Constructie barca din tevi de canalizare

Creat de iulian_cioclin, Ianuarie 03, 2014, 01:04:55 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

iulian_cioclin

Pun si eu o intrebare mai mult sau mai putin prosteasca.

Se poate face un ,,RIB'' din tevi de canalizare?

Sunt in comert tevi de 110 diametru, groase de 2,2 mm la un pret infirm de mic, aprox 10 ron ml.
Fitinguri sunt si ele cu o curbura de mai multe grade.

Sunt tevi multistrat (3 starturi) cu o rezistenta sporita la actiunile mecanice
Etanseitatea se poate asigura prin garnitura deja existenta (se mai poate imbunatatii etanseitatea)
Greutate redusa
Manopera rapida si usoara
Cu ajutorul fitingurilor obtii forma dorita a balanului

Practic nu ar mai trebuii decat coca barcii ce se paote face din fibra si oglinda.

Oare este o idee buna de pus in aplicare? Ori s-au mai gandit si altii...

iulian_cioclin

Circumferinta de 110 cm nu diametrul. am gresit eu. Oare fibra prinde pe PVC?

cristi80

Vazusem pe barcaholic o barca din tevi de canalizare,dar nu de 110, cred ca 300+.da un search acolo

Florio

Are dreptate Cristi, a incercat un coleg sa faca un catamaran . Din cate stiu reusise sa faca partea flotoare, platforma si ajunsese la discutiile despre arborada.
  Fibra (de fapt rasina) nu poate adera la PVC. Trebuie gasita o metoda mecanica de a atasa partile flotoare din PVC.
  Iulian, trebuie inceput prin a calcula un coeficient de flotabilitate dat de aceste tevi, ca sa poti aprecia ce diametru e necesar. La treaba asta ajuta batranul Arhimede si un calculator de buzunar.
Cand te decizi, striga "Evrika !" si da-ne de stire :)

P.S.
   Asa cum spuneam, constructia unui catamaran e mai fezabila pentru ideea folosirii  tuburilor PVC. Un RIB are coca rigida si tocmai flotoarele sunt gonflabile.  Daca doresti sa folosesti tevile PVC, o sa iasa o barca rigida de la cap la coada sau ....catamaranul amintit .

iulian_cioclin

Mi-am amintit de cataramanul facut de celalt pe celalt forum. a folosit tot teava cu un diametru de 0.35 m.
Ma gandesc sa fac de proba o barcuta de 3.50 m lungime / 1.60 latime si eventual sa o fac cu fundul plat. Din placaj invelit in fibra si prins cumva etans pe tuburi, la fel si cu oglinda
La aceste dimensiuni cred ca voi folosi cam 6-7 m de teava.

Dupa calculul volumului cilindrului reiese: 3.14 x 0.17 x 0.17 x 6=0.544 m.c Asta insemna dupa legea lui Arhimede ca va suporta o grutate de aprox 544 kg. Cred ca este suficient pentru o ambarcatiune usoara.

Am sa ma duc sa ma interesez de preturi, ca te net mi se pare prea ieftina teava... aprox 10 ron/ml. Asta insemna vreo 60 ron tuburile + fitingaraia inca vreo 60 asta insemna 120 ron... ceea ce mi se pare f ieftin.

Florio

Citat din: iulian_cioclin din Ianuarie 03, 2014, 09:48:41 AM
Mi-am amintit de cataramanul facut de celalt pe celalt forum. a folosit tot teava cu un diametru de 0.35 m.
Ma gandesc sa fac de proba o barcuta de 3.50 m lungime / 1.60 latime si eventual sa o fac cu fundul plat. Din placaj invelit in fibra si prins cumva etans pe tuburi, la fel si cu oglinda
La aceste dimensiuni cred ca voi folosi cam 6-7 m de teava.

Dupa calculul volumului cilindrului reiese: 3.14 x 0.17 x 0.17 x 6=0.544 m.c Asta insemna dupa legea lui Arhimede ca va suporta o grutate de aprox 544 kg. Cred ca este suficient pentru o ambarcatiune usoara.

Am sa ma duc sa ma interesez de preturi, ca te net mi se pare prea ieftina teava... aprox 10 ron/ml. Asta insemna vreo 60 ron tuburile + fitingaraia inca vreo 60 asta insemna 120 ron... ceea ce mi se pare f ieftin.

544 kg cu tuburile complet imersate. Ar trebui sa nu intre mai mult de 40% in apa (zic eu la bunul simt, nu am vreun calcul in vedere ) . Asta ar insemna vreo 217 kg deplasament. Functioneaza ?

Rumpi

rebelcat.com e initiatorul modei catamaranelor din teava de pvc. Ultima creatie, rebelcat 5 chiar arata viabil.

PVC Pipe Catamaran Sailboat RebelCat 5 on the MOVE!

