Pescuitul, boala grea :)

Creat de Vali, Februarie 08, 2012, 09:31:30 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 12 Vizitatori vizualizează acest subiect.

tiganusmc

Citat din: ziuamarinei din Octombrie 07, 2015, 08:32:03 AM
Frumoase poze. Ieri noapte m-am intors si eu din Mirifica.
Ai pescuit numai pe langa Mila? Ceva capturi?

Salut ,
Numai in zona Milei am pescuit .
S-a prins destul de bine .

Marius
Fishing cheaper than therapy

bradutzu

Si eu m-am întors din delta 8)
A fost superb!
Sa auzim numai de bine!

Alex1958

Detalii te rugam!
Nu ne mai fierbe!

ziuamarinei

#828
Citat din: Alex1958 din Octombrie 08, 2015, 01:46:05 PM
Detalii te rugam!
Nu ne mai fierbe!

Hai Alex ca iti spun eu cum a fost, vad ca Cristi aka @Bradutu ori nu e inspirat ori nu vrea sa dea din casa. Glumesc desigur.

Dupa o luna de matasea broastei urmata de o saptamana vantoasa rau, saptamana in care am amanat plecarea in Delta in fiecare zi si in care cred ca am consultat toate prognozele meteo posibile si imposibile, vinerea trecuta prima din octombrie am profitat de o calmare a vantului si am decolat cu un prieten in Delta fiecare cu utilajul din dotare. Plecarea a fost din Galati catre zona Rosu-Rosulet  urmand ca dupa doua sau trei zile in functie de rezultate sa plecam pe Stambulul Vechi sau mai pe intelesul tuturor zona obrizurilor aval Periprava.

Vineri fiind, bineinteles ca din Tulcea se mai indreptau spre interiorul Deltei alte zeci si zeci de barci de zici ca era regata. A fost normal ca in dreptul Maliucului cinci sau sase barci doream sa ajungem cat mai repede catre Sulina, pasagerul pleca de la ponton, un slep mergea in legea lui incarcat cu lemne iar din aval urcau catre Tulcea alte trei sau patru barci toate cu motoarele la maxim. Zici ca eram in cea mai  aglomerata intersectie din oras in perioada de trafic maxim si a mai crapat si semaforul. Ma bufnit rasul zburau injuraturile pe apa, unul zicea ceva de mama altuia, altul ii lua motorul in p__a unuia care mergea in semiglisaj cu un val imens in pupa. Frumos si caracteristic traficului de pe Sulina. Eu personal am oprit si am asteptat sa se decongestioneze traficul .
Restul drumului a decurs fara incidente si am remarcat ca apa era buna de pescuit inclusiv pe canal si drept dovada intre mila 8 si mila 2 barci in ancora destul de multe inclusiv  tabere in fiecare loc in care se puteau pune pe mal un cort sau doua. Activitate deosebita nu aveau, caras mare si ciortani la litru.
Am ajuns rapid la trecerile dintre Rosulet si Rosu si am incercat sa gasim ceva miscare cu sonarul dar surpriza, apa mica cam stricata, asa opalescenta si cu o suspensie verde, o alga cred. Lipsea zic eu cam doi metri de apa. Ca drept urmare pestele mare lipsea si el din zona dar se mai ratacea in lansetele amicului meu cate un ciortan pofticios la nada de pe plumb.
Eu am preferat sa nadesc numai cu porumb si  sa pescuiesc cu ceva pop-up si boabe de silicon flotante crezand ca am sa selectez ceva mai mare. Dar am intutit gresit ceva mare in zona era foarte rar.
De vineri dupamiaza si pana duminica dimineata nu am reusit decat sa agat un crap sarit de cinci kg, timp in care prietenul a reusit cu nada pe plumb si boabe din galeata sa prinda vreo zece ciortani regulamentari masurati trecuti de 35 cm. Am facut si o incercare de cateva ore sambata dupaamiaza pe Sondelor si Centura dar nimic, rezultat zero.
Intre timp am fost vizitati ziua de agentul eco din zona permise, bla bla ca unde e pestele daca e in dimensiunile legale si de cate zile suntem prin zona, dur rau tipul, dar politicos in felul sau, iar in prima noapte de un mistret care era sa se suie la mine in barca. Cand am legat barca cu prova in stuf am remarcat  o carare care pleca din prova si se pierdea prin stufuri si am banuit ca e de salbaticiune dar am zis ca nu am eu norocul asta. Pe la doua dimineata a venit in goana a dat cu ratul de barca mea sa speriat si s-a repezit catre barca vecina dupa care a mai grohait si vanturat stufurile vreo doua minute prin zona si a disparut. Am zis ca daca se mai repezea odata trecea prin prelata softtopului si avea pretentii sa doarma cu mine in sac.
Intre timp aflu ca Cristi e si el prin Delta il sun si iau pulsul de pe Chilia, asa ca duminica dimineata am decolat catre zona intersectiei cu Bastroie. Am intrat pe Cardon apa avea fix un metru, canalul avea maxim doi metri latime si ca drept dovada daca incetineai si iesiai din glisaj mai atingeai cu pintenul din loc in loc. Inainte de al doilea pod in intersectie ne-am intalnit cu o barca de localnici plus o cabinata care mergea spre Sulina si noi doua barci care doream sa ajungem pe Chilia, am oprit toti de urgenta sa ne organizam si bineinteles ca ne-am pus care pe uscat care cu motorul prin buruiana si prin mal. Ajungem pe la pranz pe Chilia facem o tura in ralantiul motorului il salut pe Cristi.
Stabilim o zona pe care sa o pescuim nadim si dupa ce ne ancoram si pregatim lansetele se porneste un vant de Sud si Sud-Est combinat cu o hula care urca apa in amonte de iti pierea cheful de pescuit. Strange lansetele si ancora gaseste o zona de mal si iar nadire, repeta ritualul cu barca, lansetele etc etc. Pestele sa lasat asteptat, duminica nu am prins si nu am avut trasaturi.

