Menu

Afișare mesaje

Această secțiune îți permite să vezi toate mesajele scrise de acest membru. Reține că poți vedea mesajele numai din zonele la care ai acces și tu.

Afișare mesaje Menu

Mesaje - pelicanul

#1
Păi da! Cu o barcă de 84 de picioare merită să faci orice fel de călătorie.
#2
Un subiect foarte interesant la orice oră.

Am făcut bucăți din traseul propus cu mai multe bărci de mărimi diferite, așa că voi sări direct la concluzii, urmînd să explic mai apoi motivele. Așadar concluzia este: pentru un traseu România - Grecia și retur pe mare este nevoie de o barcă de cel puțin 10 m lungime, preferabil spre 12 m, cu o motorizare adecvată. Pentru bărcile mai mici părerea mea este că e mai bine să circule pe trailer pînă în Grecia și apoi să fie utilizate costier acolo.

Să detaliem. Dacă timpul nu este o problemă traseul se poate face și cu un caiac, cu mare atenție la prognoza meteo și la planificarea traseului, ținînd cont de distanțele între locurile de refugiu. Dar asta cred că ar lungi foarte mult călătoria și ar depăși orice concediu rezonabil. Pe traseul Mangalia - Limnos am întîlnit vînt puternic în patru cazuri din cinci. Nu chiar furtună dar forța cinci spre șase poate pune oricînd probleme unei bărci mici, mai ales cu un echipaj neexperimentat.
În Turcia nu prea se poate opri oriunde, decît în semi clandestinitate, sînt doar anumite porturi unde se pot face formalitățile de intrare / ieșire. Pe strîmtori circulația este liberă dar trebuie să ai motor capabil pentru că sînt curenți puternici și trafic infernal. Chiar și Marea Marmara, cît e ea de mică, poate fi dificilă la anumite aluri de vînt.
Zona dintre Limnos și Andros poate pune probleme și unei bărci mari în caz de Meltemi, mai ales pe coasta de vest și mai ales dacă ,,urci" spre nord. Coasta de est pare mai accesibilă pentru că sînt mai multe insule unde poți găsi adăpost dar trebuie să fii foarte atent la granița dintre Grecia și Turcia. Nu se admit treceri repetate dintr-o parte în alta și se poate lăsa cu amenzi mari.

Pentru o barcă mică (mai ales sub 7 m) traseul recomandat ar fi rutier, cu 1 - 2 zile pe drum (din București) și apoi o mulțime de locuri unde poți face un concediu minunat de 7 - 10 zile cu cazare în camping sau chiar pe barcă. De exemplu Thassos și golful Kavalei, Halkidiki, golful Volos sau, ceva mai departe, golful Saronic, Corint sau Patras (deja pe partea cealaltă spre Zakintos, Lefkada sau Kefalonia). Drumurile sînt bune și pe plan local se pot găsi diverse aranjamente nu foarte scumpe pentru a lăsa barca (eventual și peridocul) în siguranță, pentru a reveni apoi pentru mai multe ture în aceeași vară sau în anii următori.

Vă asigur că satisfacțiile în privința navigației sînt la fel de mari cînd faci o traversadă Vourvourou - Ammouliani pe un vînt forța patru cu o barcă de 6,5 m ca atunci cînd mergi de la Mangalia la Istanbul cu o barcă de 10 - 12 m.

Nu în ultimul rînd, cheltuielile cu actele. Asigurare, TEPAI, tanc de fecale, log book, locuri în marine etc. Toate sînt necesare și verificate atent la bărcile mari dar nu sînt necesare sau pot fi trecute cu vederea la bărcile sub 7 m. Cheltuielile cu taxele de drum și autostradă nici nu se compară cu ce plătești la o barcă mare.

