Pescuitul, boala grea :)

Creat de Vali, Februarie 08, 2012, 09:31:30 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 27 Vizitatori vizualizează acest subiect.

ziuamarinei

 Salut stimati colegi ,

Nu eram hotarat daca sa postez impresiile din Delta de anul acesta aici sau intr-un topic nou , dar nu avea rost pentru ca subiectul principal tot pescuitul este.
Am reusit acum in Septembrie sa dau o tura de 10 zile in Delta.  Ideea nu a mai fost imbratisata de nici un camarad  din cei virusati , motive gen sefu' concedii sau alte probleme la munca. Scopul turei a fost pescuitul nonstop 10 zile cat si traiul la bordul barcii in tot acest periplu. Zis si facut am plecat pe 12 si  am avut urmatorul traseu: Galati – Tulcea – "vestitul" canal 36 – Chilia Veche  - Bratul Cernovca.  In ziua plecarii vremea favorabila din Galati m-a facut sa nu ma grabesc avand in vedere un gand mai vechi de a sonda mai bine malul Dunarii aval Isaccea in vederea gasirii  unor noi locuri de pescuit. Dar vantul montand binisor Dunarea , valurile ajungeau si la 50 cm , nu am reusit decat partial sondarea. Un al doilea obiectiv a fost gasirea unor cioate pe malul insulei aval motelului Dunarea , dar dezamagirea a fost crunta tot malul era protejat de un sir nesfarsit de vintire al pescarilor din Patlageanca. Mergeam la relanti si nu puteam sa cred vintir dupa vintir.Am dat viteza si am plecat spre bratul Chilia.
Am trecut cu bine de Tulcea , Canal 36 , mirarea celor de la frontiera cand au vazut barca ( nu erau lamuriti cam ce avem sub puntea prova , si cam ce in ce scop aveam bas-urile asa generoase , tigari de Ukraina oare?  Hmm). Dupa o scurta perioada am ajuns in dreptul platformei de incarcare cereale a celor de la Tatanir. Un munte de floarea soarelui era batut de vant direct in Dunare. Am aruncat ancora aval 150 metri obsevand inca un coleg cu sacul la apa. In maxim 15 min barca a avut cabina ridicata si lansetele la apa. Porumbul inmuiat de acasa si un amesctec de cereale dénumit generic mermelix déjà era pe fundul apei in scopul atragerii solzosilor. Dupaamiaza respectiva seara si toata noaptea neavand nici o trasatura , dimineata am luat directia Ostrov Tataru aval 3 sau 4 km stiind din experientele anterioare un loc promitator. Nadesc corespunzator doua cioate si reincep pescuitul.
Pe mal la 600 metri de mine doua echipaje din Constanta si din Bacau nu mai prinsesera crap decand cu tulbureala si cresterea apei. Era déjà a doua zi si nu avem nici o trasatura. Cei drept urmaresc pestii mari si stiti ca nu intra asa usor pe vad. Gasesc prin barca niste CSL ceva boostere de nada de pe la unguri si imbunatatesc usor nada , gandidesc ca nu e destul de atractiva pe tulbureala si curent mare a apei. Prin bunavoinat celor din C-ta ma capat cu o mana de obleti cu care reusesc sa cigulesc doi salai numai buni de tigaie. Pranzul fiind rezolvat trecem in asteptarea crapului. Crap care se face simtit la 1:25 noaptea , un exemplar reusit care stiind ce copaci sunt sub apa a tras 100 metri de fir dintr-o suflare pe sub o creanga din copacul de sub mine si a zbughit-o in viteza maxima direct in malul Ukrainei. Rup tot refac montura , cafea si astept . Ce ? nu stiu nici eu . Cota mare , apa tulbure in crestere, mica cei drept da crestere , ma gandeam ca am ratat anul asta de pescuit. Un telefon dimineata la Chilia confirma faptul ca nu este nimeni la pescuit in concesiunile lui Raduta si ca nu se prinde. Dimineata celei de a treia zi ma prinde dezorientat si fara tinta dar strang lansetele culc cabinuta si viteza spre Cernovca intr-un loc in care aveam incredere ca o sa-mi reserve surprize. Trec peste furtuna iscata in dreptul Chiliei , am cautat malul stang si pe buna dreptate am fost apostrofat da granicerii nostril , dar au inteles situatia.
Ajung pe Cernovca , lansetele la apa porumbul in carlige si nada aruncata regulamentar , pregatesc barca de cazare si astept. In scurt timp unul din paznicii de pescuit din zona ma viziteaza si-mi confirma ca sunt singurul nebun pe o raza de 20 km , ca apa e tulbure si ca nu se prinde. Ma gandesc nu se prinde ca nu e nimeni , logic nu? Hotarasc ca trebuie ceva deosebit nu numai clasicul porumb si scot boilesurile si peletele de halibut pentru nadire  iar pentru carlig ceva special cu Krill si amino , o bunatate. Primul crap un exemplar reusit de 10 kg  a intrat in dimineata zilei urmatoare la o peleta cu krill. Fericit mut toate cele 4 lansete pe krill si am mai avut inca doi unul de aprape 6 si unul de 4 kg. Maxim incantat de ziua respectiva nadesc cam din ora in ora cu doi pumni de porumb si 10, 15 bucati de pelete cu jumatati de boilesuri. Noaptea ca un obicei destul de prost al zonei nu au fost trasaturi. Ziua urmatoare cinci trasaturi din care fructificate doua 5 kg si unul mai mic. Bun las locul sa-si revina si ma mut aval 50 metri pe o alta  cioata mentinuta si ea tot timpul cu porumb si pelete. Din pacate vantul se intareste apa incepe sa urce la deal si nu prind nimic.