Luni dimineata am avut doi crapi frumosi in lansete, in cinci minute am avut doua trasaturi dar nu am reusit sa scot niciunul ambii au plecat direct in cracile unui copac scufundat in fata mea la 12 metri. Am mai iesit cu barca in larg pana sa inceapa sa bata turbatul de vant dar fara rezultate. Intre timp Cristi a reusit sa tranteasca vreo doi sau trei in barca. Cand a pornit vantul am plecat spre Cernovca cu gandul sa caut zone adopostite de vant dar cotele scazute s-au facut simtite si acolo, apa mica locurile bune pe care le cunosteam malite si cu apa mica. Cristi zicea ca a inceput sa mearga treaba la vale asa ca ne-am intors pe obrizuri Cand ne-am intors il gasesc pe Cristi cu miciogul rupt de o boala de crap care a considerat ca un miciog nu il poate rupe din mediul lui. Cristi avea marfa prinsa, dar pescuitul se taiase din nou trasaturile disparand brusc. Ceva locuri schimbate si nadite in speranta ca noaptea vor aparea pestii la masa, dar nu. Noaptea am avut fost surprins de o nava ucraineana care a intors cu pupa la zece metri de lansetele mele, nu stiam ce sa fac sa sar pe mal, sa urlu la tampitul de la timona, sa scot lansetele. Dar pana la urma nu s-a intamplat nimic.

Marti a inceput cu o vreme superba si cateva platici curioase la carligele noastre. Cristi pleaca dimineata pe la zece si ma suna ca pe la Sulina l-a prins o ploaie si o furtuna buna asa ca de toamna. In maxim o ora a juns si deasupra noastra furtuna. Amicul meu se pune pe facut bagaje in zece minute barca pregatita si pleaca spre Galati speriat ca vremea se va strica toata ziua. Eu incapatant raman sa vad ce se intampla cu pestele. Ca drept rasplata odata cu furtuna au aparut trasaturile si rezultatele doi in barca si inca doi inecati la o cioata in larg. Mai spre ora doua dupa ce se mai potolise ploaia si vantul strang si plec spre casa.

