Salutare,
In urma cu doi ani si doua luni am inceput constructia "lucrului", un proiect obtinut prin modificarea masiva in freeship a unui runabout. Este o barcuta cu chila in V si unghi variabil.
Design length : 4.000 m
Length over all : 3.958 m
Design beam : 1.425 m
Beam over all : 1.371 m
Design draft : 0.184 m
Midship location : 2.000 m
Displaced volume : 0.323 m^3
Displacement : 0.331 tonnes
Total length of submerged body : 3.545 m
Barca este construita stitch and glue, pe osatura longitudinala, cu placaj de 6mm, clasicul trei straturi okume si doua plop. Osatura este din stinghii de lemn startificate, stejar pe chila si tei pentru stringheri. La fel si oglinda, este stratificata, pe o forma din osb am aplicat stinghii de stejar. Nu am folosit suruburi si cuie, toate asamblarile sunt facute cu epoxi, chit si fibra. La interior am aplicat un start de fibra mat de 150g/mp, la exterior este un strat de tesatura de 300, un mat de 150 si suplimentar, pe zona de fund, inca un strat de mat de 300 (de uzura).
Am folosit 4 foi de placaj, cam 30kg de rasina, 40mp fibra.
Motorizarea este asigurata de un evinrude de 25CP din 1979. Din pacate, din 2011 si pana acum nu am reusit sa mai lucrez nimic, toate finantele au intrat in masina ce va tracta barca si medicamente pentru poliartrita si spondiloza >:(
Trebuie sa finalizez banchetele, sa rotunjesc colturile copastiior, sa ii pun punte (din cauza V-ului si a curburilor compleze) si sa o spoiesc cu ceva lavabila.
Ești de admirat: ai plecat de la un desen în Freeship și ai ajuns să cumperi o mașină ce va tracta barca? Eu aici am cedat, de aia m-am orientat către ceva mic, mic, preferând să economisesc pentru altceva.
Aș zice că vrei să mergi în glisare ce ea, de vreme ce o pregătești cu atâtea straturi de fibră pentru cei 25 CP.
Povestea este putin mai complexa, am pornit de la un desen in freeship, am vandut o masina (Oltcit, alta pasiune...)si am transformat-o in rasina :o
Barca este clar conceputa pentru glisare, formele provin de la un runabout, are deadrise variabil. Motorul este oarecum mare pentru dimensiunile barcii, in plus, va trebui folosita si la ceva sporturi nautice, din cauza asta incerc sa o fac cat mai solida. Legat de masina de tractare, este un compromis cat se poate de logic, imbina utilul cu trazneala, asa cum se vede din poze.
Mie-mi place la nebunie titlul barcii :D, imi aminteste de vremea cand eram fan al trupei si cantam cu brigada mea inclusiv piesa din titlu :P.
toate sunt legate 8)
Frumoase linii !...Felicitari !
Daca i-mi permiti o sugestie ...pentru unghiurile si curburile complexe ,confectioneaza mai intai sabloane din carton ,in felul acesta nu strici materiale si "mergi" la marele fix ;)
Spor la treaba !
Nu am stricat nimic, totul s-a potrivit aproape perfect. Nu am facut sabloane ci am desenat un caroiaj pe placaj dupa caroiajul din freeship. Curbele le-am trasat cu stinghii subtiri. Mai complicat a fost sa reduc cat de mult posibil tensiunile din placaj, la asta m-a ajutat tot freeship-ul, are o rutina la develop plates unde arata deformarile aiuristice, am modificat proiectul pana le-am dus in "verde". Sigurele defectiuni constatate sunt la doua vertebre cervicale si in in articulatiile de la bratul stang ;)
Citat din: radasous din August 03, 2012, 09:41:21 AM
Nu am stricat nimic, totul s-a potrivit aproape perfect. Nu am facut sabloane ci am desenat un caroiaj pe placaj dupa caroiajul din freeship. Curbele le-am trasat cu stinghii subtiri. Mai complicat a fost sa reduc cat de mult posibil tensiunile din placaj, la asta m-a ajutat tot freeship-ul, are o rutina la develop plates unde arata deformarile aiuristice, am modificat proiectul pana le-am dus in "verde". Sigurele defectiuni constatate sunt la doua vertebre cervicale si in in articulatiile de la bratul stang ;)
Si cand te gandesti ca defectiunile sunt de la fibra prea grea.
:))
Sunt defectiuni constatate doar, isi au radacinile undeva cu 7-8 ani in urma. Cam asta este perioada dupa care apar vizibile la radiografie.
Am reluat, in sfarsit, lucrul la scufundac. In 2012 i-am aplicat un strat de lac pe exterior, in ideea ca o sa fac ceva teste pe apa sa vad daca mai sunt necesare ceva modificari. Ieri am inceput sa dau jos lacul cu decapant de la policolor. Operatia este oarecum tembela, dai cu decapant, astepti sa se coscoveasca vopseaua, apoi incepe frecatul cu spaclul si bureti de sarma pentru vase. Suprafata ramane destul de curata, nu va fi nevoie de prea multa smirgheluire. In trei ore am facut cam o treime de barca (suprafata exterioara are in jur de opt metri patrati). La exterior or sa urmeze ceva coafari la redanele longitudinale, la etrava si la oglinda. Oglinda are o grosime de aproximativ 20mm, vreau sa ii mai adaug un strat de placaj prelucrat ca pentru scraf joint, adica o sa aiba 18mm in partea superioara si 0 la intersectia cu chila. Scopul este sa maresc un pic inclinarea oglinzii si grosimea in zona de prindere a motorului. La exterior o sa urmeze inca un strat de fibra, tesatura de 200, ca tot am luat o rola de 50 de metri patrati 8). La interior trebuie sa fac puntea, sa termin capacele spatiilor de depozitare, ceva ramforsari...adica amanunte. Ma bucura foarte tare sa barca nu a avut de suferit pe perioada cat a stat cu cracii in sus, doar a acumulat praf. In poza atasata este o zona de pe care am inlaturat lacul.
Copaia este, in sfarsit, in stadiul de acum doi ani, adica am scapat de lac ;)
Astazi am smirgheluit exteriorul si, in sfarsit, simt ca traiesc. Adica ma mananca pielea de pe maini :)
Sper ca maine sa am cutitele montate pe abricht si sa pot prelucra placajul suplimentar pentru oglinda. Intre timp mi s-a pus o mare pata, am senzatia ca bordul este pra jos. Inaltimea la pupa este 550mm, dupa cum se vede in pictura atasata.
In ultima saptamana am prestat sclavagistic la barca. Am modificat etrava ca sa nu topaie pe valuri, am inaltat chila cu 7-8 mm, am modificat oglinda si am inceput lucrul la punte. Cel mai complicat a fost sa modific etrava, din cauza formelor curbe a trebuit sa lucrez cam ca la strip, doar ca pe zone mici si in straturi succesive. Desigur, mai mult de jumatate din timp mi l-am petrecut in scaun, cautand solutii si asteptand sa polimerizeze rasina.
Haha, constructia lucrului a depasit patru ani :o , asta inseamna ca an depasit perfectiunea. Asa cum am promis, revin si cu poze. In rasina aplicata pe chila si etrava am pus un pic de colorant negru, asa scoate in evidenta eventualele defecte de aplicare a chit-ului si bulele de aer de sub fibra. Elementul longitudinal al scheletului de sub punte este din placaj de plop de 18mm,cei 3,7m i-am obtinut doua bucati imbinate in unghi.
Concediul s-a terminat, de astazi revin la program de lucru la apus si voi incepe manufacturarea elementelor transversale de sub punte (un fel de coaste) si sper sa finalizez oglinda-rotunjire canturi si aplicare fibra.
Ieri seara am finalizat constructia pentru scheletul puntii si ingrosarea oglinzii, activitati destul de migaloase si mancatoare de timp. Astazi urmeaza chituirea si armarea cu fibra. Stie cineva de unde pot lua o cantitate mica de tesatura (sau voal...) de fibra cu greutate de 60...100g/mp ? Am nevoie de 2 metri patrati pentru copastie.
Copastia este de preferat sa o lasi in lemn, asa cum este ea. De regula aici au loc frecari, julituri etc. si o sa arate ca naiba cu fibra jumulita.
Punând fibra, o protejezi oarecum la zgârieturi, apa etc. insa va fi greu de reparat, asa lemnul il slefuiesti, epoxy/lac și gata
Pe copastie o sa pun ceva protectie de cauciuc. Vreau sa o imbrac in fibra pentru ca face parte, alaturi de cei 4 stringheri si chila, din structura de rezistenta a barcii. In plus, este din stinghii de brad, startificate.Daca nu gasesc fibra de maxim 100g/mp in timp util, ramane in poponetul gol pana la anul.
