Canoe solara

Creat de bogdanminitehnicus, Noiembrie 14, 2016, 04:26:36 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 4 Vizitatori vizualizează acest subiect.

bogdanminitehnicus

salutari

Azi am iesit probabil in ultima tura din sezonul asta. Am testat un haswing protuar de 2 cp electric, brushless, iar rezultatele foarte incurajatoare.
Consumul la 27 V e 40Ah, la 25V scade la 35 Ah in blana-10km pe gps. Motorul are controller de turatie electronic si pot sa merg la jumate cu 18 Ah 6km pe gps

bogdanminitehnicus

bogdanminitehnicus

Ce am observat :

Deocamdata motoare mai puternice sunt destule de la 6 cp in sus, insa obligatoriu trebuie un voltaj mai mare de cel putin 48 V, asta inseamna 4 acumulatori, si exponential mai multe panouri solare, ce se traduce prin cost mai mare. Drept urmare iti trebuie o ambarcatiune mai mare si automat nici viteza foarte mare nu vei avea decat cu riscul micsorarii autonomiei.

Daca vrei o barca strict electrica se poate, dar cu costurile de riguare, e fezabila treaba, la o durata a acumulatorilor de 20-25 ani (5000 de descarcari la 50%)cred ca si-ar scoate banii.

Din ce am observat experimental e de preferat sa lucrezi la voltaje mai mari intrucat consumul in amperi scade simtitor, iar cablurile necesare nu trebuie sa fie foarte groase iar puterea generata de motor este mai mare.

In momentul de fata ma declar multumit la capitolul motorizare, se poate stoarce si mai multa viteza din motor, insa nu are rost din cauza consumului. Acuma imi trebuie ceva panouri solare sa ajung la un 800w, ce mi-ar da undeva la 30 Ah pe soare. La un consum de 40 Ah al motorului si cu pauzele de riguare cred ca e un bun compromis.

In continuare canoea electrica e la vanzare pentru doritori :)

deltasub

Merge foarte bine, nici nu îți trebuie motor mai puternic. Ce panouri te-ai hotărât sa-i pui? Alea flesibile se pare ca sunt cam fragile. Poate ar fi mai bine  cele semiflesibile. Atentie, trebuie sa fie bine ventilate ca sa nu sa se incalzeasca prea tare. Adica sa nu pui nimic pe dedesupt, ca sa circule aerul. Cele rigide, dacă nu ar fi prea grele, ar fi cele mai indicate și ca preț dar și ca rezistenta în timp.

bogdanminitehnicus

Citat din: deltasub din Noiembrie 12, 2017, 06:36:48 PM
Merge foarte bine, nici nu îți trebuie motor mai puternic. Ce panouri te-ai hotărât sa-i pui? Alea flesibile se pare ca sunt cam fragile. Poate ar fi mai bine  cele semiflesibile. Atentie, trebuie sa fie bine ventilate ca sa nu sa se incalzeasca prea tare. Adica sa nu pui nimic pe dedesupt, ca sa circule aerul. Cele rigide, dacă nu ar fi prea grele, ar fi cele mai indicate și ca preț dar și ca rezistenta în timp.

Am testat in trecut panouri solare semiflexibile https://www.photonicuniverse.com/en/catalog/full/150-50W-flexible-solar-panel-made-of-back-contact-cells-with-durable-ETFE-coating-for-motorhome-caravan-camper-rv-boat.html si sunt cele mai bune intrucat plasticul este de tip EFTE. Nu se crapa, se pot indoi la 30 grade, sunt rezistente la apa intrucat celulele sunt laminate in plastic sunt chiar ok. Vara la 37 grade fierbeau panourile pe parcursul intregii zile, insa nu am avut proleme cu ele. Din pacate aceste panouri nu au elemente de prindere, a trebuit sa intaresc colturile cu laminat de fibra la colturi, apoi am dat gauri de prindere prin ele.

This 50W flexible solar panel is made of strong ETFE material which has a longer service life compared to standard semi-flexible solar panels. As a result, these particular flexible solar panels are extremely robust and less prone to cracking , delamination and corrosion. The lightly textured coating of this panel creates an anti-reflective surface which allows the panel to absorb a far greater amount of light, thereby increasing efficiency. ETFE material has long been used in applications where durability and high-temperature resistance is required, such as in the Eden Project, Cornwall. You can read more about ETFE and its benefits.

