Lacul Brates - Galati

Creat de monica.lidia, Mai 01, 2011, 09:21:43 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

stavride

Si... merge caiacul? Velele cum sunt?
Dacă vrei să construieşti un vapor, să nu începi prin a-i trimite pe oameni după lemne, cuie, unelte, sfori şi alte materiale. Învaţă-i întâi să tânjească după marea îndepărtată, nesfârşită.

gvincentiu

Se schimba conceptia din multe, multe motive catre un greement de feluca. Stai sa vezi traznaie: caiac model US, facut in Ro cu  greement egiptean. ;D O sa-i dau față un pic si le trimit poza celor de la CLC. ;)
Ganduri bune !

gvincentiu

Chiar daca am uitat berea acasa, am iesit si ieri, masurand si adancimea Bratesului pe langa mal. Se pare ca nu trece de 60 cm iar asta inseamna un derivor de 40 cm pentru plansa mea  :(
Ganduri bune !

monica.lidia

Sa stii ca in urma unor plimbari cu barcile brconierilor din zona  ;D am ajuns in zone unde apa depaseste 1m, si culmea, nu sunt foarte departe de mal (cca 500 m). Din povestile lor in lac sunt si cateva gropi, dar pe alea nu le-am gasit inca(si sincer nu ma grabesc :P).
Distractie maxima!!
Nu plange pentru ca s-a terminat, bucura-te pentru ca s-a intamplat.

gvincentiu

Ganduri bune !

Vali

Initiativa in sine e buna. Important e sa nu se aplice in spiritul ghiogar romanesc. Adica sa nu ne trezim ca ne taxeaza vreun cerber daca vrem sa ne dam cu barcile pe Brates, sau mai rau, sa ne interzica accesul.
Numai citind comentariile la articolul din Adevarul, mi-am dat seama inca o data cat de rudimentari, agresivi, invidiosi si habarnisti pot fi concitadinii nostri (cu rare exceptii), mai ales cand e vorba sa faca cineva ceva concret.
Eu ii doresc domnului care vrea sa investeasca sa fie de buna credinta, fiindca altfel se va duce totul de rapa, cum s-a intamplat cu toti cei care au vrut sa investeasca la Brates, cu intentia secreta de a se face stapanii lacului.
Oricum, pe Brates e loc pentru mii de iole, caiace, canoe, windsurfuri, catamarane mici etc, trebuie doar sa "punem osul la treaba", fiindca de noi depinde daca Bratesul va deveni oaza de bucurie a galatenilor amatori de plimbari cu barca.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Florio

Citat din: Vali din Noiembrie 24, 2011, 08:03:18 AM
Initiativa in sine e buna. Important e sa nu se aplice in spiritul ghiogar romanesc. Adica sa nu ne trezim ca ne taxeaza vreun cerber daca vrem sa ne dam cu barcile pe Brates, sau mai rau, sa ne interzica accesul.
Numai citind comentariile la articolul din Adevarul, mi-am dat seama inca o data cat de rudimentari, agresivi, invidiosi si habarnisti pot fi concitadinii nostri (cu rare exceptii), mai ales cand e vorba sa faca cineva ceva concret.
Eu ii doresc domnului care vrea sa investeasca sa fie de buna credinta, fiindca altfel se va duce totul de rapa, cum s-a intamplat cu toti cei care au vrut sa investeasca la Brates, cu intentia secreta de a se face stapanii lacului.
Oricum, pe Brates e loc pentru mii de iole, caiace, canoe, windsurfuri, catamarane mici etc, trebuie doar sa "punem osul la treaba", fiindca de noi depinde daca Bratesul va deveni oaza de bucurie a galatenilor amatori de plimbari cu barca.