Saptamana asta am lucrat mai putin la copaie, am reusit, insa sa mai cumpar oarece bunatati. In compartimentul am completat cu placaj de 18mm "calcaiele" dintre oglinda stringheri si chila-initial le-am conceput doar ca niste zabrele diagonale din lemn startificat. Intre timp, dupa prea multa chioreala in compartimentul ala, mi s-a pus fixul ca acolo nu sunt doar eforturi axiale si ca nu e bine sa se distribuie doar in noduri (imbinari), asa ca le-am uplut cu niste triunghiuri de placaj (triunghiurile hasurate cu rosu din poza). Distractia a fost perfecta, am lucrat numai cu capul in jos 8) . La capitolul bunatati achizitionate am 4 kg grund epoxidic (plus intaritorul aferent) si un kit de 6kg rasina de la europlastic. Inca nu am gsit sursa pentru tesatura de fibra de 60-100g/mp.
Ieri am mai tras o tura de lucrat cu capul in jos, am pus fibra pe "calcaie". Bonus a fost baterea fibrei pe pipaite in zonele unde nu mai am vizibilitate :)
Compartimentul pupa esta cam gata, mai are nevoie doar de matuire si grund. La fel si oglijoara, am terminat de rotunjit muchii (manual...obositor al dracu frecatu'asta), am pus fibra, am slefuit, am mai dat o mana de rasina, am facut si țuțuroaie de scurgere pentru compartimentul de sub motor (asta are nume?). Compartimentul asta, in mod traditional, este locul de curatare a pestilor :) . Am montat si inelul de remorcare din prova, mai raman ceva detalii de aranjat. Inelele pentru pupa au disparut din atelier prin șutire, sper sa li se opresca in pancreas la hotomani. De maine incep sa umplu caroiajul de sub punte cu polistiren extrudat.
Am comandat la novacolor un lac poliuretanic pentru cosmetizarea finala, am un plan nastrujnic legat de vopsire.
Azi m-am comportat ca un masochist adevarat...iarasi.
Am pus polistiren extrudat in caroiajul de sub punte, nivelarea e o activitate absolut chinezeasca 8) Inainte de polistiren am pus doua tevi de 32 intre compartimentele din pupa si central prin care o sa trec donductele de alimentare, fire, etc. Cu un pic de noroc si multa inspiratie, maine inchid porii polistirenului cu rasina si pun si placajul.
Salut Sorin si felicitari pentru lucrare. In locul tau insa n-as fi folosit spuma poliuretanica la fixarea extrudatului in santina, fiindca spuma e hidrofila, pe cand extrudatul e "closed cells". Daca lasi extrudatul fara spuma, nu cred ca sunt probleme, odata ce vei avea oricum paiol etans peste santina.
Abia astept sa vedem barca gata. Cred ca se va misca foarte bine, dupa cum arata formele carenei.
Salutare,
Nu este spuma din aia umflatoare de fixat usi, este un adeziv pentru lipit glafuri, placi, etc. La aplicare se umfla, cand pui polistirenul peste se turteste. Initial am vrut sa folosesc epoxi la lipire, doar ca nu mai rezist psihic la o chinezareala din asta. Extrudatul trebuia lipit, barcoiul este cu deadrise variabil si nu aveam cum sa obtin in timp util formele corecte. Oricum, copartimentele sunt cat se poate de etanse, chituite, acoperite cu fibra si rasina. Apa nu poate ajunge acolo decat daca se produc gauri - asta nu se face cu masina de gaurit, am testat rezistenta zonelor imersate cu ciocanul de zidarie :)
Si eu astept sa o vad pe apa...de 4 ani si ceva.
Ieri am reusit doar sa dau cu rasina pe polistiren si sa decupez placajul pentru cele doua paioale. Pentru cel din prova am avut de desenat o forma aiuritoare, mi-a iesit in final, dupa vreo doua ore de masurat si marcat. Placajul este unul "domestic", de 4mm, cred ca de fag.
Joi si vineri am avut ptogram it-ist, astazi am revenit pe plantatie si am montat placajul paioalelor. Am dat inca o data cu rasina pe polistiren, pe "spatele" placajului am pus fibra, si le-am organizat intalnirea. Au participat si cateva holzsuruburi. La paiolul central am chituit imbinarile si am aplicat stratul final de fibra. Inainte de a taia tesatura am lipit banda pe zonele condamnate la taiere, in speranta ca nu va mai fi nevoie de atata slefurie. Pe paiolul din prova am pus ceva caramizi dragute, si barca si placajul au forme aiuristice si surubelel nu au fost suficiente pentru o lipire corecta. urmeaza chituire si fibra in zona prova, ceva intarituri la imbinarile compartimentelor de depozitare, apoi tratamentul antiderapant pe anumite suprafete. Sper sa pot termina toate astea in doua zile, luni si marti.
Lucrurile incep sa evolueze mai lent, a scazut temperatura si rasina polimerizeaza mai lent. Ieri am reusit doar sa pun fibra pe paiolul prova si sa fac cateva mici intarituri, tot in zona aia. Avantajul polimerizarii lente ezste ca dispun de mai mult timp pentru asezarea tesaturii pe formele complicate, pensulele si buretii trafaletilor se distrug mai greu.
Aseara am reusit sa construiesc capacul pentru compartimentul central. Am folosit placaj tembel (fag de 4 mm) si ceva stinghii de brad. Am pierdut destul de mult timp cu prinderea stinghiilor cu niste holzsuruburi de 2mm, stinghiile au 5 mm grosime. Am pus si fibra pe interior, cu unghiuri de 90 de grade la imbinari, fara filetting. Paiolul din prova e si el gata, cu imbinari slefuite.
Aseara am pus fibra pe exteriorul capacului. Am vrut sa fie din cat mai putine bucati, asa ca, am prins-o cu scotch pe spate. Ideea pare buna, cu trei benzi (late de 30cm) am acoperit capacul si marginile. Am procedat asa:
-am rotunjit foarte putin marginile, sa zicem 2mm pe raza
-am pus banda pe zonele unde fibra va fi taiata, am taiat pe mijlocul scotch-ului
-am asezat bucatile de tesatura pe o suprafata plana (poziltiren roz :o)
-am pus capacul peste tesatura si am lipit pe spate fibra cu banda, se poate intinde foarte bine. La colturi a fost nevoie de ceva atentie si inventivitate, am rasucit materialul si l-am prins cu scotch.
-am impregnat cu rasina marginile capacului
-l-am intors si am continuat impregnarea incepand de la margini catre centru. In faza asta se poate regla (cu trafaletul, tesatura "aluneca" dupa imregnare) pozitia tesaturii pentru a alimina eventualel zone cu aer de pe canturi
Poze am doar doua, nu stiu cat de bine se distinge in ele. Pe tot capacul (77x47 cm) am identificat doar o zona mica cu bule, pe una din margini, foarte usor de reparat (gaurele si impregnare cu rasina).
Am tocat inca o dupa-amiaza cu activitati barcistice. Ca de obicei, am senzatia ca nu am progresat deloc, lucrurile merg incet, in special din motive de comportament ticalos al rasinii epoxidice la temperaturi scazute. Am "tuns" fibra scociuita pe spatele capacului si am montat niste canturi la compartimentul central pentru a incadra corect capacul in peisajul barcistic. Am pus si o poza cu ce vede un anume johnson evinrude :)
Dupa inca 4 ore de munca am reusit sa pun fibra pe compartimentul etans din prova si partial pe cel de depozitare din zona centrala. Iarasi am facut mici artificii ca sa pun tesatura pe unghiuri drepte, mai exact, am pesnulat un pic da rasina, am lasat-o sa polimerizeze pana a devenit lipicioasa, apoi am asezat "digital" fibra. Atasez si poza cu capacul compartimentului central pus pe pozitie. Nu m-am hotarat la balamale si sistemul de inchidere, ce e disponibil pe net nu ma convinge, as prefera sa le vad live. Am doar Dedeman in zona, nici acolo nu prea am gasit ceva potrivit. Pentru sistemul de inchidere vreau ceva in genul celor folosite la valize si genti de scule, am atasat si o poza, poate are cineva o recomandare.
Acel gen de inchizatoare am cumparat din Hornbach, dar nu am vazut de inox, ci din otel cadmiat. Nu stiu cat or sa reziste in conditii de umiditate, dar pana faci rost de unele mai acatarii, le poti folosi si pe astea. Costa pana in 10 lei bucata.
Salut Ciby,
Ai cumva o poza cu ele? Nu am Hornbach in Slatina, doar un lesinat de dedeman, poate gasesc pe cineva sa le ia, numai ca trebuie sa ii fac un tatuaj cu ele.
daca vrei te ajut eu cu un set de balamale si sistem de inchidere de la lazi militare , este identic cu ce ai vrea tu , asa cred :)
Da, ceva de genul ala vreau. Si daca ma poti ajuta cu doua seturi, nu o sa ma supar :)
Ca idee, balamalele ar trebui sa aiba inaltimea unei "jumatati" cam 2cm, atat este marginea capacului.
