Delta: Eco vs Poluare

Creat de Spinoza, August 01, 2014, 12:29:10 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Spinoza

...vorb'aia: Ciuc, inca una si ma duc.
Era in 2002, Duminica Floriilor.
Plecat dimineata din Maliuc, aproape pe intuneric, o luasem prin capu' satului, pe la plaja, trecusem barca peste dig, apoi prin Fortuna, Sontea in amonte si intram pe un canal cumva paralel cu Olguta, nu-i stiu numele, care se termina intr-un lac, cred ca Vacaru.
Fac aici o mica paranteza: de 33 de ani ma tot invart prin Delta, dar rareori sunt in stare sa numesc garla, canalul sau lacul, o data ca nu m-a interesat si a doua ca intrebi cinci insi (lipoveni, nu venetici) si primesti cinci raspunsuri diferite, asadar, parafrazandu-i p-aia de la U2, zic asa:
"I want to run
I want to hide
I want to tear down the walls
That hold me inside
I want to reach out
And touch the flame
Where the channels  ;D have no name"
Sontea curgea neagra-pamant, dar soarele, care intre timp se ridicase deasupa trestiilor, o mai imbuna oleaca, pentru ca, vedeti domniile voastre, nu stiu cum o fi la altii, insa mie apa imi imprumuta din starea ei si daca o vad tulbure, la fel ma simt si eu...
Niciodata n-am inteles logica sensului curgerii canalelor Deltei, asa se face ca adeseori ceea ce eu cred ca ar trebui sa fie vale, se dovedeste deal si invers, dar e multa vreme de cand am incetat sa-mi bat capul si ma rezum la observatie sau contemplare, dupa caz.
Cand am facut la dreapta, mai ca mi s-a taiat respiratia!
Dom'le, asa o apa limpede, un curent domol si un mal cu salcii abia inflorite cred ca doar in Gradina Raiului gasesti!
In cateva locuri coroanele se uneau deasupra apei filtrand razele soarelui si treaba asta alcatuia pe valuri un fel de caleidoscop - in fine, n-am eu nici talent si nici aplecare lirica sa descriu minunatiile naturii...
Cam la cinci sute de metri de la intrare, cumva in dreapta se face un mic golf sau intrand, cum vreti sa-i ziceti, unde puzderie de rosioare, obleti, bibanei umblau carduri-carduri, iar totul se desfasura ca intr-un acvariu gigantic.
Desi venisem chitit sa pescuiesc, m-oti crede, nu m-oti crede, mi-e perfect egal: am uitat de scule, de lansete si de undite, de tot!
...si la nici cateva minute dupa ce m-am oprit, ca feeria tabloului sa fie completa, din stuf au inceput sa iasa serpi de apa. Nu unul, nu doi, peste o duzina.
Fratie, ati asistat vreodata la "nuntirea" lor? I-ati vazut curtandu-se? Cum inoata unul langa altul, perfect sincronizati, intr-un soi de balet pe langa care orice coregrafie de la Opera are statut de amatori cu sireturile innodate?
Bai tata, era atata frumusete acolo, in clipa aia, ca m-a lovit un gand pacatos, o hula de-a dreptul:
- Doamne, nu te plictisesti, la Tine in cer? Vino aci, langa mine, ca nu pierzi nimic, dar castigi insutit.
Nu stiu cat am stat asa, tacut si nemiscat, ca si tigarile mi-era teama sa le scot din buzunar, sa nu sperii minunea.
N-am facut-o eu, ci tot un "vitezist" ca ala din postarea precedenta, numai ca de data asta urmarile au fost dureroase pentru micile vietati. A trecut cu o Laguna 480 si cred ca motorul era de 50, oricum exagerat pentru o asemenea barca, iar valul de siaj - v-o jur!... - a aruncat cativa serpi in cracile salciilor de pe mal.
.....................
Stiti ce n-am sa scriu?
Toate injuraturile cu care l-am blagoslovit.
Poate n-as fi castigat un razboi cu ele, dar cateva concursuri sau chiar un campionat mondial e posibil.
"Curata ograda ta, bucura-te de curatenie si lasa gunoiul vecinului acolo unde vecinul insusi l-a pus."
Nicolae Steinhardt