Chiar si pentru cei mai onesti si mai altruisti care incearca sa creeze ceva in acest domeniu, lucrurile merg extrem de dificil in relatia cu autoritatile. Poate chiar din cauza ca oamenii sunt interesati sa faca ceva concret numai in domeniul activitatilor acvatice, fara alte motivatii ascunse, inspre inavutire :) .
  Un exemplu concret este Alex Mihaita, de la clubul Fapt, din Bucuresti. Sustine activitatile sportive cu vele, invata copiii la nivel competitional, se implica mult in tot ce face. SI i-au luat ani intregi sa poata primi niste aprobari pentru un ponton pe lacul Morii, unde isi desfasoara antrenamentele si competitiile.
Lacul Morii e un lac foarte fain pentru velism. Insa Bratesul este taticul lui mult mai mare si mai generos.
Oamenii sunt cei ce pot face sau desface. Daca se gasesc oamenii potriviti, se poate face o minunatie de agrement si sport acolo !

Vali

La articolul 25 alin. 3 din Legea Apelor sunt scrise urmatoarele:
"(3) Circulaţia pe cursurile de apă, lacuri naturale sau pe mare, cu bărci de agrement fără motor, se efectuează liber, cu respectarea drepturilor riveranilor şi reglementărilor legale."
Bratesul e un lac natural - liman fluviatil, deci teoretic n-ar trebui sa fie vreo interdictie vizavi de navigatia cu barci fara motor. Din pacate, pe Brates vara gasim mai des skijet-uri decat caiace, canoe sau iole. Cel mai bine pentru toata lumea e sa vina fiecare cu barcuta proprie, adusa pe masina sau pe peridoc, fara sa ne complicam cu pontoane sau amenajari costisitoare, care ar necesita autorizatii etc.
Lacul Morii pe de alta parte e un lac artificial, si are alt regim, mai ales ca e si rezerva de apa pentru zona capitalei. Din cauza asta banuiesc ca a fost greu sa se obtina aprobarea pentru ponton.
Pana la urma, important e sa sa aiba lumea barcute si sa se dea cu ele, fiindca ape sunt din belsug in tara asta :).
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

capitanu

Zona de protectie sanitara, asa este in acte(ca in fapt este o mizerie de te ia capul), problema Lacului Mori este ceva mai inurcata in realitate. Aparent, insa nu era problema pontonului, ci faptul ca el, pontonul nu se poate sprijini de mal, pentru ca exista o lege care spune ca nimeni nu are voie sa se sprijine pe amenajari hidrotehnice, malul acestui lac fiind amenajat si fiind dotat cu un stavilar de toata frumusetea se considera amenajare hidrotehnica. Asa ca si acum pontonul cu pricina este autorizat la 25 de metri in larg fara atingere cu terasamentul malului. O sa existe un sistem trage-impinge care o sa faca legatura lui cu malul folosind o ambarcatiune. Din pacate alta solutie nu exista cel putin pentru un moment.

ss

Capitane, din pacate, noi, ca natie, suntem cei mai inventivi... franari. Din cate stiu erau pontoane pe lacurile de acumulare de la Vidraru, Bicaz, etc. iar stavilar exista si pe Herastrau, la drak! Deja tine de psihiatrie satisfactia de a spune nu, unui om care munceste ani de zile sa construiasca ceva si nu provoaca nici un impediment celorlalti, nu distruge nimic, in timp ce Lacul Morii este un paradis al braconierilor nederanjati de nimeni!  >:(

Vali

Haideti sa va spun si eu cum e treaba la romani: daca vrea cineva sa puna in valoare un lucru pe care nimeni nu da 2 bani, exact atunci se trezesc toti cu cele mai absurde pretentii. Avem atatea exemple, de la o barca abandonata pe care vanzatorul cere o avere cand aude ca e lume interesata, si pana la comportamentul "diriguitorilor" atunci cand cineva vrea sa amenajeze o baltoaca pentru agrement. Cazul lui Impaiatu de acum cativa ani, cand a vrut sa faca un mic ponton cu barci la el la Chitila, e cel mai bun exemplu.

