Canoe din placaj

Creat de drmarius, Ianuarie 24, 2013, 07:21:09 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Vali

Salut Marius.

Veti avea nevoie sa intariti copastia cu sipcile exterioara si interioara. Urmareste planul daca e nevoie sa faci asta inainte sau dupa filetarea gurnelor (muchiilor de imbinare).

Despre fibra, cred ca ar fi bine de dat si afara, si inauntru, fiindca placajul e de 4 mm din ce se vede. Puteti folosi woven roving de 300 de la Polydis, e destul de fin si e si ieftin.

Daca mai ai nevoie de sugestii, intreaba-ne.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

drmarius

Salut.

Cateva poze cu o constructie care respecta planul 100% se gasesc aici ... https://www.flickr.com/photos/boatmik/sets/72157624205602605

Banii dati pe proiect sunt simbolici. Este banal dar este singurul care l-am considerat OK de construit in putinul timp liber pe care il am. Sunt foarte multe proiecte dar parca cu cat sunt mai frumoase cu atat necesita mai mult timp.

Multumesc Vali pentru sfaturi, cum ma lovesc de ceva cu siguranta o sa intreb!

drmarius

Dacă vremea nu ne lasă pe apa, astăzi am reorganizat sculele si accesoriile pentru bărci si pescuit. Pe lângă am realizat ca făina de lemn cu rasina depășește in rezistența orice oțel. Am șlefuit cu greu la canoe fără rezultate mari. Mâine sper sa ajung la un rezultat mulțumitor.

Legat de copistie, la îmbinarea sipcilor, pot utiliza Bizon P U MAX? Din ce am citit pe el ar face fata tensiunilor. Deasemenea dacă este ok produsul,  este ok varianta sa prind copastia de placaj (plop) tot cu bizon?











gvincentiu

Daca nu e prea mare tensinea in șipcă, merge PU MAX. Nu o mai intărești cu șuruburi pe interior?
Ganduri bune !

NessyRO

Dacă îmi permiți o opinie, eu aș folosi numai epoxi. Eventual amestecată cu rumeguș fin. Este o soluție verificată și care și-a dovedit eficiența.
Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world. - A. Einstein

radu andritoiu

cautam un motor de 2-3 cai  ptr canoe, de preferat in 2 t
so, keep floating for pleasure

drmarius

Data urmatoare o sa imbin sipcile. Cred ca o sa merg pe Bizon la imbinare si pe expoxi la montat. O sa bag si suruburi, dar am in plan dupa fixare sa le scot, apoi sa dau gauri  in locul suruburilor si apoi sa introduc nituri de lemn. La final slefuiesc tot. Copastia vreau sa ramana nevopsita.

Imbinarea placasului la exterior nu a fost perfecta si au aparut diferente mici. Ieri cu Radu am chituit cu faina de lemn si rasina toate colturile.

Dupa pentru slefuit bag flexul, apoi slefuituorul electric cu disc si la final iau totul la mana. Sper ca e bine ...  ???






drmarius

Dupa slefuit interior si experior trebuie sa am copastia gata.

Aici am o problema. Am ales sa merg pe varianta din poza de mai jos. Sipcile sunt de 13.5 x 25 si nu gasesc nicio varianta cu sculele pe care le am acum sa fac taietura pe diagonala pe cei 13.5  :(.  Daca ma ajutati cu o solutie e perfect ... metoda sau exact ce scula sa cumpar.



Am testat o legatura cu Bizon. in 24 de ore s-a lipit destul de mult incat sa se muleze pe forma fara sa dea de inteles ca cedeaza. Acum am in test inca o lipitura cu epoxi. Vad la final pe ce varianta merg.

Multumesc mult!

Vali

Poti sa tai la unghi la pendular, dupa care slefuiesti ca sa se "pupe" bine. Iar capetele oblice rezultate ale sipcilor le lipesti intre ele cu epoxy, direct pe barca, si le strangi cu menghine.
Sper ca am inteles bine, daca nu, detaliem.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

drmarius

La pendular am reusit sa tai OK pe o lungime (lungimea lipiturii) de 150mm dar o bucata de 25/25mm.

Latimea prea mica de 13,5 mm x lungimea de 150mm pare imposibil de taiat cat de cat drept.

M-am gandit si la varianta urmatoare + menghine + 2 negrese ( pe care ulterior le inlocuiesc cu nituri de lemn) :


Vali

Nu ai nevoie de taiat pe 150 mm, fiindca oricum sipca se fixeaza pe barca. Deci poti taia pe o lungime mai mica. Eu la 10 mm grosime taiam in diagonala pe vreo 40 mm lungime.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

drmarius

Mulțumesc Vali pentru răspuns.

Mai am o întrebare si nu vreau sa avanseze mult etapa aceasta si apoi sa văd ca am greșit.

Între șipca si placaj ca in poza de mai sus vin cu bucăți mai mici de șipca. Ideea pare foarte utila la prinderea echipamentului. Denumirea nu o știu 😕.

Am făcut un test cu Bizon si unul cu epoxi pe șipca de pin si a rezultat o rezistența mai buna cu Bizon. Acum m-a gândesc ca poate am greșit amestecul, dar asta e paranoia. M-a gândeam ca lipitura lemn/lemn sa o fac cu Bizon si cea lemn/placaj cu rășină.. Șlefuit tot si apoi aplicat rășină.

Varianta cu Bizon îmi surâde si datorită simplității. Asta doar dacă este OK.


Vali

Avand in vedere ca e o simpla canoe, nu e asa mare baiul vizavi de adezivi, deci poti folosi Bison poliuretanic cu incredere. Eu insa ma feresc de alti adezivi cand lucrez in lemn, si prefer epoxy fiindca protectia oferita lemnului (impotriva umezelii, ciupercilor etc) este maxima.

Da, am mai folosit adezivi poliuretanici sau pe baza de poliacetat (D3), dar numai atunci cand imbinarile lipite erau protejate pe ambele parti cu fibra si epoxy, de exemplu la strip plank sandwich.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

drmarius

Am taiat 100 si am reusit sa fac o lipitura cat de cat ok.

Am prins sipca pentru o proba si fara probleme s-a mulat pe plan orizontal. Dar acum am realizat ca ea trebuie indoita pe 2 planuri pe toata lungimea. Aici imi este frica sa nu cedeze.

Astazi ma duc la Hornbach dupa un slefuitor cu banda ca sa finisez tot dupa montaj. La mana inca nu am reusit sa slefuiesc perfect.

Vali, am inca o intrebare legata de placaj. La interior nu o sa pun fibra si doar dau cu rasina. Pe plop, cate maini de rasina sa dau? Eu m-am gandit la 2, rasina / slefuit / rasina.

multumesc !


Vali

Asa e cel mai bine, 2 straturi. Primul va ridica toate asperitatile lemnului, care trebuie slefuite, iar dupa al 2-lea strat de rasina suprafata va ramane aproape ca sticla.

Ca sa nu ai stres despre cedarea lipiturii la imbinarea sipcii copastiei, era bine sa faci acea lipitura direct pe barca. Insa ar fi trebuit sa nimeresti imbinarea pe unul din segmentele pe care se sprijina sipca.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau