP, sau pe barca unui prieten sau sa rogi un prieten care stie "meserie" sa iasa cu tine pe barca ta de vreo citeva ori. Abia apoi as zice ca poti sa iesi cu familia, intotdeauna cu vesta, nu conteaza daca e clasica sau automata. ;)
In concluzie, nu conteaza scoala, fa-o ca sa ai hirtiile in regula dar gindeste-te cum sa faci sa iesi cit mai mult pe apa. Ca de fapt asta ne dorim cu totii, nu? :)
Multumesc @nepotu pentru informatii . La partea teoretica am mai citit si inca mai citesc deja de vreo 2 luni .
Mai am mult...informatiile intra greu la 50 de ani ;D .
As prefera ca scoala sa fie in Bucuresti sau imprejurimi , vreau sa dorm acasa . In plus sunt fumator iar regulamentul de la Seanergya pare unul de genul militar .
Cred ca la capitolul programare la examen o sa ma descurc , indiferent daca e la Snagov , Galati sau Giurgiu ! Mai am pana acolo .
Pe mine ma intereseaza C+D+Operator Radio(am inteles ca pe mare e obligatoriu) .
Multumesc @pelicanul pentru informatii . Am fost de multe ori cu barci , salupe , vapoare , etc. dar ...nu eu la volan !
RIB-urile derapeaza...cel mai tare ;D ! O fi bine sau rau , nu am de ales decat varianta cu...barca mea , RIB + motor de 50 de cai .
O sa o iau incet , incet .
Florin, dacă nu mă înșeală memoria cursul radio (GMDSS) este necesar pentru categoria B. In ceea ce priveste examenul teoretic, acesta nu se mai poate sustine la Snagov de ceva timp.
In privința scolii, din fericire, in București sunt mai multe optiuni. Înțeleg ca preferi sa dormi acasa, insa experienta pe mare este diferita de cea pe Snagov, de exemplu.
PS: Legat de regulamentul Seanergya dracul nu e chiar așa de negru.
Nautica Giurgiu Sailing
Categoriile "C" si "D"
Am si eu o nelamurire de cand?
De unde de la cine?
Citat din: Zodiac din Februarie 21, 2019, 02:01:59 PM
Pe mine ma intereseaza C+D+Operator Radio(am inteles ca pe mare e obligatoriu) .
Certificatul General de Operator Radio pentru Ambarcatiuni de Agrement, corespunzator Serviciului Mobil Maritim si Serviciului Mobil Maritm prin Satelit (GMDSS) - Long Range Certificate (LRC) -
certificat international care da dreptul titularului sa opereze in traficul radio.
Pentru clarificare https://portal.rna.ro/servicii/personal-navigant (https://portal.rna.ro/servicii/personal-navigant) nu am vazut nici un document care sa specifice ca pentru C iti trebuie si Operator Radio. E obligatoriu pentru A si B.
==================================================================
Condiţii obligatorii pentru obţinerea certificatelor internaţionale de conducător de ambarcaţiune de agrement
I.Clasa A
1.Certificatul internaţional de conducător de ambarcaţiune de agrement clasa A se poate obţine prin examen de către orice candidat care deţine certificatul internaţional de conducător de ambarcaţiune de agrement clasa B de minimum 2 ani şi a absolvit o formă de pregătire aprobată corespunzătoare clasei A.
2.Certificatul internaţional de conducător de ambarcaţiune de agrement clasa A se poate obţine din oficiu de către orice candidat care deţine brevetul de comandant sau brevetul ofiţer punte secund.
II.Clasa B
1.Certificatul internaţional de conducător de ambarcaţiune de agrement clasa B se poate obţine prin examen de către orice candidat care deţine certificatul internaţional de conducător de ambarcaţiune de agrement clasa C sau D de minimum 2 ani şi a absolvit o formă de pregătire aprobată corespunzătoare clasei B.
2.Certificatul de conducător de ambarcaţiune de agrement clasa B se poate obţine din oficiu de către orice candidat care deţine brevetul de comandant sau brevetul de ofiţer punte secund ori brevetul de ofiţer punte.
III.Clasa C
1.Certificatul internaţional de conducător de ambarcaţiune de agrement clasa C se poate obţine prin examen de către orice candidat care îndeplineşte următoarele condiţii: a) a absolvit o formă de pregătire aprobată corespunzătoare clasei C; sau b)deţine certificatul internaţional de conducător de ambarcaţiune de agrement
clasa D şi va susţine un examen de diferenţă la COLREG - Regula
mentul internaţional pentru prevenirea abordajelor pe mare.
2.Certificatul internaţional de conducător de ambarcaţiune de agrement clasa C se poate obţine din oficiu de către orice candidat care deţine brevetul de comandant sau brevetul de ofiţer punte secund ori brevetul de ofiţer punte sau brevetul/certificatul de capacitate de căpitan maritim portuar ori brevetul/certificatul de capacitate de ofiţer punte maritim portuar sau certificatul de capacitate de
conducător de şalupă maritimă ori certificatul de capacitate timonier.
IV. Clasa D
1.Certificatul internaţional de conducător de ambarcaţiune de agrement clasa D se poate obţine prin examen de către orice candidat care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a)a absolvit o formă de pregătire aprobată corespunzătoare clasei D; sau
b)deţine certificatul internaţional de conducător de ambarcaţiune de agrement clasa C şi va susţine un examen de diferenţă la RND - Regulamentul de navigaţie pe Dunăre.
2.Certificatul internaţional de conducător de ambarcaţiune de agrement clasa D
se poate obţine din oficiu de către orice candidat care deţine brevetul de căpitan fluvial categoria A sau B ori brevetul de timonier fluvial sau certificatul de capacitate de conducător de şalupă fluvia
====================================================================
Acum fara suparare daca informatia e de la o scoala agreata .Atunci nu vor decat sa te mai jupoaie de niste bani.
Am uitat !Cursul de operator poti sa il faci fara sa ai o categorie de conducator de ambarcatiuni ...
Citat din: Zodiac din Februarie 21, 2019, 01:10:43 PM
Deci ce scoli recomandati , dar cu argumente...nu...scoala "X" ca e dragut omul si imi e prieten ? Eu sunt interesat de Bucuresti dar se pot recomanda pentru toate zonele , din acest motiv am facut un topic general pe...Romania .
De asemenea va rog sa va prezentati experientele si bune si rele despre scolile pe care le-ati facut !
Răspunsul meu punctual, bazat pe experiență proprie, vizează doar două școli de navigație:
1. Nautical Blue, comandor Maraloi Constantin. Aici am făcut cursurile pentru C și D, suplimentând totodată cu un curs GMDSS-LRC (am considerat că am nevoie, eu călătorind pe mare și barca mea fiind dotată cu stație VHF.
Ulterior am completat când legislația a cerut-o, făcând cursul "S" tot acolo. Pe "yachtul de lux", Aiax (expresie preluată de mine dintr-un articol de presă habarnistă :) )
Aici am făcut și cursurile pentru clasa "B" .
Concluzia: dl. Maraloi organizează cursuri concise, a fost de găsit oricând am avut nevoie (de exemplu de prelungiri ale permisului GMDSS-LRC), este o școală ce funcționează bine în jurul unui om ce iubește marea dincolo de pregătirea lui profesională (comandor, profesor doctor inginer).
2. Constantin Sailing, organizată de Constantin Lascu. Experiența mea practică cu școala lui Constantin, este că într-o perioadă am pus la dispoziție sediul firmei proprii, pentru organizarea la București a cursurilor teoretice de weekend.
Cu ocaziile acelea am observat o expunere foarte meticuloasă a materiei, atât pentru C și D cât și pentru B. Cursurile au fost mult detaliate, alături de materie fiind presărate și diverse "trucuri marinărești" adunate de-a lungul experienței de navigație, de Constantin. Asta este ceea ce am văzut.
Ca avantaj mare al acestei școli, consider partea practică: Constantin a organizat adevărate călătorii pe mare, în acest scop. Călătorii unde s-au întâmplat diverse, și bune și mai puțin bune (o defecțiune la motor de exemplu, sau un cablu de troță rupt), care au îmbogățit experiența cursanților cu aspecte practice greu de întâlnit.
