Montaj panou solar

Creat de gabriel.c, Iunie 26, 2020, 12:08:50 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

mdascalu

@gabriel - monteaza regulatorul exact asa cum ai desenul din schita lui. Pe bornele bateriei poti alimenta si cu o alta tensiune din alta sursa, iar daca vrei sa alimentezi doua baterii diferite ca tehnologie de fabricatie de la alternatorul motorului, foloseste produsul din cel de-al doilea linl indicat de minitehnicus.

syRebekah

Citat din: acig din Iulie 01, 2020, 09:20:03 AM
Cablul care merge la baterie nu are rost sa fie mai mare de 4 mmp.de preferat unul tip MCCG 2X4 sau MYYM 2X4. la fel si de la baterie la tabloul de distributie.

Am avut cabluri de 4mmp şi pâlpâiau luminile LED când se oprea compresorul frigiderului. Am citit pe net şi problema e unda emisă de motor la oprire. Am pus 16mmp între baterie şi bus-bar, cu motoarele electrice (frigider şi pompe) montate la capătul dinspre baterie şi nu mai am nici o tresărire.
Bus-bar-ul e acelaşi cablu de 16mmp dar cositorit integral, nu m-am mai complicat cu conexiuni plus că am ieşit mai ieftin.
fost ghrt.

deltasub

Aici o schemă care poate interesa și pe alții

gabriel.c

salut , ce inteleg eu din aceasta schema e ca masele(-) le-au legat impreuna la toate cele 3 baterii (si cu heblu dar nu stiu de ce sau daca este chiar necesar),
apoi panoul solar l-au legat cu cele 2 baterii gel/agm.etc dar nu direct pe bornele fiecareia ci pe o bara comuna(si la asta ma referam eu ieri)
au mai facut o posibilitate de incarcare comuna cu un incarcator extern(probabil 220vcand esti pe langa casa)
bateria motorului legata la electromotor(+)masa(-)legata la comunul maselor iar incarcarea ei se face printr-un bloc de diode de la alternator (ce poate fi inlocuit cred cu ceea ce sfatuia bogdanminitehnicus in linkul 2) sau de la solar/redresor prin acelasi bloc de diode.
bateriile de fapt formeaza 2 circuite de tensiune(+) separate prin 3 hebluri :
-primul pentru circuitul bateriei motor
-al doilea pentru circuitul bateriilor de serviciu(care sunt impreuna iar la mine e doar una)
-iar al treilea e unul care in caz de urgenta le insumeaza pe toate.
Acum zic si eu .....  2 hebluri  STACCA 1 si STACCA DE EMERGENTZA nu pot fi restranse intr-un selector cu 3 pozitii asa cum ziceam eu pe la inceputul topicului?
Daca gresesc nu ma certati tare  :D
Si daca e asa cum am scris mai sus revin cu intrebarea:
pot lega panoul solar direct la STACCA 3  pe intrarea heblului?Mentionez ca de la bateria de serviciu pana la heblul aferent ei duc cablu 16 mmp
multumesc