Etap 23

Creat de actzipild, Martie 18, 2016, 12:47:59 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Florio

E frumoasa si salbatica  :)

Dbr

Salutare Oameni buni,
Va povestesc mai tarziu peripetiile cu Etapul 23 din NL, pentru ca momentan nu stiu ce sa fac mai repede. Deh ,timpul scurt....
Deocamdata va las sa va delectati cu un montaj facut din rolele de chila care imi prisoseau pe peridoc in cazul Etapului. Imi mai trebuia un sprijin puternic pe mijloc in afara de derivor in partea dinspre pupa. Asa ca l-am mesterit pe cel din foto, la care olandezii se uitau :o S-au chemat unul pe altul sa isi arate ce vazusera la mine sub barca.
Stima tuturor...

actzipild

Bun.

Am inceput pregatirile pentru lansarea la apa.
In primul rand verificarea sistemului electric.

Baterie functionala - check
Lumini de navigatie - partial check (explicat mai jos)
Lumini instrumente - check (lipseste o siguranta)
Lumini interioare - check

La baza catargului sunt 3 conexiuni. 2 de lumini si una pentru antena.
Una din cele doua conexiuni de lumini este functionala, cealalta nu.
Ca in bancuri, pe catarg am doua fire, unul cu conector, altul fara conector (e smuls). Cel fara conector e functional, cel cu conector e intrerupt undeva.
Becul de ancora pare a fi functional deci probabil pentru el este traseul electric fara conector. La becul din varful catargului n-am reusit inca sa ma uit (n-am avut scara).

Intre timp am descoperit in tavan unde sunt conexiunile electrice si am comandat conectorii respectivi (20 lei + transport).

Conexiunea de antena e alta poveste. Firul a fost smuls din mufa, pentru ca nu au putut sa o desfaca. Era atat de ruginita si oxidata incat singura optiune e inlocuirea.
As avea nevoie de un sfat: firul este RG213U. Am gasit conector mama si tata pentru fir, dar intrebarea este: e ok daca las conectorul sa stea in aer liber? Conectorul mama nu are un sistem de prindere chiar pe barca ci sta oarecum in aer liber.

O alta intrebare: oare cum as putea sa inlocuiesc firele electrice din catarg? In afara de versiunea "scos firul vechi, matlasat impreuna cu firul nou si tras firul vechi"...pentru ca daca firul vechi e intrerupt si agatat pe undeva n-am rezolvat nimic.

Pe de alta parte ma gandesc sa inlocuiesc luminile de navigatie (care sunt pe bec cu filament) pe LED-uri ultra-bright. Se justifica o astfel de inlocuire oare?

radasous

Salut,
Poti incerca sa bagi un fir de tragere in locul cablului vechi, arata cam ca "sarpele" de desfundat tevi, doar ca este din plastic. Conectorul de pe rg213 poate sta in aer liber daca este montat cu tub termocontractibil (ca in poza atasata)sau daca are un sistem propriu cu garnituri, garnituri ce nu rezista prea mult, din pacate.
When people have trouble communicating, the least they can do is to shut up.
-- Tom Lehrer

actzipild

Salut.

Daca ajung intr-un final la inlocuirea cablurilor probabil ca asa o sa fac, sa ma asigur ca pe viitor mi-e mai usor.

Mersi de sfat, nu ma gandisem la tub termocontractibil, o sa iau cateva. Ce am gasit n-are nici un fel de garnitura.

ghrt

Te pot ajuta cu o scară de vreo 2m.
Catargul este orizontal sau vertical? La orizontală cu şarpe de cabluri electrice, iar la verticală cu un fir de gută lestat, pe care îl pescuieşti la bază.
Înlocuirea becurilor prin incandescenţă cu becuri LED se justifică doar dpdv al consumului de curent, de la să zicem 35W (~3A) poţi să scazi la 6W (~0.5A). Intensitatea luminoasă nu o văd ca pe un considerent, la noi nu verifică nimeni becurile de la ambarcaţiuni. Am luat ieftin din China becuri cu soclu BAY15D şi încă funcţionează, am luat de la acelaşi vânzător becuri de 12V pe soclu GU10 şi s-au prăjit în 5 minute.

actzipild

O scara am si eu la maica-mea, dar aseara nu o aveam la mine. Daca am nevoie iti dau un semn, mersi de ajutor :)

Catargul este la orizontala, ma gandesc ca un sarpe ar putea merge. Pana una alta vreau sa verific daca becul din varful catargului este ok, o sa ma duc cu o baterie de 12V de la un UPS sa vedem daca-l conving sa se aprinda.