Bibliografie: Forumul Cap Compas. :)

#3
Motorizate / Re: elice barca
Octombrie 22, 2024, 05:51:35 PM
Trebuie să știi lungimea bărcii, greutatea bărcii, viteza pe care vrei s-o obții (maximă, medie, în deplasament sau în glisare). puterea și turația motorului, turația elicei. În funcție de toate astea sînt niște grafice care aproximează carcteristicile elicei.
#4
Pneumatice-RIB / Re: RIB GALA ATLANTIS DELUXE A400L
Septembrie 11, 2024, 10:37:19 AM
Bine că RIB-ul a făcut față cu brio și nu mai aveți ,,senzații" ciudate. Asta înseamnă că puteți descoperi și alte zone ale lacului.

Aștept cu interes urmarea. Care e faza cu ,,ora 15" ?
#5
Pneumatice-RIB / Re: RIB GALA ATLANTIS DELUXE A400L
August 29, 2024, 07:37:21 PM
De altfel zicea și diles același lucru în topicul despre barca ideală pentru Razim.
#6
Pneumatice-RIB / Re: RIB GALA ATLANTIS DELUXE A400L
August 29, 2024, 07:30:48 PM
E bine să te simți cît mai confortabil pe apă așa că fiecare se pregătește după cum îl duce capul. O pompă de santină în plus n-a omorît pe nimeni, în schimb lipsa ei cîteodată da.

În altă ordine de idei, dacă v-ați simțit cam nasol pe valuri de 30 cm înseamnă că RIB-ul nu e bun pentru voi pe Razim. Pe o asemenea suprafață de apă sînt valuri de 30 cm sau mai mari în 80% din timp. Mai ales zona dintre Doloșman, Bisericuță și Canalul 5 cam tot timpul este agitată.
#7
Motoare / Re: motor fnm at 1.3
Mai 25, 2024, 08:41:51 AM
Ăsta e site-ul lor: https://www.fnm-marine.it/
#8
Feedback despre forum / Re: Simple Machines Forum
Februarie 21, 2024, 12:22:47 PM
Așteptăm informațiile despre cont.  8)
#9
Da, de pe Eurosail sînt de reținut regulile de circulație pentru Dunăre și Deltă scrise de ,,sss":

-nu pleci niciodata pe apa cu gatul uscat si nici fara sa ai ceva de citit la tine, ca drumu-i lung;
-nu folosesti lumini, ca stii drumul;
-un bastinas nu poarta niciodata vesta de salvare, ca ajunge de rasul satului;
-nu reduci niciodata cand te intalnesti cu alt barcaz;
-ii ignori pe cei mai mici decat tine, sa se fereasca, da-i drak...

Dacă le respecți pe astea n-ai probleme...  :o  :o  :o
#10
Am auzit de ,,cei trei frați" dar nu aș putea să explic ce înseamnă. Dar nu cred că are importanță.
 
Am lămurit cum ar trebui să arate barca. Vali a zis aici https://forum.capcompas.ro/index.php?topic=2594.0 (am căutat acum și am găsit chestii interesante) că pe Dunăre (și pe Razim și lacuri mari zic eu) ar trebui să ieși întotdeauna cu bărci clasa C chiar dacă te gîndești că sînt ape interioare și poate nu ar fi nevoie.
Aici clasificarea: https://www.bateswharf.co.uk/news/ce-categories-explained/

Ca să nu o mai lungim, cam astea ar fi cauzele pentru care se moare pe orice apă:
- barcă necorespunzătoare
- barcă încărcată necorespunzător (bord liber prea mic sau barca neechilibrată)
- barcă echipată necorespunzător (ancoră, ispol, veste de salvare, mijloace comunicatie etc)
- barcă condusă necorespunzător (viteză prea mare sau direcție greșită față de val din cauză de lipsă de experiență / alcool / bravadă)
- hărți / informații necorespunzătoare
- ignorarea / lipsa informațiilor meteo (combinată de multe ori cu graba sau cu dorința de a ieși neapărat pe apă)

La ultimul punct englezii au o vorbă: ,,The most dangerous thing to have on any boat is a tight schedule."