In tot acest timp traiul la bord devine o rutina placuta in caldura soarelui de Septembrie. Mic dejunul campionilor oua cu sunculita , cafea , o visinata de lustruit fildesii. Pranzul a fost variat , in timpul zilei cate o platica cat tigaia era curioasa la pelete si cadea victima , cand o fasolica , tocanita , sau cartofi cu bacon. Macaruri placute pentru Delta. Nu am uitat nici hidratarea din timpul zilei (sprit alb de toamna)  , hotarand in sinea mea ca deviza deplasarii trebuie sa fie : hidratare si relaxare.
Deja ma surprind consultand calendarul telefonului nemaistiind ce zi sunt , dar m-am plesnit singur peste mana.
Dupa ce te obisnuiesti cu miscarile si grohaiturile mistretilor de pe mal noptile au decurs foarte confortabil , salteluta si sacul de dormit o minune. Intr-o singura noapte m-am trezit alarmat , sforaia cineva in barca , da tare de tot.
Ledurile care le-am montat sub copastie cat si cele de pe oglinda barcii in dreptul lansetelor au luminat si au creat in barca un ambient placut.
Zilele au trecut intr-o rutina placuta trei pana la cinci trasaturi pe zi cu pauze lungi , pestii toti sariti de 5 kg  in afara de cei doi mai mici din primele ziele.  Intr-una din zile ma hotarasc sa fac o excursie la Periprava , petru o pauza de bere. Raman placut surprins, satul nu s-a schimbat deloc. Pozele o sa dovedeasca asta. Periprava e chiar ultima frontiera , e blocata in timp , aceeasi posta darapanata , aceeasi carciuma cu scaune de metal , drumuri acoperite de nisip ,lume putina si saraca in general  batrani. 
Gata pauza se termina si inapoi pe Cernovca.
Vineri am fost vizitat de Stefan, bun prieten din Galati , care era in drum spre niste locuri mai aval de Periprava , locuri banuite cu mustaciosi mari , da mari de tot. Porumbul fermenta si la el in barca boilesurile cu bechalan prospat roluite se odineau la cutii , ce sa va spun o placere sa ai pe cineva cunoscut in vizita. Organizez imediat o partida scurta dar intensa de hidratare incercand sa-l conving sa ramana in zona avand doua locuri bune nadite. Dar nu si nu , el pleaca la vale pe Stambulul Vechi la pesti mai mari. Sedintele prin telefon au continuat la mine taindu-se pescuitul din cauza tulburelii apei care se accentuase. Eu hataresc sa risc sa mai stau in zona , aveam déjà 10 crapi frumosi  , Stefan in lipsa trasaturilor vineri si sambata dimineata si in urma unor informatii  ia directia Musura , Sulina Canalul de Centura. Ma suna seara ca a prins in jur de 100 kg de crap dar nu mai mare de 3 kg. Ma manca sa mai stau si duminica da nu se mai putea. Duminica dimineata pregatesc barca de drum si cand ajung la Chilia se strica vremea ploaie , vant asa cum am eu noroc de vreme anul asta la drum pe apa. Bun am trecut si mai rele scot hainele de ploaie si suna brusc telefonul.
Surprizele se tin lant, doi vechi prieteni cu care dadeam iama prin stiuci prin anii '90 pe la Mila 23 erau cantonati pe  malul Fortunei. Oameniii, cumsecade, ma invita la masa si la un rachiu . Eu le explic ca am cam 50 km pana la ei da nu se poate , trebiue sa le fac o vizita. Caut drumul prin aminitiri, consult busola pe care am inghiti-o de pe o curea de ceas  cand eram mic , si plec la drum prin Mirifica. Pe la 10 deja faceam jonctiunea pe Fortuna , ei dadeu la stiuca da fara rezultate notabile. Iesim la mal rachiul trecea din mana in mana ca era frig si ploua , tigaia sfaraia cu niste bibanoi tavaliti bine prin faina , un prinz cald si placut in compania a doi prieteni vechi. Ora 13 ma pregatesc  sa plec spre casa. Nu va mai povestesc decat ca Dunarea era cat casa ajunsese viitura in Delta , apa era plina de copaci, busteni, gunoaie , si culmea cum e traditia anul asta am pornit la drum cu furtuna dupa mine. Am incercat sa tin malul Ukrainei da am fost oprit si avertizat de Pol de Frontiera sa merg pe langa malul nostru. O fac pe a lor si in dreptul Gropii Catargului am prins valuri mai lungi ca barca si cam 1,5 metri inaltime , cei drept doar doua dar consecutive. Brr am zis ca gata pana aici , dar am iesit cu bine . Ora 17:30 , dupa patru ore si jumatate cu doi litri de benzina in rezervor am ajuns in port cu bine incheind 350 km de Delta si 10 zile de pescuit salbatic sau pescuit  hard core.
Barca conform asteptarilor a trecut cu bine furtuna si a facut fata valurilor si  vantului puternic. 
Cazarea la bordul barcii a fost confortabila , bagajele la minim.
Azi cand postez  ma gandesc sa o repret pe la inceputul lui Noiembrie.
Va tin la current.