Asemenea experiențe sunt "priceless", deoarece arată cursantului cum se desfășoară o călătorie adevărată și mai ales cum te descurci în situații de mare montată ori defecțiuni care adesea se întâmplă tocmai din cauza condițiilor grele.
Aspectele acestea fac să pălească cele câteva situații ale celor 2 sau 3 cursanți care nu s-au înțeles cu Constantin :) . Sunt oameni și oameni, unii compatibili, alții nu. La bord, aceste necompatibilități sunt mult accentuate de spațiul mic și condiții, iar ele pot ajunge la disensiuni care pe uscat nu s-ar întâmpla niciodată.
Asta este experiența mea directă cu cele două școli de navigație. Cunosc personal organizatorii mai multor asemenea școli, dar în topic se spune clar: nu prietenii, ci experiențe :)
P.S.
Postarea mea nu este un îndemn pentru o școală anume, ci o expunere a ceea ce am cunoscut direct.
O întâmplare : în timpul unei furtuni deosebit de puternice din anul 2011, care a distrus bărci chiar în protecția bazinului portuar Tomis, angajații portului turistic n-au mișcat un deget pentru salvarea yachturilor legate la pontoane. Pontoanele însele, se ridicau cu tot cu ambarcațiuni într-un ritm care a rupt parâme! În acele momente, pentru a putea salva ceva, se riscau pe pontoane doi oameni care din cauza furtunii nici nu s-au recunoscut inițial. Erau cei doi, de mai sus :) . Oameni cu dragoste de mare și de bărci.
Subscriu și eu la ce spune Florio din punct de vedere al cunoștințelor acumulate cu Constantin Sailing si spun asta din poziția unuia care într-un final a rupt orice relație cu "omul" Constantin și care este alta poveste, privată.
Dar școală se face, și nu se face din birt in birt, se face pe mare, in condiții reale, și nu doar 3 nopți la mal.
Stilul poate fi considerat a fi unul mai milităros și poate mai neplăcut pentru unii dar rezultatele sunt net superioare multor alte variante.
Că unora nu le place, e alta treabă, dar oricine face școala ar trebui sa se aștepte să că i se și împlinește dorința și ajunge cândva sa comande o navă, fie ea mica sau mare. Și o navă nu poate avea decât un singur comandant care trebuie sa fie in stare sa gestioneze mai ales neprevăzutul.
Așa cum spune și el, la Constantin oamenii nu se pregătesc pentru poziția de crew. Se pregătesc skipperi.
Sent from my Redmi 5A using Tapatalk
In primul rand va multumesc tuturor pentru informatii . Ca de obicei clare si in detaliu .
Referitor la cursuri D+C sau curs D+examen C , am inteles ca in schimbul unei mici economii financiare , alergi mai mult dupa acte deci in principiu...nu merita !
Planul meu este urmatorul :
- in prima faza voi "circula" pe lacurile din Bucuresti pentru a invata sa conduc barca , deci aici mi-ar fi de folos D
- ulterior voi merge pe Dunare , deci tot D + imi propun pentru comunicatii un telefon cu IP 68
- apoi prin Delta pe canalele principale...D
- cand voi crede ca stiu sa stapanesc barca ...minim...la un nivel mediu...atunci trec la mare...deci am nevoie de C , inca nu stiu daca voi avea curaj anul acesta sa ies pe mare
Referitor la brevetul de Operator Radio , cred ca e valabila zicala populara..."Daca repeti ceva de cateva ori...incepi sa crezi si tu ! ;D" .
Cand mi-am facut eu primele planuri cu barca , mi-am spus ca pe canalele din Delta si pe mare , obligatoriu imi voi cumpara statie de emisie -receptie . Cu timpul ...tot repetand asta , am inceput sa cred ca e obligatoriu ;D , de aici si confuzia mea .
Cu alegerea scolii , mai dureaza putin , mai studiez .
Stima !
Auzi, pe la sfârșitul lui martie, cam ultimele zile ale lunii, voi fi în Grecia, teoretic cu barca pregătită de sezon.
Daca vrei, bagă-te pe acolo și vezi și marea.
Sent from my Redmi 5A using Tapatalk
Citat din: Zodiac din Februarie 22, 2019, 01:12:03 PM
In primul rand va multumesc tuturor pentru informatii . Ca de obicei clare si in detaliu .
Referitor la cursuri D+C sau curs D+examen C , am inteles ca in schimbul unei mici economii financiare , alergi mai mult dupa acte deci in principiu...nu merita !
Planul meu este urmatorul :
- in prima faza voi "circula" pe lacurile din Bucuresti pentru a invata sa conduc barca , deci aici mi-ar fi de folos D
- ulterior voi merge pe Dunare , deci tot D + imi propun pentru comunicatii un telefon cu IP 68
- apoi prin Delta pe canalele principale...D
- cand voi crede ca stiu sa stapanesc barca ...minim...la un nivel mediu...atunci trec la mare...deci am nevoie de C , inca nu stiu daca voi avea curaj anul acesta sa ies pe mare
Referitor la brevetul de Operator Radio , cred ca e valabila zicala populara..."Daca repeti ceva de cateva ori...incepi sa crezi si tu ! ;D" .
Cand mi-am facut eu primele planuri cu barca , mi-am spus ca pe canalele din Delta si pe mare , obligatoriu imi voi cumpara statie de emisie -receptie . Cu timpul ...tot repetand asta , am inceput sa cred ca e obligatoriu ;D , de aici si confuzia mea .
Cu alegerea scolii , mai dureaza putin , mai studiez .
Stima !
Ia uite ce invitație interesantă ți-a făcut Sebba! Ca să vezi ce colegi de forum faini avem :) .
Decizia ta pentru categoria D este una foarte bună. În general există tendința (în special la veliști) de a considera clasa D, ca fiind de cea mai slabă importanță.
Dar nu este adevărat, cunosc cazuri de oameni cu ceva experiență în navigație, care nu pot intra cu barca nici la Sulina, fiindcă nu au această categorie :) .
Sau și mai important: cazul în care cumperi o barcă din Germania și vrei să vii cu ea pe Dunăre.
Socoteala pe care ai făcut-o este una realistă. Petreci tot timpul pe ape interioare și deloc pe mare.
Acum despre permisul de operator radio, îți spun că doar de două ori am luat legătura cu căpităniile (Sulina și Tulcea), căutând o informație unde aș putea să acostez. Niciodată nu mi-a fost de nici un folos :) .
Doar pe mare și în special la trecerea în alte ape teritoriale, această stație este utilă în dialogul cu căpităniile sau Poliția de Frontieră.
Multumesc mult @sebba pentru invitatie ! Nu vreau sa raspund acum , pentru ca nu imi place sa spun da si apoi sa "dezertez". Mai fac altii cu mine asa si nu imi place deloc...asta ca sa fiu elegant . Daca pot , voi veni cu mare placere si NU...cu mana goala ;D , dar da-mi voie sa iti comunic raspunsul dupa 15 Martie .
Multumesc @Florio ! Am crezut ca e ca la statiile CB de la auto , mai afli o informatie , mai saluti un coleg , mai......un nesimtit ;D !
Cu marea , inca am cateva intrebari la care nu am gasit raspunsuri . Noi preferam sa mergem cu cortul(rile ;D) la Vadu , in (aproape) pustietate si ar fi super sa ne mai plimbam ziua si cu barca , chiar o Portita@altele . Nu stiu daca am voie sa lansez barca la apa de acolo , asta ar fi prima intrebare .
Deci eu voi fi acolo cam din 15 martie. Voi avea nevoie de 2-3 zile sa pun barca pe apă după care mă plimb prin zona până în 4 aprilie când am prima tură din anul asta.
Daca te incadrezi in perioada asta ești binevenit.
Achillio
Pteleos 370 07
https://maps.app.goo.gl/5DAXh
Sent from my Redmi 5A using Tapatalk
Citat din: Zodiac din Februarie 22, 2019, 02:20:46 PM
.......................
Cu marea , inca am cateva intrebari la care nu am gasit raspunsuri . Noi preferam sa mergem cu cortul(rile ;D) la Vadu , in (aproape) pustietate si ar fi super sa ne mai plimbam ziua si cu barca , chiar o Portita@altele . Nu stiu daca am voie sa lansez barca la apa de acolo , asta ar fi prima intrebare .
