barca modificata rog ajutor

Creat de aditm, Ianuarie 25, 2014, 11:33:11 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

rover.marius

Salut.
Cemalierele de pana in 55 cp sunt mai ,,plapande" la sistemuldin interior adica roata zimtata are pasul mai mic( zimtii ) si suporta o anumita greutate a motorului si foloseste alt tip de cablu de directie. Cele de peste 55cp sunt mai robuste au cablul mai gros M66 cred, si suporta motoare mai grele.
Eu personal am schimbat 2 cremaliere de 50cp( casete directie ) in 2 ani la un motor de 90cp.
Un motor pana in 55 are 110-120 kg iar unul de 90 cp are190 kg.
Si mai este un incovenient sa folosesti cremaliera mica la  motor mare, conduci greu.

Vali

@aditm: din ce inteleg, ai folosit rasina poliesterica si gelcoat, plus placaj obisnuit. In cazul asta, ca sa fii sigur ca nu ai probleme cu acoperirea placajului, ar trebui sa-i dai si un strat subtire de tesatura de fibra odata cu rasina, peste tot unde ai placaj expus.
Asta deoarece rasina poliesterica nu face priza la fel de buna cu placajul cum face epoxidica, si in timp e posibil sa mai crape daca e doar rasina, fara fibra, si ajunge apa la placaj.

O problema foarte importanta dpmdv este ansamblul oglinzii. Din ce se vede, ai obturat gaura care a ramas de la transmisia inboard-ului cu material lemnos la grosimea oglinzii. Nu stiu ce outboard vei monta, dar trebuie sa fii sigur ca acel lemn care a astupat gaura este foarte bine consolidat in ansamblul oglinzii.

In zona aia a oglinzii ai niste solicitari foarte mari de la outboard, si greutatea lui proprie (in pozitie normala sau basculata), si impingerea dezvoltata de elice, si eventualele socuri daca cizma loveste obstacole din apa. Daca as fi fost in locul tau, as fi inlocuit toata oglinda cu una dintr-o bucata, din bord in bord si de la copastie la chila, cum am facut la Pupezica lui Bogdan acum un an.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

aditm

Da, la treaba cu oglinda m-am gandit si eu sa o inlocuesc toata, numai sincer mi-a fost frica ca nu cumva sa se deformeze barca dupa taierea oglinzii vechi, acum cred ca e destul de intarita sper, oricum mai la gata cred ca o sa-i mai pun niste intarituri pe partea interioara si am mai vazut acum ca am mai facut si o greseala enorma la partea din spate cu oglinda si platformele, imi pica axul de la menghina motorului in care se monteaza cablul de directie exact la nivel cu platforma, trebuia sa montez platformele cu vreo 3-4 cm mai sus, imi vine sa ma iau cu mainile de cap, am mai studiat pe net prin poze cu barci si totusi se pare ca exista modalitati de rezolvare mai trebuiesc studiate, sau as avea o varianta cu directia hidraulica de la care am momentan cilindrul ce se monteaza la motor dar nu am pompa de la volan.

Vali

Cred ca te complici daca pui guvernare hidraulica. E buna, dar cam costisitoare la tipul asta de barca. Foarte bine s-ar potrivi o guvernare mecanica, precum cea pe care ai vandut-o prietenului meu. Mai ales ca barca fiind mai solida, va avea nevoie de un motor mai mare, deci implicit guvernare pe masura.

Daca te incurca platforma tribord la cablul guvernarii, incearca sa dai o gaura oblica, prin care sa traverseze cablul. Noi asa facem cand avem de montat vreun cablu intr-o zona dificila. In plus, daca nu ai inca motorul poate poti gasi unul cu cizma ceva mai scurta, mai tai din oglinda si il pui mai jos, iar cablul vine singur sub platforma din tribord.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

aditm

Va salut domnilor, e bine sa mai ai si muieri pe langa casa, a venit sotia pe neasteptate la hala in vizita si dupa ce a studiat bine barca  ;D si m-a intrebat cati bani am cheltuit pana acum cu ea  ;) a ajuns la concluzia ca , consola nu arata bine si m-am pus de am modificat-o aproape toata, pana la urma e bine sa mai asculti si de muieri
  Va doresc un weekend placut, spor la bani si spor la treaba.

