June e acasa

Creat de Bogdan, Iunie 30, 2018, 02:01:29 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

bogdanbuciu

Salutare, felicitari pentru barca, e foarte frumoasa.

Eu am luat de la astia https://www.fomcoservice.ro/ un frigider de 34l care consum asa:
3 - 3.5 A cand lucreaza
0.5 A in standby
In functie de temperatura exterioara si cat rece ii ceri sa faca intra motorul mai mult sau mai putin. Eu am cronometrat in medie 4'30" lucru vs. 8'-12' standby cand erau 28 afara si ii cerusem -2. Intr-o zi am consumat 5A. Ma jur.

Eu am dus barca in Limenas si am inteles ca o sa ne cunoastem pe acolo. :D
De ce oamenii îşi pierd timpul cu lucruri care nu le folosesc după moarte?

deltasub

Salut, sa-ti aduca bucurii. Referitor la panou si frigider, al meu (32l cu compresor) consuma in mers 4a.Pune un panou mai mare de 100w si baterie de minimum 150-200a.

Bogdan

Citat din: bogdanbuciu din Iulie 11, 2018, 11:08:34 AM
Salutare, felicitari pentru barca, e foarte frumoasa.

Eu am luat de la astia https://www.fomcoservice.ro/ un frigider de 34l care consum asa:
3 - 3.5 A cand lucreaza
0.5 A in standby
In functie de temperatura exterioara si cat rece ii ceri sa faca intra motorul mai mult sau mai putin. Eu am cronometrat in medie 4'30" lucru vs. 8'-12' standby cand erau 28 afara si ii cerusem -2. Intr-o zi am consumat 5A. Ma jur.

Eu am dus barca in Limenas si am inteles ca o sa ne cunoastem pe acolo. :D

Multumesc! Si pentru urare si pentru sfat!
In primul rand, imi doresc din suflet sa termin lucrarile la barca cat mai repede. Astazi am cazut in depresie cand am vazut ca dupa o zi de munca nu se cunoaste mare lucru la interior. E drept ca e si vina mea, ca m-am luat dupa un prieten si l-am lasat sa se "joace"cu interiorul.
Da sper sa ma opresc acolo si sa ne cunoastem:) !

Bogdan

Citat din: deltasub din Iulie 11, 2018, 04:22:53 PM
Salut, sa-ti aduca bucurii. Referitor la panou si frigider, al meu (32l cu compresor) consuma in mers 4a.Pune un panou mai mare de 100w si baterie de minimum 150-200a.

Multumesc pentru urare! Mai ales ca vine din partea unui navigator cu reputatie.
Am constatat ca majoritatea frigiderelor de pe barci au intre 30 si 35 litri. Este suficient? Inclin sa cred ca da! Eu ma gandeam la un minim 45 litri, dar banuiesc ca fac o risipa de spatiu si bani.
Panoul deja l-am comandat  ( cel de 100 W ) dar nu cred sa fie o problema sa mai leg inca unul, nu?

draken

Bogdan, unde te gandesti sa amplasezi panoul? Ma aflu in cam aceeasi situatie cu a ta (frigiderul de pe barca mea e praf si pana azi inca nu m-am invrednicit sa-l resuscitez sau inlocuiesc - nici nu prea i-am dus lipsa pana acum, dar nici n-ar strica sa functioneze). Eu am o eoliana undeva la pupa, care nu ma stanjeneste deloc. Chiar si asa mi se pare o punte mica si inghesuita (la 30'). Nu-mi vine sa mai pun pe ea nici macar un servetel, dar nici sa n-ai curent intr-o traversada nu e o treaba ...

George563

Eu sunt de la mare, asa ca aproape ca nu este weekend sa nu ies cu velierul. Sunt la al 3 velier (20/22/24ft vreau spatiu dar vreau neaparat tractabil). La toate le-am facut diverse modificari si echipari. Dar cu cat am inaintat in timp am renuntat la echiparile ce nu le foloseam prea des. Ordinea prioritara pe velier eu o vad asa.
1. Wc marin. Chiar pentru iesiri de 2 ore poti obtine un discomfort enorm daca lipseste.
2. Aragazul. Suntem un grup restrans de velisti la pontonul "meu" si facem des midii si peste prins de noi. Gates  in iesirile de 2 zile ce le fac in fiecare sezon tomis-edighiol sau tomis-sahalin.
3. Gps/sonar: trebuie sa stiu in permanenta adancimea apei si pozitia(pe ceata el tine loc de ochi)
4.Biminitop
5. Pilotul( cu toate ca anul asta nu l-am cuplat deloc.)
6. Geanta termica( nu mai folosesc frigider. Am preferat sa-l vand.) Cat stam la ponton cumparam berea rece de la alimentara, iar la un drum de 3zile , daca bag berile reci, un pui congelat si un bidon de apa congelata, in cea de a treia zi pun seara puiul de soare sa-l pot gati ca ramane congelat.
Am avut pe fost barca si webasto iar cand am vandut-o trebuia sa-l dau jos ca asa negociasem, dar l-am lasat ca nu i-am gasit utilizarea doar o singura data pentru a usca o drona ce am scapat-o in mare.
Barca de dinghi o tin acasa. In 7 ani de cand am cumparat-o am folosito doar toamna la pescuit, dar deloc la velier. Avand veliere numai cu pescaj mic sub 140 am putut trage destul de aproape de mal.
Panou fotovoltaic pe primele 2 am montat. Pe al treilea nu mai pun atata timp cat nu mai folosesc lada termica incarcarea motorului este de ajuns. Am charger montat pe barca si tin oricum conectat velierul la priza in port.
Avem tendinta sa umplem barca cu lucruri de care nu avem nevoie prea des.