Teoretic nu ar trebui sa existe nici o problema sa lansezi barca de unde vrei tu.
La Edighiol (prima intrare din mare in Sinoe, la nord de Vadu) exista un post de Politie de Frontiera. Oamenii sint foarte amabili dar ne-au controlat intotdeauna cind am intrat cu barca din mare in acel canal. Probabil ca ar trebui sa iei legatura cu ei. In general, in orice zona lansezi trebuie sa iei legatura cu postul PF care raspunde de zona, doar pentru a fi luat in evidenta. Nu sint restrictii decit in zonele strict protejate.
PS Pe mare ai nevoie de C.
Prima barca pe care am avut-o mi-am echipat-o cu o statie marina,nu am folosit-o niciodata.Cum spune Florio am inceracta ca sa iau legatura cu cei de la Capitanie si nimic.
Mai ascultam detaliile despre trafic cand eram ancorat in rest nimic.Mi-a parut rau ca am gaurit barca ca sa o instalez.
In mars nu auzeam nimic din cauza zgomotului de la motor,in fine.Daca eram mai multe barci pe apa foloseam portabile UHF prinse de reverul hainei.
Acum am una portabila,doar pentru linistea sufleteasca.
Citat din: sebba din Februarie 22, 2019, 02:51:48 PM
Deci eu voi fi acolo cam din 15 martie. Voi avea nevoie de 2-3 zile sa pun barca pe apă după care mă plimb prin zona până în 4 aprilie când am prima tură din anul asta.
Daca te incadrezi in perioada asta ești binevenit.
Achillio
Pteleos 370 07
https://maps.app.goo.gl/5DAXh
Sent from my Redmi 5A using Tapatalk
Multumesc ! Acum am vazut ce "transatlantic" ;D ai ! Superb !
Multumesc @Pelicanul !
Multumesc @Intersect ! E bine sa aflu ca nu arunc niste bani .
Eh, nu as numi Haimanaua transatlantic, cu toate că modele similare au traversat și oceanele însă da, nici în categoria trailerabile (navomodele, cum îmi place mie sa-mi zgândăr la modul plăcut prietenii cu bărci mai mici) nu as încadra-o.
Mulțumesc însă și eu pentru aprecieri.
O alta varianta ar fi după 14 aprilie dar încă nu este sigur, când este posibil sa mai am o tura de "skipper training" timp de o săptămână. Voi anunța cât mai curând posibil dacă se va ține sau nu.
Oricum, in ambele variante, poți veni și însoțit de prieteni sau prietene/neveste/amante. Fără câini și pisici însă, nu am veste de salvare pentru patrupede. [emoji3]
Sent from my Redmi 5A using Tapatalk
poti incerca sa faci scoala la Limanu /Mangalia cu Maria Ta pt c / s pe sy Lindor. cursurile se tin la bord, dureaza 2 sau 5 zile, cazarea la bord inclusa, iesiri pe mare 6-8 ore zilnic , inclusiv noapea sau pe mare creata.
Multumesc pentru oferta ! Am auzit multe lucruri bune despre scoala pe Lindor ! Promit ca daca voi decide sa renunt la dormitul noaptea acasa , prima optiune va fi Lindor !
Te asteptam oricand cu placere,
Apropo, pe Lindor scoala se face si cu un singur candidat, fara costuri suplimentare,
Citat din: Zodiac din Februarie 22, 2019, 07:09:08 PM
Multumesc pentru oferta ! Am auzit multe lucruri bune despre scoala pe Lindor ! Promit ca daca voi decide sa renunt la dormitul noaptea acasa , prima optiune va fi Lindor !
Aici sunt foarte multe de spus. Școala de navigație "Măria Ta" este condusă de dl. comandant Alexandru Tudor.
Iar aici, sunt trei mari calități:
-experiența covârșitoare de comandant în Marina Militară urmată de o carieră completă până la comandant activ în Marina Civilă,
-dragostea acestui comandant față de mare și veliere, care l-a făcut ca în puținul timp dintre voiaje să fie posesorul yachtului Lindor petrecând clipele de relaxare tot pe mare :)
-calitățile umane deosebite ale acestuia, care te fac să-l îndrăgești și să-ți dorești să-i fii prieten.
Cunoscându-l personal și aflându-l în diverse împrejurări, pot garanta că nu există nici o exagerare în spusele de mai sus.
Nu l-am menționat fiindcă ideea topicului a fost să vorbim obiectiv, eliminând prieteniile :) . Când l-am cunoscut pe "Nea Sandu" aveam școlile făcute deja.
Recomand Lindor. Am facut scoala pentru S si cel mai mult am castigat un mentor in persoana dlui Cdt. Alexandru Tudor. Experienta impresionanta in navigatie, capacitate de adaptare fata de un cursant nepriceput ca mine, flexibilitate ( eu am lipsit vreo 2 zile ca aveam un proces la Iasi) caracter deosebit, sunt doar cateva calitati care imi vin acum in minte. De altfel si in ziua de astazi imi sta alaturi cand am nevoie de un sfat.
Constantin Lascu, desi nu l-am cunoscut personal, am inteles ca reprezinta o optiune de training intensiv. Omul ala sta pe barca aproape non stop si este un adept al cruisingului, ceea ce spune multe despre experienta sa. Totusi, e bine sa apelezi la el intr-o etapa superioara de pregatire, pentru ca atunci cand crezi ca stii, ai sa afli de fapt de la el cam cat stii. Chiar si Seba care a "incetat comunicatiile "cu el recunoaste calitatile de formator de skipperi ale lui Constantin.
Ar mai fi Arcturs, scoala dlui Cdt Leoca. Nu cunosc, dar am sa fac o tura (sper) in Aprilie cu dansul, spre Sozopol si retur Mangalia. Tot ce pot spune la acest moment, este doar ca are recomandari foarte bune cu privire la seriozitatea cu care trateaza propria afacere, inclusiv scoala de navigatie.
Din experienta personala:
Colegiul Nautic Roman: este o scoala ok,practica tot la Limanu,nu stiu daca mai tin cursuri teoretice in Bucuresti sau s-au mutat definitiv pe litoral.
Cursuri tinute de ofiteri de marina.
Practica pt partea de sailing cu un instructor "civil"
Sunt ok si ii recomand.
Set Sail: teorie in Bucuresti si practica pe Snagov si/sau Limanu. Orientati mai mult pe stilul "baieti de viata" unde accentul se pune pe "sa bubuie muzica si sa curga bautura". Prioritate au "vedetele" sau cei de la care poate "pica" ceva ( publicitate,reduceri,etc).
Trebuie citit cu foarte mare atentie ce se semneaza in ceea ce priveste "oferta" si este recomandat ca orice promisiune sa fie trecuta si in scris.
Ofera la practica de sailing si navigatie de noapte.
Baza materiala mare, sigur sunt scoala cu cele mai multe "nave" in dotare.
Se poate ca eu sa ma incadrez aici in cei X% nemultumiti. Este ok si imi asum optiunea.
Constantin Sailing- Scoala de navigatie: super ok, se vede ca este o activitate facuta in primul rand din pasiune.
Serios si riguros in ceea ce priveste partea teoretica.
Abordare pe siutatii concrete si raspunsuri argumentate si sutinute de cele mai multe ori cu situatii din practica.
La astea se adauga si harul " de povestitor" al lui Constantin, ceea ce face cursurile (si) mai agreabile.
Persoanal a fost a placere sa merg la cursurile tinute de el.
Partea practica fie in tara,fie in Grecia.
Este ok si il recomand.
Si tot ca o parere personala: Examenul pt D si C se pot da in aceeasi zi fara probleme.
Personal nu le cosider examene cu grad de dificultate crescut.
Un mare ajutor in pregatirea pt exmen il ofera simulatorul "construit" si "oferit" de Sebba.
Mi-as fi dorit sa beneficiez de asa un ajutor cand m-am pregatit pt examene.
Dupa o prima experienta la Giurgiu, restul de examene le-am dat la Mamaia.
Jos palaria pt profesionalismul si deschiderea oamenilor de acolo.
Recomandarea mea este sa se opteze pt un curs de D+C ( eventual+S) si sa se dea examenele D+C in aceesi zi.