Da, asta e singurul motiv pentru care ma gandeam sa pun LED-uri, pentru consum. Oricum in plan este si un panou fotovoltaic, dar ceva mai incolo. Cu panou solar nu cred ca mai e nevoie de trecerea pe LED totusi.

ghrt

Depinde de ce baterie ai şi cât este de veche. Ia totuşi în calcul o noapte de lumini de navigaţie aprinse. Deja 3A*8 ore=24Ah*3 (limită de 66% consum baterie) => baterie de 72Ah. Plus că mai aprinzi o lumină şi prin cabină, ai radio şi GPS, deci mai pui 2A şi ai ajuns la baterie de 120Ah. Uite aşa se strâng... şi nici nu am vorbit de demaror.

Pentru 1-2 ore după apus evident nu contează.

PS: pentru testat poţi să îţi cumperi nişte fire mai lungi (nu sunt scumpe) şi să le conectezi la bricheta maşinii.

deltasub

Eu cand am schimbat cablul electric din catarg, am pus la fiecare juma de metru cate o parte conica de un pet legat de cablu. Cand dormi la ancora, cablul face un zgomot deranjant cand barca e in balans!

actzipild

Deltasub, asta e bine sau e rau?

Tine cont ca-s greenhorn, asa ca nu imi dau seama :)
Vrei sa se auda zgomotul ala?

Pentru cabluri am un voltmetru cu functie de testare circuit inchis, deci nu e o problema.
Eu ma tot gandesc ca firele respective sunt totusi destul de vechi, nu stiu cand au fost schimbate.

Probabil ca mai tin sezonul asta, daca reusesc sa rezolv partea cu mufele si sa vad daca nu cumva al doilea circuit e intrerupt din cauza becului ars. In orice caz, pentru sezonul urmator am de gand sa schimb tot ce inseamna cablu in catarg. Dorm mai bine noaptea daca stiu ca-s noi.

George563

Cumperi 9ml de cablu calitativ sa nu ai probleme cu oxidarea, le matisezi de cablul vechi. Operatiunea e foarte simpla atat timp cat ai catargul jos. Cu petul in catarg nu cred ca e deloc ok, prin catarg iti trec mai multe fungi, pentru randa, foc spinneker pataratina etc.. ceea ce va duce la blocarea lor. E bine sa desfaci si cruceta , si dupa ce ai trecut tot ce aveai de trecut prin catarg sa desparti cu axul crucetei fungile si cablurile in mod egal

Florio

Citat din: actzipild din Aprilie 19, 2016, 10:40:04 PM
Deltasub, asta e bine sau e rau?

Tine cont ca-s greenhorn, asa ca nu imi dau seama :)
Vrei sa se auda zgomotul ala?

Voiam sa iti spun de problema asta, insa mi-a luat-o colegul inainte :) .

Miscarile de balans ale barcii se observa cel mai aprig la catarg. Iar firul de antena va scoate un zgomot repetat, ca un ciocanel metalic, in aluminiul catargului.
Nu ti-l doresti :)

Totodata trebuie sa vezi daca barca are un sistem propriu de atenuare a miscarii cablului in catarg; poate il folosesti pe acela.
Mai exista eventuale piedici create de suruburile ce strabat sau doar inteapa catargul, pentru prinderea diverselor accesorii.
O sa fie interesant, sa ne tii la curent. Bafta! :)

actzipild

Din ce am observat, la baza catargului exista un burete sau cauciuc circular, cu gauri in el, prin care trec in momentul de fata cablurile. Cred ca ala are rol de atenuare a zgomotului respectiv, banuiesc ca mai sunt cateva puse din loc in loc prin catarg.

O sa vad daca pot inlocui cablul de antena, ar trebui sa vina maine curierul. O sa incerc sa trec si ceva gen sarpe, care sa ma ajute pe viitor la schimbat de cabluri.

Florio

Citat din: actzipild din Aprilie 20, 2016, 10:43:49 AM
Din ce am observat, la baza catargului exista un burete sau cauciuc circular, cu gauri in el, prin care trec in momentul de fata cablurile. Cred ca ala are rol de atenuare a zgomotului respectiv, banuiesc ca mai sunt cateva puse din loc in loc prin catarg.

Cel de la baza nu atenueaza nicicum zgomotul, insa daca exista altele pe parcurs e bine sa le pastrezi. Trebuie sa impiedici firul sa se loveasca de peretii interiori ai catargului, ca limba unui clopot.

actzipild

Inventarul se aduna:

- azi a sosit statia, Uniden Solara D (un mic review: http://marine-electronics-reviews.com/uniden-solara.html)
- tot azi au venit sigurantele si cablul coaxial, impreuna cu conectorii necesari. Spre surprinderea mea, desi am mers pe acelasi cod...asta e cam de 3 ori mai gros. Partea buna e ca aparent conectorii sunt pentru grosimea asta de cablu. Acum sa vedem cum se ataseaza la cablu...
- ieri au venit conectorii pentru becurile din catarg, urmeaza sa ii schimb pe cei actuali in weekend.

Poza atasata.