:)) , i-mi pare rau dar nu am decat un set , doar sa pui o incuietoare la un capac si asa cu doua ai rozolvat
Astazi este o zi megasuperspeciala, dupa patru ani barca s-a impreunat cu motorul. L-am montat provizoriu pentru a marca gauricile de la cele doua suruburi de prindere. La motorache trebuie sa repar o piesa cu nume necunoscut pentru mine - axul pe care il roteste manerul inainte-neutru-inapoi. O tabla de ghidaj sufera de ruptura si axul sufera de strambatura. Nu m-am prins cum se demonteaza axul asta tembel, poate stie careva. Motorul este un Evinrude 25BF79R, adica un OMC de 521cmc vandut sub tot felul de nume. De la el imi lipseste si o parghie de la mecanismul de pornire la rece (soc) si cutiuta de pe carburator, aia ce il face mai silentios. Am atasat poze cu impreunarea copaie-25DeCaiFrumosi si cu elementele paradite. Am desenat si parghia lipsa de la soc, asa cum presupun ca ar trebui sa arate. Prghia se poate manufactura, daca am un exemplu. Pentru relaxare am facut si asamblat capacul de la compartimentul pupa si am mai plantat ceva fibra pe compartimentul central.
Citat din: ionitzady din Septembrie 27, 2014, 03:15:52 PM
:)) , i-mi pare rau dar nu am decat un set , doar sa pui o incuietoare la un capac si asa cu doua ai rozolvat
In principiu, la capacul din pupa ar fi suficienta o incuietoare, mai caut saptamana viitoare si daca nu gasesc nimic potrivit, am sa apelez la ajutorul tau. Mii de multumiri!
Citat din: radasous din Septembrie 27, 2014, 02:58:40 PM
Salut Ciby,
Ai cumva o poza cu ele? Nu am Hornbach in Slatina, doar un lesinat de dedeman, poate gasesc pe cineva sa le ia, numai ca trebuie sa ii fac un tatuaj cu ele.
Nu am poze, dar le pot fotografia pe cele care le-am pus la obloanele remorcii. Eu am luat un model mai mic, sa se incadreze pe latimea profilului U ce tine scandura oblonului. Acestea nu au si posibilitatea de a o inchide cu lacat, cum probabil ai vrea tu. Stiu ca erau si mai mari in Hornbach, dar nu am dat importanta, nu se potriveau cu ce vroiam eu, asa ca am luat mai mici.
Daca nu rezolvi cu prietenul Adi Ionita, ma anunti, trec pe la Honrnbach, le fotografiez si iti alegi ce vrei, le cumpar eu si ti le trimit prin curier.
Despre piesele lipsa de la motor, cauta aici http://www.boats.net/parts/search/BRP/EVINRUDE/parts.html (http://www.boats.net/parts/search/BRP/EVINRUDE/parts.html) si incearca sa apreciezi distante si cote din desenele ce le dau baietii. Eu asa mi-am facut kitul pentru sistemul de comanda la distanta pe un Mercury din 2008.
Ce-ti lipseste tie la carburator este o simpla sarma indoita. Ai putea sa faci 3-4, la diferite lungimi si in functie de cun merge la probe faci una din inox si cu asta, pa si la revedere.
MUltumesc Ciby, pe boat.net am cautat, au aceeasi schema la carburatoare, varianta cu soc electric.
bine , astept sa-mi spui ce ,cum, ce fel , daca-ti trebuie sa ti le trimit
radasous,
Poate te poate ajuta imaginea asta.
http://www.marineengine.com/newparts/part_details.php?pnum=OMC0318439 (http://www.marineengine.com/newparts/part_details.php?pnum=OMC0318439)
http://www.marineengine.com/parts/johnson-evinrude-parts.php?year=1979&hp=25&model=25904R&manufacturer=Evinrude§ion=Carburetor (http://www.marineengine.com/parts/johnson-evinrude-parts.php?year=1979&hp=25&model=25904R&manufacturer=Evinrude§ion=Carburetor)
Imaginea este superconcludenta, multumesc! Pot manufactura parghia, ceva mai dificil este cu prinderea de plastic de pe axul clapetei de aer (in stanga), acolo va trebui sa adaptez ceva.
In ultimele doua zile am prestat la finisarea capacelor si compartimentelor de depozitare, lucrurile sunt cam gata si acolo. Capacul din pupa l-am facut din osb, asta a fost taiat in 2010, acum doar i-am pus margini si l-am fibrilizat. A trebuit sa completez gauroiul cu ceva si singurul placaj de 6 disponibil au fost doua bucati laste la teste de intemperii, din 2010, desigur. In afara de ceva pete au rezistat bine, numai bune de finalizat constructia 8)
O sa urmeze cateva zile de smirgheluit intensiv si finisat si apoi gata, ii dau cu lavabila.
Ieri am pus canturi drăgălașe la compartimentul de depozitare din pupa, sa se incadreze corect capacul. Am si fibrilizat interiorul bordurilorsi imbinarea cu copastia in zona prova, acolo era doar un strat de stratimat si mi se pare insuficient pentru standardul propriu (ceva mai rezistent decat titanicul 8) )
In weekend am lasat-o mai usor cu vapoara, doar am bagat doar o tura de slefuit, am facut cam o treime din interior. Am pozat si cea mai importanta scula implicata in proiectulfarasens, un raspel istoric, il am din liceu, adica de pe vremea marelui conducator 8) Duminica am verificat Dunarea in zona Corabia, este maaaaare, uda si maro.
Salutare,
Din cauza frigului am oprit un pic lucrul la copaie si am cotrobait un pic pe net dupa manual de reparatie pentru motor si am colectionat 8)
Poate are cineva nevoie de manuale pentru evinrude, dati cu semnul pe mail si le pun pe ceva transfer online.
1.5-35 hp, 1965-1978
48-235 hp, 1973-1989
Clymer Evinrude and Johnson Outboard manual 2-40 hp, 1973-1990
Eu unul sunt amator! Cu multumiri anticipate si daca se poate si o Feteasca home-made!
Citat din: Ciby din Octombrie 09, 2014, 07:08:23 PM
Eu unul sunt amator! Cu multumiri anticipate si daca se poate si o Feteasca home-made!
E buna ideea cu feteasca, arhiveaz-o si pune-o pe mail :)
Am pus o manualele pe google drive, link-ul il dau pe mesaj privat.
Am descarcat. Multumesc si feteasca o pun deoparte!
Am prins doua zile cu temperaturi rezonabile, vineri si sambata. Asta m-a ajutat sa termin de pus fibra pe ultimele portiuni la interior, bordurile in zona centrala si bancheta pupa. Pe paiolul si compartimentul etans din prova si bancheta din pupa am aplicat si stratul antiderapant - nisip cuartos presarat pe rasina. Astazi este tot cald, sper sa termin interiorul. Am identificat (dupa 4 ani....) si un diluant foarte bun pentru curatatrea sculelor si degresarea rasinii epozidice, este 5105 folosit la produsele Protecta 3 in 1.
Constructia la nterior este gata mai trebuiesc doar montate balamale si incuietori (inca neidentificate) la capace, vopsea si lac. Am pus startul antiderapant pe paiolul central si am tratat cu mult respect copastia. Mult respect=freza de canturi+smirghel+rasina+colorant jemeker. De maine incep manevrele (pline de respect si astea) premergatoare vopsirii.
frumoasa tare, jos palaria pentru pasiune si persistenta, o astfel de barca nu are asemanare cu ce s-ar putea cumpara!
Am pus copaia cu kuru'n sus, a zăngănitt ceasul vopsirii. Am mai smirgheluit cateva zone si apoi le-am dat cu rasina diluata, inainte de vopsire o sa matuiesc cu granulatie 200. Am observat ca daca las doar smirgheluirea grosiera (cu 80) apar niste "moțuri" pe marginea tesaturii, cu tratamentul de mai sus dispar. Nu o sa folosesc chit sau sprit-chit la finisare, vreau sa ramana vizibila textura fibrelor si micile imperfectiuni, este o barca construita in regim de amator, nu o imitatie de produs comercial. Sper sa pot "ïndulci" aspectele astea din vopsire, am un plan delativ turbat :o
Nu reusesc sa fac poze corecte in care sa intre toata barca, o sa incerc diseara cu dsrl-ul si un obiectiv wide, in atelierul in care dau cu lavabila nu mai este asa mult praf, deci nu stric haparatul pozator.
A inceput operatiunea marea zugraveala, am reusit sa aplic stratul de baza pe exterior. Am matuit, degresat, izolat, apoi am aplicat cu trafaletul grund epoxidic cu ceva coloranti. Urmeaza al doilea strat, aplicat la pistol, asta ar trebui sa iasa mai inchis oarecum translucid si foarte sukar :) Consumul a fost cam un litru de verdeata.
Frumos nene, frumos.
Hai spor s-o termini cu bine.
O termin, greul a trecut.
Am fost astazi la fabrica de peridoace sa culeg preturi, imi iese cel de 4m, extensibil la 4.5 la 550 euro si cel de 5 m la 700, scoruri fara tva.
si care anume ar fi fabrica de peridoace?
Pop Industry, cei ce fac remorcile Repo din Metro, Dedeman, etc.
