Menu

Afișare mesaje

Această secțiune îți permite să vezi toate mesajele scrise de acest membru. Reține că poți vedea mesajele numai din zonele la care ai acces și tu.

Afișare mesaje Menu

Mesaje - Ștefan

#1
Intr-adevăr, toate variantele menţionate mai sus se folosesc şi sunt cat se poate de corecte. Oricum, numele lacului nu are o origine certă, ci are mai de grabă explicaţii ce tin de legendă. Este vorba de un important lider rus, Stenka Razin, care ar fi trait in zona in urmă cu aproximativ 250-300 de ani. In unele surse el a fost un conducător militar şi religios, in altele însă apare ca pirat care le făcea zile negre navigatorilor turci.
Eu prefer varianta greceasca a numelui Lagunei - Halmyris- varianta pe care apele astea au purtat-o aproape 2000 de ani.
#2
Citat din: Pupezica din Aprilie 12, 2014, 06:57:16 AM
Apelez iar la Eos si ceilalti "ornitorinci"...  :) :) :)  pentru identificarea unor "pasarici" de apa...  ;) ;) ;)

In tura facuta in Delta Neajlovului, este adevarat, la mare distanta, am dat de o sumedenie de pasari care se hraneau. Mai mult, asa cum se vede in pozele de la 10 - 11 in sus, unele dormeau pe apa. Se vede ca sunt rate (cele care dormeau), dar nu-mi dau seama de care sunt, dupa penajul lor maro. Mai este si "gasca" de pasari maronii, cu cioc ascutit... Singurele pe care le-am recunoscut sunt... Piciorongii !!! Inflatie de Piciorongi...  ;D ;D ;D

Pasarici de apa, necunoscute...

Pozele cu explicatii mai jos.
#3
Cafenea - Discutii generale / Re: Oameni si atitudini
Februarie 27, 2014, 11:51:30 PM
Citat din: gvincentiu din Februarie 27, 2014, 06:32:40 PM
Ceea ce a inceput in anii '90 nu poate disparea peste noapte, peste an sau peste decenii. Doar cand va fi totul distrus, cand vor dispare specii de pesti, pasari si flora, cand UE ne va impune sanctiuni, poate atunci, cu guvernator sau cu o comisie internationala se va putea face ceva. Dar nu in urmatorii 10 ani, cat onca se mai poate...

Pe meleagurile noastre pare ca au venit vremurile pe care le prognozezi tu pentru 10 ani. Majoritatea celor care braconau in urma cu ceva ani sunt acum pescari, cu acte in regula, in Scotia, Irlanda sau Anglia. Daca vorbesti cu ei, e simplu sa constati ca sunt mult mai linistiti ca fac ceea ce fac acum, chiar daca pescuitul in Atlantic e mai dur decat cel pe Razim. Asta-i dovada faptului ca stresul traiului in afara legii ii doboara pe cei mai multi.
Cei care au mai ramas, intuiesc ca sunt tare stransi cu usa. Mai intai, pentru ca miza riscului pe care si-l asuma, anume pestele prins, nu prea se mai justifica. In al doilea rand, pentru ca pe aici politia de frontiera chiar ii haituieste.
#4
Cum bine zice antevorbitorul meu, sunt pelicani comuni. Semnul distinctiv, cel mai usor de remarcat, este petecul de piele galbena din jurul ochilor pe care il are pelicanul comun. Pelicanul cret are pielea din jurul ochilor acoperita de fulgi intr-o masura mult mai mare.
#5
Citat din: rover.marius din Februarie 20, 2014, 07:51:34 AM
Scuze ca intervin, nu sunt sportiv dar din ce stiu eu drumul prin padure dintre babadag si slava era groaznic, o spun din proprie experienta( eu am lucrat la armata si aveam treaba ceva mai des la unitatea din slava ) ca ma duceam cu masina si plangeam cand eram trimis la unitate la slava.
Probabil drumul a fost reparat intre timp, oricum este un traseu frumos, distractie placuta.

