Constructie Marissa Eco 18 - B&B Yaht Designs

Creat de charlie, Octombrie 10, 2019, 12:13:01 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

charlie

#30
Un scurt update de la distanta: inca departe de casa dar cu gandul la proiectul acesta. In aprilie sper sa incep sa produc rumegus de lemn!  Placajul ma asteapta cuminte, am mai comandat online (Holver) niste lemn pentru diverse lucruri necesare constructiei si intre timp citesc si urmaresc tutoriale despre ce ma asteapta :)

Preliminar constructiei propriuzise imi trebuie o masa mare  si foarte rigida - suport pentru taiat placaj din foaie intreaga. Asa ca am desenat chestia asta din attachment (dimensiuni 2900x1460) din cherestea dimensionata 45x95

Nu sunt foarte convins de rigiditatea pe latura scurta, ma gandesc sa adaug un picior central sau intaritoare diagonale de jos de pe transversale catre  linia mediana a tablei mesei  ...

Florio

E frumoasă construcția, foarte laborioasă. :)
Dacă se urmărește doar rezistența, simplitatea și nu estetica, s-ar putea renunța la grinda cu zăbrele de pe contur.
E multă manoperă.
Ceva mai rezistentă ar fi o simplă scândură de 5 cm grosime ("dulapi" le zice aici. În Ardeal, "foștă") pusă vertical pe post de grindă (ca-n desenul de mai jos).

Blatul e important, tot ca rezistență vorbind. Închide conturul și conferă rigiditate.

charlie

#32
Am incercat sa standardizez "piesele" pentru a reduce pe cat posibil manopera. Sunt doar 12 "tipuri" de taietura si un singur tip de material (dulapi dimensionati).

Multumesc pentru sugestie, laterale late in locul grinzii ar simplifica montajul semnificativ. Pe post de blat voi folosi MDF pentru a putea acoperi latimea dintr-o singura bucata cu planeitate buna. In plus sunt sanse sa stric blatul daca scapa freza in jos prea mult si e bine sa fie un material mai ieftin ;)

charlie

Cu ritm de melc si multa determinare proiectul merge inainte. Un scurt update:
Masa din pozele de mai sus s-a dovedit extrem de grea si absolut exagerata. Versiunea urmatoare este o cutie de torsiune cu fete si miez de MDF asezata pe o structura metalica relativ usoara: 6 picioare legate doua cate doua in forma de U si cateva longitudinale intre ecestea. Poze de la fata locului weekendul urmator

Carucioarele mobile pt axele x, y si z ale frezei sunt gata, probe sper eu tot saptamana viitoare (daca noua masa va fi gata la vreme)

Poze am sa pun cu ansamblul, aici doar un teaser cu unul din carucioarele de pe axa y (cea lunga)

charlie

Abea am resit sa tai MDF-ul pt cutia de torsiune si a mai zburat un weekend.

Am petrecut insa cateva ore utile invatand sa folosesc un soft de cad 2d pentru a finisa planurile. Am nevoie de asta di mai multe motive:
- Am primit planuri pentru print si transfer pe placaj iar eu incerc sa le transpun in fisiere folosibile pentru taiere cnc. 
- Planurile originale sunt in ţoli iar dimensiunile in mm furnizate pe planuri sunt destul de aproximative. In plus placajul din proiect este de 3/8' (aproximativ 9.5mm), proiectantul recomanda 9mm pentru metric iar eu voi folosi de 10.

Am ideea sa scalez toate dimensiunile din proiect plecand de la raportul de grosime a placajului: asta mi-ar oferi decupaje perfecte, coastele si intariturile longitudinale din placaj se vor imbina corect atat intre ele cat si cu invelisul. Insa voi scala toata barca, inclusiv chila, inaltime decupaj pt motor etc. E drept nu foarte mult, raportul e de  9.5 : 10  dar tot iese barca mai lunga cu 28 de cm. Cred ca am sa intreb proiectantul

charlie

Reprezentantul proiectantului mi-a raspuns ca "el ar largi imbinarile decat sa mareasca la scara tot proiectul". Dar nu a spus clar ca propunerea mea de marit la scara cu 4.8% nu e acceptabila.
Am facut si observatia ca portiunile plate ale gurnei (hard chine, aproape reverse ) vor fi impinse in afara de grosimea placajului de fund daca nu maresc la scara coastele. Raspunsul a fost ca nu e semnificativa diferenta spre pupa iar spre prora "oricum sta afara din apa in planare" :)

