Constructie Jon Boat GF 16 Bateau

Creat de catalinp, Septembrie 22, 2019, 12:19:36 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

catalinp

Va salut dragi prieteni,

Fiind pasionat de pescuitul sportiv, in special spinning, doresc realizarea unei ambarcatiuni cu motor care sa serveasca acestui hobby.
Am pescuit din caiacul realizat de mine (WOOD DUCK 12) si dintr-o barca pneumatica de aprox 3m. Experienta mea e una redusa in materie.
Am intentionat sa achizitionez o ambarcatiune la gata, insa oferta SH desi numeroasa, este impanzita de produse cel putin dubioase.

Introducerea fiind facuta o sa trec la ce mi-am propus:

Realizarea unei ambarcatiuni, care va fi folosita pe ape interioare (lacuri de acumulare gen Rogojesti, Bicaz etc) si poate Delta.

Cerinte:
-din ea vor pescui in principal doi pescari, insa ar trebuie sa poata transporta pana la 4 persoane si ceva echipament.
-elementul care trebuie sa o defineasca este stabilitatea in stationare (sa poata sustine chiar si ambii pescari de aceeasi parte a barcii).
-sa poata fi propulsata de un motor nu f mare (10-15 cai).
-constructia ei sa fie cat se poate de simpla, fara sa necesite experienta ridicata
-buget alocat (doar barca fara alte amenajari) aproximativ 650 euro.

Avand in vedere cele de mai sus si tinand cont de constrangerea bugetara, am optat pentru modelul JON BOAT GF16 de la Bateau. Initial am vrut varianta de 14 feet insa am constatat ca cel de 16 se realizeaza cu aceleasi materiale. In plus am tinut cont de sfatul unui amic: bigger is better in materie de barci.
Odata achzitionate planurile, am trecut la realizarea unei machete ca sa vad cam la ce ma pot astepta.

Ce pot sa spun? Not great, not terrible. Pare spatiu suficient. Imi asum din start observatiile privitoare la comportamentul pe valuri, insa nu intentionez sa-mi fac de cap pe vreme urata. As fi preferat acea prova in V ca la Tracker Bass Boat, dar nu-mi doresc sa ma abat de la planurile Bateau, din lipsa experientei.
Lungime: 4.85m
Latime:1.58 m
Greutate:65 kg
Morizare recomandata: 15 Hp

Materiale:
               3 coli 12 mm
               4 coli 6 mm
               14 l rasina epoxidica + firba biaxiala de 400g- 18 ml, banda fibra biaxiala- 30ml

Beneficiind de consilierea lui Vali, caruia ii multumesc pe aceasta cale pt amabilitatea manifestata, am decis sa merg pe placaj de plop AW100 de la Welde care dupa spusele reprezentantului de vanzari imi va fi livrat saptamana viitoare. Vali, "mi-ai lasat in buzunar 1000 lei pe putin".Multumesc si raman dator.

Ca si actiuni , am planificat urmatoarele:
- trasarea si decuparea elementelor cat se poate de repede
- neavand un spatiu climatizat (nici acoperit nu cred ca am pentru dimensiunile astea), sper sa pot face filetarile pana da inghetul, urmand ca din primavara sa incep cu laminarea (as dori si anul asta daca conditiile o permit)
- achizitie motor 10-15 cai, oricand se iveste o ocazie buna , pana la finalizarea barcii
- achiztie peridoc pana la finalizarea barcii cu MMA pana in 600 kg (la golf trebuie sistem de franare peste 600, iar la L200 imi trebuie B+E peste 650), oricand se iveste o ocazie buna.
- obtinere permis D, oricand se iveste posibilitatea de examen  la vreo capitanie din apropiere (ideal Bicaz)(rog sugestii pentru efectuare curs)

Visez la :
- motor trolling
- live well (asta e musai)
-punte compartimentata si mochetata
-ancora electrica
-bimini

Astept cu interes sfaturile, criticile si parerile voastre.
Va tin la curent cu evolutia.

PS Daca exista ceva mai ok, care sa se incadreze in buget si cerinte, pana vinerea viitoare sunt dispus sa schimb proiectul.

