Pescuitul, boala grea :)

Creat de Vali, Februarie 08, 2012, 09:31:30 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 22 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Moshu

#540
Citat din: ziuamarinei din Decembrie 08, 2014, 09:25:07 PM
:o. bine ca a prins-o , criminala. Au cam aceeasi marime nu? Asa ceva nu am mai vazut , canibalism la exemplare de aceeasi marime.
Bine ca nu stau in acelasi loc salaii cu stiucile.
Mai ai si restul de poze?
E la noi?

E canibalism dar nu la exemplare de aceeași marime. Cea mare a avut 76 cm și 4.5kg iar cea inghitita in jur de 50cm cu tot cu coada (in jur de 1-1,3Kg cred). Și da, a fost prinsa la noi intra balta aproape de Dunare in jud. Cța...
In zonele, inclusiv de pe Dunare, unde stau atat stiuci cat si salai se ataca reciproc insa nu exista un învingător cert. Deși salaii mici cad mai ușor prada stiucilor decat invers, in cazul exemplarelor de aceeași mărime salaul iese mai mereu Invingător ;)
I'll never ask for forgiveness, my sins are all I have ...

rover.marius

Salut.
Unde vrei sa te duci la stiuca?

ziuamarinei

Citat din: Moshu din Decembrie 09, 2014, 08:17:31 AM
Citat din: ziuamarinei din Decembrie 08, 2014, 09:25:07 PM
:o. bine ca a prins-o , criminala. Au cam aceeasi marime nu? Asa ceva nu am mai vazut , canibalism la exemplare de aceeasi marime.
Bine ca nu stau in acelasi loc salaii cu stiucile.
Mai ai si restul de poze?
E la noi?

E canibalism dar nu la exemplare de aceeași marime. Cea mare a avut 76 cm și 4.5kg iar cea inghitita in jur de 50cm cu tot cu coada (in jur de 1-1,3Kg cred). Și da, a fost prinsa la noi intra balta aproape de Dunare in jud. Cța...
In zonele, inclusiv de pe Dunare, unde stau atat stiuci cat si salai se ataca reciproc insa nu exista un învingător cert. Deși salaii mici cad mai ușor prada stiucilor decat invers, in cazul exemplarelor de aceeași mărime salaul iese mai mereu Invingător ;)

Acum ca am vazut si celelalte poze da sunt calibre diferite, dar totusi stiuca mancata si partial digerata destul de mare.
Pe Dunare nu prea stau pe aceleasi locuri. Am remarcat pe Bratul Macin un fenomen de disparitie al salailor din locuri consacrate, dupa inundatiile mai severe, si aparitia stiucii. Ciudat e ca au disparut guvizii si obletii de zici ca a dat cu praf de disparitie  ::).
Frumoase poze.

Fire intinse.

Moshu

Dragos,

N-am spus ca stau pe aceleasi locuri, desi o fac uneori (de ex. de-a lungul pragurilor, pe langa copacii scufundati, etc), ci in aceleasi zone. Iar asta se intampla destul de frecvent in apele curgatoare deoarece ambele specii cauta cam aceleasi zone si locuri: cu curent mai slab, cu obstacole submerse, marginile anafoarelor, cuptoarele de sub maluri, s.a. Altfel stau lucrurile in lacuri si balti unde, datorita lipsei curentilor, exista mult mai multe zone si locuri de tipul celor preferate de fiecare specie astfel incat cele 2 specii se pot evita relativ usor. 

Am intalnit si eu situatii in care, dupa perioade mai indelungate cu ape mari sau chiar inundatii, salaii parca disparusera din zonele traditionale fiind "inlocuiti" de stiuci insa m-am convins ca lipseau de la apel doar strapazanii ... ;) Cei mari erau prezenti si nu o data mi s-a intamplat sa prind salai de >2 kg cu marle de pana la 3-400 g in stomac.
 
I'll never ask for forgiveness, my sins are all I have ...

ziuamarinei

Acum ma gandesc, ca fiind dupa inundatii si nr de stiuci mult mai mare decat cel al salailor e normal sa intre stiuca mai des, iar salaul sa ne dea senzatia de disparitie.
Ahh ce m-am saturat de vremea asta.  >:( >:( >:( >:( >:( >:(
Sambata si duminica trebuie sa ies neaparat, numai sa nu vina iar apele tulburi (cum au fost cam tot sezonul).