Verzeala s-a cam dus partial pe apa joiei, desi am adaugat ceva agenti prafosi (coloranti) tot este greu de smirgheluit, adica textura fibrelor ramane prea pregnanta. Ieri am facut primul compromis, am dat cu chit de pistol. Este o mare placere smirgheluirea, comparativ cu maclavaisurile epoxidice. In plus se uuca si repede, in 4 ore l-am aplicat, smirgheluit, curatat praful. Probabil ca nu este un compromis prea mare, peste el o sa vina tot ceva epoxidic. Ieri am comandat lacul, sunt foarte curios cum o fi, am ales V33 Bateu Vernis pe baza de rasina poliuretanica. Lacul trebuie sa asigura protectia UV pentru dracoveniile epoxidice.
Citat din: radasous din Octombrie 17, 2014, 08:54:53 AM
Pop Industry, cei ce fac remorcile Repo din Metro, Dedeman, etc.
Daca tot ii ai la indemana insista sa-ti faca remorca mai solida, cu mai multe intarituri la colturi, unghiuri, sa puna piulite de blocare ( :o ce ingineri sunt astia care pun piulite normale la chestii care vibreaza, se misca permanent in functionare) si daca masina nu poate remorca 750 kg sa faca detarare din start la cat iti trebuie.
Poti sa le transmiti "numai de bine" din Bucovina >:(
Citat din: byteworks din Octombrie 17, 2014, 09:35:35 AM
Citat din: radasous din Octombrie 17, 2014, 08:54:53 AM
Pop Industry, cei ce fac remorcile Repo din Metro, Dedeman, etc.
Daca tot ii ai la indemana insista sa-ti faca remorca mai solida, cu mai multe intarituri la colturi, unghiuri, sa puna piulite de blocare ( :o ce ingineri sunt astia care pun piulite normale la chestii care vibreaza, se misca permanent in functionare) si daca masina nu poate remorca 750 kg sa faca detarare din start la cat iti trebuie.
Poti sa le transmiti "numai de bine" din Bucovina >:(
Unul dintre patroni imi este prieten. Or sa il faca corect, altfel apelez la santaj :)
Masina poate cara in plus doua tone, nemtalaii de la care am luat-o erau rulotisti si au modificat hartogaraia.
Citat din: radasous din Octombrie 17, 2014, 09:43:10 AM
Unul dintre patroni imi este prieten. Or sa il faca corect, altfel apelez la santaj :)
Masina poate cara in plus doua tone, nemtalaii de la care am luat-o erau rulotisti si au modificat hartogaraia.
:D :D :D Poarte ma rezolvi si pe mine cu o detarare atunci, ca pentru schimbat o placuta prinsa in 4 popnituri m-au invitat sa bat drumul de la Suceava la Slatina !!!! Chiar poti pune o intrebare?
Atentie e vorba de greutatea maxima remorcata (750 max cf legii indiferent de ce zic actele masinii) fara sistem de franare la remorca! Putine masini duc asa ceva.
Discut luni cu ei.
Thanks Mister!
Noaptea nu-i ca ziua, Nyx e verde 8)
Ieri seara am dat inca in start de chit pistolabil. Cat s-a uscat chitul m-am apucat de preparat vopseaua șucară, adica am amestecat colorantii sub forma de praf cu ceva rasina si agent de metalizare, iaurtul astfel obtinul l-am amestecat cu grund epoxi. Am trecut prafoseniile colorate printr-o sita de tantari, asta a fost victima de serviciu.
Proportiile au fost (cu aproximatie):
-150 ml colorant verde
-50 ml colorant galben
-50ml agent de metalizare
-100ml rasina epoxidica
-800ml grund (gri deschis)
Dupa ce am terminat de amestecat salata i-am aplicat o slefuire voiniceasca chitului spritos. A urmat o megapartida de maturat si suflat cada cu aer. Apoi m-am apucat sa izolez copastia cu banda de masca si surpriza, s-a terminat banda. Am continuat cu banda 3M pentru ostatici (din aia argintie) si s-a terminat si asta, la marele fix. Am degresat cu un diluant prapadit, ceva compatibil cu 509, important e ca nu dizolva chitul. In mod logic, dupa ce am fumat doua-trei tigari, mi-am facut curaj si am spoit cu lavabila barca, la pistol. A iesit mult mai bine decat ma asteptam, fiind a treia oara in viata mea cand vopsesc ceva in felul asta. Prima data s-a intamplat in clasa a noua, prin 87, a doua in 2010 cand am protejat barcoiu cu un lac (ala de l-am scos cu decapant :) ).
Toate manevrele s-au produs mult dupa apusul soarelui, de fapt, majoritatea lucrarilor la barca s-au desfasurat fara lumina naturala. De la bezna si alte situatii intunecoase ii vine si numele ;)
Urmeaza lacul v33
frumos spus,frumos iesit,fain ! da' cu compresoru' ce-ai avut?de arata asa. :)
Haha, compresorula ala are o viata foarte trista, este folosit la ignifugari, l-au abuzat si l-au spoit Doreii :) Poza am pus-o intentionat, sa il fac celebru.
Vopseaua manufacturata a polimerizat corect, asa ca, am dat primul strat de lac v33. Nu am insistat prea tare, sa nu curga, am consumat cam trei sferturi de litru. Pe anasamblu sunt multumit de cum iese, micile imperfectiuni ale suprafetelor arata ca e o barca manufacturata, micile detalii arata ca ca e muncita cu pasiune.
Autoironia din ultima poza e de senzatie!
Felicitari pentru proiect! Multumiri pentru documentarea in detaliu!
Matuit, suflat, degresat...e gata si ultimul start de lac la exterior.
Salutare,
Lacul nu este suficient de uscat incat sa intorc barca si sa o pun pe suporti, as ca, am lucrat la ceva maruntisuri. Am sablat placa pentru motor (manufacturata din tabla de Al de 2mm, am prins-o de oglinda cu chit de rumegus+epoxi si 6 autofiletante si am dat-o cu grund epoxidic. Am testat prinderea balamaleor pe capace, o sa am nevoie de niste pop-nituri mai lungi (am luat de 10mm cu diametrul de 4), astea nu"infloresc"suficient
In primul rand felicitari !
Citat din: radasous din Octombrie 23, 2014, 08:18:37 AM
Am testat prinderea balamaleor pe capace, o sa am nevoie de niste pop-nituri mai lungi (am luat de 10mm cu diametrul de 4), astea nu"infloresc"suficient
Nu "infloresc" suficient ??
Ai incercat sa pui o saiba
Inerc diseara cu saiba si nituri mai lungi, alea nu infloresc pentru ca sunt prea scurte, sub 2 mm peste nivelul balamalei. Le-am luat de 10mm, capacul are in jur de 7, balamaua 1 sau 1.6
Cele mai bune sunt de 4,8 pe 19, se vand la punga de 50 de bucati. Important e si clestele, preferabil cu 2 brate lungi simetrice, nu tinichea din-aia care se deformeaza cand o strangi.
Clestele e barosan, nu se indoaie.
AM pu nituri de 4.8x16, s-au potrivit perfect Sper sa gasesc diseara ajutoare si sa intorc barca in pozitia normala si sa incep vopsirea la interior.
hai la treaba , pai noi ce mai admiram :o , s-a acrit vinul ? , venim noi daca nu are cine ???
Citat din: ionitzady din Octombrie 24, 2014, 11:15:04 AM
hai la treaba , pai noi ce mai admiram :o , s-a acrit vinul ? , venim noi daca nu are cine ???
Pai haideti, va astept la 17.30. Vin nu am, dar il inlocuim cu ceva diluant nitro :o
Chiar am nevoie de ajutor ca sa intorc barcoiu, s-a cam ingreunat si daca incerc sa fac manevra singur ii zapacesc sigur lacul. Numai anul asta a halit 20 de kile de rasina, plus fibra, placaj, alte acareturi. E nevoie de patru personalitati pentru o intoarcere safe.
Boon, nu a venit nimeni de pe forum sa ma ajute , am dat ala secretara sa noteze, aceste fapte necesita macar razbunare. Din fericire, am gasit patru artisti fierari-betonisti si am reusit sa rotesc lighioana. Dupa asta am aplicat reteta clasica banda de izolare+ziare (Adevarul, nu orice..)+compresor+grund epoxidic. Altfel spus, i-am dat cu lavabila la interior. Si a fost frig....si s-au descarcat acumulatorii la aparatul foto..Am doar poze facute cu telefonul, cu camera frontala, aia normala sufera, s-a dovedit mai slaba decat manunchiul de chei din buzunar. Azi ii dau cu lacul v33.
Gata, astazi, 25.10.2014, am incheiat constructia barcutei NYX. Mai raman doar ceva accesorii de montat.
Este foarte interesanta actiunea grundului epoxidic, a scos in evidenta toate imperfectiunile, se vede cat se poate de bine ca este o barca manufacturata.
In urma cu exact 4 ani am oprit activitatea constructoare, din cauza unor vertebre zapacite.
Felicitari arata super! Desi e zapada totusi mai e pana la iarna adevarata, poate apucam sa vedem si momentul cu sampania.
Motorizare?
