Constructie Dayboat 4 m

Creat de timberland0910, Aprilie 03, 2017, 05:27:19 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

timberland0910

Citat din: drmarius din Aprilie 13, 2017, 12:26:36 PM
S la dimensiunea aceasta nu cred ca este necesar. Asta inseamna ca orice nava cu vela necesita C/D + S, inclusiv cei care practica windsurf ... ???
Pai legea cam asa este ..tot ce trece de 2.5 m si are vela necesita S ..din pacate ..asta o stiu de la Capitan...daca m-a pacalit doar pt a mai face o categorie , asta nu mai stiu

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk

timberland0910

N-a lucrat nimeni cu fibra coada de randunica?  Cum se comporta fata de cea Plain?

Vali

Cu ceva intarziere am intrat si eu pe aici, desi imi propusesem mai demult.

Cred ca Dayboat-ul de 4 metri e o alegere buna, dar nu cred ca e o idee buna alterarea planurilor - borduri si oglinda inaltate. Daca doresti ceva cu bord liber mai generos, orienteaza-te mai bine catre o barca proiectata astfel.

Eu cred ca bordul liber e suficient oentru marimea si destinatia barcii. Ce-mi place la barca e ca e lata la pupa si are fundul plat, deci cu un motor de 5 cai te vei putea deplasa in tranzitie (singur in barca), avand o viteza destul de apropiata de glisare, in caz de nevoie. Bineinteles ca aceasta viteza va veni si cu o anumita apupare, din cauza "rocker"-ului longitudinal al chilei.

Despre coada de randunica de la Polydis, nu stiu daca ai vazut acest post: https://forum.capcompas.ro/index.php/topic,2148.msg39049.html#msg39049 . Am scris acolo ca aceasta fibra nu se foloseste la aplicatii structurale, ci are doar rol decorativ si de protectie la abraziune.

Poti deci imbraca barca interior+exterior in aceasta tesatura, dar imbinarile dintre desfasuratele corpului trebuie sa le faci exclusiv in metoda sticth & glue: imbinarea "cusuta", apoi filetata cu chit epoxidic (rasina epoxy si rumegus fin), dupa care banda de fibra biaxiala pe ambele parti ale imbinarii. Cred ca poti folosi cu incredere biaxiala de 300, pe care a folosit-o si colegul Iris la catamaranul Saylon 20, se gaseste la kilogram la Polydis. Cel mai bine e sa aplici banda de biaxiala cand filetul de chit este inca umed, ca sa se faca priza optima.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

timberland0910

Multumesc Vali pt raspuns , asa aveam de gand sa fac la imbinari : filete si biaxial de 300 de la Polidys , dar am o mica nelamurire legat de filete : pe forumurile de afara am vazut ca folosesc la filete epoxy cu silica si cenosfere , in schimb la noi se foloseste praf de lemn cu epoxy  ,oare din considerente de pret sau e mai bun structural rumegusul cu epoxy?  La barca asta ajunge daca ii pun fibra biaxiala 300g doar pe exterior , iar pe interior doar pe fund? bineinteles cu imbinarile trase in banda de 300. s restul placajului interior il imbrac intr-o tesatura foarte fina doar pt protectie .

Banda de 10 cm o pot taia din tesatura biaxiala sau trebuie sa cumpar banda gata taiata?
De procedat voi proceda cu m-ai sfatuit tu adica wet on wet , dar mai am o dilema : inainte de a aplica filetul pe imbinari am inteles ca trebuie pensulata zona cu epoxy pt a satura placajul de plop ca sa nu apara "glue starvation"-ul in filet .Ei acuma eu pensulez zona filetelor cu epoxy ,dar cat timp trebuie sa astept pana sa incep aplicarea filetului pe imbinari? 10minute , o ora , doua?