ziuamarinei


ionpescarul

Frumoasa tura  si peste prins,bravo ,ti-ai incarcat bateriile bine.La gasit bine si prietenul tau.Am si eu programata  una la sfirsitul lui octombrie ,sau inceput  de noiembrie ,in functie de timp si apa aleg perioada.

Florio

Citat din: ziuamarinei din Septembrie 25, 2014, 11:42:30 PM
Salut stimati colegi ,

Nu eram hotarat daca sa postez impresiile din Delta de anul acesta aici sau intr-un topic nou , dar nu avea rost pentru ca subiectul principal tot pescuitul este.
Am reusit acum in Septembrie sa dau o tura de 10 zile in Delta.  Ideea nu a mai fost imbratisata de nici un camarad  din cei virusati , motive gen sefu' concedii sau alte probleme la munca. Scopul turei a fost pescuitul nonstop 10 zile cat si traiul la bordul barcii in tot acest periplu. Zis si facut am plecat pe 12 si  am avut urmatorul traseu: Galati – Tulcea – "vestitul" canal 36 – Chilia Veche  - Bratul Cernovca.  In ziua plecarii vremea favorabila din Galati m-a facut sa nu ma grabesc avand in vedere un gand mai vechi de a sonda mai bine malul Dunarii aval Isaccea in vederea gasirii  unor noi locuri de pescuit. Dar vantul montand binisor Dunarea , valurile ajungeau si la 50 cm , nu am reusit decat partial sondarea. Un al doilea obiectiv a fost gasirea unor cioate pe malul insulei aval motelului Dunarea , dar dezamagirea a fost crunta tot malul era protejat de un sir nesfarsit de vintire al pescarilor din Patlageanca. Mergeam la relanti si nu puteam sa cred vintir dupa vintir.Am dat viteza si am plecat spre bratul Chilia.
Am trecut cu bine de Tulcea , Canal 36 , mirarea celor de la frontiera cand au vazut barca ( nu erau lamuriti cam ce avem sub puntea prova , si cam ce in ce scop aveam bas-urile asa generoase , tigari de Ukraina oare?  Hmm). Dupa o scurta perioada am ajuns in dreptul platformei de incarcare cereale a celor de la Tatanir. Un munte de floarea soarelui era batut de vant direct in Dunare. Am aruncat ancora aval 150 metri obsevand inca un coleg cu sacul la apa. In maxim 15 min barca a avut cabina ridicata si lansetele la apa. Porumbul inmuiat de acasa si un amesctec de cereale dénumit generic mermelix déjà era pe fundul apei in scopul atragerii solzosilor. Dupaamiaza respectiva seara si toata noaptea neavand nici o trasatura , dimineata am luat directia Ostrov Tataru aval 3 sau 4 km stiind din experientele anterioare un loc promitator. Nadesc corespunzator doua cioate si reincep pescuitul.
Pe mal la 600 metri de mine doua echipaje din Constanta si din Bacau nu mai prinsesera crap decand cu tulbureala si cresterea apei. Era déjà a doua zi si nu avem nici o trasatura. Cei drept urmaresc pestii mari si stiti ca nu intra asa usor pe vad. Gasesc prin barca niste CSL ceva boostere de nada de pe la unguri si imbunatatesc usor nada , gandidesc ca nu e destul de atractiva pe tulbureala si curent mare a apei. Prin bunavoinat celor din C-ta ma capat cu o mana de obleti cu care reusesc sa cigulesc doi salai numai buni de tigaie. Pranzul fiind rezolvat trecem in asteptarea crapului. Crap care se face simtit la 1:25 noaptea , un exemplar reusit care stiind ce copaci sunt sub apa a tras 100 metri de fir dintr-o suflare pe sub o creanga din copacul de sub mine si a zbughit-o in viteza maxima direct in malul Ukrainei. Rup tot refac montura , cafea si astept . Ce ? nu stiu nici eu . Cota mare , apa tulbure in crestere, mica cei drept da crestere , ma gandeam ca am ratat anul asta de pescuit. Un telefon dimineata la Chilia confirma faptul ca nu este nimeni la pescuit in concesiunile lui Raduta si ca nu se prinde. Dimineata celei de a treia zi ma prinde dezorientat si fara tinta dar strang lansetele culc cabinuta si viteza spre Cernovca intr-un loc in care aveam incredere ca o sa-mi reserve surprize. Trec peste furtuna iscata in dreptul Chiliei , am cautat malul stang si pe buna dreptate am fost apostrofat da granicerii nostril , dar au inteles situatia.
Ajung pe Cernovca , lansetele la apa porumbul in carlige si nada aruncata regulamentar , pregatesc barca de cazare si astept. In scurt timp unul din paznicii de pescuit din zona ma viziteaza si-mi confirma ca sunt singurul nebun pe o raza de 20 km , ca apa e tulbure si ca nu se prinde. Ma gandesc nu se prinde ca nu e nimeni , logic nu? Hotarasc ca trebuie ceva deosebit nu numai clasicul porumb si scot boilesurile si peletele de halibut pentru nadire  iar pentru carlig ceva special cu Krill si amino , o bunatate. Primul crap un exemplar reusit de 10 kg  a intrat in dimineata zilei urmatoare la o peleta cu krill. Fericit mut toate cele 4 lansete pe krill si am mai avut inca doi unul de aprape 6 si unul de 4 kg. Maxim incantat de ziua respectiva nadesc cam din ora in ora cu doi pumni de porumb si 10, 15 bucati de pelete cu jumatati de boilesuri. Noaptea ca un obicei destul de prost al zonei nu au fost trasaturi. Ziua urmatoare cinci trasaturi din care fructificate doua 5 kg si unul mai mic. Bun las locul sa-si revina si ma mut aval 50 metri pe o alta  cioata mentinuta si ea tot timpul cu porumb si pelete. Din pacate vantul se intareste apa incepe sa urce la deal si nu prind nimic.
