Intotdeauna imi place sa particip la asemenea discutii in calitate de utilizator de barca, si mai putin in calitate de ofertant - constructor de barci. Asta tocmai pentru a pastra o atmosfera obiectiva si pertinenta, fara diverse "sugestii", exact cum spune Stefan, sa contribuim dezinteresat.
In momentul cand mi-am dorit o barca de agrement pentru Dunare si Delta, am lasat deoparte experienta mea de ani multi la pescuitul profesionist, si m-am concentrat catre calitatile nautice necesare familiei in ansamblu. Cele mai importante aspecte au devenit deci siguranta si confortul psihic pe apa al fetelor mele - soata si fiica. Eu ca golan batran m-as fi multumit si cu camera de Raba cu un cur vulcanizat

.
Am avut ocazia in timp sa experimentez multe barci, si dupa cum spuneam de la fiecare am asimilat ce e bun si ce e mai putin bun. In perioada cand barcile tip Laguna erau alfa si omega in materie de agrement, eu cautam sfantul Graal al barcilor glisoare utilitare, anume o utilitara usoara cu fund in V, precum salupele, dar care sa se miste bine cu un motor mic. Am tot cautat, si chiar daca uneori am gasit, n-am fost multumit pe deplin, asa ca m-am hotarat sa-mi fac singur.
Ce m-a interesat la barcile pe care le-am studiat:
1. o hidrostatica de exceptie, adica o stabilitate sanatoasa in stationare, care e la fel de apreciata si de un incepator sau o persoana cu frica de apa, dar si de un barcagiu experimentat. O stabilitate buna face pentru oricine diferenta dintre relaxare si stres pe apa.
2. o hidrodinamica optima, care sa permita si performanta cu motoare mici, si stabilitate dinamica la glisare, si manevrabilitate deplina, si barca echilibrata longitudinal indiferent de conditiile de incarcare.
3. un comportament la maxim de sigur pe valurile deseori serioase de pe Dunare sau lacurile mari. Consecinta - bord liber generos, si pe cat posibil omologare la clasa C de navigatie - valuri de maxim 2 metri si vant de maxim 6 Beaufort.
4. desi mai putin important dpmdv, o ergonomie buna si o posibilitate mare de customizare a amenajarilor interioare. Pentru mine nu e asa important deoarece la mine lucrurile sunt simple - barca e o balie si motorul e o drujba

.
Cam acestea sunt calitatile care trebuie urmarite la barcile de interes, si prezenta sau absenta lor se pot constata in urma probelor nautice. In general e destul de greu de obtinut integral pachetul de calitati de mai sus, in conditiile limitative dictate de eficienta economica a constructiei de serie.
De exemplu, conditia de eficienta economica a facut sa se raspandeasca tehnologia barcilor dublu-bordaj ("barca in barca"), o solutie buna dpdv hidrostatic, dar mai slaba hidrodinamic la motorizari mici. Asta deoarece aceste barci invariabil rezulta grele.
Un alt exemplu de constrangere economica sunt barcile "allrounder" in clinuri, gen Laguna, Lotus, Nufar, River, Golf, Corsar etc. Aceste barci, desi declarate glisoare, nu beneficiaza de o buna stabilitate dinamica, din cauza fundului cvasi-plat si formei de U a sectiunii transversale. Unele din aceste barci stau ceva mai slab la hidrostatica, insa ca avantaje sunt simple, multifunctionale si relativ ieftine.
Cred ca barca cea mai reusita pe care o poate obtine cineva este o barca home-made, facuta dupa un plan consacrat. In acest caz nu exista constrangeri de eficienta economica in unitatea de timp, cheltuiala e esalonata in timp, si calitatea rezultatului optima, bineinteles cu conditia ca marangozul de ocazie sa nu aiba 2 maini stangi. Un exemplu superlativ in acest sens este constructia X 13 a colegului NessyRo, de pe topicul omonim. Intr-un mod asemanator (home made) lucrez si eu barcile AN, desi la mine sunt multe etape optimizate in urma experientei acumulate in timp.
Concluzia: trebuie urmarite calitatile nautice enumerate mai sus, si acumulat experienta despre ce sa urmarim si despre ce sa ne ferim. Iar pe parte de motorizare, sa stim bine care va fi nivelul uzual de incarcare a barcii. Daca 90% din timp mergem in 2 oameni, e suficient un 20 sau 25 de cai, la majoritatea barcilor utilitare in jur de 5 metri. Eu de exemplu am mers cel mai mult cu un 15 cai / 2 timpi, cu 3 persoane si toate bagajele de camping, pe barca mea AN de 4,30 metri.
Mai povestim

.