Moshu

(Partial) adevarat si asta cu numarul mai mare de stiuci decat cel de salai desi, dpmdv, o explicatie mai buna e faptul ca salaii nu prea intra in zonele inundate pe cand stiucile da. Ori, odata cu retragerea apelor in matca, stiucile revin si ele avand practic loc un fel de invazie asupra teritoriilor ocupate de salai ;)

Desi ma deprima si pe mine vremea asta, n-as indrazni sa spun ca m-am saturat de ea avand in vedere cate stiuci mari am luat in ultima perioada ... ;D

Nu stiu daca si cat va creste Dunarea in zona Galatiului insa la Cernavoda se asteapta o crestere de cca 1m pana in week-end ...
I'll never ask for forgiveness, my sins are all I have ...

cristi80


Moshu

@ cristi80 - ti-am raspuns la pm ...
I'll never ask for forgiveness, my sins are all I have ...

Dbr

Salutare,
Eu tocmai m-am intors dintr-o mica expeditie la Sfantul Gheorghe. Am dat sambata la crap pe bratul principal in locuri renumite ca fiind foarte bune si incercate personal pe timp de vara/toamna, cu inca doi prieteni experimentati, si din 8 lansete nu am avut nici macar un tzac ! Vineri la Mahmudia era apa cam tulbure, dar cand am coborat de pe catamaran la Sfantul inca nu ajunsese tulbureala. Sambata pe o vreme excelenta, apa foarte buna dar cam crescuta intr-adevar, nu am luat nimic indiferent cu ce am dat( mai aveam putin si ii puneam si tamaie in lansete). Ne-am mutat cu barcile de colo dincolo,etc...nimic...
Duminica am mers la stiuca pa canalul Tataru( Central cum ii spun localnicii) spre lacul Tataru - Rosu -Rosulet si am luat cu chiu cu vai trei stiuci mici care oricum erau sub limita asa ca au fost eliberate. Lingurite, jiguri, voblere, rotative ,etc etc ,tot arsenalul cu noi, mers la trena, lanseuri la stuf sau in larg pana ne-am rupt umerii, si tot degeaba. Incepusem fiecare cu superstii: ,, ca asta e lingura mea norocoasa, ca la jigul asta am prins sute de kg.de stiuca si biban''. Si prietenii mei erau foarte surprinsi de ce se intampla. Am tinut minte si anumite locuri unde altadata colcaiu stiuci, bibani sau salai, unde mai fusesem impreuna:,, bah zic poate am uitat eu ,nu era aici la stuful asta? Ba da mah ca recunosc dupa pomul ala stramb'' si tot felul de alte chestii.
Oricum, pescuitul vorba maestrului Caragiu, nu inseamna cat am prins, ce am prins , cu ce am prins...Noi am multumit Celui de sus pentru vremea nesteptat de frumosa de care am avut parte in jumatatea lui Decembrie.
Luni am mai incercat pe ici pe colo prin apropiere si tot mai nimic. Spre seara am intrat in marina in Sfantul si am facut o proba. Am dat la undita si in aprox. 2 ore( pana nu mai vedeam plutele) nici macar o trasatura indiferent cu ce am dat.
Vineri, sambata si duminica am tinut legatura telefonic si cu Rover Marius care era si el prin Delta. Nu stiu el ce o fi facut pana la urma ca luni nu am mai reusit sa mai vorbim...
Rog pescarii experimentati sa isi spuna o parere despre fenomenul asta deoarece, inainte sa plecam de acasa ne-am interesat si de vreme si de solunar, ne-am inarmat cu tot arsenalul, si poate eu care nu am o mega experienta in ale pescuitului, cu toate ca de multe ori am surprins asistenta cu capturi frumoase 8), dar ceilalti doi prieteni ,pescari de o viata, cu un portofoliu de invidiat nici ei nimic? Ma roade asta de cand am plecat de acolo si nu voi avea liniste pana la primavara :)
Oricum Delta ramane superba, fie ea vara sau iarna, fie ploaie, vant sau soare, ea ramane tot frumoasa si abia astept sa o revad la anul !
Stima tuturor.