In tot acest timp traiul la bord devine o rutina placuta in caldura soarelui de Septembrie. Mic dejunul campionilor oua cu sunculita , cafea , o visinata de lustruit fildesii. Pranzul a fost variat , in timpul zilei cate o platica cat tigaia era curioasa la pelete si cadea victima , cand o fasolica , tocanita , sau cartofi cu bacon. Macaruri placute pentru Delta. Nu am uitat nici hidratarea din timpul zilei (sprit alb de toamna)  , hotarand in sinea mea ca deviza deplasarii trebuie sa fie : hidratare si relaxare.
Deja ma surprind consultand calendarul telefonului nemaistiind ce zi sunt , dar m-am plesnit singur peste mana.
Dupa ce te obisnuiesti cu miscarile si grohaiturile mistretilor de pe mal noptile au decurs foarte confortabil , salteluta si sacul de dormit o minune. Intr-o singura noapte m-am trezit alarmat , sforaia cineva in barca , da tare de tot.
Ledurile care le-am montat sub copastie cat si cele de pe oglinda barcii in dreptul lansetelor au luminat si au creat in barca un ambient placut.
Zilele au trecut intr-o rutina placuta trei pana la cinci trasaturi pe zi cu pauze lungi , pestii toti sariti de 5 kg  in afara de cei doi mai mici din primele ziele.  Intr-una din zile ma hotarasc sa fac o excursie la Periprava , petru o pauza de bere. Raman placut surprins, satul nu s-a schimbat deloc. Pozele o sa dovedeasca asta. Periprava e chiar ultima frontiera , e blocata in timp , aceeasi posta darapanata , aceeasi carciuma cu scaune de metal , drumuri acoperite de nisip ,lume putina si saraca in general  batrani. 
Gata pauza se termina si inapoi pe Cernovca.
Vineri am fost vizitat de Stefan, bun prieten din Galati , care era in drum spre niste locuri mai aval de Periprava , locuri banuite cu mustaciosi mari , da mari de tot. Porumbul fermenta si la el in barca boilesurile cu bechalan prospat roluite se odineau la cutii , ce sa va spun o placere sa ai pe cineva cunoscut in vizita. Organizez imediat o partida scurta dar intensa de hidratare incercand sa-l conving sa ramana in zona avand doua locuri bune nadite. Dar nu si nu , el pleaca la vale pe Stambulul Vechi la pesti mai mari. Sedintele prin telefon au continuat la mine taindu-se pescuitul din cauza tulburelii apei care se accentuase. Eu hataresc sa risc sa mai stau in zona , aveam déjà 10 crapi frumosi  , Stefan in lipsa trasaturilor vineri si sambata dimineata si in urma unor informatii  ia directia Musura , Sulina Canalul de Centura. Ma suna seara ca a prins in jur de 100 kg de crap dar nu mai mare de 3 kg. Ma manca sa mai stau si duminica da nu se mai putea. Duminica dimineata pregatesc barca de drum si cand ajung la Chilia se strica vremea ploaie , vant asa cum am eu noroc de vreme anul asta la drum pe apa. Bun am trecut si mai rele scot hainele de ploaie si suna brusc telefonul.
Surprizele se tin lant, doi vechi prieteni cu care dadeam iama prin stiuci prin anii '90 pe la Mila 23 erau cantonati pe  malul Fortunei. Oameniii, cumsecade, ma invita la masa si la un rachiu . Eu le explic ca am cam 50 km pana la ei da nu se poate , trebiue sa le fac o vizita. Caut drumul prin aminitiri, consult busola pe care am inghiti-o de pe o curea de ceas  cand eram mic , si plec la drum prin Mirifica. Pe la 10 deja faceam jonctiunea pe Fortuna , ei dadeu la stiuca da fara rezultate notabile. Iesim la mal rachiul trecea din mana in mana ca era frig si ploua , tigaia sfaraia cu niste bibanoi tavaliti bine prin faina , un prinz cald si placut in compania a doi prieteni vechi. Ora 13 ma pregatesc  sa plec spre casa. Nu va mai povestesc decat ca Dunarea era cat casa ajunsese viitura in Delta , apa era plina de copaci, busteni, gunoaie , si culmea cum e traditia anul asta am pornit la drum cu furtuna dupa mine. Am incercat sa tin malul Ukrainei da am fost oprit si avertizat de Pol de Frontiera sa merg pe langa malul nostru. O fac pe a lor si in dreptul Gropii Catargului am prins valuri mai lungi ca barca si cam 1,5 metri inaltime , cei drept doar doua dar consecutive. Brr am zis ca gata pana aici , dar am iesit cu bine . Ora 17:30 , dupa patru ore si jumatate cu doi litri de benzina in rezervor am ajuns in port cu bine incheind 350 km de Delta si 10 zile de pescuit salbatic sau pescuit  hard core.
Barca conform asteptarilor a trecut cu bine furtuna si a facut fata valurilor si  vantului puternic. 
Cazarea la bordul barcii a fost confortabila , bagajele la minim.
Azi cand postez  ma gandesc sa o repret pe la inceputul lui Noiembrie.
Va tin la current.

