Rasini plus ... niscaiva prafuri

Creat de modi, Aprilie 17, 2014, 06:41:20 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

modi

Mai toti stim ca cel mai folosit material pentru a prepara un chit de rasina este rumegusul fin sau pulberea de lemn .

Din categoria pulberilor - sa le zicem - "exotice" fac parte cea de grafit si - azi am aflat despre ea - cea de aluminiu .

Insa initiez topicul pentru a mai aduce cu totii alte si alte idei .

( app , care poti sa-mi dai si o sursa pentru oricare dintre acestea doua ? )

modi

Mama Rusia sa traiasca ! Si Sedelnikov !  ;)

Uite , nene , chit de aluminiu pentru aplicare cu spatula :

cristiantutuianu

Salut Modi
Citat din: modi din Aprilie 17, 2014, 06:41:20 AM
Mai toti stim ca cel mai folosit material pentru a prepara un chit de rasina este rumegusul fin sau pulberea de lemn .

Din categoria pulberilor - sa le zicem - "exotice" fac parte cea de grafit si - azi am aflat despre ea - cea de aluminiu .

Insa initiez topicul pentru a mai aduce cu totii alte si alte idei .

( app , care poti sa-mi dai si o sursa pentru oricare dintre acestea doua ? )
pulberilor - sa le zicem http://btools.ro/shop/rasini_altropol/filler/Filler_Aluminiu_AS011

modi

Sa traiesti Cristi ! Ai o lada de bere pusa la rece !!!  ;)
Love you , bro ! THX !!!

cristiantutuianu

pulbere grafit
http://www.colorit.ro/products/pulbere-grafit-desen-cretacolor-15080.html
http://www.pictorshop.ro/grafica/desen/carbuni/pulbere-grafit-cretacolor.html
pe ambele site-uri  nu e pe stoc ....dar incearca sa dai un telefon ,poate au uitat sa actualizeze oferta
http://www.bizoo.ro/firma/sticla/vanzare/39466/grafit-stearina-sulfat-feros astia sunt din Bucuresti  ...
Incearca la astia cu "pictura" fondul plastic ....

Multam de bere  ;D ne ocupam de problema cand o sa ajung la Bucuresti (acum la cat de rece e pe aici cred ca bag o tuica fiarta de Paste  ;D  ;D ;D )

solpet

Citat din: modi din Aprilie 17, 2014, 06:51:55 AM
Uite , nene , chit de aluminiu pentru aplicare cu spatula
Shakespeare:
"Sunt mai multe lucruri în cer şi pe pământ, Horatio, decât am  visa noi vreodată ".

Prin anii 1980 fabrica de razboaie de tesut Unirea , din Cluj fabrica chit aluminiu si de fonta.
Era de fapt amestec de praf aluminiu coloidal (f. fin) sau pulbere de fonta cu rasina poliesterica
(la epoxidica se pare ca nu aveau acces) .
Se chituiau "defectele estetice" ramase pe piese turnate mari inainte de vopsire - daca era vorba de piese cu solicitare mica /medie.

Un tehnician din Reghin , dl. Hans Polen,
a preluat reteta, trecand insa la rasina epoxidica.

La Reghin se gaseau rasini epoxidice si poliuretanice, se utilizau  la incleierea schiurilor fabricate in tehnologia sandwich
(miez de lemn + laminate din fibra desticla - sau duraluminiu si pe exterior straturile de plastic - iar  intre straturi , evident,
pelicule de egalizare semielastice, menite sa diminueze eforturile de forfecare).
iar lacurile poliuretanice erau utilizate la vopsirea schiurilor si a barcilor.

In treacat fie spus, de la Dl Hans Polen am invatat  in in materie de barci si tehnologie mai mult  decat de la toti profesorii care mi-au predat vreun material legat de tehnologii in timpul facultatii.

In acele vremuri am "lipit" un element de calorifer de fonta, crapat in urma inghetului cu acel Chit Metal
(de fapt am astupat spartura, solicitarea la efort era minora in coltul  respectiv)

Dupa aproape 30 de ani caloriferul respectiv a ajuns la fier vechi, dar "petecul " era inca bine -merci si sanatos.

Probabil din cauza incalzirii repetate rasina a mai castigat un pic in rezistenta (fenomenul se numeste "tempering" in literatura anglosaxona si este exploatat din plin la fabricarea pieselor din laminate cu fibra de carbon sau Kevlar /fibre aramidice).