Ciby

Citat din: Spinoza din Septembrie 14, 2014, 06:01:49 PM
Cea mai terifianta amintire pe care mi-a lasat-o Delta s-a petrecut in 2006, la confluenta canalelor Sontea cu Olguta.
Cu siguranta Ciby stie locul, poate si Pupezica.
Cand apele sunt medii, apare o mica insulita cu o salcie batrana si groasa-n trunchi. Daca i-ai pune o tabla pe ea, ar arata fix ca un indicator de "Cedeaza trecerea" din intersectie.
......
Stiu locul foarte bine. Acea insulita este definitorie pentru intersectia amonte Sontea-Olguta.
Cand am inceput sa citesc postul, gandul m-a dus instantaneu spre o intamplare intrucatva asemanatoare cu ce-ai descris tu.
Aveam tabara pe malul drept al intersectiei si ma trezisem de dimineata, pe intuneric. Pregateam cafeaua inainte de a arunca sculele pentru somotel si biban. La un moment dat se aude un motor dinspre Olguta si in cateva secunde apare o barca, probabil o Laguna, nu mai retin, cu un motor supradimensionat si cu vreo 50-60 la ora. A trecut printre insula si mal, cam 1,5 metri, fara sa incetineasca de parca ar fi fost pe cine stie ce autostrada. Prima imagine venita in minte a fost o barca ce ar fi venit pe Sontea ... Deci, imi puteti spune Mama Omida!
PS Era cam tot in aceeasi perioada, dar nu pot spune anul cu precizie.

modi

Citat din: Vali din Septembrie 14, 2014, 04:32:21 PM
Citat din: Vali din Septembrie 14, 2014, 12:06:05 PM
Pentru toata lumea: regulamentul forumului este acelasi ca in prima zi, il gasiti aici:
http://forum.capcompas.ro/index.php/topic,3.msg4.html#msg4
Din momentul de fata oricine mai incalca regulamentul va avea parte de toleranta zero. E valabil pentru oricine. Tovarasia e tovarasie, forumul e forum. N-o sa ne ridicam chilotii in cap fiindca "suntem intre noi".

Ca sa nu creada cineva ca scriu ca sa ma aflu in treaba, in urma postului de mai sus al colegului Modi, plin de violente de limbaj nejustificate, sunt nevoit sa ii dau avertisment colegului nostru. Chiar daca e unul din oamenii pe care ii respect si ii apreciez, nu pot sa accept violarea repetata a regulamentului forumului.
La urmatoarea postare de acest tip, contul colegului Modi va fi suspendat timp de o luna. Sa speram ca nu ajungem pana acolo.
Chiar ieri am discutat cu Modi o gramada la telefon o multime de chestii interesante. Nu am nimic personal cu nimeni, mai ales cu Modi. Dar cand cineva vine si injura intr-un loc unde fiecare incercam sa aducem contributii la obiect si sa intretinem o atmosfera constructiva, singura solutie ramane aplicarea stricta a regulamentului.

Nimic mai corect .......

Imi cer mii de scuze pentru derapajul pe care l-am avut mai devreme . Respect aceasta comunitate si tin foarte mult la generica conduita eleganta a discutiilor si-a ambientului de prin preajma . Insa asa cum multi deja ma cunosc ... sunt temperamental . Este - daca vreti - un defect major al firii mele . Pe de alta parte , fara ca asta sa se constituie in vreun soi de scuza , ne dorim sa ne simtim ca pe balta . Ori eu niciodata , sub nicio forma , n-am "sa ma imbrac" frumos la accesarea forumului . Am sa tratez aceasta comunitate cu respectul cuvenit , dar totodata cu atitudinea pe care o am pe apa printre ...... Oameni , barci , apusuri si cutii de bere !

Inca odata ..... mii de scuze !
Pupezico , te rog mult - pe tine in mod special - sa ma scuzi !