Deoarece vorbesti de un soi de RIB presupun ca vrei de fapt o barca cu motor. Epoxi adera doar mecanic la PVC. Procedura normala e sa dai cu smirghel pana nu mai e lucioasa suprafata, stergi cu acetona si lipesti. Pentru a creste siguranta eu as lipi cateva benzi de fibra cu epoxi imprejurul tevii, ca un colier si as lipi coca de aceste inele. In felul asta chiar daca prin absurd se delamineaza fibra de teava tot nu are unde pleca teava presupunand ca am un inel in prova si doua (sau mai multe, dupa lungime) pe lateral.
Sincer sa fiu nu vad avantajul intregii constructii, daca tot imi fac bataia de cap cu fundul barcii pot sa merg pana la capat si sa construiesc si baloanele, sau sa fac o barca clasica cu bord normal.

iulian_cioclin

Am cercetat cu atentie preturile si am ajuns la concluzia ca nu se merita sa se lucreze cu acest material.

6 m de teava cu fitingurile necesare+dopuri ajung undeva la aprox 2000 lei. Apoi sa ma vezi cat ajunge coca propriuzisa.
Nu se merita. M-am hazardat eu in privinta preturilor.

Dar de realizat cred ca se poate realiza f bine, astfel obtinand stabilitatea unui RIB, si scapi de stresul inteparii baloanelor. In delta poti intra prin ce japse vrei fara sa iti faci vreo problema.

dany

Te-ai inmuiat Iuliane!!!Cum nu te sperie sa prinzi salai mancatori de oameni  ;D ;D ;D asa  sa nu te sperie preturile...obisnuiestete man. De cate ori facem planuri ,schite,desene,calcule materiale si cand ajungem la costuri ne inmuiem.Ce -ar fi ca in loc de teava sa folosesti pt.flotoare un material impermeabil [gen poliplan ],croit in forma de banana curbata dupa copastia barcii umplute cu polisteren extrudat???

Vali

Buna idee, Dany :). Am un prieten in Iasi care si-a facut exact asa ceva la barca. Are o Laguna 410, pe care i-am modificat-o eu acum 4 ani pentru glisare, prin latirea corpului in jumatatea pupa. Omul si-a pus exact polistiren intr-un "carnat" de poliplan, si a obtinut o barca foarte sigura la valuri. A povestit treaba pe vremuri pe barcaholic, deci solutia e deja testata.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

dany

Vali ,fara suparare tot la carnati te gandesti?  ...eu i-am spus banana :D :D :D  N-are importanta cum ii spunem,glumeam[subliniez pt. cei mai sobri].Stiu ca sunt niste barcute[i-mi scapa numele]care sunt echipate cu baloane gonflabile de genul asta si cred ca ar fi mult mai sigure cu polistiren expandat.Mai greu cu executia lor ,necesitand atentie mare  la croitul si lipirea  materialului  ,dar daca se baga CORSARUL pe fir  esti ca si rezolvat .Cu o barca ca asta mergi linistit pe lacurile nebune de pe siret[noi stim de ce]Ca sa fiu inteles nu-s marile lacuri din canada,dar se starneste cate o furtuna din nimic in timp f.scurt si ai ceva de ''pedalat'' pana la mal.De regula noi intram pe malul vestic si pescuim pe malul estic unde sunt locurile de vis...asa-i Iulian?   VALI carnatii aveau acelasi diametru de la prova la pupa?,eu ma gandeam mai subtiri la prova si mai grosi la pupa ,habar n-am de ce   ,,,,sau asa erau baloanele la barca care am vazut-o!

corsarul

Citat din: dany din Ianuarie 04, 2014, 07:12:19 PM
....dar daca se baga CORSARUL pe fir  esti ca si rezolvat .
I-ti multumesc "dany"  ;)

Punctul meu de vedere (strict personal)

Nu merita !....cat dai pe poliplan....pe adeziv (pentru ca,,,,chiar daca nu este umflat, tot tre' sa reziste la UV)....manopera (NU exista sabloane !!!...tararaie mare  ;D)...si cate si mai cate....mai bine "o fibra"...si un mud-motor (aici cu mud-ul am glumit ...tot pentru cei mai sobri ;D)

Vali

Dany, nu m-as baga la un RIB sau "carnat" rigid pentru o barca tip RIB decat daca m-ar interesa sa ma dau pe mare cu motor, ceea ce nu ma atrage. Si sa stii ca nu eu i-am spus carnat, ci prietenul din Iasi :P.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

dany

Eu am facut rost deja de o bucata buna de poliplan si am de gand sa-mi fac o pereche de carnati,caci nu vreau sa ma manance somnii de pe siret cu tigaia de barca pe care o am acum[inafara de salupa]Are 2,80 lungime cu 1,40 latime dar e cam joasa pt.2 persoane cu bagaj.Pt.lacul de langa mine[pe bistrita]e perfecta,de unul singur ma joc cu ea!! 8).Carnatii am sa-i fac demontabili,fireste,o sa trebuiasca sa pun pe copastia barcii capse sau altceva ,niste mici ocheti si-i leg de barca ..vad eu..si-i folosesc numai pt. cazul cand ies in doi pe siret.De lipit ,mi-a lipit un prieten la cald prin presare fara nici un adeziv si a mers f. repede.Tipul face copertine in stilul asta....nu trebuie sa ma tina o viata...macar cat tine o copertina :D Si nu tin neparat ca baloanele sa faca corp comun etans cu barca .Vali daca ar fi ceva poze cu barca prietenului din iasi ar fi super!!!Multumesc!  ps  am postat intre timp ce a postat Vali

Vali

Nu am poze, dar sunt postate intr-un topic foarte vechi de pe barcaholic (de pe la inceputul acelui forum).