Și încă o discuție foarte interesantă care începe chiar cu lacul Razim:
http://www.eurosail.ro/forum/viewtopic.php?f=24&t=37

#11
Cred că Ministerul Mediului prin ARBDD. Dar și Poliția de Frontieră are atribuții de control.

https://ddbra.ro/wp-content/uploads/2023/03/HARTA-RBDD-actualizata.pdf

Apropos, pentru circulația în zonă trebuie să plătești permisul de barcă și permisul de turist

https://permise.ddbra.ro/
#12
Pentru meteo:
https://www.windy.com/-Wind-gusts-gust?gust,46.700,33.604,5,i:pressure
combinat cu
https://old.windguru.cz/int/index.php?sc=708092&sty=m_spot

Canalul care pleacă de la Portița spre nord este într-o zonă strict protejată, intrarea este interzisă. Și nu poți intra sperînd că nu te prinde, pentru că Poliția de Frontieră și ecologiștii au pontoanele chiar la intrarea în canal. Nu ai voie nici măcar cu caiacul sau cu hidrobicicleta. Teoretic nu ai voie nici în plimbare pe plajă sau pe dig, dar la asta nu se uită nimeni.

Cam toată zona între Portița și Sfîntu Gheorghe este arie strict protejată. Mai există două canale în zona Sacalin pe unde se poate intra, dar este aceeași poveste cu zona protejată și nu circulă nimeni pe acolo. Presupun că se dau amenzi. Acum 5 - 7 ani am fost în zonă după ce am ,,vorbit" cu ecologistul din Sfîntu. Acum nu știu ce mai e exact.

#13
Pentru valuri se aplică exact ce am scris mai sus:

Citat din: pelicanul din Ianuarie 14, 2024, 02:00:33 PM......
Cîteva idei general valabile ar fi:
- stabilitate mare;
- bord liber măricel;
- lungime cel puțin 5 m;
- prova înălțată și capabilă să taie valurile.

...........
Și bineînțeles ,,adaptarea vitezei la condițiile de trafic și drum" Eu nu cred în ,,macar sa am o barca cu care sa ii dau tare si sa scurtez mult timpii !!!" Cu orice barcă ai fi, la un moment dat natura va fi mai puternică. Chiar și cu mineralierul, dacă ai valuri de opt metri, la un moment dat vei simți nevoia să reduci viteza și să schimbi cursul. Din această cauză e important și buletinul meteo și evaluarea condițiilor la fața locului. Trebuie să știi foarte bine ce poate barca și ce poți tu. După ce ai venit 300 de km de la București în singurul week-end liber al lunii e foarte greu să spui ,,astăzi admirăm lacul de pe mal!" dar te poate salva de multe bătăi de cap.

În legătură cu digurile.

Nu există ,,pescaj mic care să limiteze daunele". Nu ai ce să cauți cu barca peste dig! Dacă te bagi ești pe barba ta, nu ai voie să înjuri după aia.
Digurile de la canalul 5 și Dunavăț sînt pe Navionics. Pentru toate celelalte există Google Earth.

Ecluza.

S-au întîmplat nenorociri cu bărci mai mici și motoare slabe. Trebuie o barcă capabilă și cu motor puternic și mai ales o mînă hotărîtă la conducere. Părerea mea este că nu prea ai ce să cauți în zonă. Lacul Sinoie are adîncime foarte mică, poți merge kilometri întregi cu apa pînă la genunchi trăgînd barca după tine. Not fun! Există cîteva șenale cu apă ceva mai adîncă dar sînt nemarcate, știute doar de localnici.
#14
Depinde ce vrei să faci cu barca aia pe Razim. Vrei o barcă de viteză (glisare) sau de deplasament? Cabinată pentru dormit în stuf sau open pentru pescuit?
Cîteva idei general valabile ar fi:
- stabilitate mare;
- bord liber măricel;
- lungime cel puțin 5 m;
- prova înălțată și capabilă să taie valurile.

Un bun exemplu ar fi aici: https://forum.capcompas.ro/index.php/topic,238.0.html
Au fost promisiuni că va apărea și o cabinată, dar pînă acum n-am auzit nici o veste despre așa ceva.