0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.
orienteaza-te după cele cu derivor ce se retrage complet altfel devine un chin sa lansezi velierul și sa-l ridici.
- nu am precizat o lungime anume, intrucat nu sunt hotarat ce decizie sa iau in legatura cu eventuala inmatriculare; nu am sapat inca sa vad care sunt costurile aferente, v-as ramane recunoscator daca mi-ati spune (cel putin unii dintre voi) ce cheltuieli ati avut in acest sens. De asemenea, m-ar interesa daca imi puteti preciza care sunt cheltuielile aditionale obligatorii. De exemplu, din postarile lui Florio am inteles ca 1)asigurarea barcii nu e obligatorie si ca in afara de cheltuieli de mentenanta anuala obisnuita pentru o ambarcatiune + motorul aferent, alte costuri nu ar fi (atat timp cat nu o parchezi contra-cost si daca nu o tii intr-o marina, ca sa platesti costuri de cheiaj) si ... daca nu ma insel... parca a precizat undeva ca inmatricularea a fost in jur de 300 EUR cu totul (daca gresesc, imi cer scuze). Care ar fi, de exemplu, impozitul la fisc pentru o ambarcatiune de dimensiunile unui MacGregor 26 ? Ce-ti trece Capitania in acte? Barca+motor sau ambarcatiune de agrement? (pentru ca am inteles ca taxele sunt mult mai mari la ultima varianta). Ii poti convinge sa-ti treaca varianta mai avantajoasa, poti negocia cu ei forma respectiva? Sau e doar o chestiune de noroc?
Si ar mai fi ceva legat de inmatriculare, ce n-am inteles foarte clar: daca e sa fac o iesire in afara apelor teritoriale romanesti (de exemplu, spre bulgari), ambarcatiunea trebuie sa fie obligatoriu inmatriculata, sau nu? Oricum, legat de Dunare, atat din avizele ANR cat si de la Capitanie reiese clar ca daca nu e cel putin inregistrata, nu te poti deplasa in senalul navigabil. Avand in vedere aceste aspecte, daca ambarcatiunea nu depaseste 7m, ar fi necesar sa o inmatriculez sau nu?
- care ar fi optiunile de inmatriculare mai ieftine? Ramane Belgia sau nu? Mai sunt si alte tari? Am vazut ca exista inmatriculari si pe Delaware /USA. Ce ma puteti sfatui? Nu vreau sa cheltuiesc inutil, daca nu e neaparat necesar.
Dacă vrei să părăsești granițele țării pe apă, ți se cere certificatul de înmatriculare [...]
Abia acum am vazut ca ai scris "credit" si sint perfect de acord cu Bogdan: mai bine nu! Daca barca e mica dar in buna stare faci o scoala de vele prima-ntii. In citiva ani probabil ca vei putea sa treci la una mai mare. Cunostintele acumulate intre timp te vor ajuta foarte mult la orice noua achizitie. Degeaba citesti tone de carti si de forumuri, daca nu pui mina sa navigi [...]
Familiei s-ar putea sa-i placa sailingul sau nu. Intre dorinta si realizare este ceva distanta. Si ale mele erau incantate de idee, pana au urcat in barca. Astazi nici nu vor sa mai auda de asa ceva.
Referitor la toaleta marina [...]
Testeaz-o pe apa. E foarte important sa o vezi in actiune, cum sta pe apa, ce alura are sub vele, intr-un cuvand daca iti place. Nu lua decizia imediat. Gandeste-te serios la toate aspectele. Nu uita ca si peridocul este o grija. Si el trebuie inmatriculat, intretinut, ITP, anvelope noi, sistem de franare, etc. Nicio barca nu este free la intretinere, oricat am discuta pro si contra. Fiecare are avantajele si neajunsurile sale.
Oricum iti vei schimba prioritatile in timp si implicit barca. Succes!
O parte din cele enumerate de tine, sunt modele americane (Catalina, Hunter) care nu se prea găsesc în Europa, iar transportul lor aici este exclus din condiția de preț.
Hunter Edge 27 - Las-o-n colo, e model nou, ai ieșit din buget Imexus 28 - Buget! Imexus 28, Maxus 28, Delphya 28, bărci superbe, dar scumpe cu adevărat.Ventura 2300- ai găsit așa ceva?
Mac Gregor 26S - Model american care se găsește și aici datorită succesului repurtat de modelul Mac26 pe toate continentele. [...] Între toate aceste bărci, exceptând Mac26 S, C sau D, nu găsești nimic să satisfacă tot cumulul tău de cerințe.
Cheltuielile de înmatriculare [...] pe mine m-a costat cu totul 1600 lei.
Impozit [...] Căpitănia trece în acte ”Amarcațiune de agrement” [...] Acest ”agrement” dă probabil capetelor ANAF ocazia să impoziteze ca și când ai efectua o activitate de agrement ( plimbi persoane ).