Deja si eu sunt in asteptarea fazei cu sampanie spoita. Este si motorizare, un Evinrude de 25 de cai frumosi, 2t, din '79. Are nevoie de putina atentie la axul si maneta din care se schimba sensul de deplasare, un pic pe la carburici.. Saptamana viitoare am sa socializez cu el.
Felicitari! S-a facut si trebusoara asta pana la urma !!! Cate kg.estimezi ca are?Am vazut ca ai folosit lemn ,placaj,osb si destula rasina...Ti-a iesit solida ca un tanc si o sa te poarte pe ape in siguranta.Ma bucur pt. tine ca si cum as fi facut-o eu,intelegi ce vreau sa spun.Bravo!
Inca nu imi dau seama de greutate, poate fi transportata de trei persoane. In mod clar e solida ca doua tancuri, asta a si fost ideea, sa nu flambeze nimic. Constructia este din placaj de ocume 6mm pe schelet longitudinal din lemn startificat. Compartimentele sunt din osb de 6, puntile din placaj idiot de 4mm. La exterior totul este acoperit cu tesatura de fibra, cred ca de 300g/mp, apoi un startimat foarte usor, cred ca pe la 150, pe partea imersata este inca unstratimat de 300. La interior, initial am vrut doar stratimat de 150, apoi mi s-a parut insuficient si am mai adaugat un strat de tesatura de 200.
Rasina a cam intrat...cred ca in jur de 50kg, numai ca o parte semnificativa s-a intors in natura dupa smirgheluire :)
Materiale consumate:
-patru foi de placaj okume de 6mm
-jumatate de foaie de osb de 6
-aproape o foaie de placaj de fag de 4 mm
-20 mp tesatura de 200
-20 mp stratimat de 150
-5 mp stratimat de 300
-15 mp tesatura de 200
-o scandura straveche de stejar, transformata in lamele stratificate pentru chila si oglinda
-o scandura de tei transformata in lamele stratificate pentru stringheri
-ceva stinghii de brad la copastie
-o bucata placaj de plop de 18mm, dimensiuni aproximative 200x2200, din asta am facut contrachila sau cum s-o chema
-o bucata de placaj de exterior, 18 mm, cred ca e din ceva rasinoase, cu asta am ingrosat oglinda
-24 popnituri de 4.8x16 :)
-autofiletante de diferite dimensiuni, le-am folosit in general pentru prinderi temporare pana la polimerizarea rasinii, nu cred ca au ramas mai mult de 30 in barca
-5 kg grund epoxidic, Emex (Romtehnochim
-doua cutii de chit de pistol-asta s-a dus cam tot in natura dupa smirgheluire
-2.5 kg lac poliuretanic cu ceva aditivi de protectie UV, V33
-coloranti (verde si galben) praf
-maruntisuri (un Oltcit transformat in rasina, smirghel,rumegus, faina de lemn, markere permanente, banda de mascare, cafea, tigari, tutun de pipa, bere, antiinflamatoare, nenumarate manusi de unica folosinta, pahare si lingurite de plastic, nisip cuartos)
Rasina am luat din trei surse, Polidys,Sovecord si Europlastic. Cea de la Europlastic este cea mai cretina, este foarte elastica, cred ca cel mai bine este sa fie folosita doar pentru ceea ce o vinde producatorul, adica amorsa la pardoseli epoxidice :)
Constructia efectiva s-a intins cam pe 7 luni, 4 in 2010, trei anul asta. In general am lucrat dupa orele "de serviciu" si in veekenduri. Proiectarea si planificarea s-au derulat aproape zilnic, in toti cei patru ani, in timpul programului de trezire (o ora de cafelit+fumat+gandit). Valoarea este absolut inestimabila, contine mult prea multe trairi, sentimente si stari.
Citat din: radasous din Octombrie 25, 2014, 05:53:02 PM
...
Valoarea este absolut inestimabila, contine mult prea multe trairi, sentimente si stari.
Cu aceste cuvinte ai spus tot!
Felicitari!
Urmeaza a doua faza in viata acestei barci: sa te bucure si sa-ti aduca mai multe trairi, sentimente si stari!
deci sa comentez si eu putin :
1 daca i-mi place barca? hm ... ai sa vezi dar i-mi este mila de tine :o
2 forma i-mi place mult si este bine compartimentata
3 finisajul a dat dovada de meticulozitatea cu care ai lucrat
I-mi este mila de tine cu o asa barca deoarece nu o vad pe balta si pe apa si nu pt ca nu i-ar sta bine ci pt ca la cum arata nu-ti vine s-o scoti din vitrina ::)
haha, fix pe balta o sa aterizeze :)
Gata, a inceput distractia. Cu zona lombara... :o
Buun, pentru defectele de la coloana proprie am luat o centura din neopren. Pentru barca am cumparat cateva fiare, mai exact doi furcheti pentru vasle si sistemul de inchidere pentru capace. Le-am gasit la yacht tng. Trebuie sa planific foarte bine montajul, mi-a ramas doar foarte putina rasina. Din pacate, nu cred ca imi ajunge sa pun fibra pe vasle.
Rasina pe vasle ? Nu cred ca am vazut si nu este nevoie. Vasla oboseste din alte motive si nu acela de protectie cu fibra.
Vaslele sunt manufacturate, mai exact in curs de manufacturare. Coada are 35mm diametru, este din lemn de tei si nu prea pare foarte rezistenta, de asta ar fi fost bine sa le fibrilizez.
Poza de mai sus n-are nicio logica! Ce sa vedem? Ca visezi la actiune stand in fata monitorului? Cum s-o denumim? "Natura moarta"? Moarte din sedentarismul specific calculatorului? Sau "Actiune" gandindu-ne la activitatea sugerata de niste vasle in furcheti? Sau poate "Echilibru" cumpanind balanta intre sedentarismul si si actiunea de mai sus?
M-ai bagat in ceata!
Pune o poza cu ele pe barca si vom fi in stare sa alegem calea cea buna! :D
Stai calm, ca pun si cu ele pe barca, abia incep sa misc. E zapaceala mare la vertebrele lombare, data trecuta am fost bloct cam doua luni in casa :) Am luat centura lombara, plasturi, niste antinflamatoare, cu un pic de noroc maine ma joc cu bormasina.
Ai grija de tine omule bun , ca de restul ai tot timpul din lume. Tu trebuie sa intelegi ca pt la anul esti primul la start ,pe cand noi ceilalti avem de bibilit , curatenie de facut si corectat unele neajunsuri.
Copaia trebuie pusa pe apa anul asta. In afara de un kil - doua de vertebre paradite nu am nici pe dracu 8)
Spuneti-mi o adresa si trimit niste Prednison, Arcoxia, Arava, Salazopirin, Metotrexat, etc, sau daca aveti alte preferinte spuneti si ma conformez.
Doamne ajuta si sanatate multa.
Citat din: Nicolai din Octombrie 30, 2014, 08:08:13 PM
Spuneti-mi o adresa si trimit niste Prednison, Arcoxia, Arava, Salazopirin, Metotrexat, etc, sau daca aveti alte preferinte spuneti si ma conformez.
Doamne ajuta si sanatate multa.
Multumesc mult, inca nu e nevoie. In functie de cum evolueaza situatia, daca e cazul, apelez la dumneavoastra. Durerile in zona lombara imi apar de doua ori pe an, primavara si toamna. Anul asta a fost ceva mai acut pentru ca am avut program artistic. Problema cea mai mare e cu zona cervicala, acolo chiar s-au dus dracu' vertebrele, sper sa nu dea semne prea curand.
Aaa sunteti inca la grupa mica.
Probabil ca va rezolvati cu cateva intepaturi de dexametazona sau ceva similar.
Doamne ajuta si grija la ciolane, ca altfel ne vedem la clasele mari.
Citat din: Nicolai din Octombrie 31, 2014, 03:24:57 PM
Aaa sunteti inca la grupa mica.
Probabil ca va rezolvati cu cateva intepaturi de dexametazona sau ceva similar.
Doamne ajuta si grija la ciolane, ca altfel ne vedem la clasele mari.
haha, sper sa raman repetent. Dexametazona am bagat o gramada, este excelenta, avea efect jumatate de ora :)
In seara asta am fost tentat sa montez furchetii si inchizatorile, dar mi-a trecut. Din motive de frig, desigur. Pentru relaxare am facut un stativ pe care sa pun motorul pe timpul reconditionarii.
...am facut un stativ pe care sa pun motorul pe timpul reconditionarii."
_ Un stativ pentru motor simplu. =>>
Citat din: Betto din Noiembrie 01, 2014, 02:25:45 AM
...am facut un stativ pe care sa pun motorul pe timpul reconditionarii."
_ Un stativ pentru motor simplu. =>>
Este o idee super!
Citat din: Betto din Noiembrie 01, 2014, 02:25:45 AM
...am facut un stativ pe care sa pun motorul pe timpul reconditionarii."
_ Un stativ pentru motor simplu. =>>
Frate, daca motorul este al tau si este opera ta, te felicit!