Bogdan

Citat din: draken din Iulie 12, 2018, 02:49:11 AM
Bogdan, unde te gandesti sa amplasezi panoul? Ma aflu in cam aceeasi situatie cu a ta (frigiderul de pe barca mea e praf si pana azi inca nu m-am invrednicit sa-l resuscitez sau inlocuiesc - nici nu prea i-am dus lipsa pana acum, dar nici n-ar strica sa functioneze). Eu am o eoliana undeva la pupa, care nu ma stanjeneste deloc. Chiar si asa mi se pare o punte mica si inghesuita (la 30'). Nu-mi vine sa mai pun pe ea nici macar un servetel, dar nici sa n-ai curent intr-o traversada nu e o treaba ...

Cel mai bun loc este deasupra tambuchiului de acces in salon, intrucat culiseaza sub o masca. Am sa ii fac un sistem de prindere pe cele doua suporturi de mana curenta sau "tine-te bine". Am sa pun si poze pentru o mai buna exemplificare. Vineri il montez ca astazi a venit. Nu deranjeaza absolut deloc, avand in vedere ca am tras comenzile randei si ale spinnekerului in cokpit, iar pana la catarg mai am loc sa ii pun si un liferaft.

Bogdan

Citat din: George563 din Iulie 12, 2018, 10:46:44 AM
Eu sunt de la mare, asa ca aproape ca nu este weekend sa nu ies cu velierul. Sunt la al 3 velier (20/22/24ft vreau spatiu dar vreau neaparat tractabil). La toate le-am facut diverse modificari si echipari. Dar cu cat am inaintat in timp am renuntat la echiparile ce nu le foloseam prea des. Ordinea prioritara pe velier eu o vad asa.
1. Wc marin. Chiar pentru iesiri de 2 ore poti obtine un discomfort enorm daca lipseste.
2. Aragazul. Suntem un grup restrans de velisti la pontonul "meu" si facem des midii si peste prins de noi. Gates  in iesirile de 2 zile ce le fac in fiecare sezon tomis-edighiol sau tomis-sahalin.
3. Gps/sonar: trebuie sa stiu in permanenta adancimea apei si pozitia(pe ceata el tine loc de ochi)
4.Biminitop
5. Pilotul( cu toate ca anul asta nu l-am cuplat deloc.)
6. Geanta termica( nu mai folosesc frigider. Am preferat sa-l vand.) Cat stam la ponton cumparam berea rece de la alimentara, iar la un drum de 3zile , daca bag berile reci, un pui congelat si un bidon de apa congelata, in cea de a treia zi pun seara puiul de soare sa-l pot gati ca ramane congelat.
Am avut pe fost barca si webasto iar cand am vandut-o trebuia sa-l dau jos ca asa negociasem, dar l-am lasat ca nu i-am gasit utilizarea doar o singura data pentru a usca o drona ce am scapat-o in mare.
Barca de dinghi o tin acasa. In 7 ani de cand am cumparat-o am folosito doar toamna la pescuit, dar deloc la velier. Avand veliere numai cu pescaj mic sub 140 am putut trage destul de aproape de mal.
Panou fotovoltaic pe primele 2 am montat. Pe al treilea nu mai pun atata timp cat nu mai folosesc lada termica incarcarea motorului este de ajuns. Am charger montat pe barca si tin oricum conectat velierul la priza in port.
Avem tendinta sa umplem barca cu lucruri de care nu avem nevoie prea des.

Cam asa e! Problema mea este bimini, pentru ca scota ghiului se prinde de sina pe bancheta pupa. Singura solutie gasita este o tenda care se poate folosi peste ghiu si prinsa de balustrada din ambele borduri. Doar in stationare. In mars e o problema.