Acum serios, intrebare adresata celor ce stiu suficienta teorie de cdosntructii navale: ce e mai rau, sa reduc suprafata plana a acestui (aproape) reverse chine sau sa maresc barca cu 4.8% in toate directiile ?

drmarius

Felicitari pentru proiect. Am intrat pe site ul unde se gaseate proiectul si pare foarte complicat.

Eu am facut o canoe banala unde am facut toate greselile posibile ... la un punct am vrut sa o transform in 2 corpuri de mobila. Dar am invatat enorm. Am mai cumparat planuri dupa ce am studiat bine n barci realizate. Am inteles ca mai bine ma bag la priceperea mea la un plan simplu pe care sa il realizez cat mai bine.

O sa urmaresc proiectul tau mai ales ca este unul destul de complicat.

Spor la work!

Vali

Cel mai bine respecti fidel planul, deci implicit toate dimensiunile.

In primul rand deoarece nestingul pe placaj e facut pentru dimensiunile din plan, si daca maresti e posibil sa nu-ti mai incapa componentele pe foaia de placaj normal.

In al 2-lea rand calculele de esantionaj sunt facute dupa dimensiunile din plan. Daca maresti liniar dimensiunile barcii, se vor mari la patrat suprafetele si la cub volumele. Asta nu e bine, structura barcii, momentele de inertie ale suprafetelor fundului si deplasamentul se vor modifica fata de ce a calculat proiectantul.

In al 3-lea rand diferenta e nesemnificativa intre grosimea de 9 si cea de 10, si poate fi neglijata si compensata la asamblare si finisare. Acea gurna plata are doar rol de separare a curgerii intre fund si bordajul lateral, ca sa nu urce apa pe barca spre pupa si sa-ti mareasca astfel suprafata udata. Deci dimensiunea suprafetei gurnei plate nu e deloc critica, ci doar unghiul ei.

Atentie ca asta cu modificarea planurilor este boala romaneasca veche si grea. Au facut altii inainte suficiente greseli ca sa nu le repetam si noi. Daca tot ai platit o documentatie completa, cel mai bine o respecti si nu alterezi ceea ce a calculat proiectantul.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

charlie

Citat din: Vali din Octombrie 29, 2020, 05:36:21 AM
Cel mai bine respecti fidel planul, deci implicit toate dimensiunile.

.....

Daca tot ai platit o documentatie completa, cel mai bine o respecti si nu alterezi ceea ce a calculat proiectantul.

Mulțumesc pentru argumente si explicatii, asta speram sa aflu.  Intenția este sa respect proiectul cat mai fidel pentru a obtine eficienta promisa a acestui design. Din pacate nu a fost economic viabila achizitia placajului de 9 specificat in proiect si am intrebat pentru a afla cel mai bun mod de a adapta designul la placajul mai gros. Deci voi mari decupajele la intersectiile de placaj iar gurna plata si/sau muchiile placajului de fund le voi ajusta la montaj. Cine imi ofera si mie un curs de folosit rindeaua? Sau macar un sfat de care sa cumpar ...   :-[ 



charlie

Weekend-ul acesta am facut praf de lemn  :)

Un prim  pas mic: am taiat fasiile si decupat fante in ele pentru constructia miezului mesei. Tehnic nu m-am apucat de barca dar practic pe masa asta se va taia placajul barcii  8)


bogdanminitehnicus

Felicitari pentru initiativa, asteptam in continuare vesti si poze ale constructiei, cat despre placaj, cel din plop mi se pare alegerea cea mai buna, se prelucreaza usor, se muleaza frumos, se impregneaza usor cu rasina epoxidica, sa nu folosesti poliesterica ca nu tine asa bine.

In rest doar timp si finante sa fie :)