Ca rezumat cinci zile de pescuit, 440 km pe apa, peste putin la mine cel putin, multi pierduti prin cioate, pestele a stat numai pe adancimi mari care greu pot fi pescuite cu barca trasa cu prova pe mal in caz de vant puternic. Cantitatea de nada folosita in cazul asta e mare pentru ca nu poti nadi punctual din barca direct pe fiecare lanseta. Dimineata devreme am vazut sarind coplet din apa un crap cat un copil de zece ani hranit temeinic la MacD' si cozi de somn mare pleznind la suprafata apei. Peste este si mult si mare dar e greu de pescuit. Trasaturile au fost concentrate pe perioade foarte scurte de o ora sau doua maxim, perioade pe cale daca le ratai erai fiul ploii toata ziua. Vremea frumoasa dar zona foarte  vantoasa.
Poze putine ca a luat-o aparatul razna, cred ca vrea sa fie schimbat.
Una peste alta marti aproape de noua seara am ajuns in port sfarsit de oboseala dar déjà cu gandul la urmatoarea partida.

Va las ca e tarziu si maine, adica azi peste patru ore plec sa zgarii niste strapi daca ii gasesc.

PS  Cristi daca am omis ceva poti sa adaugi.

ziuamarinei

Si ceva foto din zona obrizurilor.



ziuamarinei

 :) Supravegheati din aer de catre tehnica de razboi a vecinilor.


Alex1958

Salut!
Multumesc mult de informatii!
Eu plec vineri sau sambata la Crisan, vom fi 3 barci si avem baza la o pensiune, caci numai a mea e cabinata.
Voi incerca pe Sulina, pe Dunarea Veche si poate si la Rosu pe canal. Avem niste amici care vor sta la ponton acolo si culegem informatii.
Sper ca schimbarea asta de vreme sa-i schimbe apetitul, dar din toare relatarile pe care le-am citit e mai ales problema se localizare. Toata lumea l-a gasit in craci. Nu ma bag cu botul in mal, ma ancorez sau ma leg de vre-un pom din mal si imi bag o greutate mai in larg sa ma tina la 10-15 m de mal. Parte proasta este ca nu pot sa ma repozitionez asa usor, e multa munca la asta si musai trebuie 2 insi.
Fire intinse!

ziuamarinei

Salut Alex,
Eu sicer as incerca numai pe bratele mari. Vad pe Foreca si pe Windguru ca o sa aveti parte de vreme buna.
Fire intinse si asteptam informatii si impresii din zona.

Si eu am pregatit barca de plecare dar o mai aman din motive de timp liber.

Alex1958

Citat din: ziuamarinei din Octombrie 10, 2015, 01:22:50 AM
Cantitatea de nada folosita in cazul asta e mare pentru ca nu poti nadi punctual din barca direct pe fiecare lanseta.
Salut,
Referitor la citatul de mai sus eu am invatat doua tehnici care rezolva cat de cat problema.
Una este sa iei pamant uscat din mal si sa legi porumbul nada cu el -il framanti cu noroi de consistenta potrivita olarituui si il lansezi in zona lansetelor -se duce la fund si ramane o vreme pe zona.
Alta este cu saculeti de PVA inmuiati in melasa. Absorbind melasa PNA-ul nu se dizolva asa usor si saculetul ramane agatat in carlig vreo 2 minute apoi se dezintegreaza in zona acului. Fiind muiate in melasa si boabele sunt mai grele si raman pe zona.
Fire intinse!

ziuamarinei

Citat din: Alex1958 din Octombrie 12, 2015, 02:54:38 PM
Salut,
Referitor la citatul de mai sus eu am invatat doua tehnici care rezolva cat de cat problema.
Una este sa iei pamant uscat din mal si sa legi porumbul nada cu el -il framanti cu noroi de consistenta potrivita olarituui si il lansezi in zona lansetelor -se duce la fund si ramane o vreme pe zona.
Alta este cu saculeti de PVA inmuiati in melasa. Absorbind melasa PNA-ul nu se dizolva asa usor si saculetul ramane agatat in carlig vreo 2 minute apoi se dezintegreaza in zona acului. Fiind muiate in melasa si boabele sunt mai grele si raman pe zona.
Fire intinse!