.................................

Cele bune dragilor ! Sa va dea Dumnezeu o toamna splendida , cel putin pe cat am avut-o eu in ultimele doua zile pe Dunare impreuna cu Alexdav ( coleg de forum ) , cu barcuta cea noua a acestuia , si cu mrene capitale vibrand fabulos in drill-uri de vis !

Bai , si-am dovedit fo douaj' de beri de ziceai ca-s ..... apa plata cu lamaie ! Nici nu obosisem bine ca ramasasem fara "combustibil" . Am trecut la "substanta ruginitoare" , recte chiar la apa plata . Insa insist , consolarea a venit din drill-urile fulminante !

Noroc !!!

modi

Citat din: ionitzady din Septembrie 14, 2014, 05:52:50 PM
pt ca Vali a blocat topicul , m-a vad si eu nevoit sa scriu acilisea :) ce gandesc si sa nu cad in prapastie combin si cu eco ...

Bai oameni buni eram plin de invidie cand citeam ce vreti voi sa faceti ....... . Pai cine naibi nu vrea sa se gaseasca life decat sa bata de nebun la tastadura asta :)   Pai stiti cum vedeam eu asta ??????   V-a spui :) eu cum cred ca ar fi trebuit .......

Hai care merge ?????    Eu...   Eu ....   Bla bla  hai  unde ne bagam?    acolo este mai aproape mai spatios mai bine  gata ( trebuie gandit Low cost pt toata lumea si toate barcile ) , Pai cum sa nu beau pe mal ?  Da ce-s calugar ? asta inseamna ca-s bronf ?  nu , Mi-ar placea sa-i dea cep Florio la un vin dela de al lui , eu o palinca din bidonul ala comentat si asa mai departe , dar de ce sa nu-mi povesteasca Modi povesti sa rad de sa scap bautura din gura sau poate aliti colegi care au chef de voie buna ......
    De ce sa nu-l mai stresez pe Vali cu ce am facut sau mai am degand sa fac la barca . De ce sa nu arat colegilor barca mea sau sa vad barcile altor colegi , de ce sa nu invart intr-un ceaun cu ciorba de peste sau alta minunatie culinara .....   
  De ce sa nu-mi asculte motorul Fritz si sa zica ca el l-ar arunca dar ca eu fiind baiat bun :) strange el doua suruburi si face o magie si am un motor mai smecher :)  ...   a ....   de ce ? sa nu fac toate astea ? eu nu le fac pt ca acum nu-mi permit , dar voi de ce ? v-a certati ? pentru ce ?  De ce sa ma plimb 2-3 zile prin Delta ( foarte bine dar nu asa .... ) de ce nu as sta cu un grup pe care l-am apreciat din prima clipa cand am gasit prima pagina CAP COMPAS  , v-a intreb de ce ?

aaaaaaaa   si la urma toata lumea sa treaca la curatenie si hai ACASA cu amintirile in cap si pe retina

Bai , n-auzi , ..... vezi ca am "plusat" si la tine !  ;)