Azi , cand avem acces rel facil la o multitudine de rasini epoxidice, reinvierea /reproducerea acelor retete
ar fi   relativ facila, in ipoteza accesului la praf de aluminiu coloidal
(utilizata primordial in industria vopselurilor, de ex culoarea "argint")

Chit metalic se gaseste si pe la magazine de mat. de constructii (Liquid Metal /Flüssigmetall) in tubulete mici,
dar la perturi de specula (adica echivaland mai multe sute de euro/kg).

Omul avand legaturi cu orasul Samara (pe Volga) de fapt capitala ind. aeronautice ex-sovietice,
nu m-ar mira sa fii fost aproape de sursa de inspiratie ! ;-)

In orice caz multumesc Modi pentru ca ai adus tema din nou in discutie !

Rumpi

grafit coloidal la sac: http://metarex.ro/produse-carbonice/grafit-coloidal

daca tot vorbim de prafuri sa nu uitam cuprul. In combinatie cu epoxy se foloseste cu mai mult sau mai putin succes ca si strat antivegetativ.

cupru praf: http://goldrecovery.ro/cupru.html si http://www.bizoo.ro/firma/adrilex/vanzare/5123593/pulbere-de-cupru 

La aluminiu am si eu o intrebare: ce avantaj are chitul de aluminiu peste fibra de sticla? Aspectul metalic? Ca nu imi pot inchipui ca vrea cineva imbunatatirea transferului termic sau conductivitatea electrica (ca numai pentru asta am auzit pana acum sa fie folosit).

modi

Citat din: Rumpi din Aprilie 17, 2014, 01:05:32 PM

La aluminiu am si eu o intrebare: ce avantaj are chitul de aluminiu peste fibra de sticla? Aspectul metalic?

Fii atent la parerea mea strict personala , fara sa am pretentia ca este una pertinenta in domeniu :

- in primul rand , intradevar , tratarea cu acest mixt de rasina cu pulberi de aluminiu sau grafit iti confera o suprafata incadrata in niste norme estetice absolut fantastice . Primul avantaj ar fi cel al scutirii de gelcoat sau alte vopsele .

- in al doilea rand , consistenta mixului , asa cum il propune Sedelnikov ( dar fara sa impuna ceva . Lasa loc de experimentari ) este apropiata de cea a untului . Ori , pentru cine-a chituit o barca de la cap la cap intre copastii si frame-uri , este evident avantajul . Cert este ca in urma unei maini de meserias incarcatura respectiva poate scuti operatiunea de finisaj abraziv sau macar o poate ajuta .

- probabil - si zic "probabil" pana la momentul primei aplicatii in care voi folosi asta - mixtul respectiv are si proprietati mecanice ridicate . Dracului , doar e vorba despre epoxy + niscaiva metal ! Este greu de crezut ca parametrii tehnici ai acestuia lasa de dorit . Insist , am sa vad si-am sa revin cu impresii personale .

Mihaif99

Citat din: solpet din Aprilie 17, 2014, 12:17:38 PM
Citat din: modi din Aprilie 17, 2014, 06:51:55 AM
Uite , nene , chit de aluminiu pentru aplicare cu spatula
Shakespeare:
"Sunt mai multe lucruri în cer şi pe pământ, Horatio, decât am  visa noi vreodată ".

Prin anii 1980 fabrica de razboaie de tesut Unirea , din Cluj fabrica chit aluminiu si de fonta.
Era de fapt amestec de praf aluminiu coloidal (f. fin) sau pulbere de fonta cu rasina poliesterica
(la epoxidica se pare ca nu aveau acces) .
Se chituiau "defectele estetice" ramase pe piese turnate mari inainte de vopsire - daca era vorba de piese cu solicitare mica /medie.

Un tehnician din Reghin , dl. Hans Polen,
a preluat reteta, trecand insa la rasina epoxidica.

La Reghin se gaseau rasini epoxidice si poliuretanice, se utilizau  la incleierea schiurilor fabricate in tehnologia sandwich
(miez de lemn + laminate din fibra desticla - sau duraluminiu si pe exterior straturile de plastic - iar  intre straturi , evident,
pelicule de egalizare semielastice, menite sa diminueze eforturile de forfecare).
iar lacurile poliuretanice erau utilizate la vopsirea schiurilor si a barcilor.

In treacat fie spus, de la Dl Hans Polen am invatat  in in materie de barci si tehnologie mai mult  decat de la toti profesorii care mi-au predat vreun material legat de tehnologii in timpul facultatii.

In acele vremuri am "lipit" un element de calorifer de fonta, crapat in urma inghetului cu acel Chit Metal
(de fapt am astupat spartura, solicitarea la efort era minora in coltul  respectiv)

Dupa aproape 30 de ani caloriferul respectiv a ajuns la fier vechi, dar "petecul " era inca bine -merci si sanatos.