George563

Dar se poate muta spre intrarea in cabina daca vrei. Sau la cum vad barca ta, poti monta un travel pe cabina si ai tot cockpitul liber, in plus castigi un reglaj mai fin al randei.

calin1967

Bogdan, daca vrei sa tii barca in Thassos, sau in oricare alta insula greceasca, e important sa fii independent energetic, ca nu prea gasesti prize la cheu. De asemenea, vara soarele e nemilos. Eu as pune doua panouri de 150W pe o structura oarecare, astfel incat sa tina si umbra in cockpit, as cumpara un frigider cu evaporare second-hand si m-as blinda cu acumulatori mari. Am vazut pe net Vega-uri cu structura la pupa, dupa ghiu, care sigur ca nu tin umbra decat in anumite situatii, dar oricum e bine.

Bogdan

M-am gandit si eu la varianta cu mutatul travelerului spre cabina, insa momentan am renuntat la ea. Altii au facut-o dar nu stiu cum e mai bine si cat de eficient este. Deocamdata o las asa si vad eu mai departe.

Frigider cu evaporare second hand, Calin? Habar nu am am de unde se poate lua.  2 panouri de 150W parca e totusi prea mult. Sa vad cum functioneaza si ce randament da asta si cel mult mai iau unul de 100 W.

scm_ro

Cat de mult poate sa dureze o calatorie pana sa ajungi la curent sa reincarci bateria?
Ca daca este vorba  de o saptamana , poti lua o baterie de 150A pe gel  ( cantareste in jur de 50 kg) si cu un panou de 100w sa iti faci treaba.

Cauta un panou de marca si testeaza-l, vezi cat scoate. De asemenea ai grija si la regulator caci si acolo poti pierde lejer 1 A.
Eu la aceasi configuratie de panouri cu un regulator chinezesc scoteam 9A, cum am pus un Steca am sarit de 10A. Si cablurile conteaza mult daca vrei sa faci economie.

Mai pun o intrebare de necunoscator in Veliere, motorul auxiliar nu poate sa va incarce bateria in caz de nevoie, caci din cate am citit pe aici mai toti aveti motoare pe velier.

Alex1958

Citat din: Bogdan din Iulie 12, 2018, 03:19:53 PM
Frigider cu evaporare second hand, Calin?
Ce fel de frigider e asta?
Daca te referi la frigider cu absorbtie (amoniac) asta trebuie sa stea cat mai orizontal, ceea ce este cam greu intr-un velier.
Frigiderului cu compresor poti sa-i cresti randamentul favorizand racirea dispersorului prin amplasare in curenti de aer astfel incat sa ai pe langa convectia naturala si una usor fortata.
O baterie mare te ajuta la ture scurte 3-4 zile chiar daca panoul solar nu face fata 100% frigiderului, caci ea se va incarca pana la blana in stationare cand nu folosesti frigiderul.
Bafta

cristizz

Citat din: Bogdan din Iulie 12, 2018, 03:19:53 PM
M-am gandit si eu la varianta cu mutatul travelerului spre cabina, insa momentan am renuntat la ea. Altii au facut-o dar nu stiu cum e mai bine si cat de eficient este. Deocamdata o las asa si vad eu mai departe.

Studiaza putin sistemul asta de la Jeanneau: https://youtu.be/3tJV-RjPfYw?t=60
Este folosit cu succes la multe barci de regatta si iti ofera posibilitati frumoase de reglaj. Ai putea sa faci o improvizatie (doar pentru testare) legand pe cabina cele doua saule de manerele ,,tine-te bine" adunandu-le prin fata sprayhood-ului intr-un palan cat mai demultiplicat (asta ca sa-ti fie usor sa tragi de ghiu din pozitia aia). Daca ti se pare ok poti sa definitivezi cu un montaj profi direct pe cabina, inclusiv cu posibilitatea de a regla fiecare saula in parte (ar muta centrul de tragere al palanului).
Solutia mi se pare foarte curata si scapi de traweler/scota randei din zona destul de mica a cockpitului. Totodata poti monta bimini-ul in orice pozitie convenabila tie.

Bogdan

Da. Bun, e o idee. Stiu sistemul si marturisesc ca nu ma incanta. Nu imi amintesc unde am mai vazut sistemul asta si mi s-a parut ciudat. Important e randamentul. Problema e ca ghiul e foarte lung (l-ai vazut doar) raportat la lungimea barcii,3,42 metri la o barca de 8,25m. Vangul l-am montat la 1.13 de catarg. Da, mosul care a avut barca nu a folosit vangul( palancul ghiului cum ii spun eu de obicei) si de asta s-a smuls ghiul din radacina care se cupla l-a catarg.