NessyRO

Salut!
    Bănuiesc că Vali este acolo unde nu am putut fi și eu așa că, dacă vrei să folosești 1 Mai în stil muncitoresc, mă substitui (acum mă dau mare!) lui.
    Cenosferele nu absorb epoxi. Ele sunt ca niște "biluțe" etanșe si foarte ușoare și sunt folosite la umpluturi. Rumegușul este fibră de lemn (de acord, foarte mică d.p.d.v. lungime, dar fibră) care se îmbibă complet cu epoxi. Rezultatul, după polimerizarea rășinii, este structural mai rezistent decât materialul de umplutură.
   În privința laminării interior/exterior, te sfătuiesc să o laminezi și pe interior cu fibră, eventual mai fină (180-220 gr/mp) în ideea creșterii rezistenței mecanice a placajului. Bănuiesc că rezistența la torsiune este asigurată prin longeroane/traverse/amplasare compartimente/compastie deoarece numai cu un strat de biaxial, chiar și de 300 gr/mp, structura nu va fi rigidă.
   Poți folosi ambele tipuri de bandă de 10 cm lățime (decupată cu foarfeca - dar asta îți va lungi un pic mai mult programul - sau țesută - așa este banda aceea, ca o feșă țesută nu tăiată dintr-o bucată mai lată). Diferența constă în cum arată marginile benzii după aplicare: la cea țesută vor fi un pic îngroșate, la cea decupată o să fie zimțate de capetele firelor de fibră de sticlă. Personal am folosit bandă țesută la care după polimerizarea rășinii, înainte de laminarea stratului ulterior, am șlefuit un pic marginile.
   În privința aplicării filetului, pensulează porțiuni mici, nu cu exces de rășină deoarece "chitul" o să aibă tendința de a aluneca pe prea multă rășină, și, după 1-2 minute (sau cât îți ia să prepari chitul) aplică filetul. Te sfătuiesc să lucrezi cu cantități mici (100-200gr) de rășină și pe porțiuni mici (bănuiesc că aplici rășina cu pensula). Altfel riști să depășești timpul de lucru cu rășina. Chiar și atunci când laminezi, o să vezi că lemnul+rășina spun de ce cantitate este nevoie. În niciun caz rășina nu trebuie să băltească. Dacă, dubă ce s-a impregnat rășina în lemn, firele de fibră par total sau parțial dezgolite, mai poți aplica un strat de rășină cu pensula. Întrucât wet on wet nu înseamnă rășină fluidă peste rășină fluidă ai timp destul. Funcție de rășină (fișa tehnică) și temperatură acest timp este între 6 și 48 de ore.

Cu scuze maestrului pentru impostură....
Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world. - A. Einstein

timberland0910

Citat din: NessyRO din Aprilie 30, 2017, 07:42:17 PM
    Salut!
    Bănuiesc că Vali este acolo unde nu am putut fi și eu așa că, dacă vrei să folosești 1 Mai în stil muncitoresc, mă substitui (acum mă dau mare!) lui.
    Cenosferele nu absorb epoxi. Ele sunt ca niște "biluțe" etanșe si foarte ușoare și sunt folosite la umpluturi. Rumegușul este fibră de lemn (de acord, foarte mică d.p.d.v. lungime, dar fibră) care se îmbibă complet cu epoxi. Rezultatul, după polimerizarea rășinii, este structural mai rezistent decât materialul de umplutură.
   În privința laminării interior/exterior, te sfătuiesc să o laminezi și pe interior cu fibră, eventual mai fină (180-220 gr/mp) în ideea creșterii rezistenței mecanice a placajului. Bănuiesc că rezistența la torsiune este asigurată prin longeroane/traverse/amplasare compartimente/compastie deoarece numai cu un strat de biaxial, chiar și de 300 gr/mp, structura nu va fi rigidă.
   Poți folosi ambele tipuri de bandă de 10 cm lățime (decupată cu foarfeca - dar asta îți va lungi un pic mai mult programul - sau țesută - așa este banda aceea, ca o feșă țesută nu tăiată dintr-o bucată mai lată). Diferența constă în cum arată marginile benzii după aplicare: la cea țesută vor fi un pic îngroșate, la cea decupată o să fie zimțate de capetele firelor de fibră de sticlă. Personal am folosit bandă țesută la care după polimerizarea rășinii, înainte de laminarea stratului ulterior, am șlefuit un pic marginile.
   În privința aplicării filetului, pensulează porțiuni mici, nu cu exces de rășină deoarece "chitul" o să aibă tendința de a aluneca pe prea multă rășină, și, după 1-2 minute (sau cât îți ia să prepari chitul) aplică filetul. Te sfătuiesc să lucrezi cu cantități mici (100-200gr) de rășină și pe porțiuni mici (bănuiesc că aplici rășina cu pensula). Altfel riști să depășești timpul de lucru cu rășina. Chiar și atunci când laminezi, o să vezi că lemnul+rășina spun de ce cantitate este nevoie. În niciun caz rășina nu trebuie să băltească. Dacă, dubă ce s-a impregnat rășina în lemn, firele de fibră par total sau parțial dezgolite, mai poți aplica un strat de rășină cu pensula. Întrucât wet on wet nu înseamnă rășină fluidă peste rășină fluidă ai timp destul. Funcție de rășină (fișa tehnică) și temperatură acest timp este între 6 și 48 de ore.