Revenind la Brates, pot sa va spun urmatoarele: pe vremea comunismului, singurele barci pe apa in afara barcazelor de la ferma piscicola erau 2 epave, una la plaja si una la cantonul de la "gard" (gura Chineja), cu care paznicii mai intindeau pe sestache vreo scula. Nu exista si nu era permis in vecii vecilor sa intre vreo barca straina pe Brates, ca te inecau navodarii. Ferma piscicola avea drepturi depline asupra luciului de apa, asa cum era cam pe toate luciurile de apa in acele vremuri. Eu am fost un norocos ca era taica-miu brigadier, astfel ca oricand voiam, luam ori barca lui de paza, ori cutiile plutitoare pe care mi le faceam, si bantuiam pe balta dupa plac. Mai ales ca ma cunosteau toti navodarii, si eram ca acasa intre ei :).

Dupa revolutie, dar mai ales dupa falimentul Piscicolei, n-a mai fost interzis sa intri cu barca pe luciul Bratesului, astfel ca  incet-incet balta a inceput sa fie populata cu ambarcatiuni, de la caiace, canoe, catamarane cu vele sau kite-surfuri, si pana la barci de pescuit sau ski-jeturi. Astfel ca acum Bratesul e un paradis al barcutelor pe timp de vara, nefiind totusi prea multe. Ma gandesc totusi ca daca se trezeste cineva sa faca o treaba organizata (piscicultura sau agrement), sigur toata "democratia" de acum de pe balta va disparea, ceea ce ar fi o treaba urata. Insa sigur ultimii care vor disparea de pe balta (daca vor disparea vreodata) vor fi braconierii  >:(.

Asa ca nu ne ramane decat sa populam cu cat mai multe barcute luciurile de apa din tara, si daca incearca cineva sa ne puna piedica, sa facem cum au facut Diana si Florio la lacul IOR, cand s-au certat cu cerberii de la BGS. Mai ales ca in Legea Apelor scrie clar ca avem acest drept.

monica.lidia

Dupa ce am citit postul lui Florio despre aventura programata alaturi de cei doi Razvani si un triciclu cu panze am dorit brusc sa vad Bratesul si macar cateva ture pe patine sa fac, dar vai: lacul,desi complet inghetat, este troienit, deci impracticabil. Ramane sa astept relatari de la cei trei vajnici bucuresteni.
Nu plange pentru ca s-a terminat, bucura-te pentru ca s-a intamplat.

Laurentiu N.

Nu stiu daca patinuarul din 40" o mai avea program cu publicul ,sau daca mai functioneaza,in actuala economie de piata. Dar mi se parea mie ca fiind la capatul lumii.Iar eu locuiam visavi' de sindicate'.De la voi pana acolo ,pe vremea asta, e curata aventura. Deci singura seansa ar fi sa iasa Vali la deszapezit Bratesul,ca timp are berechet  ;D [poate nu citeste postul ]

Florio

Citat din: monica.lidia din Februarie 11, 2012, 05:25:41 PM
Dupa ce am citit postul lui Florio despre aventura programata alaturi de cei doi Razvani si un triciclu cu panze am dorit brusc sa vad Bratesul si macar cateva ture pe patine sa fac, dar vai: lacul,desi complet inghetat, este troienit, deci impracticabil. Ramane sa astept relatari de la cei trei vajnici bucuresteni.

Din pacate si aici lucrurile au stat aproximativ la fel, desi zapada spulberata in mare parte ar fi fost mai permisiva .
Toata ziua de ieri s-a mesterit si incercat dihania cu vela, insa patinele (nu roti cum am crezut eu inainte sa merg la fata locului) se infigeau in stratul superficial de gheata-zapada. Eu am plecat, insa Razvanii au lucrat toata ziulica pe lac, facand incercari si bagand intre timp aer in cateva sticle de vodca :) .
Dupa caderea intunericului am primit un telefon de la Capitan,  care foaaarte exuberant :) mi-a spus ca a ramas pe a doua zi sa modifice proiectul la botul calului si sa remedieze ce nu merge bine. MI-a mai spus ca a fost un cancer Siberian ajutat de vant, iar  vodcile au netezit buna dispozitie, nu si bunul mers al  aratarii pe lac.
Astazi nu am mai intrebat cum au decurs ostilitatile, dar nadajduiesc eu, mult mai bine ca ieri. Vantul a fost mai puternic de data asta si daca si-au ferit degetelele bine, poate le mai au si acum  :D