Maestre, mi-ai bucurat dimineata :) !

Extrag cateva din sclipirile care, unele m-au facut sa rad singur, altele mi-au placut regasindu-ma in viata la bord :

-In scurt timp unul din paznicii de pescuit din zona ma viziteaza si-mi confirma ca sunt singurul nebun pe o raza de 20 km , ca apa e tulbure si ca nu se prinde. Ma gandesc nu se prinde ca nu e nimeni , logic nu?
-In tot acest timp traiul la bord devine o rutina placuta in caldura soarelui de Septembrie.
-Mic dejunul campionilor oua cu sunculita , cafea , o visinata de lustruit fildesii. Pranzul a fost variat , in timpul zilei cate o platica cat tigaia era curioasa la pelete si cadea victima , cand o fasolica , tocanita , sau cartofi cu bacon.   ( Lustruit fildesii ? Cum, asa ceva ? :D )
-Nu am uitat nici hidratarea din timpul zilei (sprit alb de toamna)  , hotarand in sinea mea ca deviza deplasarii trebuie sa fie : hidratare si relaxare.  (Stie tot omul ca pe temperaturi scazute ne deshidratam repede. Personal nu am in meniu "spritul alb de toamna" , ci "vinul rosu de toamna". In acest moment el fierbe in budane)
-Deja ma surprind consultand calendarul telefonului nemaistiind ce zi sunt , dar m-am plesnit singur peste mana. ( Eu pierd de fiecare data controlul temporal, din a doua zi :) )
-Intr-o singura noapte m-am trezit alarmat , sforaia cineva in barca , da tare de tot.  :D :D :D
-Caut drumul prin aminitiri, consult busola pe care am inghiti-o de pe o curea de ceas  cand eram mic , si plec la drum prin Mirifica.