Ce motor este pe cizma aceea de Veterok?
Gata am montat fiarele pe barca, sa nu mai planga Ciby ca nu are la ce se benocla inaite de alegeri. Furchetii nu pot fi admirati in toata splendoarea lor sclipicioasa, trebuie sa mai polimerizeze oarece smacuri si sa scot banda de mascare.
Aseara am montat inchizatorile si furchetii. Inchizatorile sunt reglabile, asta este foarte misto. Mi-am facut si un selfie, sa nu ziceti cumva ca barca e doar un model :)
Am pus motorul pe suport, am inceput dezasamblarea si am pus poze cu doua defectiuni. Despre una am mai povestit, este axul din care se schimba modul inainte-stop-inapoi, un ghidaj are ceva lipsa. Nu reusesc sa imi dau seama cum se scoate axul. A doua defectiune este la dispozitivul de pornire cu sfoara, acolo s-a mai incercat o reparatie, dar e facuta aiurea. Piesele sunt din aluminiu, o sa incerc sa sudez.
Citat din: radasous din Noiembrie 04, 2014, 08:38:42 AM
Aseara am montat inchizatorile si furchetii. Inchizatorile sunt reglabile, asta este foarte misto. Mi-am facut si un selfie, sa nu ziceti cumva ca barca e doar un model :)
...
Asa da! ;)
La proxima intalnire, prima sticla de vin o dai tu! Urmatoarele, dam cu banu'.
Pune-ti vertebrele la loc si fa-i o proba pe apa! Barcuta o cere cu disperare!
Cat despre motor, explica ce defectiuni ai. Nu te apuca sa faci modificari iremediabile inainte sa ne prezenti hibele si a ne da cu parerea. Genul acela de demaror imi este cunoscut, dar din pacate nu am unul la dispozitie acum sa pot face comparatii. Dar nu se stie de unde sare iepurele, asa ca a doua sticla de vin, s-ar putea sa te indatoreze si mai tare!
Ce motor este (seria ma intereseaza cel mai mult)? Gasim schite explodate si vedem cum se scoate si axul schimbatorului.
Da ... , de ce erai asa suparat in poza ? , ori ti-a prezentat cineva lista cu socoteli ??????? a ? ???
Acest sfarsit de saptamana se anunta ideal pentru lansare si botez!
boon, sa raspund in ordine...inversa ;)
byteworks, orice zi e ideala pentru lansare, doar gheata sa nu fie.Trebuie sa repar motorul.
ionitzady, eram doar degerat, in atelier este la fel de frig ca afara, bonus ceva curent :)
Ciby, rezolvam cu vinul, nu rezolv cu vertebrele (dar ma fac ca ploua). Sa vezi disperare la mine.... Motorul este Evinruude 25BF79R, adica 25CP, pornire la sfoara, fabricat in '79, are la baza OMC521 ca si multe alte motoare din perioada aia, de 20 si 25 cp, branduite de johnson si evinrude. Nu ma apuc sa desfac ca ghiolbanul la el, i-am dat doar jos palaria cu sfoara si m-am tot chiorat sa imi dau seama cum se scoate axul. Demarorul sforicistic nu e defact rau, doar si-a incasat un "ceva" greu in freza (motorul a stat 4 ani in atelier si pe acolo mai bantuie niste dorei) si se vede urma unei reparatii anterioare, facuta cu un nit. Inca nu l-am demontat complet sa vad ce tine nitul ala, oricum, este cea mai mica problema, este functional si in starea asta. Axul, in schimb, e important. Si asta functioneaza, asa deformat si cu o ureche lipsa, doar ca trebuie ajutat cu un patent, ceea ce nu prea il face utilizabil pe apa. Daca il scot, pot sa il indrept si sa ii repar urechea rupta, stiu ce forma trebuie sa aiba. Am o colectie barosana de manuale si tutoriale de reparatii, doar ca nu gasesc in ele interventii in zona aia, doar la motor si la transmisie (zona inferioara). Ochiometric pare ca va trebui sa scot motorul, axul este in partea superioara a cizmei, chiar sub ambielaj. Pun poze cu defectiunile incercuite.
Citat din: radasous din Noiembrie 04, 2014, 08:43:02 PM
byteworks, orice zi e ideala pentru lansare, doar gheata sa nu fie.Trebuie sa repar motorul.
Imprumuta unul!
Citat din: byteworks din Noiembrie 04, 2014, 09:15:43 PM
Citat din: radasous din Noiembrie 04, 2014, 08:43:02 PM
byteworks, orice zi e ideala pentru lansare, doar gheata sa nu fie.Trebuie sa repar motorul.
Imprumuta unul!
haha, e mai usor sa construiesc unul. Sun in Slatina, Olt, nu prea e inflatie de barci pe aici.
Schita axului o gasesti aici http://www.lmmarine.net/p/Evinrude-Outboard-Parts?aribrand=EVI#/Evinrude/25905R_1979/EXHAUST_HOUSING_-_25/28380/41141 (http://www.lmmarine.net/p/Evinrude-Outboard-Parts?aribrand=EVI#/Evinrude/25905R_1979/EXHAUST_HOUSING_-_25/28380/41141)
Are niste bolturi pe partea interioara si este posibil sa trebuiasca sa demontezi cizma de pe motor pentru al extrage.
Demarorul este aici http://www.lmmarine.net/p/Evinrude-Outboard-Parts?aribrand=EVI#/Evinrude/25905R_1979/REWIND_STARTER/28380/41152 (http://www.lmmarine.net/p/Evinrude-Outboard-Parts?aribrand=EVI#/Evinrude/25905R_1979/REWIND_STARTER/28380/41152)
Pana nu-l desfaci nu vom sti mare lucru.
Link-urile cu explozii sunt excelente, multumesc mult!
Demontez diseara demarorul, data trecuta nu aveam chei la mine.
Inca nu an reusit sa repar demarorul. De la atata tristete mi s-a pus pata si mi-am luat inca un motor, un Johnson bf-20c. E fabricat in '66 si e foarte asemanator cu evinrudele din '79 , la prima vedere e acelasi OMC521 cu o aprindere mau chioara. Asta nu are demarorul defect, ci lipsa :o. Daca gasesc piesele necesare pe la dezmembragii il fac direct cu demaror. Este candidatul excelent pentru restaurare pe balcon :)
Si poza cu motorul 2. Seria de pe capul motor si cea de pe "cutie" sunt identice. Elicea nu pare cea originala. Am sunat ceva dezmembragii, sper sa rezolv repede cu pisele lipsa si sa incep restaurarea.
Dupa cateva zile de lupte cu suruburile americane, am reusit sa separ motorul in bucati, cap motor, unitate inferioara, angrenaj elice. Am gait o mare parte din consumabilele necesare (garnituri) in Cipru, trebuie sa ma lamuresc cum se face transportul, ce la ei pleaca cu Posta Cipriota.
Am cumparat inca un motor, foarte probabil il voi folosi pe o alta barca-un proiect viitor, ceva usor de transportat pe masina. Am doua variante in plan, o pneumatica de 3.5-4m transformata in RIB sau un runabout pana in 4m, foarte usoara, cu "fata" de prin anii '50-'60.
Motorul este un Monark Crescent de 8 martoage jumate, foarte usor si sexi, intr-o stare mai mult decat rezonabila. Nu reusesc sa gasesc mare lucru despre el, doar atat:
Power class 8.5 hp 4500/5500 rpm.
Engine 2 cyl. 2 rate
Displacement 140 cc
Ignition Flywheel Magnet high power coils. Electrical outlets 6V 32W
Cooling Water / Thermostatic
Propeller dia. / Pitch 3 blades, 210 x 190 mm
Weight 21 kg
Tank capacity Separate tank 11 liters
Other Transom height 380 mm. Forward / reverse. (Other similar 7.5)
From 1973 even electric start and sockets for remote control .
Citat din: radasous din Octombrie 23, 2015, 10:03:45 AM
Am cumparat inca un motor, foarte probabil il voi folosi pe o alta barca-un proiect viitor, ceva usor de transportat pe masina. Am doua variante in plan, o pneumatica de 3.5-4m transformata in RIB sau un runabout pana in 4m, foarte usoara, cu "fata" de prin anii '50-'60.
Motorul este un Monark Crescent de 8 martoage jumate, foarte usor si sexi, intr-o stare mai mult decat rezonabila. ...
Din motive obiective nu am mai scris de ceva timp pe topicul asta...nu am mai facut nimic la barca, doar am mutat-o afara, cu poponetul in sus. Am revenit la topic din cauza supararii forumului de ieri, la recomandarea unui braconier m-am apucat sa micsorez unele poze si ...am revenit.
Planul cu pneumatica transformata in rib a inceput sa se materializeze de ceva timp (mai mult de un an...), mai exact am cumparat prin 2017, cred ca in primavara, poate in 2016...o pneumatica din hypalon cu chila rigida, punte din placaj, tuburi de 50cm, lungime 3.5m, suporta motor pana in 25CP. Este un model stravechi, model Mariner 350. Mariner-ul nu are legatura cu marca actuala, este ceva italian din anii '80..'90. O tin depozitata in birou, impreuna cu Crescentul :)
Planul este ca, dupa ce imi gasesc un loc propice pentru lucru, sa ii inlocuiesc "burta" din cauciuc cu una manufacturata din fibra.
