Pescuitul, boala grea :)

Creat de Vali, Februarie 08, 2012, 09:31:30 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

blue marlin

#60
Amintiri de pe ape mai indepartate

Din intamplare acum  5-6  ani am avut norocul sa lucrez 4 luni pe o barca de de pescuit(sportiv) in Adriatica. Barca era Apollo 2000, o fosta vedeta de la Guardia di Finanza siciliana, scoasa la pensie, dezarmata si vanduta la licitatie. Carena solida di placaj marin (adevarat placaj marin, dupa mai bine de 30 de ani de permanenta in apa nu arata nici o urma de degradare fara sa fie protejata cu fibra de sticla iar singurele picaturi care se infiltrau in santina intrau pe la tuburile port elice) pe osatura facuta dintr-un lemn exotic. 20 de metri lungime, 7 latime si 2000 de cai sub punte impartiti in 2 motoare MAN.
Ieseam in mare de 3-5 ori pe saptamana. Pe la 2 dupaamiaza, dupa ce imbarcam cei 15-30 clienti cu muntele lor de bagaje molam paramele si Silvio, cealalta jumatate a echipajului, o strecura incet, incet din acvatoriul portului-Cesenatico in faimosul Porto Canale (proiectat de mana lui Leonardo Davinci acum 500 de ani) si de aici spre mare.
Iesiti dintre faruri Silvio scoate din frigider o damigeana de de vin alb, isi ia in primire functia de PR - ist si se pierde printre clienti. Vinul e tratamentul impotriva raului de mare; Silvio nu prea sufera de asa ceva dar se trateaza preventiv  impreuna cu clientii .
Eu raman ofiter de cart cu misiunea de al duce pe Apollo spre Anna Bella, Anna Lisa,  Brenda, Barbara sau alta platforma de extractie din Nord Adriatica italiana.. Dupa cateva minute necesare incalzirii motoarelor lasam flapsurile jos  si acceleram pana la 16 noduri. Putem sa mergem si cu 35 Nd dar o facem doar cand vrem "sa ne aratam muschii" in fata concurentei mai incete si nu pt mult timp deoarece Apollo inghite 4-5000 de litri de motorina pe saptamana mergand in regimul cel mai economic posibil.
Dupa ce ne strecuram prin culoarul dintre vivai, "fermele" de midii ce se intind pe o suprafata marisoara la vreo 5 mile de tarm, marea e libera  si pilotul automat face aproape toata treaba. Cand si cand cate o mica corectie pt a evita geamandurile curselor pt sepii imprastiate peste tot. In aproximativ 1.5-2 ore ajungem sub platforma.  Silvio se intoarce in comanda si apropie prova la cativa metri de platforma iar eu cu o cange de 4 metri trec o parama peste una din babalele de sub vant. Daca sunt valuri mai mari de un metru operatia seamana cu un rodeo pe un cal naravas care intai se infinge in val si apoi se arunca cativa metri in sus in timp ce tu incerci sa nimeresti babaua cu lasoul. O data legati la platforma ne lasam scursi 10-50 de metri, Silvio activeaza sonarul si toti ochii sunt indreptati spre el asteptand verdictul: 35 metri( sau alta adancime) si toti se reped sa isi arunce momeala in apa. Arunc in apa plasele cu pastura, o nada formata din momeala nefolosita lasata sa se descompuna in bidoane bine inchise, nada care te face sa dai la peste in cele 5 secunde cat deschizi bidonul si o arunci in mare dar care formeaza un nor de resturi atractiv pt pesti in  siajul  navei .
Nothing is impossible...