bradutzu

hai ca m-am hotarat sa scriu si eu un punct de vedere referitor la salvarea deltei asa cum il vad eu si aici ma refer la barcile care ar trebui folosite in delta!
Delta poate fi salvata cu bani si constrangeri! Nemtii sunt mai "civilizati" pentru ca au mai multe constrangeri(o amenda ustura cu adevarat)
Ca sa aduci bani in delta trebuie sa aduci turisti pentru ca bugetul Romaniei nu poate sustine comunitatile din delta suficient si nici nu este corect sa limitezi posibilitatile de castig ale localnicilor as ca......dpmdv nu putem salva delta cu lotca cu motor electric sau cu 5 cai!
Ne trebuie turisti platitori care sa vina sa vada frumusetea deltei cateva ore dupa care sa se recreeze la pensiune dar pe turistul platitor trebuie sa il duci rapid in zonele de interes dupa care sa il lasi incet sa se relaxeze si sa se umple de energie ca dk il plimbi cu lotca vreo 2 ore fara sa vada mai nimic sa il bata soarele in cap si eventual sa scoata apa din barca cu ispolul nu ai facut nimic. trebuie inteles ca nu pescarii vor salva delta ca pescarilor nu prea le mai raman bani dupa ce au cheltuit pe scule, momeli si altele!
Salvarea deltei va veni tot de la barcile cu o capacitate mare de transport care sa poata prelua un aflux mare de turisti si care ulterior sa isi lase banii la pensiuni pe servicii aducatoare de profit (terenuri de sport, piscina, cocteiluri, masaje, etc)
Din casare si masa nu se fac bani ci din serviciile conexe. In momentul in care se va schimba optica abia atunci putem vorbi despre protectia deltei. Cand barcagiul va castiga consistent din turism si pensiunea va fi plina tot timpul anului delta va fi protejata.
Ca exemplu concret:Acum niste ani in urma, vreo 15 ani ajung la Murighiol si tocmesc un barcagiu sa ma duca "in delta" dupa care cer referinte pentru parcarea masinii la care raspunsul a venit halucinant (erau vremurile cu spart masina pentru casetofon si alte acareturi)  - Lasa domle masina pe dig ca nu se intampla nimic. Noi ne castigam painea de la turisti si dk se uita macar cineva la vreo masina de aici il il prinde in plase la Sf Ghe. Cum sa se intample ceva cu masinile, vrei sa raman fara paine?
Ani de zile nu mi s-a intamplat nimic la masina pe dig la Murighiol!
In momentul in care cu atevarat turismul se va intampla si turistii vor veni si vor fi tratati cum trebuie, inclusiv plimbari cu barci bune, elegante, care nu vor banda la orice pas(vezi lotca care este alergica la d-re si domnisoarele la ele(la lotci)) care vor avea parasolare, frigidere sa bea omul o apa rece pe durata plimbarii si vor fi si economice (motorizare vs numar de turisti), etc abia atunci salvam delta pentru ca atunci iti da lipoveanul cu rama in cap dk te vede ca arunci PET-ul in apa si tot atunci autoritatile vor fi mai active pentru ca si veniturile la buget vor fi substantiale!
Asta este prerea mea si nu doresc sa intru in polemici cu nimeni. Banii pot salva delta  si banii nu se pot face cu "lotca".
Un catamaran cu un motor de 100 cp care transporta 15 persoane va polua (cu tot ce inseamna poluare: zgomot, emisii, eroziune malurii, etc, etc, etc) mult mai putin de cat 5 lotci cu motoare de 20 cp si va aduce mai multi bani deltei!
Salutari
Sa auzim numai de bine!

Spinoza

Citat din: bradutzu din Septembrie 15, 2014, 01:19:24 PM
In momentul in care cu atevarat turismul se va intampla si turistii vor veni si vor fi tratati cum trebuie, inclusiv plimbari cu barci bune, elegante, care nu vor banda la orice pas(vezi lotca care este alergica la d-re si domnisoarele la ele(la lotci)) care vor avea parasolare, frigidere sa bea omul o apa rece pe durata plimbarii si vor fi si economice (motorizare vs numar de turisti), etc abia atunci salvam delta pentru ca atunci iti da lipoveanul cu rama in cap dk te vede ca arunci PET-ul in apa si tot atunci autoritatile vor fi mai active pentru ca si veniturile la buget vor fi substantiale!
Clar: suntem pe banda lui Moebius!
Turistii vin - daca o fac - sa prinda peste, sa vada pasarile, sa admire natura in frumusetea ei virgina si salbatica.
Cu puhoi de turisti carora le oferi toate facilitatile astea, in curand vor admira acelasi asfalt si aceleasi "peisaje" butaforice ca in Herastrau, de pilda.
Pana la urma vorbim de o rezervatie, nu de un parc de distractii...
"Curata ograda ta, bucura-te de curatenie si lasa gunoiul vecinului acolo unde vecinul insusi l-a pus."
Nicolae Steinhardt

