constructia unui catamaran cu vele

Creat de iris, Decembrie 04, 2016, 08:51:41 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

iris

multumesc ,doctor.Am trimis poze si proiectantului catamaranului,Dl Richard Woods,e multumit si el,zice asa:

excellent, thank you for those

Best wishes

Richard Woods of Woods Designs
sailing catamaran designers

www.sailingcatamarans.com

lipan

Citat din: iris din Ianuarie 27, 2017, 12:38:38 PM
Pun poze pe rand,astept observatii si critici

Ce critici? Ce observaţii?
Frumos, îngrijit, curat, perfect, bine, ok, meseriaş.
Şi în plin sezon când toată lumea stă mai mult în casă.
Să vă țină Dumnezeu obiceiul!

Vali

Cred ca e o problema cu etravele (stems): imbinarea cu stringherul chilei se face taind locas in chila - slot into keel stringer . Pe cand tu ai taiat locasul in etrava.

Cred totusi ca poti face imbinarea si asa, numai ca va trebui sa ranforsezi lipitura chituind cu niste filete de epoxy. Cand vei aunge acolo, iti explic exact cum se face. Pana atunci spor la treaba :).

"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

iris

Citat din: lipan din Ianuarie 28, 2017, 12:03:04 PM
Ce critici? Ce observaţii?
Frumos, îngrijit, curat, perfect, bine, ok, meseriaş.
Şi în plin sezon când toată lumea stă mai mult în casă.

Multumesc frumos!

iris

Citat din: Vali din Ianuarie 28, 2017, 12:26:54 PM
Cred ca e o problema cu etravele (stems): imbinarea cu stringherul chilei se face taind locas in chila - slot into keel stringer . Pe cand tu ai taiat locasul in etrava.

Cred totusi ca poti face imbinarea si asa, numai ca va trebui sa ranforsezi lipitura chituind cu niste filete de epoxy. Cand vei aunge acolo, iti explic exact cum se face. Pana atunci spor la treaba :).
Mda,cred ca am comis-o,am luat desenul in autocad si l-am facut asa...
     Nu fac nici un compromis,le refac,mi-a mai ramas placaj,e usor sa le refac.
       Vali,multumesc mult.Nu stiu ce m-as face fara ajutorul tau,si sunt la inceput...
        Am terminat suportul de metal pe care voi monta elementele,de luni incep sa le asez,ca sa pun stringerii.Il asez cu un laser,fac poze si postez.E reglabil si blocabil in 3 directii,in plus,o sa trec si un cablu prin niste gauri lasate in bhd,care arata WL.
   Am comandat(pana la urma!) placajul de bordaj in Germania,in acord cu Dl Woods,l-am intrebat de cantitate si a zis ca ori de 4mm ori de 6mm(nu si-si)O sa-l fac din 6mm,okum,.dar de o calitate mai buna decat ce gasim pe langa noi.Ce-i drept,si mai scumpicel-nu exagerat.
   Mai e multa treaba de facut,cu ajutorul vostru o sa iasa un cats fain :)

gvincentiu

Ne spui si pretul lucrarii? Sa ne luam cu mainile de cap....
Ganduri bune !

iris

Citat din: gvincentiu din Ianuarie 28, 2017, 09:35:37 PM
Ne spui si pretul lucrarii? Sa ne luam cu mainile de cap....
Mda,nu stiu cat costa.
    Pretul va fi ala care va fi,o sa incerc sa-l scad prin management bun.
     Da de ce sa ne luam cu mainile de cap?
       Este un proiect serios,astept de la tine sa ma incurajezi :) :) :)
        Nu ma mai lua si tu cu cat costa,zi si tu ca nu costa mult 8)
         Important e sa il ducem pana la sfarsit,sa-l scoatem la apa,sa pluteasca si sa zicem ca am facut treaba buna.Mai da-i dracu de bani.

iris

azi am inceput sa fac incizii in bhd atasez si poze.
   Am o intrebare pentru colegi:
    Nu gasesc stringeri de 6.5 ml,asa ca o sa-i fac din mai multe bucati.La imbinare,tre sa fac bevel,dar nu stiu pe care directie,de exemplu la un stringer de 40x20,atasez un pdf.cu intrebarea 1sau 2?Cat de mare ar trebui sa fie lungimea bevelului?
  La fel si pentru chila.
   Multumesc in avans pentru raspuns.

home made

salut! faci imbinare in clin,pana sau cum vrei sa-i zici,lungimea imbinarii trebuie sa fie de minim 8 ori grosimea stringherului,sipcii.....un epoxi serios plus 2 cepuri de lemn tare( salcim de preferat) nu strica.

iris

multumesc,dar pe ce directie sa fac pana(bevel)?
  Am pus o schita cu 2 posibilitati,le-am numerotat cu unu sau doi.
    Sau nu conteaza?
      Pot face de 8 ori grosimea.
     Multumesc.

iris

asta intreb,pe care parte sa fac pana(bevel) pentru chila si stringer,multumesc.

Vali

Imbinarea in pana (scarfing) o faci perpendicular pe directia in care va fi indoit pe barca stringherul respectiv.
De exemplu, la stringherul de chila imbinarea e pe latura lata.

Important e sa dai bine cu rasina, sa lasi sa absoarba, dupa care sa dai din nou si abia apoi sa prinzi in menghine. Imbinarea sipcilor pentru stringheri se face separat de barca, si abia dupa polimerizarea completa a rasinii (cam 3 zile) se pot monta stringherii pe barca.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

iris

@ home made,multumesc de sfaturi,cepuri de salcam nu am,cred ca pot face rost de brad sau de fag,or fi bune?
@Vali,prompt si precis ca de obicei,multumesc.
Azi incep sa le asez pe suportul lor sa croiesc stringerii.
   Ar fi mai bine ca imbinarea stringerilor sa pice in incizia BHD-ului?

home made

..cepurile trebuie sa fie dintr-un lemn mai tare,sa absoarba apa putina,sa nu se umfle mai mult decit lemnul pentru stringheri(sipci) ,prin umflare sa nu sparga stringherul.acesta-i motivul folosiri lemnului din specii diferite.binenteles se adauga si epoxi cind se bate cepul.

iris

@home made,multumesc frumos,incerc sa fac asa.