Cu respect,

Catalin

Wood Duck 12 - CLC

diles

e cam ingusta la fund barca asta,nu va fi prea stabila ar fi bine sa o latesti putin.nu stiu cat are acum la fund dar daca vrei stabilitate nu te du sub 130 latime la fundul barcii,sau chiar 140 daca vrei sa puteti sta amandoi pe o parte.mai rumega putin la planuri nu te grabi caci odata placajul taiat nu e cale de intoarcere.

catalinp

Wood Duck 12 - CLC

dany

Vezi ''seven'' construit de mine ,topic aici pe forum .costuri 900 euro,planuri facute de colegul  cristian tutuianu.Planurile au fost pt. 4m dar eu ,nu...batman...batman...Am vandut-o ,bineinteles in pierdere caci lacurile vantoase pe care merg de regula la pescuit mi-au dat fiori in barca aia...

catalinp

Imi pare rau pentru experienta avuta @Dany. Care crezi ca era cauza principala pentru acel comportament care dadea fiori?Lungimea prea mica, fundul  plat (desi la barca ta nu era chiar plat ca la Jon Boat), lipsa provei in V?

Ce latime avea fundul barcii? Cum se pescuia la spining in picioare pe apa linistita? Cand devenea neplacut? Pe valuri mici, medii sau mari?

Era mai ok incarcata sau mai goala pe apa agitata?

Multumesc mult pentru feedback!
Wood Duck 12 - CLC

diles

mai adauga cel putin inca 10 cm la latime nu e mare lucru maresti doar cotele de la piesele transversale si la fund cu 10 cm.pentru ape linistite e o barca foarte buna dar pe valuri sau pe apa ciupita iti toaca ficatii.

dany

Era f. bine daca respectam lungimea din proiect ,adica 4m.Barca era lata de 1,4 m ,cred...Nu am scris in topic?A trecut ceva timp de atunci...Era f. stabila in stationare asezandu-ma pe aceiasi  copastie cu partenerul meu de pescuit ,fara problema .Spatiu in barca berechet..In mars era stabila si mergeam cu 40 la ora cu motorizare de 20 cp.Asta pana se apuca vantul sa ma sacaie.Cand batea vantul cu 15 km la ora trebuia sa ies la mal.Bordul inalt era si mai''vantos'',iar valurile din prova sareau peste copastie...,nu tare dar de ajuns sa-mi dea emotii.Viteza era super,cand aveam conditii favorabile ,chiar cu incarcatura mare,asta nu pot  uita....

catalinp

@Diles - Sunt conditionat de latimea colii de placaj pentru fund. Sigur nu am de unde scoate inca 10 cm. Vad ce-mi ofera Welde. In plus cred ca problemele semnalate deriva din geometria barcii. 10 cm nu cred ca ar putea face diferenta.

@Dany, nu -mi propun sa pescuiesc pe vreme rea. Singura problema  este daca tam nesam se starneste vant si  ma prinde pe mijloc pe undeva ori ma lovesc valurile unei super motorizate. Ca intra oleaca de apa, ori ca ma stropeste nu-i bai. Nu-mi dau seama daca 15km/h e mult sau putin in ceea ce priveste vantul si ce valuri poate sa starneasca. Cred ca si in concursuri se suspenda mansa daca vremea e capricioasa.

Se batzaie foarte tare pe valurele? Valurile au tendinta sa treaca peste bord? Iti transmite o puternica senzatie de nesiguranta? Se poate optimiza ceva? Tin cont de sfatul lui @Diles cu aia 10 cm daca am de unde sa-i adaug.

Musai tre sa trec la dotari o pompa automata de santina  si mult material flotant in banchete, in toate....
Wood Duck 12 - CLC

dany

Placa de la Welde are 1250 mm latime.
Vantul de 15 km la ora ''produce'' valuri de 20-25 cm,aproximativ.Depinde si de lungimea lor.In mars devenea nesigura,adica avea tendinte de rasucire,sau  insurubare.O barca mai lunga se comporta mai bine pe valuri,ea reuseste sa treaca peste , fara sa se-nfinga prova in ele.Mai studiaza ....,poate mai intervin si alte schimbari ...

cristiantutuianu

Citat din: catalinp din Septembrie 22, 2019, 08:49:15 PM

@Dany, nu -mi propun sa pescuiesc pe vreme rea. Singura problema  este daca tam nesam se starneste vant si  ma prinde pe mijloc pe undeva ori ma lovesc valurile unei super motorizate. Ca intra oleaca de apa, ori ca ma stropeste nu-i bai.

