Skiff 10'6" Hannu's

Creat de cosmin91, Iulie 22, 2015, 11:42:52 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

cosmin91

Salutare tuturor !!! :D

Demarez un proiect bazat pe planurile de la Hannu's Boatyard : http://koti.kapsi.fi/hvartial/skiff/skiff.htm
O sa fie o barca mica, destinata pescuitului la stiuca exclusiv pe lacuri, motorizata cu 2-3 cai.
Constructia o fac din OSB
O sa fie folosita cu 2 persoane + bagaj de stiuca.
Vreau sa realizez o barca usoara ce va fi transportata pe masina.


Am cateva nedumeriri: 1. Ce rasina sa folosesc? Epoxy sau poliesterica? Am inteles ca epoxy este mai buna si ca se intareste ceva mai tare, practic are o duritate mai mare decat poliesterica. Eu m-am gandit sa folosesc epoxy deoarece protejeaza mai bine barca de inevitabilele lovituri. Doar ca este mai scumpa si astfel apare urmatoarea intrebare..... 2. Ce consum de rasina exista pe mp? estimez undeva la 15mp de fibra..... 3. Ce fibra sa folosesc? Stratimat sau tesatura? si ce gramaj pe mp? Eu m-am gandit la stratimat de 300gr/mp, deoarece as putea sa fac rost de ea de la cineva din Ploiesti. 4. Se modifica consumul pe mp de rasina daca fibra are mai multe grame/mp?

Urmeaza sa achizitionez fibra + rasina si nu stiu ce decizii sa iau......
Am nevoie de ajutor specializat :D

cristiantutuianu

Salut
cosmin91 de ce crezi ca OSB-ul e OK?
Nenea povestește pe site 1/4' adica 7mm pe limbă noastră 6mm încleiere de exterior zic eu e mult mai Ok (plop vreo...60 ron foaia) cu fibră de 180g/mp ai făcut barcă de pescuit +aproape 9 kg
Exemplu topicul despre BABUTZA și alte povestiri despre s&g

cosmin91

Am citit ce zice acolo....stiu ca cel mai bine este sa o fac din placaj fie plop fie mesteacan dar am deja tot OSB-ul in curte. Eu o sa o menajez....adica nu pun motor mare si nu o incarca aiurea cu multe kg. Nu cred ca OSB-ul este chiar asa de rau plus ca am mai vazut barci facute din acest material si sunt ok nu se plang propietarii de ele.
Practic eu nu vreau decat sa cumpar fibra+rasina si ma apuc de ea. Ideea este ca nu stiu exact de care sa cumpar.....

dany

Ai sa-ntampini greutati la taiatul osb-ului.Se aschiaza mult si cand vei uni colile bagi chit la greu.Nu este asa flexibil,absoarbe apa la greu daca ramane un por in fibra,etc..Se mai foloseste pe la banchete,cutii depozitare,dar nu este indicat la corpul barcii!.
Dar vazandu-te hotarat  sa faci barca de osb ,i-ti recomand epoxi cu tesatura.Altii poate i-ti vor recomanda poliesterica,ca e mai ieftina,dar bagi mai multa.
Barca v-a iesi grea,si dupa cateva folosiri v-a fi si mai grea!!!Apa nene v-a lucra continuu la ea pe sub fibra...Stai ca mi-am adus aminte.Esti pustiulica de la Buc.cand ai plecat in miez de noapte de la atelierul unde avusese loc chermeza?Si anume la Modi?
E pacat tinere sa te ''chitesti'' pe asemenea material.Cristi,[cel de mai inainte]este bun si''stie la barci''.Vezi postarile de la s&g...Salutari!!!!

cosmin91

Sa traiti! da sunt Cosmin de la chermeza. Sunt hotarat cu osb-ul deoarece il am deja si barca nu o sa vada prea multe iesiri pe luna si nici nu o sa stea pe apa timp indelungat. Dar o sa ma ma gandesc.....depinde in viitor cati bani o sa am.

Haideti sa presupunem ca barca va fi construita din placaj de plop.
Folosesc rasina epoxy + tesatura....dar cata rasina pentru 15mp?
Tesatura de 300gr/mp?
Dece consumul de poliesterica este mai mare decat la epoxy?

cosmin91

Vroiam sa iau Top epoxy amorsa de la euro plastic am inteles ca pot lua 6 litri (4+2) costa 230lei dar imi ajung?
Si tesatura de la http://www.materiale-compozite.ro/ro/Fibra_de_sticla/ 15mp=150lei

Alte sugestii de magazine de unde pot luat tesatura? poate mai ieftina daca se poate? Am sunat la polydis si mi-au zis ca nu vand cantitati mici....

dany

Salut Cosmine.De la europlastic am luat si eu .Pt. o barca de 2,7m i-ti trebuie minim doua kituri de 4+2kg.I-ti intra multa la kitul din praf de  lemn si epoxi.Tesatura de fibra am luat de la polidys.

cosmin91

#7
O FAC DIN PLACAJ MARIN !!!!

M-am decis :D Initial cand m-am gandit sa imi fac o barcuta stiam doar de placajul de Okume si cel de Mesteacan ca sunt cu incleiere BFU 100 si deci marine.
Dar mai stiam si faptu ca sunt oameni ce au facut barci din OSB si sunt multumiti....Eu nu stiam de cel marin si deci decizia era logica ca merg spre OSB la tipul asta de barcuta....tinand cont ca nici nu am prea multi bani.
Multumesc domnului Cristi pentru sfat.