Da sunt viabile ambele metode, in decursul anilor am aplicat ambele metode, dar acum din comoditate si motive de ordine si curatenie la bord (cine ma stie , am devenit maniac, recunosc) la cea cu pamantul sau argila din mal am renuntat complet iar melasa sincer in zona noastra nu se mai gaseste, iar ca si cantitate de nada transportata cu saculeti de PVA la o lansare mi se pare cam mica pentru Dunare.
Personal bilele, peletele si boabele de porumb le arunc cu o cobra improvizata dintr-o teava de instalatii de la Dedeman cu dia de 35mm la care am pus un dop la capat (tot de la raionul de instalatii). Ies aruncarile bine pentru bile si pelete mari, porumbul (datorita diametrului destul de mare) cate un pumn se poate arunca si el precis dar se imprastie pe o suprafata cam prea mare pentru gustul meu, si raman stropi din zeama de la inmuiat prin barca. Acum nu mai e cazul dar in vara m-au napadit viespile atrase de picurii dulci din apa in care se inmuia porumbul. Trebuia dupa fiecare nadire sa dau cu buretele iar caldarea era legata sub prova cu un rest de camana.
Data viitoare daca nu bate vintul nadesc direct in curent din barca ancorata in timpul pescuitului putin si des (asa cum m-am obisnuit in ultimii ani) pana se face o dara de nada in curent. Daca nu-mi pemite vantul am sa pescuiesc cu barca trasa in mal, strang lansetele de doua sau trei ori pe zi si nadesc o cantitate mai mare. Secretul in zona este sa te adaptezi la vant si la adancimile destul de mari la care au circulat pestii.

Citat din: Alex1958 din Octombrie 12, 2015, 08:51:51 AM
Nu ma bag cu botul in mal, ma ancorez sau ma leg de vre-un pom din mal si imi bag o greutate mai in larg sa ma tina la 10-15 m de mal. Parte proasta este ca nu pot sa ma repozitionez asa usor, e multa munca la asta si musai trebuie 2 insi.
Fire intinse!

La ce spuneai mai sus cu greutatea la larg data la travers, nu ai patit sa vina in drill un crap vitezist pe langa barca si sa se incurce? Ma gandesc, nu am incercat, oare daca punem in pupa o acora de vant nu ne stabilizeaza curentul apei? A incercat cineva? Oricum viitoarea tura fara doua ancore (traditionale de Scurta) nici nu ma gandesc sa plec. Trebuie sa gasesc pe loc o metoda de a ma ancora in vant puternic.

bradutzu

Adevărul este ca pescuitul a fost unul tare dificil. Eu cu plumbi de 150g a trebuit de multe ori sa mai arung lanseta odata.
In rest, ptr cine este interesat,  prin lacul uzlina se trece doar glisat fiind o coloana de apa de 70cm.
Pe Caraorman s-a prins doar caras si babusca subdimensionata.
De mentionat ca abia astept sa revăd delta de care ma reindragostesc si mai tare dupa fiecare vizita si de cand m-am întors nu fac altceva decât să mă gândesc la cum sa fac sa mă întorc in acest paradis. Faptul ca am mai prins si peste este un bonus frumos.
Sa auzim numai de bine!

Ciby

Nu stiu daca este bine sa pun aici un filmulet, sau poate la Bancuri. Dar il pun:

https://www.facebook.com/petre.titi/posts/1413440198695068?notif_t=like