Super sfaturi pentru oricine e interesat ! Despre All4boats...nimeni , nimic ? Par printre cei mai ieftini si totul se face la Snagov , asta mi-ar permite sa dorm acasa . Poate pentru unii asta cu dormitul acasa in loc de stat pe mare pare inexplicabil .
Daca treaba asta se petrecea cand aveam sub 40 de ani , cand locuiam la apartament...eram primul acolo , atunci puteam sa dorm si pe punte ;D , acum lucrurile s-au schimbat !
Daca vrei doar sa ai permisul, orice școala care îți dă diplome acceptate de anr este perfectă.
Ce faci apoi cu el, este alta treabă
Sent from my Redmi 5A using Tapatalk
De azi pot sa merg si eu mai ''incordat" ;D ! Am intrat in posesia ''plasticului'' !
cat a durat de la examen pana la eliberarea permisului?
Am dat la Bicaz acum 10 zile si asteptarea e lunga...
Am dat pe 18 la Giurgiu ! Am inteles ca dureaza deoarece toate se fac la Constanta .
:) Inseamna ca ne-am vazut pe acolo, tot pe 18 am dat si eu la Giurgiu... Ieri am sunat, dna mi-a spus ca doar ce sosisera permisele de la CT.
Daca tot am deschis un topic , cred ca ar fi de bun simt sa ofer si eu informatiile pe care le-am obtinut in perioada scolii si examenelor !!!Sunt multe lucruri pe care nu le-am stiut .
In primul rand as vrea sa-i multumesc in mod special lui Sebba si pentru teste si pentru afirmatia din ultimul post de aici ''Daca vrei doar sa ai permisul, orice școala care îți dă diplome acceptate de anr este perfectă." . Ai mare dreptate !
De fapt asta inseamna o ''scoala''....sa obtii o hartie , in rest nu prea conteaza . Argumente :
- ori ca faci 5 zile cate 2 ore , ori 4 zile cate... , ori 2 zile cate 8 ore e cam acelasi lucru
- materia e atat de lunga , de stufoasa si plina de termeni preistorici incat iti ia minim cateva luni sa o stapanesti deci in cele 8-10 ore nu reusesti sa inveti mai nimic
- eu am invatat vreo 4 luni , mai mult decat la examenele din facultate
- deci in opinia mea nu merita absolut de loc sa pleci o saptamana de acasa cu costurile suplimentare aferente , poate doar pentru cei care vor sa fuga de acasa
- singurul avantaj intre scoli e ca unele au mai multa pregatire practica fata de altele in rest nici Einstein nu te poate invata o materie care se preda in vreo 4 ani la Mircea cel Batran in cateva ore , studiul individual e baza
Cum am procedat eu ! Din cate am inteles initial si de pe toate forumurile problema principala e la programarea examenelor la capitanii .
Peste tot e plin de ''cand se mai da examen''...''ati mai aflat ceva de examen'' !
Deci am optat pentru scoala si examen D+C direct si nu imi pare rau .
Despre alegerea scolii :
In pasul 1 am optat pentru Lindor . Atunci am descoperit ca intr-o localitate din Romania (Limanu) preturile sunt mai mari decat la Monte Carlo . Pe nava locurile erau ocupate , prefer sa dorm acasa , preturile mega umflate...deci am renuntat . Nimic de reprosat pana acum , decizia a fost a mea .
Am ales sa fac tot cu ei cursurile dar la Bucuresti . Din pacate aici a fost o problema din punctul meu de vedere , mi s-a dat sa semnez exact acelasi contract pe care eu deja declarasem ca nu il semnez nici cu pistolul la tampla de la Seanergya . Atunci am aflat ca partenerul lor din Bucuresti e Seanergya...am refuzat direct si am ales alta scoala .
Am cautat o scoala cu urmatoarele cerinte :
- In Bucuresti
- Cat mai putine zile
- Pe cat se poate cursurile in weekend
Atunci am ales All4Boats , 2 zile pline...sambata si duminica si luni un examen practic pe Snagov de conducere a barcii . Rapid si dragut , fara sa fac cate 2 drumuri zilnic o saptamana prin Bucuresti EXACT la ora de trafic maxim .
Ce mi-a placut :
- profesori foarte buni
- sala de conferinte eleganta , cu cafea si gustari permanent...de genul patiserie
- seriosi
- ofera posibilitatea sa faci testul psihologic acolo
- ofera posibilitatea sa te inscrie la examen si sa-ti aduca carnetul
- la examenul pe Snagov obtii diploma de absolvire in prezenta celor de la capitanie
Nu e ceva care mi-a displacut la modul serios dar sunt lucruri care s-ar putea imbunatati :
- poate un timp mai mare de conducere practica
- trebuie sa stai dupa ei sa te interesezi...de orice , de exemplu eu stiam de cu vreo luna inainte ca examenul e pe 17 , noroc ca am dat telefon cu o saptamana inainte...a fost pe 18
- cand optezi pentru trimiterea permisului acasa trebuie sa telefonezi/mail si sa optezi ferm pentru trimiterea prin curier , altfel stai si te plimbi dupa unul care se misca permanent in Bucuresti
Cum se desfasoara examenul...eu nu am stiut pana nu am ajuns acolo , circulau tot felul de variante .
Te cheama incepand cu 8,30 pana pe la vreo 9,30 sau chiar 10,30 daca sunt mai multi .
Primii ocupa locurile din sala , la Giurgiu cred vreo 10 calculatoare , parca 4 + 4 fata in fata si vreo 2 in lateral .
Apoi cand incep sa iasa cei care au terminat intra acelasi numar de persoane in sala !
Examenul e pe calculator , de o ora pe categorie , 26 de intrebari din care trebuie sa iei minim 22 .Cei care iau primesc felicitari verbale cei care nu.... !
Cei care iau se duc direct la un ghiseu sa plateasca taxa de carnet...nu mai stiu cat in jur de 70 de lei . Apoi astepti carnetul sau urmatorul examen !
Materia este foarte grea , multa iar examenul foarte serios ! Nu ma bag eu sa fac statistici dar din ce am vazut , cu mult peste 50% au cazut , iar unii erau deja la repetarea de x ori a examenului .
Sper sa fie de folos , eu as fi avut nevoie de astfel de informatii inainte !!!
PS - Citat din @pelicanul... "Tot de aia este foarte importanta practica si sfatul meu este sa incepi pe o barca mica, cu un motor de 2 - 4 CP''
Multumesc pentru sfat , exact asa am facut , cateva ore pe balta ...mai multe zile cu motor electric , apoi o saptamana pe mare cu termic de 5 cai si ma simt cu totul altfel ca la inceput !!!
@zodiac, nu tin minte sa ma fi contactat direct sau pe forum pentru școala pe Lindor, asa ca afirmatiile tala sunt nefondate, Maria Ta are colaborari cu aproape toate scolile de sailing, pt Lindor trebuie sa ma contactezi pe mine.
@Lindor ! Am sunat la numarul de pe site http://www.mariata.ro (http://www.mariata.ro) cred ca e al tau si am discutat cu Maria si telefonic si pe mail ! E de ajuns ?
''Societatea Măria Ta Travel and Adventure SRL cu sediul in Cumpana, str. Nucilor Nr. 10, Constanta, cod
postal 907105, tel: 0755072882; e-mail: lindor@mariata.ro, www.mariata.ro (http://www.mariata.ro), Cod de Inregistrare Fiscala
34771158, inregistrata la Registrul Comertului sub numarul J13/1566/14.07.2015, cont IBAN:
RO31INGB0000999905147270, emis la ING Bank, sucursala Ştefan cel Mare, reprezentata prin Epuras
Maria – Administrator, in calitate de prestator servicii, si numita in continuare Agentie Intermediara.''
Si :
''Pachetul de servicii este vândut de Măria Ta Travel and Adventure SRL in calitate de Agentie Intermediara,
în contul Seanergya Yachting S.R.L, cu sediul in Bucuresti, sector 1, str. Aleea Lt. Av. Ghe. Stîlpeanu, nr.
15, Bl. 5, Sc. 2, Etj.2, Ap. 15, inmatriculata la Registrul Comertului cu nr. J40/1323/05.02.2015, CUI
34066654, IBAN RO33 INGB 0000 9999 0482 4709, deschis la ING Bank, reprezentata prin D-na Oana
Sima, in calitate de Director General, denumita in continuare Şcoală.''