Foarte frumos, multumesc de entertainment, reveniri spectaculoase in Delta iti doresc !


bbl81

Citat din: ziuamarinei din Septembrie 25, 2014, 11:42:30 PMinvidie totala, 33 de ani si inca nu am vazut delta.   :(
Salut stimati colegi ,

Nu eram hotarat daca sa postez impresiile din Delta de anul acesta aici sau intr-un topic nou , dar nu avea rost pentru ca subiectul principal tot pescuitul este.
Am reusit acum in Septembrie sa dau o tura de 10 zile in Delta.  Ideea nu a mai fost imbratisata de nici un camarad  din cei virusati , motive gen sefu' concedii sau alte probleme la munca. Scopul turei a fost pescuitul nonstop 10 zile cat si traiul la bordul barcii in tot acest periplu. Zis si facut am plecat pe 12 si  am avut urmatorul traseu: Galati – Tulcea – "vestitul" canal 36 – Chilia Veche  - Bratul Cernovca.  In ziua plecarii vremea favorabila din Galati m-a facut sa nu ma grabesc avand in vedere un gand mai vechi de a sonda mai bine malul Dunarii aval Isaccea in vederea gasirii  unor noi locuri de pescuit. Dar vantul montand binisor Dunarea , valurile ajungeau si la 50 cm , nu am reusit decat partial sondarea. Un al doilea obiectiv a fost gasirea unor cioate pe malul insulei aval motelului Dunarea , dar dezamagirea a fost crunta tot malul era protejat de un sir nesfarsit de vintire al pescarilor din Patlageanca. Mergeam la relanti si nu puteam sa cred vintir dupa vintir.Am dat viteza si am plecat spre bratul Chilia.
Am trecut cu bine de Tulcea , Canal 36 , mirarea celor de la frontiera cand au vazut barca ( nu erau lamuriti cam ce avem sub puntea prova , si cam ce in ce scop aveam bas-urile asa generoase , tigari de Ukraina oare?  Hmm). Dupa o scurta perioada am ajuns in dreptul platformei de incarcare cereale a celor de la Tatanir. Un munte de floarea soarelui era batut de vant direct in Dunare. Am aruncat ancora aval 150 metri obsevand inca un coleg cu sacul la apa. In maxim 15 min barca a avut cabina ridicata si lansetele la apa. Porumbul inmuiat de acasa si un amesctec de cereale dénumit generic mermelix déjà era pe fundul apei in scopul atragerii solzosilor. Dupaamiaza respectiva seara si toata noaptea neavand nici o trasatura , dimineata am luat directia Ostrov Tataru aval 3 sau 4 km stiind din experientele anterioare un loc promitator. Nadesc corespunzator doua cioate si reincep pescuitul.
Pe mal la 600 metri de mine doua echipaje din Constanta si din Bacau nu mai prinsesera crap decand cu tulbureala si cresterea apei. Era déjà a doua zi si nu avem nici o trasatura. Cei drept urmaresc pestii mari si stiti ca nu intra asa usor pe vad. Gasesc prin barca niste CSL ceva boostere de nada de pe la unguri si imbunatatesc usor nada , gandidesc ca nu e destul de atractiva pe tulbureala si curent mare a apei. Prin bunavoinat celor din C-ta ma capat cu o mana de obleti cu care reusesc sa cigulesc doi salai numai buni de tigaie. Pranzul fiind rezolvat trecem in asteptarea crapului. Crap care se face simtit la 1:25 noaptea , un exemplar reusit care stiind ce copaci sunt sub apa a tras 100 metri de fir dintr-o suflare pe sub o creanga din copacul de sub mine si a zbughit-o in viteza maxima direct in malul Ukrainei. Rup tot refac montura , cafea si astept . Ce ? nu stiu nici eu . Cota mare , apa tulbure in crestere, mica cei drept da crestere , ma gandeam ca am ratat anul asta de pescuit. Un telefon dimineata la Chilia confirma faptul ca nu este nimeni la pescuit in concesiunile lui Raduta si ca nu se prinde. Dimineata celei de a treia zi ma prinde dezorientat si fara tinta dar strang lansetele culc cabinuta si viteza spre Cernovca intr-un loc in care aveam incredere ca o sa-mi reserve surprize. Trec peste furtuna iscata in dreptul Chiliei , am cautat malul stang si pe buna dreptate am fost apostrofat da granicerii nostril , dar au inteles situatia.
Ajung pe Cernovca , lansetele la apa porumbul in carlige si nada aruncata regulamentar , pregatesc barca de cazare si astept. In scurt timp unul din paznicii de pescuit din zona ma viziteaza si-mi confirma ca sunt singurul nebun pe o raza de 20 km , ca apa e tulbure si ca nu se prinde. Ma gandesc nu se prinde ca nu e nimeni , logic nu? Hotarasc ca trebuie ceva deosebit nu numai clasicul porumb si scot boilesurile si peletele de halibut pentru nadire  iar pentru carlig ceva special cu Krill si amino , o bunatate. Primul crap un exemplar reusit de 10 kg  a intrat in dimineata zilei urmatoare la o peleta cu krill. Fericit mut toate cele 4 lansete pe krill si am mai avut inca doi unul de aprape 6 si unul de 4 kg. Maxim incantat de ziua respectiva nadesc cam din ora in ora cu doi pumni de porumb si 10, 15 bucati de pelete cu jumatati de boilesuri. Noaptea ca un obicei destul de prost al zonei nu au fost trasaturi. Ziua urmatoare cinci trasaturi din care fructificate doua 5 kg si unul mai mic. Bun las locul sa-si revina si ma mut aval 50 metri pe o alta  cioata mentinuta si ea tot timpul cu porumb si pelete. Din pacate vantul se intareste apa incepe sa urce la deal si nu prind nimic.