Vorbind zilele trecute cu un distribuitor de panouri solare flexibile mi-a marturisit ca cele de China care se gasesc pe Ebay sau Amazon i-au dat chix destul de multe. Deci chiar daca pretul unor mai bune este mai mare decat a celor de china, le prefer pe cele dintai, sa le pot folosi in liniste 20-25 ani.
Ideal ar fi sa iau 4 bucati de 200w, sa fac un un total 800w, ce s-ar transforma in 32Ah la controller si atunci as putea sa spun ca este un catamaran solar nu catamaran cu incarcare solara. Asta e un plan pt 2018, investitia e destul de serioasa.

bogdanminitehnicus

In continuare as vrea sa lucrez la capitolul comfort, deocamdata e o punte dreapta pe care stau in piceoare sau pe cutia acumulatorilor. Ma gandesc sa iau niste linoleu nautic cauciucat pe care sa-l lipesc pe punte si ceva scaune pliante pe care sa le fixez pe punte. Imi sta capul la astea http://www.motorhome.ro/scaune/0404144NM.jpg

Trebuie de asemenea sa lucrez la cutia acumulatorilor sa includ indicatoarele electronice pe cutie, sa scap de necazul firelor, la asezarea pe punte a scaunelor si acumulatorilor, la un cavalet pentru fiecare corp astfel incat sa nu mai pun flotoarele direct pe beton, la o un soi de cutie pentru motor, ca motorul sa stea protejat si drept la garaj, si probabil la un soi de umbrar mobil.

Asa ca daca aveti sugetii pentru ce am in cap va rog nu ezitati sa raspundeti.

Ma gandesc sa fac panourile solare mobile si cu inclinare electrica cu un circuit electronic (inca necunoscut) si niste actuatoare liniare, dar mai e pana acolo.

lipan

Nu mă pricep și de aceea întreb:
Am înțeles bine, panourile îți vor asigura undeva la 75% din consum?
Să vă țină Dumnezeu obiceiul!

bogdanminitehnicus

Citat din: lipan din Noiembrie 12, 2017, 07:35:38 PM
Nu mă pricep și de aceea întreb:
Am înțeles bine, panourile îți vor asigura undeva la 75% din consum?

Daca merg in maxim dupa calcule panourile imi asigura 80% din necesarul motorului. Insa nu tot timpul mergi blana plus ca mai faci si pauze.

Florio

Citat din: bogdanminitehnicus din Noiembrie 12, 2017, 07:14:44 PM
Am testat in trecut panouri solare semiflexibile https://www.photonicuniverse.com/en/catalog/full/150-50W-flexible-solar-panel-made-of-back-contact-cells-with-durable-ETFE-coating-for-motorhome-caravan-camper-rv-boat.html si sunt cele mai bune intrucat plasticul este de tip EFTE. Nu se crapa, se pot indoi la 30 grade, sunt rezistente la apa intrucat celulele sunt laminate in plastic sunt chiar ok. Vara la 37 grade fierbeau panourile pe parcursul intregii zile, insa nu am avut proleme cu ele. Din pacate aceste panouri nu au elemente de prindere, a trebuit sa intaresc colturile cu laminat de fibra la colturi, apoi am dat gauri de prindere prin ele.

This 50W flexible solar panel is made of strong ETFE material which has a longer service life compared to standard semi-flexible solar panels. As a result, these particular flexible solar panels are extremely robust and less prone to cracking , delamination and corrosion. The lightly textured coating of this panel creates an anti-reflective surface which allows the panel to absorb a far greater amount of light, thereby increasing efficiency. ETFE material has long been used in applications where durability and high-temperature resistance is required, such as in the Eden Project, Cornwall. You can read more about ETFE and its benefits.

Vorbind zilele trecute cu un distribuitor de panouri solare flexibile mi-a marturisit ca cele de China care se gasesc pe Ebay sau Amazon i-au dat chix destul de multe. Deci chiar daca pretul unor mai bune este mai mare decat a celor de china, le prefer pe cele dintai, sa le pot folosi in liniste 20-25 ani.
Ideal ar fi sa iau 4 bucati de 200w, sa fac un un total 800w, ce s-ar transforma in 32Ah la controller si atunci as putea sa spun ca este un catamaran solar nu catamaran cu incarcare solara. Asta e un plan pt 2018, investitia e destul de serioasa.

Panourile semiflexibile sau flexibile cred că sunt singurele care se pot monta. Cele rigide sunt de aproximativ 9 ori mai grele, iar flotabilitatea catamaranului, după cum arată în filme,  n-o să permită așa o greutate.
Acum dilema ar fi asta: un rigid e greu din cauza structurii de susținere (cadru de aluminiu); dar și un semiflexibil are nevoie de suport, cadru, sau ceva care să-l susțină, suficient cât să nu-l zboare vântul și să nu-l îndoaie intemperiile.
Ar trebui conceput un suport care să le susțină, dar totodată să fie mai ușor decât standardul prezent la panourile rigide. Altfel n-am făcut nici o scofală :) .