Daca nu esti tu si firma ta imi cer scuze ! Daca e firma ta iti ceri tu scuze ? Daca ma provoci , mi-a fost trimis contractul pentru Bucuresti fara sa mi se mentioneze ca e vorba de Seanergya....doar am vazut asemanarea de contract...si nu mi s-a spus ca e vorba de un partener ! Am discutat cu Maria si la telefon si pe mail!
Care sunt afirmatiile mele nefondate ? Nu am afirmat nimic rau decat ca nu semnez un contract de tip securist !
dupa cum am spus si mai sus scoala de yachting Maria Ta colaboreaza si cu alte scoli , pentru Lindor trbuie sa ma contactezi pe mine sau sa-i specifici Mariei ca vrei pe Lindor, dar dupa tonul pe care-l ai in comunicare, cred ca e mai bine ca nu ai venit, Lindor isi rezerva dreptul sa isi selecteze elevii chiar daca face cursuri si cu unul singur pe serie, avantaj el.
Domnule Tudor , nu pot decat sa sesizez decat aroganta in tonul dvs . ! Poate as sesiza macar ca la inceputul unei propozitii se incepe cu majuscula !
Nu doresc sa conduc nici un velier imens nici vreun vapor ! Am inteles ca sunteti foarte respectat in domeniul navigatorilor si din acest punct de vedere toate cele bune !
Am specificat de la inceput ca vreau pe LINDOR ...doar datorita recomandarilor si mi s-a spus ca locurile de cazare sunt ocupate !
Faptul ca dvs. va selectati elevii e din nou un lucru bun , inseamna ca e coada la dvs . !
In rest ca un OM vrea un carnet de BARCA , studiaza o materie facuta de multi ca sa ia SPAGA , ce se face in 4 ani la Mircea cel Batran , cu un limbaj preistoric ...de zici ca pleaca pe ocean cu ....tot ce trebuie sa isi construiasca EL...este O MIZERIE ABSOLUTA !!!
Dar ca unul care conduce la nivel de companie multinationala cateva tari... daca ne luam la nivel de importanta...decideti dvs . !
Domnule Zodiac, va numesc astfel pentru ca nu am avut onoarea sa va cunosc, școala pe Lindor nu este cu bufet suedez, dacă vrei o cafea te duci la aragaz si ti-o faci, Eu caut sa învăț cursanți sa se descurce pe mare, sa supraviețuiască si sa navige in siguranta . Asa ca daca va trimit sa dati mola la springul prova, sau sa recuperati scota randei,trebuie sa o faceti, plus alte activitati conexe cum ar fi urcatul pana la marul catargului sau o vizita in santina. La bordul navei mandria, aroganta , pozitia sociala si alte chestii lumesti nu au ce cauta, toti sunt egali si toti trebuie sa asculte ordinele celui care conduce ambarcatiunea. Pe mare pilele si relatiile sunt lasate la mal si nu au cum sa te ajute in situatii critice. Va rog respectuos sa nu va limitati la obtinerea numai a permisului, si sa invatati limbajul invechit marinaresc, cutumele si obiceiurile noastre, asta daca navigatia este pt Dv. o pasiune si nu o chestie de trend.
Cu stima
Domnule Tudor eu nu v-am acuzat de NIMIC ! Tonul meu mai putin "romantic'' a venit ca urmare a afirmatiei dvs. , citez ''asa ca afirmatiile tale sunt nefondate'' , asta in romaneste inseamna ca m-ati facut mincinos !
Si nu accept asa ceva fara argumente !
Nu sunt nici fitos , merg si pe munte in salbaticie , prefer viata la cort...nu la hotel luxos deci fac mult mai multe decat...o ''cafea'' ! Inca am o conditie fizica peste medie si ceva pregatire ...sa spunem ''non civila'' .
In fine eu spun sa ne oprim aici , acum momentul a trecut .
Va asigur ca in momentul in care experimentez o pasiune incerc sa invat maximum posibil iar siguranta e pe primul loc .
Pentru dvs. , important e ca aveti o gramada de cursanti multumiti .
Si daca tot sunteti in interiorul fenomenului , poate impreuna cu colegii dvs. de meserie , veti reusi sa creati un curs diferit pentru cei care vor o barca de sub 7 metri , nu sa invete lantane , sfilate , uragane , corpul navei , unde sunt magnetii de la compas , cati metri are deschiderea de la nu stiu ce pod , cate sute de sclipiri are lumina , cate sferturi de secunda intre bataile de clopot , cate scari urca pilotul , cati milimetri are un bicon , cate grade are lumina de prova si pot continua cateva pagini . Una e sa te pregatesti sa mergi cu vaporul pe mari si oceane si alta e sa te tarasti cu un ''lighean'' pe Dunare sau pe langa malul marii .
Cu stima !
Imi pare rau de modul cum au evoluat discutiile pe acest topic. Cred ca e un caz tipic de nepotrivire de "viziune", fara a fi cineva vinovat.
Imi cer eu scuze daca s-a simtit cineva deranjat, si sper ca pe viitor sa avem interactiuni ceva mai constructive :).
incearca si la Constantin Sailing
Citat din: Zodiac din August 04, 2019, 09:13:53 PM
Daca nu esti tu si firma ta imi cer scuze ! Daca e firma ta iti ceri tu scuze ? Daca ma provoci , mi-a fost trimis contractul pentru Bucuresti fara sa mi se mentioneze ca e vorba de Seanergya....doar am vazut asemanarea de contract...si nu mi s-a spus ca e vorba de un partener ! [...]
Nu am afirmat nimic rau decat ca nu semnez un contract de tip securist !
Ziua buna,
Nu-mi sta in fire sa ma bag in treburile altora, pentru ca nu-mi place sa fiu "mancat" ulterior.
Totusi, azi am accesat forumul si am vazut discutia asta, care m-a lasat total surprins. Neplacut.
De ce?
Pentru ca nu inteleg de ce trebuie sa clasezi un contract de parteneriat intre doua societati drept "securist", atat timp cat sunt corect formulate si in final, servesc indeplinirii scopurilor pe care ti le-ai fi propus ?
Probabil ca cea mai corecta solutie ar fi fost sa intrebi direct la sediul firmei, pe dna. Maria sau chiar pe dl. Tudor, "care-i treaba" cu contractul respectiv. Desi nu vad vreo problema in modul in care ti s-ar fi acordat serviciile respective, astfel de chestiuni ar fi fost onorabil de discutat in privat, nu printr-o incercare de expunere publica a unei false probleme.
Eu am facut scoala de sailing pe Lindor, ulterior scolii si obtinerii permisului pentru C+D.
Sincer, daca m-as fi documentat inainte, as fi facut cu dl. Tudor si pentru C+D, dar asa a fost sa fie. Si pe bune, a fost foarte OK, n-am stat cu mana in san pe nava si n-am plecat de acolo cu ochii in soare. Ci dimpotriva, cu dorinta de a-mi perfectiona aptitudinile invatate mai ales in navigatia cu vele. M-am simtit foarte OK la bordul lui "Lindor" , iar stilul dlui. Tudor a fost super OK, il recomand fara nici un dubiu ca un om de la care ai ce invata !
Nu am nici un interes ascuns in a-i lua apararea, am platit la fel ca oricare alt cursant. Dar atitudinea dansului a fost ireprosabila, iar modul in care stie sa-si ajusteze predarea cursurilor de navigatie arata clar ca ai de-a face cu un om care are reale aptitudini de lucru cu oamenii.
Pe bune, mi-a parut rau cand am vazut ce-ai scris si asta e motivul pentru care am intervenit.
Nu doresc sa deschid o polemica si nici sa ne suparam, dar n-am putut sa stau cu mainile in san, vazand cele postate la adresa scolii "Maria Ta" si a dlui. Tudor. Ti s-ar fi livrat un serviciu, contra unui pret. Ce conteaza cine emite factura ?!
Cu stima,
Cezar
Citat din: bobinuta din August 06, 2019, 03:34:57 PM
Ziua buna,
De ce?