In tot acest timp traiul la bord devine o rutina placuta in caldura soarelui de Septembrie. Mic dejunul campionilor oua cu sunculita , cafea , o visinata de lustruit fildesii. Pranzul a fost variat , in timpul zilei cate o platica cat tigaia era curioasa la pelete si cadea victima , cand o fasolica , tocanita , sau cartofi cu bacon. Macaruri placute pentru Delta. Nu am uitat nici hidratarea din timpul zilei (sprit alb de toamna)  , hotarand in sinea mea ca deviza deplasarii trebuie sa fie : hidratare si relaxare.
Deja ma surprind consultand calendarul telefonului nemaistiind ce zi sunt , dar m-am plesnit singur peste mana.
Dupa ce te obisnuiesti cu miscarile si grohaiturile mistretilor de pe mal noptile au decurs foarte confortabil , salteluta si sacul de dormit o minune. Intr-o singura noapte m-am trezit alarmat , sforaia cineva in barca , da tare de tot.
Ledurile care le-am montat sub copastie cat si cele de pe oglinda barcii in dreptul lansetelor au luminat si au creat in barca un ambient placut.
Zilele au trecut intr-o rutina placuta trei pana la cinci trasaturi pe zi cu pauze lungi , pestii toti sariti de 5 kg  in afara de cei doi mai mici din primele ziele.  Intr-una din zile ma hotarasc sa fac o excursie la Periprava , petru o pauza de bere. Raman placut surprins, satul nu s-a schimbat deloc. Pozele o sa dovedeasca asta. Periprava e chiar ultima frontiera , e blocata in timp , aceeasi posta darapanata , aceeasi carciuma cu scaune de metal , drumuri acoperite de nisip ,lume putina si saraca in general  batrani. 
Gata pauza se termina si inapoi pe Cernovca.
Vineri am fost vizitat de Stefan, bun prieten din Galati , care era in drum spre niste locuri mai aval de Periprava , locuri banuite cu mustaciosi mari , da mari de tot. Porumbul fermenta si la el in barca boilesurile cu bechalan prospat roluite se odineau la cutii , ce sa va spun o placere sa ai pe cineva cunoscut in vizita. Organizez imediat o partida scurta dar intensa de hidratare incercand sa-l conving sa ramana in zona avand doua locuri bune nadite. Dar nu si nu , el pleaca la vale pe Stambulul Vechi la pesti mai mari. Sedintele prin telefon au continuat la mine taindu-se pescuitul din cauza tulburelii apei care se accentuase. Eu hataresc sa risc sa mai stau in zona , aveam déjà 10 crapi frumosi  , Stefan in lipsa trasaturilor vineri si sambata dimineata si in urma unor informatii  ia directia Musura , Sulina Canalul de Centura. Ma suna seara ca a prins in jur de 100 kg de crap dar nu mai mare de 3 kg. Ma manca sa mai stau si duminica da nu se mai putea. Duminica dimineata pregatesc barca de drum si cand ajung la Chilia se strica vremea ploaie , vant asa cum am eu noroc de vreme anul asta la drum pe apa. Bun am trecut si mai rele scot hainele de ploaie si suna brusc telefonul.
Surprizele se tin lant, doi vechi prieteni cu care dadeam iama prin stiuci prin anii '90 pe la Mila 23 erau cantonati pe  malul Fortunei. Oameniii, cumsecade, ma invita la masa si la un rachiu . Eu le explic ca am cam 50 km pana la ei da nu se poate , trebiue sa le fac o vizita. Caut drumul prin aminitiri, consult busola pe care am inghiti-o de pe o curea de ceas  cand eram mic , si plec la drum prin Mirifica. Pe la 10 deja faceam jonctiunea pe Fortuna , ei dadeu la stiuca da fara rezultate notabile. Iesim la mal rachiul trecea din mana in mana ca era frig si ploua , tigaia sfaraia cu niste bibanoi tavaliti bine prin faina , un prinz cald si placut in compania a doi prieteni vechi. Ora 13 ma pregatesc  sa plec spre casa. Nu va mai povestesc decat ca Dunarea era cat casa ajunsese viitura in Delta , apa era plina de copaci, busteni, gunoaie , si culmea cum e traditia anul asta am pornit la drum cu furtuna dupa mine. Am incercat sa tin malul Ukrainei da am fost oprit si avertizat de Pol de Frontiera sa merg pe langa malul nostru. O fac pe a lor si in dreptul Gropii Catargului am prins valuri mai lungi ca barca si cam 1,5 metri inaltime , cei drept doar doua dar consecutive. Brr am zis ca gata pana aici , dar am iesit cu bine . Ora 17:30 , dupa patru ore si jumatate cu doi litri de benzina in rezervor am ajuns in port cu bine incheind 350 km de Delta si 10 zile de pescuit salbatic sau pescuit  hard core.
Barca conform asteptarilor a trecut cu bine furtuna si a facut fata valurilor si  vantului puternic. 
Cazarea la bordul barcii a fost confortabila , bagajele la minim.
Azi cand postez  ma gandesc sa o repret pe la inceputul lui Noiembrie.
Va tin la current.
"O zi proasta de pescuit este mai buna decat o zi buna la munca"