blue marlin

#61
Dupa verificarea legaturilor si o privre la radar pot sa ma apuc si eu de pescuit. Prada cea mai cautata e la palamite - palamida, un rapitor delicios de 1-6 Kg. Scule: o lanseta in carbon de 4-5 m, o mulineta mai solida si o linie simpla cu un plumb culisant lunguiet si o struna de 2 metri cu un carlig pe masura pestelui. "Smecherii" folosesc un fir foarte subtire de 0.2 cu care reusesc sa aduca langa nava chiar si un monstru de 4-5 kg.   Ca momeala avem sardine  ( Silvio are cateva sute de kilograme intr-un congelator ; in fiecare dimineata scoatem cateva ladite pe punte la soare si le dam sare  ca sa se  intareasca  un pic).  Montura e simpla: cu o andrea cu o agatatoare tragi prin sardina struna pana cand carligul ajunge in gura pestelui si cu o bucla a strunei o fixezi de coada pestelui, partea finala a strunei trebuie sa fie din fir textil - palamidele au dintii mai ascutiti decat stiuca. Fixezi struna cu un vartej sub plumbul culisant si gata, poti sa o lasi sa se scurga pana la adancimea dorita. Sau daca esti unul din nororcosii care au loc in pupa o lansezi departe in curentul plin de particule "apetisante" de pastura. Intr-un sezon intreg eu am avut norocul asta doar  de doua ori (pe locurile respective era bataie, maniacii le rezervau chiar din iarna) cand marea era atat de agitata ca 90% din clienti erau "lesinati" peste tot.
O data ajunsa momeala cam pe unde pretindea Silvio ca ar misuna pestii cei mari si grasi fixezi lanseta in suportul ei pe teava parapetului si astepti. Cand si cand mai tragi la mana 2-3 metri de fir cu smuncituri mici si ii dai drumul la loc ca sa atragi atentia pestelui ( sau ca sa nu mori de plictiseala ca pestele nu aparea niciodata in primele 5 minute dupa operatia asta ). Primele muscaturi apareau intotdeauna spre apus si, daca era o zi buna, continuau toata noaptea. Intai un soc care iti smulgea cativa metri de fir de pe mulineta cu frana aproape pe liber. Asta era momentul critic: daca nu simtea nimic anormal si ii lasai firul liber palamida inghitea momela si puteai sa o intepi. Urma o lupta  crancena cu monstrul, scurtata pe cat posibil ca  sa nu agati firele vecinilor. Daca batul din "carbon" nu se facea bucati  si  daca firul nu ceda sau pestele nu reusea sa scuipe carligul reuseai sa o aduci langa bord unde  vecinul  o agata con il godino, un minciog sanatos proportionat pt prada asta, si o salta pe punte si la gheata cu ea in frigiderul personal.
Daca palamida nu musca exista planul B: lo sgombro - macroul. Mai toti au 300-500 grame dar uneori apar si bestii mai mari de un kilogram. Cu un ac potrivit ascuns intr-un fileu sau o coada de sardoncino (presupun ca sunt hamsii) si o lanseta mai usoara decat cea de palamite reusesti sa ii pacalesti fara probleme. Mie mi-a placut mult mai mult decat pescuitul palamidei: e mult mai dinamic, nu poti sa lasi o secunda lanseta din mana, risti sa o pierzi, iar cand o bestie de un chilogram musca in 3 secunde a facut deja un cer de 10 metri in suprafata apei adunand toate liniile din jur, desigur cu injuraturile de rigoare ale vecinilor: "ma porca putana, tira' fuori quell' maledeto pesce..."
Mai venea la bord si o alta categorie de pescari: amatorii de pescuit de fund. Cu lansete sensibile si momeli tip viermusi, bucati de calmari sau alte bunatati vanau pestisorii de fund pt zupa di pesce: draci de mare, ochioni si alte natii de pestisori necunoscuti. Uneori ieseau la iveala monstri rari: murene negricioase si grase sau un peste panglica lung de 1.5 lat de 0.2 si gros doar de 10-15 milimetri
O data la 3-4 saptamani avea loc un fenomen special: in lumina proiectoarelor marea dezlanzuia un spectacol  extraordinar, un covor continuu de macrouri ce sagetau in toate directiile, la toate adancimile, rupt la fiecare cateva minute de formatii stranse in "V" de 10-15 umbre intunecate - toni sau alti monstri ce uneori mergeu spre 2 metri. Erau atat de multi ca daca ai fi plonjat ar fi trebuit sa iti faci loc cu mainile printre ei. Spectacolul continua toata noaptea, nici un peste nu se atingea de momeala si nimeni nu protesta, toti stateau fascinati de vermuiala de sub noi.
Fiecare  iesire  era  deosebita, intotdeuna era ceva ce o facea unica: vizita unui grup de delfinni, o testoasa, o parama in elice la intrarea in port urmata de o ora de de stat sub nava pe la 4 dimineata la sfarsit de septembrie taind cu cuter-ul fir cu fir zecile de infasurari incastrate bine intre butucul elicei si cavalet, "vizita" nebinevenita a carabinierilor cu rib-urile lor ce reuseau sa pacaleasca toate radarele ce ii pandeau si imprastierea barcilor legate la platforma ca un stol de vrabii, bora, temutul vant de nord-est ce ii facea pe toti sa fuga in port....

Iertati-ma ca m-am intins atat de mult cu povestirea, pt mine lunile atea au fost cat o viata intreaga si si sunt inca vii in mine. Le-as repeta oricand. Acum Apollo  a disparut din marina di Cesenatico. Silvio era un bun marinar dar un prost administrator, banca i-a confiscat barca si la facut chirias in propria casa. Probabil a ajuns pe mana unui smecher italian care a transformato in yacht de fite.
Nu am talent de povestitor dar sper ca v-am starnit interesul. Dar daca ajungeti pe Riviera Adriatica gasiti alte barci la Cesenatico, Rimini sau Cattolica care pot sa va ofere sansa de a trai o experienta extraordinara. Merita un pescuit de noapte sub o platforma, chiar si cu riscul de a nu prinde nimic...
Nothing is impossible...

republicii

Superb un adevarat LUP DE MARE ! Chiar astazi cautam un sejur la Adriatica acum sunt mai convins.Bafta!