Citat din: radasous din Octombrie 18, 2018, 11:20:42 AM
Din motive obiective ...nu am mai facut nimic la barca,...blablabla....Planul este ca, dupa ce imi gasesc un loc propice pentru lucru, sa ii inlocuiesc "burta" din cauciuc cu una manufacturata din fibra.
Nu am gasit loc propice pentru lucru in ultimii cinci ani, asa ca am fost nevoit sa il construiesc. Am construit doua "locuri propice", unul pentru lucru la barci, este de fat un carport (pe structura da solar de legume...) iar al doilea este un atelier in care isi vor gasi odihna alte pasiuni, doi metri cubi de electronice si 670 kg de Fiat 850. Saptamana trecuta am cumparat si peridoc. Coloana este si mai paradita, 4 hernii in zona lombara, una cu deplasare de 14mm, dar le tin sub control de doi ani cu tratament la Felix.
Citat din: radasous din August 22, 2023, 06:15:40 PM
Nu am gasit loc propice pentru lucru in ultimii cinci ani, asa ca am fost nevoit sa il construiesc. Am construit doua "locuri propice", unul pentru lucru la barci, este de fat un carport (pe structura da solar de legume...) iar al doilea este un atelier in care isi vor gasi odihna alte pasiuni, doi metri cubi de electronice si 670 kg de Fiat 850. Saptamana trecuta am cumparat si peridoc. Coloana este si mai paradita, 4 hernii in zona lombara, una cu deplasare de 14mm, dar le tin sub control de doi ani cu tratament la Felix.
Am reusit sa organizez o intalnire intre gonflabila cu peridoc, am facut si niste teste de presiune. Rezultatul este enervant, pierde presiune, incet si sigur, dupa o noapte s-a cam flescait. Barca a stat impachetata 5 ani, este destul de veche, probabil ca au imbatranit valvele. Nu stiu ce as putea pune in loc, nu am gasit nimic asemanator pe net. Barca este in general misterioasa, nu am gasit informatii despre ea, doar ce scrie pe placuta de pe oglinda: Mariner model 350, 5 [ersoane, motorizare maxima 25 martoage, fabricata in Ravenna, Italia. Am atasat poze cu barca, valve si placuta, poate are cineva ceva sfaturi. Trebuie sa rezolv problema pierderilor de presiune, apoi sa o transform in RIB.
Salut!
Si eu tocmai am primit ceva asemanator si am exact aceeasi problema.
Pana acum doar asta am gasit despre acest model de valve.
https://www.gommonauti.it/ptopic45105_riparazione_valvole.html#google_vignette
Daca gasesti vreo rezolvare anunta-ma si pe mine, te rog.
Citat din: Mike83 din August 30, 2023, 05:10:32 PM
Salut!
Si eu tocmai am primit ceva asemanator si am exact aceeasi problema.
Pana acum doar asta am gasit despre acest model de valve.
https://www.gommonauti.it/ptopic45105_riparazione_valvole.html#google_vignette
Daca gasesti vreo rezolvare anunta-ma si pe mine, te rog.
Am mai investigat si eu astazi si este nasol, valvele sunt lipite, nu cred ca se pot schimba decat cu desfacerea baloanelor.
Asa am inteles si eu. :(
Citat din: Mike83 din August 30, 2023, 06:51:43 PM
Asa am inteles si eu. :(
Am sa incerc intai sa desfac cat mai mult din "lipeli", pe net am vazut ca ajuta feonul la faza asta.
S-ar putea sa mearga montat alt model de valva daca reusesti sa o dezlipesti. Depinde ce dimensiune are gaura ramasa.(imi dau si eu cu parerea ca ma pricep mai deloc)
Cu barca asta m-am pricopsit in urma achizitionarii unui motor. Cu toate ca este aproape nefolosita, varsta isi spune cuvantul.
Citat din: Mike83 din August 30, 2023, 07:23:38 PM
S-ar putea sa mearga montat alt model de valva daca reusesti sa o dezlipesti. Depinde ce dimensiune are gaura ramasa.(imi dau si eu cu parerea ca ma pricep mai deloc)
Cu barca asta m-am pricopsit in urma achizitionarii unui motor. Cu toate ca este aproape nefolosita, varsta isi spune cuvantul.
Valve moderne se gasesc de diferite dimensiuni. Cele vechi par a fi sub 35 mm si fabricate din cauciuc.
Salutare,
Ieri am facut ceva verificari ale scurgerilor de aer cu solutie de spalat geamuri. Valvele nu rasufla vizibil, in schimb am identificat scurgeri langa manerul din fata, pe ambele laterale. Probabil ca zona respectiva a fost abuzata mai tare si au aparut pori. Aerul se pierde exact pe marginea manerului. Am dezlipit manerul relativ usor cu ajutorul unui feon, ramane sa gasesc material pentru petece. Pe net am gasit doar kit-uri de reparatie hypalon, cu foarte putin material, si ceva tesatura din neopren (Orca) la Yacht TNG, dar nu sunt sigur ca este ok. Pe site nu sunt date nici dimensiunile, doart lunginea rolei, 50m. In zona rasuflatoaere vreau sa pun un petec mai mare, acolo se produc abuzuri la debarcare/imbarcare la mal.
ar fi bine sa verifici toata barca pentru scurgeri,unalt posibil loc e la imbinarea podelei cu baloanele.
Citat din: diles din Septembrie 05, 2023, 08:39:26 AM
ar fi bine sa verifici toata barca pentru scurgeri,unalt posibil loc e la imbinarea podelei cu baloanele.
Verific tot, desigur. Principala problema in acest moment este materialul pentru petece, la yacht tng au doar orca, foarte scump, si nici nu este in culoarea potrivita, adica portocaliu. La maner trebuie un petec mare, care sa acopere ambele gaurici si sa poata sustine manerul.
Mai demult am avut pe cineva care mi-a cerut sa-i transform pneumatica in RIB. Tin minte ca i-am spus ca ii fac fara probleme toata structura rigida, dar e treaba lui cum isi face legatura cu baloanele barcii. Tin minte ca ne-am cam batut capul si era cam complicat de obtinut o legatura sanatoasa intre baloane + podea si carena rigida.
Din cauza asta, am sa urmaresc cu interes transformarea pneumaticei in RIB. Sunt sigur ca exista solutii pentru orice problema, insa personal prefer sa merg pe caile pe care le cunosc. Mult succes la conversie :).
PS: Cum e temperatura in interiorul "solarului"? Avem un coleg de forum care si-a facut ceva similar, intr-un mod foarte ingenios, cu arcade ogivale, si la el nu se prea simtea efectul de sera, probabil din cauza ca inaltimea era relativ mare (5 metri). iar aerul cald se ridica la "coama".
Ca posesor de RIB si eu voi fi interesat in un an ...doi sa schimb baloanele cu unele din hypalon . Am discutat deja pe FB cu cineva de la Gala , am fost interesat de baloane si mai tari...din spuma , imi place la nebunie Gala Trident T650 , dar pentru barca mea nu se potrivesc
https://www.youtube.com/watch?v=Z3bdgYInQ1c&ab_channel=GALAINFLATABLEBOATS
Se pot adapta doar de hypalon !
Ce se poate vedea la minutul 0,24 , pe coltul din spate al barcii e ca structura rigida din aluminiu gros e pana sus , chiar peste balon deci structura rigida poate circula si fara baloane ::) ! O mare diferenta , la mine daca dezumflu baloanele aluminiul este la nivelul podelei .
Un alt avantaj e ca suprafata de lipire e dubla fata de RIB-ul meu e aproape jumatate de cerc fata de aproximativ un sfert de cerc la mine !
Citat din: Vali din Septembrie 05, 2023, 07:38:39 PM
Mai demult am avut pe cineva care mi-a cerut sa-i transform pneumatica in RIB. Tin minte ca i-am spus ca ii fac fara probleme toata structura rigida, dar e treaba lui cum isi face legatura cu baloanele barcii. Tin minte ca ne-am cam batut capul si era cam complicat de obtinut o legatura sanatoasa intre baloane + podea si carena rigida.
Din cauza asta, am sa urmaresc cu interes transformarea pneumaticei in RIB. Sunt sigur ca exista solutii pentru orice problema, insa personal prefer sa merg pe caile pe care le cunosc. Mult succes la conversie :).
PS: Cum e temperatura in interiorul "solarului"? Avem un coleg de forum care si-a facut ceva similar, intr-un mod foarte ingenios, cu arcade ogivale, si la el nu se prea simtea efectul de sera, probabil din cauza ca inaltimea era relativ mare (5 metri). iar aerul cald se ridica la "coama".