ziuamarinei

 Ahoi,

In primul rand multumesc pentru aprecieri , totusi Florin  "Maestre" e prea mult nu am facut decat sa povestesc cea mai recenta aventura din Delta. Cat despre vocabularul deltaic asta este cel de curat.
Sa explic:
Dimineata tot omul se spala pe dinti , spalat=lustruit , dinti=fildesi. Acasa si in mediile care ne constrang la o civilizatie excesiva omoram bacteriile cu chimicale, acolo in Mirifica cu un alcool ceva mai tare si innecacios sau mai dulceag.
Sa nu crezi daca cineva intreaba la pescuit:  "Te-ai spalat pe dinti dimineata?" e interesat de vreun Colgate ,Cristal  Tix sau alte creme /prafuri abrazive , te intreaba pur si simplu omeneste daca bei un rachiu.
La pescuit hidratarea se face constant si pe apa si pe uscat in limita bunului simt si a capacitatilor. Spritul alb de toamna e acelasi cu cel de vara da contine vin mai mult. Singur si cu vin rosu ? Cred ca ma urcam pe salcii....
Cat despre pierderea controlului temporal , oricum sunt pierdut si nu sunt singurul, din primul moment ce am ajuns pe apa(din om usor faci pescar dar invers...).

Ceea ce am povestit e real 100% , nu cred ca in 30 de ani de pescuit am avut o partida de pescuit plina de plictiseala , ceva a trebuit sa se intample, ceva a fost demn de retinut si povestit. Vali poate sa certifice, cand am conceput si amenajat barca , mai mult el cu munca se intelege, l-am tocat cum trebuie.

In timp uiti denumirile sofisticate ale monturilor, componentelor sofisticate si incerci sa retii doar soarele de toamna, ceata aia fina dimineata la nivelul apei , intalniri cu prietenii terminate cu hidratarile de rigoare , furtuni , motoare care nu pornesc sau scapate in apa , degete taiate la fulie , lansete sprijinite de copac si taiate de maceta unui coleg , pneumonii si predarea impricinatului acasa cu pulsul slabit si un firisor de apa ce izvora discret din nara dreapta doi ani la rand, participarea la o pomenire pe malul unui canal langa tabara (mortu' pomenit nu era a nostru dar din respect nu? popa era lipovan de nadejde si ducea bine la hidratare), sunca prajita pe esapamentul TN-ului , ingheturi , prima zapada in Delta la pescuit , si desigur pestii prinsi care culmea cresc in povestiri de la an la an.

Da, cam asta a fost. Daca apa si vremea e propice poate o reeditez. Oricum pescuitul exemplarelor mari de crap e la inceput.
Pacat colegule bbl81 ca nu ai apucat sa vezi Delta, dar nu e tarziu. Prima plecare e mai ciudata dupa care intervine rutina. Cele mai placute sunt pregatirile si asteptarea , dupa care apa , pescuit , apa, pescuit, rutina nu?
Poate la iarna mai scot ceva din juvelnicul cu amintiri , macar niste poze pt colegul bbl81.


Cam atat ,

La revedere si sper sa ne intalnim pe apa.

iulian_cioclin

Somotel prins azi cu echipament ultra light. O adevarata placere

pelicanul

#478
Citat din: ziuamarinei din Septembrie 26, 2014, 08:03:25 PM
........  pneumonii si predarea impricinatului acasa cu pulsul slabit si un firisor de apa ce izvora discret din nara dreapta doi ani la rand, participarea la o pomenire pe malul unui canal langa tabara (mortu' pomenit nu era a nostru dar din respect nu? popa era lipovan de nadejde si ducea bine la hidratare) .......

:) :) :) :) :)
Mai tare decit fildesii!  ;) ;D

Mihaif99

@ziuamarinei

Mersi de poveste si de poze. Barca aia cu soft top arata excelent! Vreau si eu  :)
Inca odata...  frumoasa poveste si... la mai multe!