:) Drumul nu e reparat... dar tocmai la asta ma refeream cand ii spuneam lui Vali ca are ce sa ofere  :P... pe langa faptul ca e si foarte frumos.
#6
Citat din: Vali din Februarie 19, 2014, 10:19:31 PM
Ar mai fi un motiv pentru care e preferabil de facut traseul in jurul lacului Sinoe in aprilie: sa facem tura inainte de a ecloza tantarii. Eu sunt un mare fan al zonei Sinoe-Nuntasi-Histria, plus Chituc-Periboina-Portita. Ca sa nu mai zic de Grindul Lupilor, care e o zona de poveste. Singurul neajuns e ca in aprilie nu putem face baie in mare.

O idee ar fi si plecarea direct din localitatea Sinoe: ducem baicurile acolo cu masina, dupa care facem bucla in jurul lacului, intorcandu-ne de unde am plecat. Ne-am concentra astfel la drumul prin balta, fara sa pierdem prea mult timp pe sosele, mai ales ca traseul e unul lacustru.

O alta idee de traseu superb in zona ar fi Jurilovca-Argamum, dupa care Salcioara-Enisala-Heracleea, apoi Babadag-Slava Rusa-Ibida, incheind prin Caugagia-2 Cantoane-Ceamurlia-Lunca-Visina-Jurilovca. Cred totusi ca mi-ar lipsi coborarea magnifica dintre Babadag si 2 Cantoane, dupa ce urci culmea inalta a podisului.

Oricare din traseele astea, alaturi de cele din zona de nord, se pot face intr-un weekend. Cele din nord si cel prin Podisul Babadag se pot face si mai spre vara, sau si mai bine toamna. Totul e sa pornim la drum. Tocmai mi-am luat slick-uri, deci cel putin pentru sosea sunt dotat :).

Plecarea din Sinoe e o idee buna. Ar reduce parcurgerea traseului la doua zile (de la 160 km, la 100 km) si ne-ar aduce strict in zona de interes, adica in pustie  :). In centrul satului e o pensiune cu o curte mare, unde cred ca nu ar fi nicio o problema sa lasam masina (masinile). Singura necunoscuta ar fi vremea, extrem de instabila in luna aprilie.

Traseul pe care il propui tu este unul dintre cele mai tocite de mine. Il fac cel putin o data pe luna. E un traseu relativ comod care are de toate. Intr-o zi poti ciuguli din tot ce ofera Dobrogea de Nord.
http://www.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=2408150
In ce priveste coborarea, te asigur ca si drumul prin padure, intre Babadag si Slava, are ce sa ofere.
#7
Chiar daca sambata trecuta nu a fost caldura pe care mizam, cele cateva grade lipsa nu au mai putut sa ma tina in casa. Asa ca am taiat-o spre Targoviste! Cu toate ca in ultima luna am tras de bicicleta de camera ca de un cal mort, in speranta ca o sa-mi prezerv conditia fizica, cei 140 km din weekend m-au procopsit cu o febra musculara de toata frumusetea. Nu-i nimic! E doar un alt semn ca a venit primavara  :).

Cat despre subiectul de aici, am desenat un traseu pe care l-am facut pana acum numai din bucati:
http://www.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=6088524
Este practic un tur in jurul Lacului Sinoe, minunat de facut primavara. In aprilie - inceput de mai grindurile sunt cvasiinundate iar pasarile sunt usor de vazut, pentru ca se hranesc in apele putin adanci. De asemenea, in perioada asta vegetatia nu-i crescuta, lucru ce place mult rotilor bicicletei si picioarelor biciclistului. Spre comparatie, in timpul verii, anumite segmente de drum sunt imposibil de pracurs din cauza vegetatiei.
#8
Citat din: Vali din Ianuarie 21, 2014, 12:34:06 PM
Cel mai bine pentru mine ar fi in prima saptamana de care spune Stefan, 10-11 mai.

Pai atunci ramane stabilit weekend-ul asta, 10-11 mai. Locul de intalnire ar putea fi Macinul sau Dinogetia. Daca gasca se formeaza exclusiv din galateni, atunci eu o sa plec vineri din Jurilovca iar sambata dimineata va astept pe malul drept al Dunarii. Daca sunt si alti amatori, stabilim atunci cea mai buna solutie, functie de zonele din care vin.

Temerea mea e sa nu se diminueze entuziasmul pana in mai, asa cum am mai vazut in alte situatii, nu spui care ;). O sa mai povestesc din peregrinarile mele si din planurile pe care le am, cu speranta ca o sa tin entuziasmul poporului erect.