Pentru conectarea baloanelor cu structura de fibra am un plan odios, pe scurt, voi folosi partial coca actuala, zona de 10-15 cm din apropierea lipiturilor. Pe aceste portiuni voi lipi cu adeziv pentru hypalon un material capabil sa absoaba rasina epoxidica, in genul fetrului sau ce era cel folosit la barcile tale - am furat ideea ;). Solutia se aplica atat la exterior, cat si la interior. Peste pufosenia impregnata cu epoxidica am sa aplic fibra si alta rasina pana ajung la o structura multumitoare. In interor voi construi o structura de rezistenta cu chila, stringeri si cosate partiale, glourile vor fi umplute cu polistiren extrudat, apoi paiol din placaj si fibra, cam ca la NYX-ul din povestea de mai sus.
Legat de carportul pe structura de solar, temperatura este ok, capetele sunt deschise si aerul circul lejer. In plus, prelata de acoperire este alba la exterior, deci nu se incalzeste. LA un moment dat am sa inchid capetele cu plasa de umbrire alba, poate pun si peste prelata. Am experimentat asta la solarul de legume si este foarte ok, temperatura nu a sarit de 35 grade la 2m inaltime, in timpul caniculei. Il voi folosi doar pentru lucrarile ce nu sunt sensibile la temperatura, adica slefuit si gandit la nemurirea hypalonului.
Citat din: Zodiac din Septembrie 05, 2023, 10:30:19 PM
Ca posesor de RIB si eu voi fi interesat in un an ...doi sa schimb baloanele cu unele din hypalon . Am discutat deja pe FB cu cineva de la Gala , am fost interesat de baloane si mai tari...din spuma , imi place la nebunie Gala Trident T650 , dar pentru barca mea nu se potrivesc
https://www.youtube.com/watch?v=Z3bdgYInQ1c&ab_channel=GALAINFLATABLEBOATS
Se pot adapta doar de hypalon !
Ce se poate vedea la minutul 0,24 , pe coltul din spate al barcii e ca structura rigida din aluminiu gros e pana sus , chiar peste balon deci structura rigida poate circula si fara baloane ::) ! O mare diferenta , la mine daca dezumflu baloanele aluminiul este la nivelul podelei .
Un alt avantaj e ca suprafata de lipire e dubla fata de RIB-ul meu e aproape jumatate de cerc fata de aproximativ un sfert de cerc la mine !
Este interesanta solutia constructiva adoptata la TRIDENT T650, are ceva avantaje, asta e clar. La barcoiul meu nu voi urca asa mult cu structura rigida, vreau sa pastrez barca usoara, cu motorizare mica.
In alta ordine de idei, am cumparat deja niste adezivi (GMK 2510 ai Aquasure) si am comandat material pentru petece si modificari. M-am oprit la Orca, dar nu ce se gaseste in Romania, am pus comanda pe site-ul producatorului pentru ORCA 828® NEOPRENE/CSM (HYPALON®). Materialul este relativ scump, dar e portocaliu.
Am reusit sa rezolv 3 scurgeri de aer, mai este una...am ratat-o. Am folosit adeziv Aquasure monocomponent, este cu uscare lenta si a avut timp sa intre in pori si sa completeze lipsa materialului in zonele afectate. Dupa ce rezolv si gaurica 3 am sa aplic petec cu adeziv nai puternic. Cred ca problema a fost generata de forma manerului, nu se muleaza perfect pe balon si a tensionat materialul.
Imi poti da te rog un link cu modelul de adeziv pe care l-ai folosit?
Citat din: Mike83 din Septembrie 11, 2023, 05:39:34 PM
Imi poti da te rog un link cu modelul de adeziv pe care l-ai folosit?
Am cumparat doi adezivi:
Adeziv monocomponent Aquasure (este un kit pentru reparat chestii din neopren, am folosit doar adezivul). Este cu uscare lenta si se impregneaza foarte bine in pori, rezolva bine si zonele de unde a fugit hypalonul si se vede tesatura: https://www.mormota.ro/imbracaminte-341/kit-reparatii-mcnett-aquasure-7-g-10184-001.html
Adeziv bicomponent Weicon GMK 2510. Asta se usuca repejor, mai ales daca este cald, asa ca trebuie aplicat mai pe racoare. Inainte da a-l folosi trebuie matuit bine de tot materialul, altfel se desprinde. Daca a facut priza corect se desface cu tot cu hypalon, pana la tesatura: https://www.emag.ro/adeziv-pentru-metal-si-cauciuc-weicon-gmk-2510-324-g-16200324/pd/DB0BJ3MBM/
Nu stiu daca chiar sunt ok adezivii, am facut doar mici teste, inca nu am ajuns la reparatiile finale. Corect ar fi ca si sub pori sau taietura sa se aplice petece. Reparatia se face obligatoriu cu barca desumflata complet.
Mersi frumos. Problema cu valva am rezolvat-o momentan. Am curatat-o cu un pistol cu presiune si acum inchide complet.
In schimb, am gasit o problema la unul din conurile din spatele barcii. Vechiul proprietar a incercat el sa rezolve problema dar mai mult a stricat.
Fiind model vechi, nu am reusit sa gasesc modelul asta de con niciunde asa ca o sa incerc sa il carpesc pe asta.
Mi-a mai recomandat cineva un sigilant care se aplica pe interior prin valva. O sa incerc ambele variante si sper sa tina.
https://youtu.be/N3nNF7bl59U?si=O-NQbLrPx3Q36Apr
Ciudat con, parca a trecut prin concasor...la barca mea sunt din hypalon, ca un fel de petec. Am vazut pe net conuri de schimb, pe ceva site romanesc consacrat, dar nu mai stiu care. Oricum, acolo trebuie refacute lipiturile in totalitate. Personal nu am incredere in sigilantul aplicat la interior, prefer solutia clasica cu adeziv si petece. Ideea este ca poate fi un por minor, il astupi cu smacul minune, dar peste o vreme se extinde. Am observat ca hypalonul invechit are damblaua de a se desprinde de pe tesatura la marginea elementelor rigide lipite, daca se aplica forte mari. Cam asta s-a intamplat cu manerul barcii mele, s-a uzat la margine lipiturii, se simte un sant.. Am tras de hypalon in zona porilor si, intr-o portiune, s-a desprins foarte usor, a ramas doar tesatura.
Asa ar trebui doar ca ma cam depaseste problema si nici nu stiu la cine as putea sa apelez.
Daca stiti pe cineva care se ocupa cu asa ceva as fi recunoscator.
Barca arata prea bine in rest ca sa o arunc la gunoi.
Citat din: Mike83 din Septembrie 12, 2023, 11:40:50 AM
Asa ar trebui doar ca ma cam depaseste problema si nici nu stiu la cine as putea sa apelez.
Daca stiti pe cineva care se ocupa cu asa ceva as fi recunoscator.
Barca arata prea bine in rest ca sa o arunc la gunoi.
Ar trebui cautat in zona un reparagiu care sa aiba acces si la materiale, mai sunt pe olx sau facebook. Eu nu am gasit aproape de Slatina, cel mai apropiat e in Valcea, m-am mai sfatuit cu el.
Salutare,
Am primit coletul cu material pentru reparatii si petece, ORCA 828® Néoprène/CSM (Hypalon®) Lisse/ Smooth / Silvano Orange. Coletul a venit destul de repede, a fost trimis in 13.09 din Belgia, si a ajuns astazi. La prima vedere Orca este superior materialului din care este fabricata barca, tesatura din interior nu are tendinta de a se desira, ce-i drept este mai tanar cu ceva decenii. Pacat ca este destul de scump, ar fi bun pentru refacerea baloanelor.
Salutare,
In weekend am reusit sa mai prestez ceva la portocala, am mutat-o in carport si am inceput peteceala. Legat de carport, se pare ca l-am nimerit bine, la interior este mai mare decat la exterior 8) .Mai am o gramada de traznai depozitate in el, dar ramane destul loc pentru lucru la barca. Carportul este cumparat de la Sere Transilvania, stuctura este foar ok, se monteaza repede, l-am pus singur in doua zile, cate 3-4 ore de munca. Intr-o zi am montat structura, in alta zi am intins prelata.
Legat de peteceala, initial am vrut sa pun petec pe interior, in zona unde erau pori, adica in laterelalele manerului. Am taiat pe zona afectata si surpriza, tot conturul manerului era rontait pe interior. Am taiat complet materialul vechi pe o portiune de 110x250mm si am pus un petec mare, pe interior. Activitatea este tembela, sub maner este un montat un ochet metalic pentru remorcare, asa ca nu am putut tine materialul drept si intins. In plus, adezivul se usuca repede si am fost nevoit sa lucrez pe portiuni, intrai am lipit jos, apoi lateralele, apoi sus si am tunut adezivul activ cu ajutorului unui feon. Am lasat barca umflata peste noapte, nu pierde aer. Am sa adaug inca un petec exact cat taietura, pentru a ajunge la nivelul exterior al barcii, apoi un petec mai mare care s depaseasca taietura cu 5-6 cm. Am spanzurat si un motor de barca, sa vad cum arata. Este cam mic, 8.5 CP, dar asta a fost cel mai apropiat.