BARCA DIN ALUMINIU SUDATA

Creat de ionpescarul, Decembrie 06, 2013, 03:52:07 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

dany

Am construit si eu un ciobac sau o duba ,cu iz de catamaran .O numeam ''TAB-ul'' si o sa vedeti de ce.Ma deplasam cu ea pe apa de 20 cm[la vasle]iar cu motorul pe apa de 40 cm si asta datorita tunelului care la pupa avea 10 cm inaltime.Goala avea pescajul de 10cm.Urcam 3 oameni la bord si se mai afunda cel mult 3-4 cm....puneam o tona pe ea ,cred.Inaltimea  maxima era de 65 cm,pana sub copastie.Ma trezisem  cu niste coli de fibra in curte si in functie de marimea lor mi-am ''proiecat'' barca.Am mai avut niste placaj de 20mm stratificat,tare cu draci,pe care l-am pus la oglinda  si in bordul de la prova,plus cativa metri buni de sipca de stejar pe care ulterior le-am imbracat in fibra si ceva profile de aluminiu.La o lungime de 3.20 avea in jur de 100-110 kg.Dupa ce am incheiat-o cu placile de fibra care erau de 2mm grosime am mai folosit 60 kg de rasina+ stratimat.Cu motorul de 4 cp aveam in jur de 15 km la ora,singur in barca cu bagaj,iar cu trei cel mult 12 la blana....Avantaje:incarcatura mare pe ape putin adanci,stabila in deplasare.Dezavantaje:in stationare la pescuit trebuia ancora babana caci la un pic de vant in travers te deplasai de pe loc si aveai un ''clipocit''continuu al valurilor[era enervant].Era f.spatioasa,2 insi dadeam la peste in scaune rotative ergonomice,stateam ca boierii[asta trecem la plusu-ri].Ma ierti nea Ioane ca am poluat topicul,dar formele dubelor astora mi-au adus aminte de ''TAB''

cristiantutuianu

Citat din: modi din Decembrie 07, 2013, 10:45:19 PM

Revenind insa la topicul lui Ion , nu toate "camasile " de Popp nituri retin in structura "bila actionatoare" a nitului . Unele o scapa . Rezulta un nit "gol" , un nit "teava" , un loc de trecut apa .......

Concret , la ambarcatiuni din aluminiu , ORI SUDURA , ORI NITUIRE CLASICA ! Exclus Popp nituri .
Sa traiesti nea Ioane
Citesc  :o si ma apuc de cautat despre nituri ,popnituri si pui lor  pe youtube dau de chestia asta

Fixing Holes in an Aluminum Boat
toate bune si frumoase  nu intelegeam ce vrea sa faca cu adezivul  5200 Marine Adeziv cum astupa gaura  "gol-ul" ramas  >:( dau replay si  ......... ;)am inteles bine dar nu am vazut bine (de 3ore de condus noaptea prin ceata culcat la 4 trezit la 6 asta e )
a zis pop-nituri etanse ma sa fie.......... >:( iar doar la ei bagami-as mana ..............
Cand hopa :) :) :) :) :) :)
http://www.gemada.ro/produs/pop-nituri-etan%C5%9Fe-cap-bombat-aluminiu-aluminiu.html  o foarte frumos au si http://www.gemada.ro/produs/pop-nituri-etan%C5%9Fe-cap-te%C5%9Fit-120-aluminiu-o%C5%A3el.html  :o :o :o :o
Am incercat sa sun sa vad daca au pe stoc ..............pauza vacanta de Craciun asta e .
Cred ca in loc de 5200 Marine Adeziv merge f bine Sikafle 290 ,291 sau 292
Mai trebuie saibe :)
;)

cristiantutuianu

Surpriza nu sunt in vacanta baieti si m-au sunat ei cand au vazut apelu  :o cool
Pop nit  4x9,5x 8  (diametru ax X lungime X diametru cap)
pentru 100 bucati 3,25Eurocu TVA
Apare si un discount la cantitati mai mari .
Eu am cerut pretul informativ asa pentru tema de casa  ;D ;D ;D

ionpescarul

L-am sunat pe importatorul  cu electrozi  Durafix , l-am intrebat daca se poate face o barca sudata cu electrozi dinastia. omul mi-a sugerat sa prind toata tabla in pocnituri ,apoi sa o lipesc cu electrozi. a mai zis sa nu dau cordon de sudura lung  ,ci de max 10cm si  incrucisat  (cum de fapt se procedeaza si la metale ,pentru a nu se trage structura din cauza calduri ) mi sa parut o idee buna , treaba cu niturile inaintea suduri.