Musai tre sa trec la dotari o pompa automata de santina  si mult material flotant in banchete, in toate....

Salut catalinp .
Macheta e super ! Planul ales de tine e super OK din ce se vede in filmuletul acesta https://www.youtube.com/watch?v=XRySvJbWrr0 sta bine pe apa si suporta si motorizare mai mare dar nu despre motorizare e vorba.
Daca iesi pe vreme buna si echipajul are veste ,ai suficient timp sa iesi la mal daca vremea se strica.
Cu siguranta poti sa o folosesti in delta e minunata pentru zonele in care nu poate intra orice barca. Daca planuiesti sa pleci pe un brat al Dunari atunci sunt sanse sa nu fie asa placut din cauza vantului a valurilor si nu in ultimul rand a unor "participanti la trafic"
Daca te uiti cu atentie la imaginile care iti apar google cand dai o cautare jhon boat on water iti dai singur seama de conditile in care este o barca minunata.
Si uite si varianta "ape involburate"https://www.youtube.com/watch?v=7ju_wEGpWrs https://www.youtube.com/watch?v=GXwjCTyFvh8
Parerea mea este sa nu te apuci de modificat planurile sa o construiesti conform planurilor.
Spor la treaba !

diles

poti sa faci fundul de 125 cat e foaia de placaj,asta daca vrei stabilitate sporita cum ai mentionat la inceput,daca nu las-o asa cum e.chiar in conditii dificile barca va face fata fara probleme e vorba de faptul ca pe valuri va trebui sa mergi incet ca sa nu scuture si sa nu stropeasca dar cu barca aleasa de tine nu vei lua apa niciodata de la valuri,e o barca bine proiectata mai buna decat ce ai vazut in video.cu tipul asta de barca cel mai bine e sa ataci valurile de siaj la 45 de grade ca sa le taie cu coltul provei.cred ca pentru ce vrei tu e buna.

catalinp

Va multumesc sincer pentru sfaturi. Nu m-as fi gandit ca pot descoperi oameni atat de pasionati.

@Dany, barca pe care intentionez sa o fac are dimensiuni ceva mai mari decat a ta. Sper sa fie mai putin naravasa. Oricum povestea ta m-a pus pe ganduri. Nu pari omul care sa te sperii prea usor.
@Diles , ma tem ca latind fundul vor aparea si alte modificari inafara de banchete: file, unghiuri. PLus ca ma tem ca ma voi incurca in masuratori. La caiac am avut planse in format 1/1. Aici trebuie sa trasez eu functie de dimensiuni.
@CristianTutuianu, am "bagat" mult youtube inainte sa ma decid. Se pare ca e f populara la americani, probabil ca e si f ieftina. Au si un campionat de pescuit dedicat pentru astfel de barci. Majoritatea sunt din tabla din ce am vazut, dar cred ca e cel mai avantajos mod de productie in serie la ei. E folosita intensiv si la vanatoare , spunand u-se ca e singurul tip de barca care e stabil cu  doi vanatori si un labrador agitat. E preferata mai ales in zonele mlastinoase cu apa mica, actionata cu moare jet. Pe modele de 12 ft , chiar si 14 ft am vazut motoare electrice cu care se deplasau lejer (mult mai ok decat o gonflabila cu 5 hp). Iti multumesc mult pentru incurajari.

Nu as vrea sa intervin in planul de la Bateau, pentru a avea si ceilalti colegi interesati o imagine obiectiva asupra proiectului. Nu stiu daca cineva de aici l-a facut si poate veni cu feedback strict pe GF16.
Eu il consider unul din proiectele ieftine de la ei, raportat la dimensiuni. Daca va fi o barca cu probleme pe apa, va asigur de maxima mea sinceritate, insa consider ca mai e cale lunga pana acolo.

Din start va spun, chiar daca poate fi de ajutor in vreun fel, nu-mi place partea rotunjita din varful provei. L-am "indreptat" si la macheta. La barca il voi lasa....sper ca nu definitiv :)

Daca ar fi sa modific ceva, ar fi "zona de atac" (nu cunosc termenul marinaresc). Nu-mi dau seama cat e de complicat. Atasez cateva poze cu ce mi-as dori si cred ca ar putea imbunati semnificativ comportamentul in cazul in care ar trebui sa ies repede la mal pe ceva valuri mai mari.