Pentru ca nu inteleg de ce trebuie sa clasezi un contract de parteneriat intre doua societati drept "securist", atat timp cat sunt corect formulate si in final, servesc indeplinirii scopurilor pe care ti le-ai fi propus ?
Probabil ca cea mai corecta solutie ar fi fost sa intrebi direct la sediul firmei, pe dna. Maria sau chiar pe dl. Tudor, "care-i treaba" cu contractul respectiv.
Cezar
Daca citesti cu atentie , nu e treaba mea ce parteneri are Lindor si ce contracte are intre societati .
Mai oameni buni , citeste cineva bine ce am scris ?
Inca de la inceputul topicului , am scris ca nu imi place MIE contractul pe care il are Seanergya si nu il voi semna niciodata , ala mi s-a dat la semnat si pe ala nu il voiam de la inceput . E exact ca aia cu ''drepturile militarului'' din armata adica sa respecte ordinele .
Ai citit contractul de la Seanergya , ala intern al lor pe care il semneaza cursantul cu ei ...in cazul asta EU si de aia sunt direct interesat de contract , nu cel de colaborare cu Lindor , de ala e vorba in discutie iar tu faci confuzii ? Sa-mi spui daca tu l-ai semna ! Ironia vietii a fost sa vreau cu Lindor si sa ajung la Seanergya . Ironia din discutie e ca tu sustii un contract pe care nici nu l-ai citit si nu stii nimic despre el . Atat !
Vad ca nimeni nu citeste cu atentie ce am scris , dar sare multa lume cu presupuneri !
Am afirmat ca :
- am vrut cu Lindor deci e de bine , care e critica ?
- mi s-a spus ca pe Lindor locurile de cazare sunt ocupate , care e critica ?
- am afirmat ca locurile in hotelurile din Limanu si restaurantele au preturile mega umflate , care e critica la Lindor ?
- am afirmat ca imi place sa dorm acasa , care e critica ?
- am afirmat ca nu vreau sa semnez contractul cu Seanergya , care e critica la Lindor ?
- am afirmat ca a fost decizia mea , care e critica ?
- multe complimente catre Lindor , care e critica ?
In schimb sunt facut mincinos , nedemn...prea dobitoc sa fiu ''selectat'' pe Lindor , Don Basilio imi recomanda o alta scoala desi mai sus pe aceeasi pagina spun cum mi-am luat deja si carnetul , iar Bobinuta ''ma ia la tinta'' pe niste confuzii !
Eu zic sa citim cu atentie ce e scris negru pe alb si apoi sa comentam desi eu imi propusesem sa inchid subiectul ! Nu scriu de acasa si nu am cum sa fiu mai ordonat in text...asta e !
Si daca tot vorbea Vali de chestii constructive...poate ma gandesc si eu sa dau examenul de S ;D !
Si acum intrebare pentru velisti si cu dedicatie pentru Bobinuta...daca tot s-a introdus in discutie ;D , dupa ce termini acest curs poti conduce un velier...pe mare macar pana in Grecia ?
PS - Totusi as vrea daca se poate , ca cel...cei care si-au facut un scop in viata sa stea ora dupa ora sa-mi dea ''smite'' , de la peste 20 de applaud am ajuns pe la 9 sa fie barbati si sa scrie ''DA eu...nickname , nu te plac si eu iti dau smite'' ! E o minima dovada de decenta !
Si cu prostul meu obicei de a studia regulamentele , am recitit din nou partea de regulament a forumului prin care toti membrii sunt egali ! Si asa e , e un forum de COMANDANTI DE NAVE !
Toata lumea de pe forum care conduce una sau mai multe ambarcatiuni e COMANDANT PE NAVA LUI !!!
PUNCT !!!
Poți face școala de vele și cu tata Noe și tot nu aș putea să recomand să duci o barcă din Ro in Gr doar de capul tau.
Mergi in echipaj, fă carturi, fă șmotru, treci prin ceva experiențe și apoi, cu un morcov mare in posterior pleacă de capul tau, ca skipper, și fă ce trebuie.
Dar nu doar după o săptămână.
Cel puțin asta e părerea mea, eu fiind unul care se considera a fi un nătărău, dar unul cu capul între urechi.
Din ce știu eu, orice curs practic de manevră a navei cu vele este de fapt un curs de INIȚIERE în manevra navei cu vele, și nu unul care te face direct amiral.
Probabil contractul care nu ți-a plăcut ție a fost prea "dictatorial", habar nu am, doar presupun...
Dar la bordul unei nave, așa cum cu deosebită plăcere menționează Constantin la fiecare îmbarcare, exista un afiș, invizibil de fapt, care privit dinspre mal afișează un "bine ai venit" dar privit din interior, afișează textul ce te informează că la bordul navei nu exista democrație și că skipperul are autoritate absolută.
Poate că din punctul de vedere al unui om ce face parte din echipaj aceste "declarații" sunt inadmisibile dar pentru cine vrea permis pentru a deveni skipper și nu doar crew, atunci acel cineva trebuie sa se gândească și la momentul in care el va fi skipper și va deține controlul absolut asupra bărcii și echipajului. Doar să nu uite că o dată ce are controlul are și responsabilitatea. Care e la fel ca și controlul, absolută.
Ca și skipper nu contează că cineva de la bord nu a știut ce să facă. Tot skipperul e de vină, tot el e singurul care răspunde. Skipperul are autoritate deplină pentru că doar el e răspunzător.
Ceilalți sunt doar executanți. Și dacă ei nu știu ce să facă este tot vina skipperul-ui.
Eu zic sa ne oprim aici că altfel o luăm razna.
:)
Sent from my Mi-4c using Tapatalk
Citat din: Zodiac din August 06, 2019, 06:00:17 PM
Daca citesti cu atentie , nu e treaba mea ce parteneri are Lindor si ce contracte are intre societati .
Mai oameni buni , citeste cineva bine ce am scris ?
Inca de la inceputul topicului , am scris ca nu imi place MIE contractul pe care il are Seanergya si nu il voi semna niciodata
In pag.1 a prezentului topic apar 4 referiri la Seanergya, iar motivul principal pe care l-ai invocat a fost :
CitatIn plus sunt fumator iar regulamentul de la Seanergya pare unul de genul militar .
Pag.2 a acestui topic nu contine referiri la Seanergya.
Citat din: Zodiac din August 06, 2019, 06:00:17 PMAi citit contractul de la Seanergya , ala intern al lor pe care il semneaza cursantul cu ei
Nu, nu l-am citit, pentru ca nu ai postat vreun link catre el sau macar vreun citat din ceea ce nu iti convine !
Oricum, exceptand ca intreg regulamentul ar fi deplasat, nu aveam de ce pierde timpul cu citirea acestuia. Daca ai fi vrut sa-l supui atentiei publice, probabil ca ai fi gasit o metoda de a extrage ceea ce ai fi considerat de interes si de a ne-o aduce in atentie.
Citat din: Zodiac din August 06, 2019, 06:00:17 PMiar tu faci confuzii ? Sa-mi spui daca tu l-ai semna !
Probabil ca daca l-as fi vazut, as fi putut sa-mi dau cu parerea. In lipsa, ma abtin.
In ceea ce ma priveste, sunt destul de obisnuit cu ordinea si disciplina.
Citat din: Zodiac din August 06, 2019, 06:00:17 PMIronia din discutie e ca tu sustii un contract pe care nici nu l-ai citit si nu stii nimic despre el .
Nu am citit contractul respectiv si nici nu am motive sa-l sustin atat timp cat nu sunt implicat in el. Daca ai fi postat ceea ce te-a deranjat in contractul ala, probabil ca ne-am fi putut lamuri.
Am considerat in schimb ca ar fi onorabil sa-l sustin pe dl. cdt. Tudor, avand in vedere "dialogul" pe care l-am observat cu totii, dintre tine si dumnealui.
Citat din: Zodiac din August 06, 2019, 06:00:17 PM
Vad ca nimeni nu citeste cu atentie ce am scris , dar sare multa lume cu presupuneri !
Am afirmat ca :
- am vrut cu Lindor deci e de bine , care e critica ?
- mi s-a spus ca pe Lindor locurile de cazare sunt ocupate , care e critica ?
- am afirmat ca locurile in hotelurile din Limanu si restaurantele au preturile mega umflate , care e critica la Lindor ?