Vali

Citat din: blue marlinIertati-ma ca m-am intins atat de mult cu povestirea...

Povestirile tale sunt fascinante, mai scrie-ne cand mai gasesti timp, fiindca ai avut intr-adevar experiente deosebite :).
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Mihaif99

@ BM  Stilul asta se numeste cumva vertical jigging?

Laurentiu N.

@Blue Merlin-modestia da bine :),dar eu nu cred ca-ti lipseste talentul de povestitor,plus ca ne dezvalue un alt mod de-a pescui,pe care noi cei din tara nu-l cunoastem.Sper sa continui !

blue marlin

Multumesc pt apreciere, incerc sa mai "editez" cate ceva daca mai prind ture de noapte linistite. Ii invidiez pe povestitorii inanscuti, gen Crocodilidilu, ce reusesc scrie pagini intregi captivante in timp ce eu trebuie sa fac un efort mare sa descriu acelasi lucru in mai mult de 2 fraze  :)
@Mihai Nu stiu cum se numeste tipul asta de pescuit, nu imi mai amintesc nici macar cuvantul in italiana
Nothing is impossible...

blue marlin

#67
http://www.naveapollo2000.it/
Am descoperit ca site-ul e inca activ, sunt cateva fotografii interesante
Nothing is impossible...

Vali

Din ciclul "braconez, dar legal :)", dupa muuuuulti ani am regasit o poza la care tineam foarte mult, publicata pentru prima data in cartea "Judetul Galati pe scara timpului" - 1972. Poza a reaparut (online de data asta - pe Facebook) multumita unui grup de oameni pasionati de istoria mai veche sau mai noua a orasului Galati.
In poza vedem "scosul toanei" la navod, cand punga de la capatul navodului - "matitza" - este golita de pestele recoltat. Matitza din poza are ochiuri mici, deci se pescuiau si pestii mai mici, din motiv de realizare a planului. Prima persoana din stanga este tehnicianul piscicol si seful de navod Antonov Tudorel, alias Dorel Bazgarov, si e tatal meu :). Poza e facuta prin 1970:
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Florio

Citat din: Vali din Aprilie 20, 2012, 10:21:03 PM
Din ciclul "braconez, dar legal :)", dupa muuuuulti ani am regasit o poza la care tineam foarte mult, publicata pentru prima data in cartea "Judetul Galati pe scara timpului" - 1972. Poza a reaparut (online de data asta - pe Facebook) multumita unui grup de oameni pasionati de istoria mai veche sau mai noua a orasului Galati.
In poza vedem "scosul toanei" la navod, cand punga de la capatul navodului - "matitza" - este golita de pestele recoltat. Matitza din poza are ochiuri mici, deci se pescuiau si pestii mai mici, din motiv de realizare a planului. Prima persoana din stanga este tehnicianul piscicol si seful de navod Antonov Tudorel, alias Dorel Bazgarov, si e tatal meu :). Poza e facuta prin 1970:

Ce frumoasa ocheada asta in urma, catre vremea in care apele aveau mult peste iar oamenii aveau o viata mai tacticoasa :) .
Si fiindca mi-a aparut un zambet in coltul gurii, nu pot sa ascund ca mi-am amintit de episodul cu Gica Borisov :D .

Vali

Citat din: Florio din Mai 12, 2012, 12:58:04 AM
Ce frumoasa ocheada asta in urma, catre vremea in care apele aveau mult peste iar oamenii aveau o viata mai tacticoasa :) .
Si fiindca mi-a aparut un zambet in coltul gurii, nu pot sa ascund ca mi-am amintit de episodul cu Gica Borisov :D .

Pe vremea aia viata era mai simpla, mai dura, dar si mai frumoasa. In plus, lumea isi rezolva problemele direct si transant, nu ca azi cand ne batem ca chiorii virtual pe forumuri, si cand ne gasim fatza in fatza ne transformam in niste mielusei :).
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Mihaif99

#71
Io tot direct si transant le rezolv! haarsht! si .... gata. Transant mai ales....

ss

Citat din: Mihaif99 din Mai 12, 2012, 07:48:10 AM
Io tot direct si transant le rezolv! haarsht! si .... gata. Transant mai ales....

Scuze, n-am retinut... macelar, cumva?  ;D ;D ;D

Mihaif99

Citat din: ss din Mai 12, 2012, 10:15:42 AM
Citat din: Mihaif99 din Mai 12, 2012, 07:48:10 AM
Io tot direct si transant le rezolv! haarsht! si .... gata. Transant mai ales....

Scuze, n-am retinut... macelar, cumva?  ;D ;D ;D

Te-ai prins de gluma, nu?

Florio

Totusi exista oameni buni la suflet, darnici  si impaciuitori.
Mie mi-a spus cineva, citez: " In viata e mai bine sa dai decat sa iei " .
M-am intrebat ce meserie o fi avand.
Era boxer :)