Am sunat la Polydis si tesatura de 300gr/mp costa 17.85lei/mp.... O sa dau comanda de pe site-ul de mai sus deoarece costa 9.5lei/mp si inca nu am gasit mai ieftin.



NessyRO

@ cosmin91
Salut Cosmin!
  Curajoasă abordare! Înțeleg că decizia ta este bazată pe faptul că ai deja OSB și că, astfel, în caz de eșec, dauna ar fi mai mică. Opinia mea este că în economia acestei aventuri, placajul, chiar și okume marin, nu este cea mai scumpă parte și, deci, în caz de eșec paguba va fi cam aceeiași.
  În altă ordine de idei, eu cred că OSB-ul este un material total impropriu pentru construcția de bărci deoarece este poros, greu, lăcuit, și nu are rezistență structurală ori la exfoliere.
  Este adevărat că se folosește OSB la construcția de bărci, atunci când greutatea nu este un impediment, și numai pentru confecționarea de banchete, pupitre, cabine, etc.
  Dacă, în caz de forță majoră, aș fi nevoit să construiesc așa ceva, m-aș limita cel mult la un John-boat, cu linii drepte sau foarte puțin curbate, folosind șipci de brad pentru îmbinare și holzșuruburi. Datorită slabei rezistențe la exfoliere, nu poți obține rezistență structurală prin chituire și benzi de fibră.
   Cred că ai așteptări nerealiste cu privire la greutatea finală a ansamblului.
   Construcțiile stich & glue sunt construcții semi-monococă la care rezistența structurală este obținiută prin formarea de cadre care sunt menținute în același plan de "pielea" ambarcațiunii. Pentru ca acest lucru să fie posibil trebuie ca elementele care formează cadrele (lise, curenți, întărituri, traverse, etc.) să adere ferm la "piele". Ori în condițiile în care OSB este acoperit cu un lac nitrocelulozic pentru protecție, nici chiar rășina epoxidică nu poate face minuni. Se folosește placaj okume, mesteacăn sau plop nu datorită proprietăților mecanice ale acestora (deși încleierea dintre starturi contează) ci datorită capacității acestui lemn de a fi ușor impregnabil de rășina fluidă. După polimerizare, lemnul respectiv capătă și rezistență mecanică.
   În concluzie, opinia mea este să renunți la planul cu OSB și, pe principiul "unde merge mia, merge și suta" achiziționează trei foi de placaj de plop.
   Decizia finală, bineînțeles, îți aparține. Oricare ar fi aceasta, spor la treabă!
Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world. - A. Einstein

cosmin91

Intradevar.....stiam toate acele lucruri despre aderenta la OSB si propietatile mecanice....
M-au fascinat cei care au reusit sa faca si m-am gandit ca ar fi ok....avand in vede ca nu ma costa nimic.

In conluzie, o sa fie construita din placaj de plop.
Maine o sa incep achizitia de materiale si in curand o sa pun si primele poze cu proiectul :D

Va multumesc mult pentru sfaturi!!!

cristiantutuianu


cosmin91

Pentru ca am vazut ca multa lume foloseste acest gramaj.... Alte motive nu am.
Nu este ok de 300gr/mp? de care credeti ca ar fi mai potrivita.
Nu cunosc criteriile de selectionare a gramajului merg pe intuitie :D
Care sunt criteriile?

cristiantutuianu

Citat din: cosmin91 din Iulie 24, 2015, 11:05:49 PM
Pentru ca am vazut ca multa lume foloseste acest gramaj.... Alte motive nu am.
Nu este ok de 300gr/mp? de care credeti ca ar fi mai potrivita.
Nu cunosc criteriile de selectionare a gramajului merg pe intuitie :D
Care sunt criteriile?
Idea e următoare ... cred ca am înțeles motivul 300g/mp
Metrul parcă e undeva la ...5 ron și un pic la Polydis OK  75 ron 15 mp Super tare.
Îți scăpa ceva ,adică niște chestiuni :
-îți trebuie rășină ceva mai multă
-e bătaie de cap  să urmeze formele (vezi TangoSkiff muncă depusă de silvian)
Nu vreau să crezi ca fac pe deșteptul  îți spun din experiență

E scumpă țesătura 160gr/mp 13.și ron/mp dar abia aștept să folosesc iar consumul de rășină e mai mic și efortul de a finisa suprafața este redus. Da imi cer scuze din viteză am scris 180gr/mp

cosmin91

Nu am gasit in specificatiile planurilor nimic de densitatea fibrei (sau cel putin nu am vazut eu) si daia am crezut ca este bine de 300gr
Am plasat deja comanda pentru fibra, o sa incerc sa o opresc daca se mai poate(daca nu....muncim mai mult)
Sa inteleg ca ideal ar fi sa iau de 160 max 180 gr/mp?

Nu va faceti griji eu nu ma supar si nu judec aiurea oamenii, daca cineva ma ajuta in nici un caz nu ma supar ca imi da sfaturi.

cosmin91

Ramane fibra de 300gr/mp....nu am putut face nimic....au taiat deja fibra si au impachetat-o este gata de pus la curier.
Dar, prin folosirea acestei fibre nu se creaza un strat mai gros? si in acelasi timp mai rezistent? :D