bradutzu

dupa cum am mai spus: nu vreau sa intru in polemici
asa vad eu lucrurile!
De mentionat ca mai exista si a IIa varianta in care studii de specialitate definesc clar cate barci si numar de turisti, cantitate de peste recoltat poate suporta delta si atunci se intra in reervatie pe baza de programare in cazul in care locurile s-au epuizat iar statul roman va compensa si sustine comunitatile locale!
Cam astea sunt cele 2 variante posibile. Cam care crezi tu ca are mai multe sanse de a se realiza?
In caz contrar haosul nu creeaza decat paguba!
Dupa cum am spus: decat sa intalnesc 5 barci mici prefer una medie!
Sa auzim numai de bine!

cristizz

Citat din: Spinoza din Septembrie 15, 2014, 03:06:31 PM

Da, este si parerea mea.
A existat insa UNUL care a scos sabia si a taiat nodul.
Asa ca, in extremis, poate as accepta o nedreptate colectiva daca rezultatul ar fi pozitiv si vizibil intr-un termen scurt. Daca nu, taietorul ar trebui sa suporte consecinte materiale, nu electorale.
Probabil ca multi vor veni cu diverse solutii, fiecare cu dreptatea lui.
Eu cred ca ceea ce ne lipseste este Educatia sanatoasa si consecventa aplicarii principiilor corecte (care exista, nu trebuie inventate sau adaptate specificului national).
Si mai cred ca bani se pot face si construind, nu doar jefuind.

Am vazut ieri o emisiune (http://www.antena3.ro/life/oameni/incredibila-poveste-a-gimnastei-romance-fara-picioare-care-a-cucerit-america-266781.html) despre o fetita romanca, care s-a nascut fara picioare. A fost adoptata de o familie de americani trecuti de prima tinerete, care mai aveau alti 3 copii. Aceasta fetita este azi un exemplu pentru oricine. Iar parintii au crescut-o respectand o singura regula: nu cunoastem ''nu se poate''.

Doar pe la noi ''nu se poate''.

Spinoza

Citat din: bradutzu din Septembrie 15, 2014, 03:40:11 PM
Cam care crezi tu ca are mai multe sanse de a se realiza?
Am spus-o deja: interdictia motoarelor de peste - aici o sa fie intre 10-15 si maxim 20, cel mai probabil 10 - cai putere pe canale. Solutia pentru barcile mari va fi montarea unui al doilea motor.
N-are nici logica si nici farmec organizarea de tururi lungi, incat bizonul sa vada toata Delta in doua-trei zile, pentru ca, in fapt, n-o sa vada nimic. Se pot asigura, in schimb, trasee cu popasuri in fiecare dintre localitatile Deltei, asa incat sejurul de o saptamana ar cuprinde ceea ce Pupezica numeste Delta de Sud, Centrala si de Nord.
Citat din: bradutzu din Septembrie 15, 2014, 03:40:11 PMIn caz contrar haosul nu creeaza decat paguba!
Intru totul de acord, motiv pentru care nu mai poate continua.

PS. In anii 60-70, Amsterdamul devenise un oras sufocat de masini, iar astazi este printre cele mai aerisite si vizitate metropole europene, odata cu restrictiile de circulatie si incurajarea biciclistilor. De aici se poate face oricand o paralela cu Delta, prin introducerea masiva a caiacelor, canotcilor, barcilor cu vasle si, cel mult, a motoarelor de putere mica. Modelul si experienta rezervatiilor europene o sa primeze, fie ca vrem, fie ca nu.
Citat din: cristizz din Septembrie 15, 2014, 03:55:32 PM
Citat din: Spinoza din Septembrie 15, 2014, 03:06:31 PM

Da, este si parerea mea.
A existat insa UNUL care a scos sabia si a taiat nodul.
Asa ca, in extremis, poate as accepta o nedreptate colectiva daca rezultatul ar fi pozitiv si vizibil intr-un termen scurt. Daca nu, taietorul ar trebui sa suporte consecinte materiale, nu electorale.
Probabil ca multi vor veni cu diverse solutii, fiecare cu dreptatea lui.
Eu cred ca ceea ce ne lipseste este Educatia sanatoasa si consecventa aplicarii principiilor corecte (care exista, nu trebuie inventate sau adaptate specificului national).
Si mai cred ca bani se pot face si construind, nu doar jefuind.