ionpescarul

#549
Tot anul au fost ape mari ,toata lumea a tot asteptat sa se traga apele ca pestele sa se'traga pe gropi,brate ,se pare ca pestele va ierna in lacuri. pentru ca'apa'a fost mare tot timpul si proaspata , nu sa'stricat deloc.(are conditi si ii place si lui sa leneveasca ,DACA ERA cota mica ? acum era nevoit sa dea vartos din coada pe bratul principal ,pentru a sta pitit dupa butuc)Fenomenul asta nu sa intamplat niciodata de cand ma stiu ,la anu vom  prinde crapi cu grasime pe burta ,una peste alta ,E DE BINE ,PESTELE A AVUT UNDE SA,SE'CAMUFLEZE ,toata lumea sa plans ,unde e pestele,la anu cand lucrurile vor intra in normal ,vom avea surprize placute.
E 300 cota la Tulcea si tot anul sa invartit in jurul acestei cifre.Asta e cauza.Cote pentru rezultate bune sunt :Tulcea max.170 ,minim 120 si in acelasi timp Sulina sa'se'mentina in jur'de'60  cel putin o saptamana  ,la cotele scrise mai sus avem apa mica in lacuri ,canale si majoritatea pestelui e pe gropi si brate.

bradutzu

asa este
Anul asta au prins peste doar cei ce l-au cautat pe canalele dintre lacuri!
La rosu s-a prins f mult ciortan cu "mici" surprize de 5-6 kg ocazional si la sonde, in 'coada" lui rosu, intrarea in canalul Erenciuc, canalul Caraorman, etc
Oricum nu am auzit pe nimeni sa faca treaba pe brate!
In cazul stiucii lucrurile stau la fel: este in stuf si dk nu scade apa nici nu iese de acolo! Imi aduc aminte de un pescuit pe incintele de la Perisor unde la momentul respectiv era apa crescuta si stiucile erau cam la 2 m in stuf in apa de 20 cm, efectiv le vedeam cum "dormeau pe ele" in stuf. in 2 zile am prins o stiuca de 7 kg care a atacat pe apa adanca tot dintr-o aglomerare de ragalii cu un ochi de apa de 2 m pe un lanseu "sinucigas"
Asteptam cu interes anul care vine!
Sa auzim numai de bine!

ziuamarinei

Nu generaliza bradutule. Eu am luat pe Chilia crapi frumosi si marisori cu colorit de Dunare chiar daca apa era in crestere si tulbure. Ce am observat in anii cu cote mari ciortanimea e pe canalele mici si lacuri, exemplarele mari putine cei drept ,raman pe bratele mari ale Dunarii. Acum doi ani pe cote foarte mici se prindea ciortan in delir pe bratele Dunarii, toti erau specialisti in crap. Ca sa scap de ciortanime nadeam 15 m aval de locul in care pescuiam si am luat unul de 7 kg dupa o zi de chinuiala si mistouri din partea colegilor.  Raman la parerea mea, exemplarele mari nu pleaca de pe brate. Trebuie convinsi cu monturi, lansete finute, liniste.
Astept cu interes si alte pareri din partea colegilor pescari.

bradutzu

probabil ca ai dreptate!
Dupa cum ai vazut am scris si eu de ciortanime!
Crapii mari.........nu prea mai stiu cum e ca n-am mai prins unu de peste 10 kg de vreo 5 ani :(Ca sa fiu sincer anul asta nu am luat mai mare de 4kg :'( si anul trecut mai mare de 7 kg!
Felicitari celor care au reusit piese pe ape salbatice!
Sa auzim numai de bine!

bradutzu

ar mai fi ceva
este posibil ca pestii mari sa fie un pic teritoriali si in acelasi timp fiind mai masivi sa aiba resurse mai multe ce le permite sa treaca mai usor prin perioade dificile ceea ce le permite sa ramana pe loc
Sa auzim numai de bine!

dan_rotaru

Apropo de ciortani si crapi mari, daca in delta sunt aceleasi reguli ca pe balti, acestia se hranesc separat. De exemplu, sunt sanse mai mari sa prinzi un crap capital cu o montura plasata la marginea locului nadit. Mai depinde si de momeala cu care se pescuieste si se nadeste.  Apropo de pesti mari in general, eucred ca cele mai mari din toate speciile traiesc pe bratele principale din delta.