Cu scuze maestrului pentru impostură....
Mersi ,Nessy ..intrebam de filete pt ca pe youtube sunt majoritatea albe iar ale noastre cu faina de lemn maro si de aici am dedus eu ca strainii nu folosesc faina de lemn ci silica,fibre tocate..etc.

NessyRO

Ce vezi cu alb, sunt filete din tocătură de fibră de sticlă de 3 mm cu epoxi. Au rezistență structurală foarte bună - eu nu am putut să rup unul triunghiular în secțiune 15mm x 15mm x 10mm făcut pentru teste.
Eu le-am folosit numai pentru ranforsări. Pentru lipiturile inițiale am folosit epozi+rumeguș.
Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world. - A. Einstein

timberland0910

A sosit tesatura biaxiala de 320 de la Rompolimer .Am luat un sul intreg de 50 m liniari pe 127 cm latime pt nu au vrut sa taie din el 😊..Am o mica nelamurire : fibrele sunt orientate 0-90 grade..pentru filete merge taiat banda oricum sau doar pe
diagonala??

timberland0910

Bogdan ion

Pe diagonala, daca o tai altfel cred ca se destrama, acum conteaza si cat de lata o tai.

12iuli34

Eu am taiat-o pe lățime, dar trebuie să ai grijă când o lucrezi. Dacă ai grija nu se destrama.

timberland0910

Pai biaxialul vad ca e cusut..cum s-ar putea destrama?

iris

eu am taiat-o intotdeauna cu un cuter,(foarfeca se strica repede) cu un dreptar,din aluminiu sau ce ai la indemana.Dupa ce o tai,o rulezi,faci o rola,apoi o derulezi unde iti trebuie;E sensibila,se desira si se deformeaza usor,trebuie un pic de atentie.
   Am lucrat cu biaxiala de 300 si 400 si cu coada de randunica de 280(asta mi s-a parut prietenoasa,se aseaza usor si nu te seaca asa rau de epoxy).
   De biaxiala(care are rol structural la imbinari),ce sa zic,nici nu stiam ca exista,pana nu m-am uitat cu atentie in proiect,si mi-a fost atrasa atentia de un meserias  :) :) :)
   Spor la treaba.

timberland0910

Am inteles ..o sa am grija cu ea ..maine fac niste probe sa vad cum se lucreaza cu fibra..daca o tai pe latime mai are aceeasi rezistenta ca pe diagonala?

timberland0910

Citat din: Bogdan ion din Mai 04, 2017, 04:16:18 PM
Pe diagonala, daca o tai altfel cred ca se destrama, acum conteaza si cat de lata o tai.
Acuma o sa tot fac teste ..ca din 50 de metri liniari am de unde 😂