O tura pe care incerc de cativa ani sa o fac este cea a Deltei Dunarii. Traseul ar fi urmatorul Jurilovca-Tulcea-Tudor Vladimirescu-Ceatalchioi-Chilia Veche-transfer la Periprava cu pasagerul-Letea-Sulina-Sfantu Gheorghe. De aici sunt doua alternative: cea simpla, cu pasagerul pana la Mahmudia si inapoi la Jurilovca pe bicicleta. Cea de a doua, muuult mai dificila, cu transfer pe apa pana pe plaja litorala ferma, mai jos de Ciotica, si apoi spre Gura Portitei. Din Portita se poate trece Golovita si se incheie tura sau se poate continua pe plaja, pana la Vadu si inapoi la Jurilovca, pentru a inchide turul complet al Rezervatiei.

E o tura pe care nu vreau sa o fac singur iar din lipsa de companion(i) a ramas, deocamdata, pe hartie. De fapt, am avut o tentativa lamentabila legata de excursia asta. In urma cu doi ani da peste mine, pe net, un prieten bun din armata, pe care nu-l vazusem de la liba. Bucuros nevoie mare ca m-am mutat in Delta, ca el nu a fost niciodata in Delta din cauza de nevasta, ca-si doreste mult, ca-i place de moare cu bicicleta... ce mai, partenerul ideal pentru planul meu de a face un tur complet al Deltei pe bicicleta. Incremenesc ca prostul in proiect-cum are obiceiul sa spuna un distins intelectual in viata-si nu-mi fac niciun fel de grija cu privire la conditia fizica a prietenului meu (in armata, intr-un pluton de sportivi, el era cel dintai).
Vine omul la Jurilovca, urmand sa plecam a doua zi. Pe seara, ne suim pe bicilete sa facem o baie la Dolosman. Cei 12 km dus-intors au fost un chin pentru sarmanul meu prieten, care insa nu a scos un scancet. A doua zi dimineata deschide timid discutia despre dificultatea traseului si despre faptul ca s-ar putea sa-i depaseasca putin puterile, n-am putea sa-l scurtam putin? zice. In doua minute stabilisem, ne intoarcem cu pasagerul de la Sfantu. Dupa inca doua guri de cafea si o verificare a numarului de kilometri, prietenul ciripeste ca tot mult este, si ca i-ar prinde bine o scurtare mai consistenta a traseului. Dintr-o lovitura de palos tai drumul pana la Tulcea, punem bicicletele in masina. In sfarsit vad un zambet pe chipul omului, care in ultima jumatate de ora devenise tare cernit.
In masina, in drum spre Tulcea, numai ce-l aud, da parca ziceai ca avem si o bucata de mers pe nisip.
Pai da!
Cati kilometri?
Vreo 15, zic!
Siii... n-am putea face cumva sa-i ocolim?
Pai, nu prea! Dar am putea sa mergem cu pasagerul la Sulina, cu bicicleta la Sfantu, si inapoi cu pasagerul in Tulcea.
Acum am vazut adevarata fericire. Omul chiar se bucura de "aventura" ce urma.
N-o mai lungesc. Am ajuns cu pasagerul in Sulina, am baut ca porcii trei zile prin toate carciumile din oras si de pe plaja, ne-am intors acasa mahmuri si fara sa mai deschim vorba despre aventura pe care o planificasem 3 luni.
#9
Cafenea - Discutii generale / Re: Recunoasteti...
Ianuarie 21, 2014, 02:15:13 PM
Recunoasteti... nu locul, ci subiectul din fotografie!?!
#10
Am desenat traseul complet aici: http://www.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=5993972
Pentru cine e curios, steguletele sunt pe pozitiile exacte ale fiecarei cetati; clic pe ele si aveti informatii pentru fiecare sit arheologic.

Cat priveste perioada, eu ma gandesc la primul sau al doilea weekend dupa cel cu 1 mai (10-11 mai sau 17-18 mai; eventual, includem si vinerea). Cred ca cel mai bun traseu, in conditiile in care luam Galatiul reper de plecare/sosire, ar fi in zona Macinului. Prindem 4 cetati (Troesmis, Arrubium, Dinogetia si Noviodunum) si facem si cat mai multe trasee din Muntii Macinului.
#11
Citat din: Florio din Ianuarie 20, 2014, 05:36:10 PM
Ai putea sa faci o scurta descriere si pozitionare ? Ori daca e mai comod, niste link-uri, sa ma mai luminez  ;) .