radu_d

Eu cred ca se impune si un curs de calificare in sudura mig-mag...merita vazut ce spun la scoala...daca este vreo scoala profesionala de asa ceva; eu, unul, m-as duce la asemenea cursuri in week-end.
Cine stie e binevenit sa posteze ceva informatii. Ms

Aluminum Welding Training on your own at home

Ciby

Citat din: ionpescarul din Decembrie 23, 2013, 08:19:02 PM
L-am sunat pe importatorul  cu electrozi  Durafix , l-am intrebat daca se poate face o barca sudata cu electrozi dinastia. omul mi-a sugerat sa prind toata tabla in pocnituri ,apoi sa o lipesc cu electrozi. a mai zis sa nu dau cordon de sudura lung  ,ci de max 10cm si  incrucisat  (cum de fapt se procedeaza si la metale ,pentru a nu se trage structura din cauza calduri ) mi sa parut o idee buna , treaba cu niturile inaintea suduri.

Nea Ioane, de ce sa te mai complici cu Durafix daca tot pui nituri, ca or fi ele popnituri etanse sau nituri clasice!?
Exista o multime de alte solutii de etansare, unele prezentate aici, altele nu, cu mult mai simplu de aplicat si cu siguranta mai ieftine decat acesti electrozi, electrozi care nu realizeaza o sudura propriuzisa ci o lipitura de genul celei cu cositor. Rezistenta majora o sa fie data exact de acele nituri si, in acest caz, de ce sa mai riscam o deformare termica a structurii? Pe de alta parte, in electronica se vorbeste des de lipitura rece care nu este altceva decat deslipirea cositorului de pe stratul de cupru. Poate garanta cineva, ca in cazul unei barci de aluminiu, ce sta ba in soare ba in ger si mai si vibreaza ca toti dracii din cauza motorului, nu apare fenomenul de desprindere a adaosului de pe stratul de baza? Metoda nu stiu sa fi fost incercata in domeniul barcilor de vreo persoana cunoscuta, dar daca dumneata te oferi sa faci lucrul asta consumand o multime de resurse si de timp, multi dintre noi iti vor ramane recunoscatori, indiferent de rezultatul testului!
Eu personal nu dispun de resurse nelimitate pentru realizarea unui proiect, asa cum nu dispun multi dintre cei de fata si pun in balanta mai multe variante din care o aleg pe cea mai convenabila, atat ca pret cat si ca performante. Daca proiectul dumitale va fi acel Jon Boat, atunci, in opinia mea, va fi usor de lucrat pe structura de aluminiu, fie teava rectangulara, fie cornier sau alte profile. In cazul asta popniturile etanse si adezivul de tip Sika Flex, parca asa-i spune, ar fi cel mai indicat.
Stiu ca daca discutam despre alternative la sudura devenim off-topici, dar la nevoie deschidem alt thread!

modi

Citat din: Ciby din Decembrie 24, 2013, 07:55:18 AM
..... popniturile etanse si adezivul de tip Sika Flex, parca asa-i spune, ar fi cel mai indicat.

Da , asa-i spune . Si mai spun eu ca odata ce-ai lucrat cu Sika Flex ( in general cu produse Sika ) il declari ca fiind cel mai bun de pe piata . Este ..... dat dracului de bun !

Printre caracteristicile sale as enumera :

- maturizare rapida ( 15 - 30 min de la aplicare . Evident , depinde de grosimea stratului )
- o aderenta absolut fantastica la orice suprafata si material ,
- elasticitate si dupa maturizare .

Il recomand etanseizarilor in structuri de aluminiu .

Iata-l aici :  http://www.ecfibreglasssupplies.co.uk/p-809-sikaflex-290-dc-black-300ml.aspx
si aici este recomandat in lucru cu ambarcatiuni :  http://mindeern-hull.blogspot.ro/

modi

Dar , Ioane , te intreb de ce te axezi pe o barca de aluminiu in conditiile in care :

- "In val" este cea mai galagioasa dintre toate variantele ,
- este , poate , cea mai scumpa constructie dintre toate celelalte ,
- este o tehnica de care au fugit toti cei ce-au construit vreodata o barca ,
- nu stapanesti bine tehnica de lucru cu aluminiu , si nici n-ai sculele necesare ,

Mai este un aspect pe care vreau sa ti-l amintesc : lucrez cu ..... "aluminiu" . Il folosesc in panotaj publicitar . Insa pun in ghilimele termenul , elementul , pentru ca ..... de la acelasi furnizor , de la acelasi producator , in acelasi format si la acelasi pret , am intalnit diferite variante de aliaj ale aluminiului . Unele moi usor de manevrat ( cel mai aproape de aluminiu pur ) , altele rigide dar si casante ( cu un ridicat procent de .... zinc parca .... in aliaj . Mai aproape de Duraluminiu . Dural , dupa cum este cunoscut ) . Acesta din urma nu se preteaza la sudura !