Asta e un Bass Traker III de prin 1981 (de-o seama cu mine :))de 16 ft.

Momentan astept placajul.  Reprezentantul Welde, urma sa-mi trimita azi planificarea livrarii, insa nu s-a inamplat pana la aceasta ora. Am identificat un loc unde as putea lucra cat de cat protejat: bucataria de vara a sotiei, pe care daca as blinda-o cu polietilena (terasa de vara , nu sotia) , as putea castiga ceva grade in plus. Iau in calcul sa ma folosesc si de aragaz pentru plus de temperatura ori  aeroterma.  Dupa ce decupez reperele voi vedea daca pot  scoate barca cu totul  prin deschiderile terasei. Chiar nu-mi doresc sa tai vreun stalp.
Wood Duck 12 - CLC

dany

CatalinP-Modificarea planului de la 4 la 3,3 a fost o mare greseala.Am crezut ca voi renunta la peridoc si o voi transporta intr-o duba,ceea ce am si facut de cateva ori.Motorul de 20 il dadeam jos de pe barca si-l bagam in duba de fiecare data  injurand,caci trebuia pus in barca din duba , ridicandu-l peste bord....i-ti dai seama...Pana la urma i-am luat peridoc dar ce folos.As indrazni sa spun ca proiectul lui Cristian este daca nu mai bun este cel putin egal cu proiectul barcii tale.Pacat ca nu am pastrat putinele filmari cu ea...Am pescuit din ea si la stationar si la stiuca  .Recordul meu la stiuca de 8 kg cu barca aia eram.Am mers cu ea cand apa era inghetata la mal fiind nevoit sa sparg gheata cu vaslele si cu barca urcandu-ma pe ea,fara sa aiba vreo stricaciune.De asta ma si costat atat.Am bagat tesatura si rasina epoxidica,chit de rasina cu praf de lemn....etc...de-am prostit...
Succes .Vezi ca ai sa faci praf f. mult si protejeaza-te cu masca,combinezon,manusi.Eu am devenit alergic la epoxidica si ma fac ''broscoi''daca ma expun.Si alti colegi de forum au alergia asta[ex:Byteworks]

diles

diferenta majora intre barca lui dany si gf 16 e ca prima are bordurile si prova drepte la 90grade iar gf le are inclinate si prova ridicata si inclinata si ea de acea gf arunca apa de la valuri spre exterior si nu stropeste in barca.in schimb prima are fundul de 140 iar a doua de 117.daca crezi ca e complicat sa modifici latimea nu incerca sa modifici prova in v deoarece asta chiar complica lucrurile,mai bine cumpara alt proiect.

catalinp

@Dany, tocmai pentru ca-mi doresc doar lansare la apa , fara alte chestii suplimentare, m-au determinat sa fac barca. Altfel as fi mers pe o pneumatica cu motor de 5 cai, fara alte complicatii gen permis, peridoc. Ideea de a descarca, umfla, monta montor si invers , imi taie cheful de pescuit.
In trecut am lucrat cu rasina Epifen de la Polydis si nu am avut nici o reactie. Doar ceva claustrofobie cand trebuia sa bag rasina in varful interior al caiacului.
@ Diles, voi urma intocmai planul Bateau. Azi am macelari varful de la macheta si ...nu mi-a iesit nimic.

Reprezentantul de la Welde, dupa indelungi insistente din partea mea (telefoane, mesaje), mi-a trimis un SMS ca nu mai livreaza saptamana asta ca nu au masina...Ce sa zic? Mai pot sa zic ceva? Am plasat o comanda pe lemnonline . Sa vad acu daca ma va suna cineva.

Am sunat si la Europlastic. Directorul era la un simpozion. Mi-a comunicat sa iau legatura cu omul de la vanzari...dar nici ala nu  a raspuns.

Stiti voi vreo scurtatura? La cat e de cald ziua, as putea-o termina anul asta.

Mi -am luat si rigla metalica de 1000 mm de la Dedeman, pentru trasari...

Wood Duck 12 - CLC