Majoritatea cetatilor au cam aceeasi poveste: au facut parte din limesul roman de pe Dunarea de Jos. Au fost construite in asa fel incat sa exploateze avantajele terenului, multe din ele pe locul unor asezari getice. Toate si-au incetat existenta in secolul VII, odata cu invazia slavilor in Dobrogea. Exceptie face Heracleea (Enisala) care e o cetate medievala, probabil construita de genovezi in secolul XIII.
Fiecare are povestea ei, cu particularitati interesante si cu inca foarte multe lucruri ascunse. Sapaturile arheologice, la multe dintre situri, nu au dezgropat decat cateva procente din suprafete. Spre exemplu, Ibida (Slava Rusa) are o suprafata impresionanta: latura din camp a zidului de incinta are 3 km. Aici s-a sapat foarte putin in ceea ce se pare ca a fost cea mai mare asezare dobrogeana din prima jumatate a mileniului I.

O sa fac in curand o scurta prezentare a fiecarei cetati.
#12
Planul initial, cel cu 3 zile, l-am facut inainte sa stiu ca vor fi si alti amatori. Evident ca nu-i batut in cuie si in cazul in care se incheaga un grup, se va stabili democratic programul. Eu, nefiind legat la par de niciun orar fix, ma pot adapta la orice propunere.

Propunerea lui Vali, cu defalcarea traseului, e de luat in seama, cu toate ca mi-e destul de greu sa cred ca se vor gasi 3 sfarsituri de saptamana in care fiecare sa se poate deplasa in Dobrogea.
#13
Citat din: Vali din Ianuarie 20, 2014, 03:10:38 PM
Pai hai sa le luam la rand (cetatile):

- Dinogetia (Garvan)
- Noviodunum (Isaccea)
- Aegyssus (Tulcea)
- Arrubium (Macin)
- Troesmis (Turcoaia)
- Salsovia (Mahmudia)
- Halmyris (Murighiol)
- Heracleea (Enisala)
- Argamum (Jurilovca)

Pe astea le stiu eu, nu mai stiu daca mai sunt si altele in partea de nord. Cel mai bine le cunosc pe Dinogetia (e chiar langa Galati), Heracleea si Argamum. Apropo, poate separam povestea asta in alt topic, astept feedback :).

Am deschis un topic nou, Cu bicicleta prin Dobrogea.
#14
Cafenea - Discutii generale / Cu bicicleta prin Dobrogea
Ianuarie 20, 2014, 04:19:44 PM
Nu stiu daca, in afara de mine si de Vali, mai e cineva interesat, dar daca tot a venit vorba...

...vorbeam de turul cetatilor din Dobrogea de Nord. Practic turul acestora este similar cu un tur al zonei continentale a judetului Tulcea. Are aproximativ 340 km, ceea ce insemna 3 zile de bicicletarit (6 ore/zi de stat in sa) cu doua nopti de dormit in teren si vizite obligatorii la toate carciumile din traseu (este un truism faptul ca la un asemenea efort, hidratarea e esentiala ;D).
Pentru fereastra de timp propusa, nu-i un traseu usor si musai necesita picioare si buci antrenate... altfel se lasa cu victime. Pe de alta parte, participarea la o asemenea tura se poate transforma in motivatie pentru un antrenament constant pe o perioada mai lunga de timp.
#15
Citat din: Vali din Ianuarie 20, 2014, 11:24:36 AM
Eu pana acum nu am numarat kilometrii parcursi cu "baicul", dar am mers inclusiv toata iarna asta numai pe baic. Asa ca ma declar fan al lui Stefan, si il intreb daca ma lasa sa ma abonez si eu la turele de la vara in Dobrogea :).


Pai mai incape vorba, ti-am taiat deja abonamentul :).

Pentru ca se anunta o vara foarte incarcata, in care nu cred ca o pot lipsi de acasa mai multe zile, mi-am propus sa fac doua ture de documentare in mai. Prima va fi un tur al Deltei iar a doua un periplu pe la toate cetatile din Dobrogea de Nord. Daca iti faci timp esti invitat de onoare; ai locuri pe randul din fata :).