aditm

Va salut domnilor, in legatura cu inmatriculatul barcilor, m-am tot uitat pe forum si nu gases ceva exact, poate sa spuna cineva care sunt cerintele si taxele pentru inmatricularea unei barci, taxele difera in functie de capacitatea motorului sau cum e mai exact? Din cate am mai citit pe aici, am vazut ca cineva a bagat actele pentru inmatricularea unei barci si cica ii vine sa se ia cu mainile de cap, imi dau seama ca suntem in Romania  8) dar chiar asa complicat este?
  Toata stima, weekend placut!

rover.marius

aditm

Mersi dl. marius, numai ca barca mea e cu acte de germania, sper sa nu se iveasca vreo problema, weekend placut

rover.marius

Daca barca a fost inmatriculata in germania iti trebuie radierea din germania si totodata trebuie tradusa radierea. In rest actele sunt aceleasi . Mult succes la inmatriculare si multa rabdare ca vei avea nevoie.

aditm

Toata stima domnilor, am ajuns la faza gelcoat-ului, dupa ce am frecat de mi-au sarit capacele la indepartarea vopselei vechi de pe barca, poate sa spuna cineva care a mai facut o reteta, dilutie a gelcoat-ului pentru dat cu pistolul sau cea mai buna metoda e trafaletul?
  Multam de ajutor, multa sanatate.

dactari

salut esti cu adevarat curajos daca te ai inhamat la o asemenea treaba sa ai noroc, eu am o cabinata si te deranjez cu o intrebare ce faci cu motorul si transmisia on board sint cumva de vinzare? m ar interesa chiar defecte sau incomplete

mircea

Citat din: aditm din Februarie 15, 2014, 10:56:45 PM
  Toata stima domnilor, am ajuns la faza gelcoat-ului, dupa ce am frecat de mi-au sarit capacele la indepartarea vopselei vechi de pe barca, poate sa spuna cineva care a mai facut o reteta, dilutie a gelcoat-ului pentru dat cu pistolul sau cea mai buna metoda e trafaletul?

Gelcoatul se poate dilua cu solutie de stirenparafina insa nu iti recomand acest lucru (dilutia se face la o temperatura de min. 19 grade, iar gelcoatul odata diluat isi va pierde din proprietati).
Pentru aplicarea la pistol iti trebuie duza mare de 3 - 5 mm.

Vali

Citat din: aditm din Februarie 15, 2014, 10:56:45 PM

Salut Adi, gelcoatul nu se dilueaza, fiindca isi pierde proprietatile mecanice in stare solida.
Exista 2 tipuri de gelcoat, cu viscozitati diferite: unul pentru pistol, altul pentru aplicare la pensula sau trafalet.
Gelcoatul de pistol se poate aplica si la pensula sau trafalet, dar stratul iese cam subtire, si nu e indicata varianta asta de exemplu la lucrul in matrita. In cazul tau, aplicand gelcoatul pe barca, nu ai probleme ca atunci cand s-ar aplica in matrita.
Pe de alta parte, gelcoatul de pensula nu se poate aplica si la pistol. E mai viscos, iar stratul iese mai neuniform. Se foloseste de obicei la lucrul in matrita.
Eu as aplica un gelcoat subtire (de pistol) la trafalet. Iese mai neteda suprafata decat la pistol. La pistol iese ca o coaja de portocala, si trebuie slefuit cu smirghel de apa , apoi lustruit cu pasta speciala, daca vrei sa ramana neted.
La trafalet ramane mult mai neted, dar depinde de noroc cu trafaletul, in sensul sa nu ti-l dizolve gelcoatul.
Oricum, orice mod de aplicare ai folosi, nu uita sa parafinezi gelcoatul. Cei de la Polydis iti vor spune tot ce ai nevoie, si la o adica mai intrebi si pe forum.
Succes si spor la treaba :).

corsarul

Citat din: Vali din Februarie 17, 2014, 08:48:30 PM
... dar depinde de noroc cu trafaletul, in sensul sa nu ti-l dizolve gelcoatul.

Asa cum bine a punctat Vali...atentie la trafalet !
Dar vin si eu cu o completare : ...foloseste trafaleti "made in poland"...sunt buni si NU se deslipesc !  ;)
O sa vin cu o poza, ca sa vezi ce scrie pe ambalaj .

aditm

Neata, inca o noapte nedormita si cu putin drog da baba mea a prins culoare. A iesit ca portocalaaaa, am dat gelcoatul cu un trafalet cu puf si cred ca mai bine dadeam cu unul din burete dar acu asta e si am dat doua maini, ma bate gandul sa o smirglui si sa mai dau o tura dar am inteles de la unii ca e riscul sa crape, e adevarat?