Am vazut ieri o emisiune (http://www.antena3.ro/life/oameni/incredibila-poveste-a-gimnastei-romance-fara-picioare-care-a-cucerit-america-266781.html) despre o fetita romanca, care s-a nascut fara picioare. A fost adoptata de o familie de americani trecuti de prima tinerete, care mai aveau alti 3 copii. Aceasta fetita este azi un exemplu pentru oricine. Iar parintii au crescut-o respectand o singura regula: nu cunoastem ''nu se poate''.

Doar pe la noi ''nu se poate''.
O sa se poata, stimate coleg, si inca cum!...
Odata intrati in familia europeana ne-am asumat si obligatiile, nu numai drepturile, iar deunazi am exemplificat in clar cum masurile cerute si impuse de ei s-au materializat: interzicerea camparii, renaturarea, desfiintarea subventiilor agricole in Delta...
Incet-incet, normalitatea isi face prezenta si aici, iar un motor de peste 30-40cp pe oricare dintre canale, fie ca spunem Sontea Lata, Mocaneasca sau Razboinita, nu e nici normal, nici ecologic.
Aceasta cursa a motorizarii e distructiva atat pentru mediu cat si pentru turism, pe termen lung, pentru ca descurajeaza tot ceea ce inseamna barca mica si, implicit, eco, de la caiac, canoe, canotca, lotca si pana la ce vrei tu.
Nicolae Steinhardt

bradutzu

baietii cu protectia si motoare mici
ati fost la festivalul borsului de la Crisan?
eu am fost si am ramas profund dezgustat. Practic am regasit in forma condensata toate nesimtirea localnicilor!
vreti voi sa spuneti ca interdictia de campare este una ok?
vreti sa spuneti ca limitarea motorizarii este solutia? sau limitarea vitezei?
pai dragilor ecologisti dk imi limiteaza motorizarea la 20 cp va promit ca ma duc la master Fritz si imi iau de la el o jucarie care cu 20 cp va prinde vreo minim 50 km/h si va jur ca voi teroriza pe toata lumea pe care o intalnesc si voi inneca primul "legiuitor" care imi va spune ca nu am voie sa merg cu viteza aia pe canale ca distrug delta sau deranjez pe cei care admira pasarile
Vorbiti frumos despre intrarea in UE, despre protectie, mediu, etc dar in toata civilizatia voastra nu vorbiti decat despre interziceri (de campare, de motoare, etc) si nicio clipa de solutii sau educatie
Domnilor: interzicerile nu civilizeaza ci doar inraiesc oamenii si acest fapt a fost demonstrat de istorie
In 15 ani de delta nu am fost niciodata intrebat dk am permis, nu am fost controlat dk am retinut peste sub dimensiuni, nu am fost intrebat dk am permis sau vesta de salvare pe mine sau in barca
Vreti sa salvati delta atunci sa se aplice legea si va fi salvata pentru ca avem suficiente legi care sa salveze delta dar nu exista interes sa fie aplicate si nu va exista interes pana atunci cand autoritatile nu vor face buzunarul gros.
la ce propuneti voi mai mult se cheltuieste de la buget decat se aduce asa ca ii va durea in dos si vor face controale doar cand au nevoie de ceva peste sa trimita pe la Bucuresti
dar cine sunt eu sa imi exprim un punct de vedere cand lucrurile sunt clare......caiace si lotci sa avem si sa fim fericiti
PS
in Octombrie plec in delta la cort si plec pregatit cu banii de amenda la mine si gata iar cand ma voi intoarce acasa voi descarca mai multe gunoaie de cat am facut eu  iar la pensiune nu stau ca sunt in marea majoritate nesimtiti si nu sunt in stare sa imi dea o saramura de caras proaspat ci de peste congelat de cine stie cand si saramura costa mai mult ca la Hilton.
exista si exceptii in delta dar pozitia lor nu ma avantajeaza la pescuit
Si acum sa mai expun o problema: eu pescuiesc in zona km 29. cam cata benzina consum eu ca sa ajung in fiecare zi pe acolo si cat poluez in cazul in care sunt cazat sa zicem la Dunavat
Sa auzim numai de bine!