Probabil din cauza incalzirii repetate rasina a mai castigat un pic in rezistenta (fenomenul se numeste "tempering" in literatura anglosaxona si este exploatat din plin la fabricarea pieselor din laminate cu fibra de carbon sau Kevlar /fibre aramidice).

Azi , cand avem acces rel facil la o multitudine de rasini epoxidice, reinvierea /reproducerea acelor retete
ar fi   relativ facila, in ipoteza accesului la praf de aluminiu coloidal
(utilizata primordial in industria vopselurilor, de ex culoarea "argint")

Chit metalic se gaseste si pe la magazine de mat. de constructii (Liquid Metal /Flüssigmetall) in tubulete mici,
dar la perturi de specula (adica echivaland mai multe sute de euro/kg).

Omul avand legaturi cu orasul Samara (pe Volga) de fapt capitala ind. aeronautice ex-sovietice,
nu m-ar mira sa fii fost aproape de sursa de inspiratie ! ;-)

In orice caz multumesc Modi pentru ca ai adus tema din nou in discutie !

Produsul JB Weld:   http://www.jbweld.com/product/j-b-weld/

Rumpi

Eu nu vad avantajul in afara de "luciu metalic":

Epoxi nu e stabil UV indiferent ce bagi in el.  Nu-l vopsesti se degradeaza. Mai repede, mai incet dar se degradeaza. Cine nu ma crede sa ceara garantie 10 ani de la producator in conditiile climatice ale sudului Romaniei, sa vedem daca primeste. Si nu va luati dupa ce zic aia cu pardoseli industriale, ei stiu foarte bine ca pardoselile nu vor avea expunere la UV deoarece sticla comuna blocheaza 90% din UV (dovada ca nu va bronzati la birou nici daca stati la geam) asa ca mai degraba se erodeaza pardoseala de la trafic decat sa se degradeze de la UV.

Pe urma nu vad de ce chitul de aluminiu ar putea scuti de finisaj abraziv. Pulberea de aluminiu nu are nici o proprietate magica in plus fata de microsferele din plastic sau sticla ca sa se intinda mai bine. Si consistenta untului o poti face si cu astea la fel cum o poti face cu talc. Cu rumegus e mai greu ca nu ai granulatie controlata ca la un produs industrial. Plus ca daca trebuie sa slefuiesti un chit de aluminiu cred ca va fi mai greu decat microsferele din plastic sau sticla, ca totusi e metal.

Grafitul e bun de folosit acolo unde exista frecari: derivoare, lagare uscate, etc.
Cuprul are proprietati antivegetative. Pentru asta trebuie frecat regulat cu smirghel sau perie de sarma sa expui un nou strat (dupa ce se oxideaza primul). exista si produs comercial ii zice copper coat, oamenii sunt mai mult sau mai putin multumiti de el, parerile difera.
Aluminiul la conductivitate electrica si termica (la fel ca si cupru de altfel, dar mai ieftin).

modi

Citat din: Rumpi din Aprilie 17, 2014, 05:26:55 PM
Eu nu vad avantajul in afara de "luciu metalic":
Cuprul are proprietati antivegetative. Pentru asta trebuie frecat regulat cu smirghel sau perie de sarma sa expui un nou strat (dupa ce se oxideaza primul). exista si produs comercial ii zice copper coat, oamenii sunt mai mult sau mai putin multumiti de el, parerile difera.
Aluminiul la conductivitate electrica si termica (la fel ca si cupru de altfel, dar mai ieftin).

Din considerente ECO eu as pleda pentru interzicerea acestuia pe suprafetele imerse ale unei ambarcatiuni .
Si da , sunt constient ca acest cooper coat trebuie sa fie mai scump decat aluminiul sau grafitul .

La un mixt de aceeasi consistenta ... n-am nicio indoiala ca dintre cupru si aluminiu primul este mult mai greu . Ori toata aceasta greutate nu vom face decat s-o punem pe barca .

Nu in ultimul rand , indiferent de tratamentul abraziv pe care i-l poti impune acestuia , tot va fi supus acelei patine a timpului specifica cuprului . Nu va rezista fara sa se inverzeasca mai mult de-o saptamana ( cred ... ) .

............................................

Dar ne-am plafonat discutand despre proprietatile si estetica acestor metale . In contextul de fata mult mai interesante ar fi proprietatile lor tehnice , mecanice , parametrii lucrativi si facilitatea/complexitatea aplicarii acestora .

costinium6

Va salut, intreb si eu daca poliesterica DISTITRON 5119 ESX20Q poate fi amestecata cu pudra de talc. Vreau doar sa nu mai fie transparenta, poate fi amestecata cu var sau altceva alb?