In fine , despre asta mai vb noi doi la tel . Eventual iti dau niste resturi de prin atelier sa te "joci" cu ele .

Citat din: cristiantutuianu din Decembrie 23, 2013, 11:18:44 AM

Citesc  :o si ma apuc de cautat despre nituri ,popnituri si pui lor  pe youtube dau de chestia asta

Cristi , ala nu .... construieste ceva ! Ala astupa niste pori iviti in timp !

Daca te uiti mai bine , pe zona in care lucreaza a slefuit . In zona respectiva ceva anume a alterat cumva aluminiul . Iar in dreptul porilor iviti a largit cu spiralul ca sa poata nitui . Evita sudura - tot probabil din cauza dificultatii - si recurge la nituri cu "carmaz" ...

Barca aluia e profilata din fabrica . Uite-i gurnele , nervurile , etc .......

dany

Am vorbit cu cineva care lucreaza la caroserii pt.tot felul de utilitare .Folosesc cu succes popnituri cu capul plat,fara bila.Nu curge apa pe langa sau prin el,atat doar ca nitul trebuie sa intre fest pe gaura [ei nu folosesc silicon]si gaurile date la distanta  de cel mult 20mm,in momentul cand se unesc doua table, ca in cazul barcilor.Ca ajutor pt.nituri intre cele doua table se pune mastic terostat MS 939[in tub asemanator cu siliconul]Mai au nituri folosite pt. materiale mai slabe[placaj subtire,fibra ] care la strangere se infloresc ca un trifoi cu patru foi,pe partea din interiorul  strangerii,dupa care se da cu fibra de sticla,sau cu terostat[se numesc capse graf].Eu am folosit terostat alb[este in doua variante alb si negru]si este ffff bun,inclusiv. popniturile graf

modi

Citat din: dany din Decembrie 24, 2013, 09:03:16 AM
......Folosesc cu succes popnituri cu capul plat,fara bila......

Ala-i nit clasic , nu popnit . Nu exista popnit fara tija+bila de actionare .
Ce alta scula ( si mai ales .... cum ) ar putea actiona nitul ?

dany

Tocmai am vorbit cu nepotu,a fost pe la mine adineaori....Arata exact ca un popnit ,se strange cu acelasi tip de cleste si partea care ar trebui sa se umfle sau sa crape in 4 ,cum e graf-ul=asa le denumesc ei la atelier cred],datorita tijei care este cu terminatie plata si nitul fiind f. subtire in carne se aplatizeaza,si ramane ca si cum ar fi capuit.I-am spus sa-mi aduca cateva sa va pot arata,dar e liber pana pe 6 ian.Am sa le fac poze....eu nu le stiu exact,v-am relatat cu ce mai lucreaza unii

cristiantutuianu

modi am vazut  ca astupa gauri  feciorul ,am incercat sa retin esenta  ;) pop nitul ;)
sunt curios de ce spune dany despre ele in urma testelor

modi

Citat din: cristiantutuianu din Decembrie 24, 2013, 12:35:53 PM
modi , sunt curios de ce spune dany despre ele in urma testelor

Mai nene , io mor de curiozitate ! Pai pana pe 6 Ian. fac bube pe inima imaginandu-mi ..... cum dracului poate fi actionat un soi de nit , dintr-o singura parte , fara tija-bila de actionare , altfel decat prin axa nitului , in asa fel incat la final nitul respectiv poarta statutul de ..... "etans" !  :o :o :o :o :o

Dracului , o saracie de nit imi "strica" sarbatorile !!!  ;D ;D ;D

Tre' sa vad . Neaparat !!!!!

dany

Imagineaza-ti ca bagi mana pe maneca,ajungi la manseta,prinzi de ea,formand un intreg [mana+manseta] si tragi de ea.La un moment dat cand maneca se apropie de iesit afara locul se ingusteaza si se rupe ''mana'' care de fapt e tija nitului........cred ca a-ti inteles cumva    ca tija e unita cu nitul la capat si cand tragi de tija cu clestele,intoarce nitul pe dos.......si acum culmea .... ;D  asa banuiesc eu din putinele explicatii ale nepotului ;D Iarta-ma Modi!!! nu vreau sa te supar,dar pana pe 6-7 accepta ca exista asa ceva  si dupa asta om vedea[ca unul pe care il chema Toma ;D ;D ;D]Sa fii iubit!!!