Eu am cochetat de ani întregi cu montarea la barcă, a unui panou semiflexibil de 130W în locul celui rigid de 100W. Dar n-am găsit dimensiunea potrivită. Îmi trebuie 80X100cm, maximum 90x110 cm.   Fiind topicul dedicat, poate are cineva știință de așa ceva.

bogdanminitehnicus

Citat din: Florio din Noiembrie 13, 2017, 07:35:58 AM
Panourile semiflexibile sau flexibile cred că sunt singurele care se pot monta. Cele rigide sunt de aproximativ 9 ori mai grele, iar flotabilitatea catamaranului, după cum arată în filme,  n-o să permită așa o greutate.
Acum dilema ar fi asta: un rigid e greu din cauza structurii de susținere (cadru de aluminiu); dar și un semiflexibil are nevoie de suport, cadru, sau ceva care să-l susțină, suficient cât să nu-l zboare vântul și să nu-l îndoaie intemperiile.
Ar trebui conceput un suport care să le susțină, dar totodată să fie mai ușor decât standardul prezent la panourile rigide. Altfel n-am făcut nici o scofală :) .

Eu am cochetat de ani întregi cu montarea la barcă, a unui panou semiflexibil de 130W în locul celui rigid de 100W. Dar n-am găsit dimensiunea potrivită. Îmi trebuie 80X100cm, maximum 90x110 cm.   Fiind topicul dedicat, poate are cineva știință de așa ceva.

Ai perfecta dreptate, trebuie un ansamblu usor, m-am gandit la patrate din dural 20/20 sudate pt fiecare panou in parte, insa trebuie sa ma consult si cu sudorul el cunoaste mai bine materialul. :)

bogdanminitehnicus

....povestea merge mai departe, iarna e vreme de scris si pus poze la gura sobei, asa ca am mai lucrat la site.
Nu vreau sa castig bani din proiectul asta asa ca pun la bataie poze si informatii pentru cei care vor s-o apuce pe acest drum :)

http://bogdanminitehnicus.ro/proiecte/Catamaran-Solar.html

bogdanminitehnicus

si varianta completa a constructiei pana acum. Chiar daca momentan este doar electric am reusit sa merg cam 20 km pana am golit acumulatorii. Sper sa reusesc in primavara sa strang fonduri pentru 3 panouri de 250w

http://bogdanminitehnicus.ro/proiecte/Catamaran-Solar.html

bogdanminitehnicus

Salutari calduroase de la gura sobei.

Chiar daca vremea de afara nu permite mari lucrari, asta nu inseamna ca proiectul stagneaza, idei si planuri se pot face si in cap:)

O problema pe care am observat-o ar fi o manevrabilitate mult mai mica fata de a canoei solare si implicit o raza de intoarcere destul de generoasa. Am venit cu ideea de a monta 2 carme de caiac la pupa fiecarui flotor
https://www.ebay.com/itm/Black-Nylon-Glass-Fiber-Rudder-for-Watercraft-Canoe-Kayak-Boat/273020187995?hash=item3f9145755b:g:MskAAOSwFmxaVuXf
Sper sa functioneze, insa nu stiu daca ajunge sa carmesc doar cu ele sau o fi necesar ca motorul sa se miste in tandem cu carmele.

Intre timp cu voia Celui de Sus am gasit si fondurile necesare pentru panourile solare, am hotarat sa incerc o alta varianta de semiflexibile, cu structura de fibra de sticla incastrata in plastic, policristaline, pe care le lauda producatorii ca pot capta mai multa lumina datorita fibrei de sticla, iar castigul ar fi in lumina mai slaba, na ramane de vazut
https://www.tesup.co.uk/products/250w-flexible-solar-panel/

Totodata mi-am achizitionat si 2 scaune pliante cu piceoare scurte , ce inca nu stiu cum le voi monta pe punte, in ciuda pretului maricel scaunele sunt super calitative din toate punctele de vedere http://www.motorhome.ro/scaune/0404144NM.jpg

Ma gandesc sa invelesc puntea cu mocheta navala, ceva mai aderenta ca fibra de sticla http://www.nautica-shop.ro/prelata-barcaaccesorii-mocheta-marina/mocheta-marina-prelatabarcaaccesorij/mocheta-ecology

Va rog daca aveti si alte idei de a-mi face viata mai usoara pe apa sunt deschis la orice sugestii :)