- am afirmat ca imi place sa dorm acasa , care e critica ?
- am afirmat ca nu vreau sa semnez contractul cu Seanergya , care e critica la Lindor ?
- am afirmat ca a fost decizia mea , care e critica ?
- multe complimente catre Lindor , care e critica ?
Nu am de ce sa te critic !
Daca ai fi postat liniutele de mai sus intr-o forma atat de concisa, lucrurile ar fi fost mult mai clare.
Da, preturile din Limanu sunt umflate, dar nu te obliga nimeni sa stai acolo. Poti gasi o gazda mai ieftina in apropiere si sa vii doar la debarcader cand trebuie sa pleci pe barca. Acasa poti dormi cand faci cursurile teoretice in Bucuresti, pentru practica n-ai cum sa dormi acasa :)
Semnarea contractului cu Seanergya e o chestiune care te priveste (dupa cum ai spus, "decizia ta") - dar ceea ce ai postat pentru a "denunta" acel contract, a adus o umbra nemeritata celui cu care n-ai apucat sa discuti direct - aspect care ar fi ajutat foarte mult.
"Complimentele" tale catre Lindor au inceput sa curga intr-o maniera tendentioasa, dupa ce pe pag.3 , ai primit reactia (indreptatita) a proprietarului, care te-a intrebat, foarte corect, de ce nu l-ai sunat pentru o discutie civilizata... Vad ca a fost chiar civilizat in fata fluviului de "complimente" pe care l-ai insirat acolo, cu multa darnicie.
Citat din: Zodiac din August 06, 2019, 06:00:17 PMIn schimb sunt facut mincinos , nedemn...prea dobitoc sa fiu ''selectat'' pe Lindor
Nu vad nicaieri astfel de caracterizari in ceea ce te priveste. Ti s-a atras doar atentia ca scoala de navigatie inseamna si respectarea ordinelor pe care cel care o comanda este nevoit sa le dea. E o chestie valabila atat la vapoare cat si la barcile de agrement. Ca se aplica mai putin in cazul unei barci de mici dimensiuni cu 2 pescari in ea, asta e o alta poveste.
Citat din: Zodiac din August 06, 2019, 06:00:17 PMDon Basilio imi recomanda o alta scoala desi mai sus pe aceeasi pagina spun cum mi-am luat deja si carnetul , iar Bobinuta ''ma ia la tinta'' pe niste confuzii !
Eu zic sa citim cu atentie ce e scris negru pe alb si apoi sa comentam desi eu imi propusesem sa inchid subiectul !
"Sa citim cu atentie" e o propunere foarte relativa. Noi am observat "complimentele" pe care le-ai adresat dlui. Tudor si maniera in care ai facut-o. Iar eu nu te-am "luat la tinta" pentru vreo confuzie (contractul celor de la Seanergya te interesa pe tine, nu pe mine, iar daca vroiai sa ne atragi atentia, ai fi postat ceea ce te-ar fi deranjat). Eu doar am reactionat in fata "complimentelor" adresate de tine, intrucat nu-mi face placere sa vad ca un om care isi da silinta sa faca ceva pentru cursantii pe care ii are, sa fie judecat gresit.
Citat din: Zodiac din August 06, 2019, 06:00:17 PM
Si daca tot vorbea Vali de chestii constructive...poate ma gandesc si eu sa dau examenul de S ;D !
Si acum intrebare pentru velisti si cu dedicatie pentru Bobinuta...daca tot s-a introdus in discutie ;D , dupa ce termini acest curs poti conduce un velier...pe mare macar pana in Grecia ?
In primul rand, felicitari pentru obtinerea permisului C+D, asta este un prim pas foarte important.
Sa stii ca am citit cu atentie (acum mai pe seara) tot continutul topicului. Iti inteleg frustrarea in fata materiei care nu prezinta interes pentru un barcagiu de agrement, dar si aici lucrurile sunt relative. Da, materia aia ar fi trebuit revizuita, dar atat timp cat vrei sa circuli pe ape navigabile cum ar fi Dunarea, atunci trebuie sa cunosti regulile de navigatie pe zonele respective. Si care pot fi diferite de la un segment la altul (vezi Canalul D-MN, de exemplu). Dar astea sunt reguli impuse de ANR si nu de capitaniile zonale, nici de scolile de navigatie. Asa ca n-ai de ales, trebuie sa te conformezi acestora. Aminteste-ti ca si in facultate ai avut cursuri neinteresante, dar de care a trebuit sa treci !
Referitor la navigatia cu vele, daca te atrage, atunci e foarte bine ca te-ai gandit sa faci si un curs pentru S. Tu esti singurul care poate decide la final, daca vei dori sau nu cu adevarat acest lucru.
Acum, referitor la ultima ta intrebare, cea cu condusul velierului *pe mare* pana in Grecia (cel putin! )...
Eu pot sa-ti spun clar ca nu am experienta necesara pentru o astfel de aventura si ca cel mai potrivit ar fi sa obtii raspunsuri de la ceilalti colegi care au ajuns astfel acolo. Ceea ce iti pot spune in schimb, din discutiile pe care le-am avut cu ei si din concluziile pe care le-am tras intre timp, e ca si in cazul navigatiei (mai ales a celei pe veliere), e oarecum la fel ca si in cazul obtinerii permisului de conducere auto. Faci o scoala, obtii un minim de experienta, apoi iesi in trafic si usor-usor, dupa ce castigi experienta necesara, te incumeti la drumuri mai lungi si la figuri mai complicate.
Ca sa pleci singur pe mare, cu un velier pana in Grecia... se poate, dar ai nevoie de un echipaj cu experienta, care sa stie mai mult decat tine.
Iar tu, ca proaspat skipper, esti doar un skipper aflat la inceput de drum. Trebuie ca ambarcatiunea respectiva (indiferent daca e a ta sau nu) sa fie condusa de un skipper cu experienta, iar tu sa fii un simplu mus, om de echipaj, care invata cot la cot cu ceilalti. Nu stii sa dai ordinele necesare, asa ca ai nevoie de experienta celui care stie si de experienta celor din echipaj, pentru ca e foarte sigur ca la un curs de cateva zile, n-ai cum capata experienta necesara.
Da, cursul te va ajuta sa ai un sumar de cunostiinte si un minim de indemanare, dar nu mai mult. Restul, trebuie sa-l obtii prin practica.
O buna varianta de practica este sa contractezi o excursie in Grecia cu cineva care face charter, si sa faci astfel parte din echipaj, timp in care vei indeplini mai multe roluri si vei putea privi experienta respectiva din aproape toate unghiurile posibile. Mai concret, incepi ca mus, chiar daca ai plasticul ala in buzunar. Ti-au spus-o si ceilalti colegi, aia iti da dreptul sa navighezi pe apa, dar nu-ti ofera si experienta.
Anul asta as fi incercat si eu o astfel de experienta, dar am fost strans cu usa de cheltuielile pe care a trebuit sa le fac pentru fiica-mea (bacalaureat, facultate, etc.). O sa ma gandesc serios de la anul incolo.
Am observat ca ai mai mentionat unele chestiuni in cadrul topicului.
De exemplu, cursul radio. Ceva-ceva, ai auzit tu, dar nu ai auzit tot. Florio ti-a raspuns deja la intrebare, eu incerc doar sa completez putin.
Cursul ala ti-ar fi util daca te-ai afla in postura de skipper care trebuie sa plece in afara apelor teritoriale romanesti, caz in care vei fi nevoit sa folosesti echipamentul de radiocomunicatie in diferite situatii (cand te apropii de un port strain sau daca ai fi nevoit sa comunici cu alte nave din imprejurimi, etc.). Ca sa folosesti echipamentele respective, ai nevoie de un fel de atestat/autorizatie de operator radio, pe care il obtii in urma absolvirii acelui curs. Atestare pe care trebuie s-o reinnoiesti (platind o taxa) la fiecare 5 ani (daca nu ma insel).
Altfel, pentru barcageala obisnuita, pe apele interne, cursul nu iti este necesar.
In schimb, exista zone in care esti nevoit sa folosesti statia radio pentru a comunica cu Capitaniile si cu Politia de Frontiera. Un bun exemplu este Mangalia.