gvincentiu

Citat din: Intersect din Septembrie 12, 2014, 09:10:03 PM
Iti dai seama cand am vazut sirenele pe canal am innebunit si le placea ca erau trasi in poze...
Pozele fac cat o mie de cuvinte auzi tu ski in delta,barca este inmatriculata pe snagov nu?
Priceless cum ar spune americanul  ;D
1, Au voie sa faca treburi dástea numai in zonele de agrement date prin avizele pentru navigatori. Unde sunt cei ce trebuie sa-i tragă de oo?
2. Caz concret: Sf Gheorghe, pescar: numai din sezonul de scrumbie scoate, in cei mai nasoi ani, 40.000 lei. In restul anului, cine stie ce mai pica. Copiii ambii la Bucuresti, scoli inalte, apartamente cumparate acolo, vai ce greu e la țară și cum pleacă copiii la oraș.
Problema cea mare sunt localnicii, nu vor turism si civilizatie in Delta, asa cum iși lasă (ba chiar intenționat) colmatate canalele de legătură între zonele importante din Deltă. Motivul? Lasă, băi, că nu trebuie să vină ăia de acolo la noi, să vază ce și cum.... Ei acolo, noi aici.
Ganduri bune !

Spinoza

Citat din: bradutzu din Septembrie 15, 2014, 09:45:06 PM
Si acum sa mai expun o problema: eu pescuiesc in zona km 29. cam cata benzina consum eu ca sa ajung in fiecare zi pe acolo si cat poluez in cazul in care sunt cazat sa zicem la Dunavat
Stii ce?
Hai sa mutam Dunavatul la kilometrul 29 sau invers, ca sa poti fi multumit.  ;D
Crezi ca rezervatia si ariile protejate au fost instituite pentru confortul dumitale, al turistilor sau pasionatilor de glisaj? Nu cumva ecosistemul e cel vizat?
Dar uite:
-Da-o dracu de ecologie, da-le dracu de restrictii, hai sa ne plimbam care cum ni se nazare, sa campam unde vrea muschiu' nostru, sa defrisam, ba chiar sa asanam mlastinile Deltei, s-avem loc de corturi, poate facem si cateva blocuri, asfaltam, trantim un aeroport, statii de taxiuri, un supermarket care sa vanda inclusiv rame negre si viermusi, niscaiva shaormerii pe grinduri, doua-trei sali de spectacole.
E destul sau lipseste ceva?
Nicolae Steinhardt

Vali

Ce-mi place cand se discuta impreuna si se intelege lumea separat :). Bratele Dunarii nu sunt rezervatii sau zone protejate, ci zona de trafic pe apa.
In locul lui Bradutzu mi-as rezolva problema foarte simplu: as cauta o cabinata cu ceva confort, sa nu mai fie nevoie sa bat in fiecare zi bratul pana la Ivancea. Oricum, Bradutzu are de ceva vreme treaba asta printre obiective, mai ramane sa gaseasca ceea ce-i convine, dpdv al confortului, economiei si vitezei dorite.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Spinoza

Citat din: Vali din Septembrie 16, 2014, 07:09:49 AM
Ce-mi place cand se discuta impreuna si se intelege lumea separat :). Bratele Dunarii nu sunt rezervatii sau zone protejate, ci zona de trafic pe apa.
De la Dunavat si pana in bratul Sf. Gheorghe sunt 11 sau 14 kilometri pe canale, depinde unde vrei sa iesi.
Nicolae Steinhardt

bradutzu

eu ma retrag din discutia asta pentru ca se pare ca nu merge in nicio directie!
Sa auzim numai de bine!