Si ai mai facut o afirmatie pe care am observat-o:
Citat din: Zodiac din Februarie 22, 2019, 01:12:03 PM
Planul meu este urmatorul :
- in prima faza voi "circula" pe lacurile din Bucuresti pentru a invata sa conduc barca
Nu stiu pe care lacuri din Bucuresti ai dori sa inveti sa conduci barca.
Pentru ca lista lacurilor interioare navigabile cuprinde si lacuri din Bucuresti, dar pe nici unul nu ai voie oficial cu motor termic.
Ma refer la Hotararea nr. 665/2008 pentru stabilirea nominală și pe porțiuni a căilor navigabile interioare ale României (https://lege5.ro/Gratuit/geytgnrxgm/hotararea-nr-665-2008-pentru-stabilirea-nominala-si-pe-portiuni-a-cailor-navigabile-interioare-ale-romaniei).
Neoficial, am vazut barci cu motor pe Buftea si Pantelimon (chiar eu m-am dat pe Buftea). Poate si pe altele, dar nu m-am documentat prea adanc. Oficial, in apropiere de Bucuresti merge doar pe Snagov, iar daca nu, trebuie sa te duci direct la Dunare.
Pe lacurile din Bucuresti poti naviga in schimb, cu vele, sau alt tip de propulsie care sa nu implice utilizarea motoarelor termice.
Cred ca se admite (fara a fi explicita) utilizarea motoarelor electrice. Stiu cel putin un coleg care a navigat cu motor electric pe lacul Tunari.
Cel mai bine ar fi sa-i intrebi pe colegii cu experienta si care stiu bine atat partea oficiala cat si cea de underground a apelor din zona noastra.
Cam atat deocamdata, sper ca mi-ai inteles punctul de vedere si de asemenea, lipsa vreunei intentii de polemizare.
Succes pe mai departe si toate cele bune,
Cezar
Merci @sebba...APPLAUD ! Ca de obicei scurt si la obiect ! Referitor la plecarea in Grecia cu un velier a fost mai mult o curiozitate ,un exercitiu de imaginatie , pentru ca ....si aici discut la modul general sunt scoli care afirma ca antreneaza skipperi...marinari de nadejde..etc. eu neintelegand cum se poate face asta in 3-5 zile , acum m-am lamurit , revin din nou la vorba ta de exceptie
''Daca vrei doar sa ai permisul, orice școala care îți dă diplome acceptate de anr este perfectă." . Restul este munca ta personala de a deveni un bun navigator . Iar restul .....marketing pe o caciula de bani !
@Bobinuta , ma fortezi sa zic si ce nu am vrut sa ...zic pana acum :
- cand intri pe siteul mariata.ro exista un numar de telefon si o adresa de email pe prima pagina , acolo am sunat si discutat
- NU scrie NICAIERI ca pentru Lindor trebuie sa-l contactezi neaparat pe comandantul Alexandru Tudor scrie...pentru rezervari si inscrieri...
- am discutat cu fiica dansului care are pe site functia de Director General despre Lindor si nu mi-a zis ca trebuie sa iau legatura cu altcineva , nu e mentionat nicaieri asta si ar fi fost o impolitete din partea mea sa afirm ca vreau sa discut direct cu tatal , asta in opinia mea fiind considerata o jignire impardonabila din partea mea
- tot pe site e mentionat clar ca in Bucuresti cursurile sunt tinute de "alti profesori'' si nimic despre o alta firma partenera deci e minim o omisiune ca sa nu zic altceva
- au mai fost si alte chestii deranjante dar vreau sa ma opresc aici
- oricum momentul a trecut si poate se imbunatateste siteul
- cred ca am fost destul de clar si de concis
In ceea ce priveste Seanergya , nu am nimic impotriva acestei firme , nici nu ii cunosc dar de departe nu imi convine contractul care seamana cu cele oferite de cele mai mari lanturi de hypermarketuri din lume de genul....''tu ai toate obligatiile...noi toate drepturile''
- deoarece scriu de pe varf de munte pe o tableta care nu imi ofera deloc conditiile unei tastaturi adevarate , dar se poate gasi pe net contractul la conditii :
dehttps://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiXuszD4-7jAhUhx4sKHdtXA3QQFjAAegQIAxAB&url=https%3A%2F%2Fseanergya.ro%2Fterms%2F&usg=AOvVaw2GQQgiosfcDGkyfsdfng5U
Sunt in concediu pana duminica si vreau sa ma bucur de el , daca mai e ceva de zis poate mai intru maine seara !
O seara buna tuturor !
Imi pare rau, ca discutia a degenerat in halul asta pe un forum care aduce doar plus valoare in domeniul "barcagiilor".
Am constat ca se foloseste extrem de des termenul de comandant pe propria nava, cand de fapt este vorba de navigatia de agrement. Comandati de nava pe acest forum, numeri pe degetele de la o mana. In rest facem navigatie de agrement si invatam unii de la altii in masura in care unii ( dupa cum se vede si am simtit pe pielea mea) sunt mai ceva ca altii. Adica grei si cu multa greata. A confunda un comandant de nava cu un skipper de velier este ca si cum ai spune unei infirmiere dna Doctor, ca amandoua au halat alb si se plimba pe holurile spitalului. D-nii Comandanti stiu ce spun. Ca ne place sa ne credem noi nu stiu ce mari cunoscatori in ale navigatiei, asta e alta problema.
Nu Zodiac, nu vei putea duce singur o barca pe vele din Ro in Gr, decat in momentul in care tu vei fi stapan pe cunostintele si calitatile tale de BARCAGIU. Nimeni nu te va invata prea mult si foarte putini iti vor explica ce ai de facut. Navigatia este o chestiune vocationala si daca iti place o vei stapani prin practica ca si crew furand de la altii. Dl cdt. Tudor poate sa iti puna bazele navigatiei cu vele dar mai multe vei invata singur, stand cu fundul in propria barca ori a altora in timpul tau de cart.
Cred ca ai avut o problema de comunicare cu Maria si asta a degenerat, dar trebuie sa fii cumva intelegator cu situatia in speta. Probabil ca nici nea Sandu nu stie exact ce si cum a decurs discutia ta cu Maria si asta poate a inflamat lucrurile inutil. Sincer regret ca s-a starnit o astfel de polemica, dar crede-ma ca Academia Navala nu se compara cu 3 sau 5 zile de curs. Un ofiter de marina poate fi skipper, dar un skipper nu va fi niciodata ofiter de marina si cu asta cred ca am spus multe. Si asta nu e doar pentru tine, e pentru toti marii navigatori care mai arunca cate o privire pe acest forum.
Nici eu nici majoritatea membrilor forumului cred, in afara celor care posteaza pe acest topic, nu am citit nici macar in diagonala continutul ultimelor mesaje fara sa ma intereseze sa gasesc o parte buna si una rea, asa ca nu vad rostul continuarii pe acest forum a unor discutii mai degraba cu caracter de polemica privata.
Daca as fi in locul lui Vali as sterge instant.
Domnilor hai sa o lăsam moarta in păpușoi și sa ne bucuram de vara, mare și dat in bărci.
Am plăcerea sa va anunț ca școala de navigație Maria Ta travel and adventure a obținut acreditarea de la ANCOM pentru cursul de radio operator GMDSS- LRC, cursul durează o zi, prețul este de 100 euro, se tine pe Lindor,
mea culpa- am crezut ca toți cei de pe forum știu ca dacă ma contactează direct au tratament preferential- ca fiind loviți de aceiași pasiune.
Inca odată va invit sa va bucurați de vreme buna și sa va dați in bărci.
Citat din: s/y Lindor din August 07, 2019, 08:40:51 AM
Am plăcerea sa va anunț ca școala de navigație Maria Ta travel and adventure a obținut acreditarea de la ANCOM pentru cursul de radio operator GMDSS- LRC, cursul durează o zi, prețul este de 100 euro, se tine pe Lindor,
Buna dimineata si felicitari !
In situatia asta, e foarte posibil sa ma aveti printre primii inscrisi ! Hi.
Voi fi la mare dupa 28 august si va voi contacta sa discutam daca e loc sa va fac o vizita si eventual o iesire cu Lindor :)
Toate cele bune,
Cezar
Va aștept cu plăcere, vorbim,