Canoe solara

Creat de bogdanminitehnicus, Noiembrie 14, 2016, 04:26:36 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 4 Vizitatori vizualizează acest subiect.

bogdanminitehnicus

salutare Dany,

In principiu ai nevoie de cel putin urmatoarele:

1-panouri solare aici ai 2 variante flexibile sau rigide, daca intr-adevar greutatea e o problema poti merge pe cele flexibile care sunt mai scumpe, ca si producator DAS energy. Daca greutatea nu e o problema atunci mergi pe cele rigide, cam pana in 500 ron gasesti panou de 250-270w. Gasesti foarte multe variante, eu am luat de pe olx si dupa 4 ani inca functioneaza, nu pot sa recomad, nu prea am folosit rigide;

2-controller solar, exista multe variante pe piata pwm sau mppt. Cele mai bune sunt mppt de la victron.
Charger solar victron 75/10 adica tensiunea de intrare din panouri 75V si 10 amperi curentul maxim de iesire care il suporta. Ce e ok la incarcatoarele astea e ca panourile le poti inseria.

de exemplu https://www.darcomenergy.ro/incarcatoare-solare/mppt/incarcator-solar-12v-24v-10a-victron-energy-smartsolar-mppt-7510

3-acumulator varianta ok ar fi plumb gel cu descaracare adanca https://www.darcomenergy.ro/acumulatori/victron-energy-12v60ah-gel-deep-cycle-batt

Trebuie sa vezi ce consum ai si sa dimensionezi instalatia electrica. Nu e nimic complicat, cablarea e usoara. Trebuie sa iei in calcul ca un acumulator de plumb oricare ar fi el daca are sa zicem capacitatea de 100 amperi, nu vei reusi sa tragi din el decat maxim 50 amperi, adica jumate din capacitate ca sa fii safe.

timberland0910

Citat din: bogdanminitehnicus din August 23, 2019, 05:21:24 PM
salutare Dany,

In principiu ai nevoie de cel putin urmatoarele:

1-panouri solare aici ai 2 variante flexibile sau rigide, daca intr-adevar greutatea e o problema poti merge pe cele flexibile care sunt mai scumpe, ca si producator DAS energy. Daca greutatea nu e o problema atunci mergi pe cele rigide, cam pana in 500 ron gasesti panou de 250-270w. Gasesti foarte multe variante, eu am luat de pe olx si dupa 4 ani inca functioneaza, nu pot sa recomad, nu prea am folosit rigide;

2-controller solar, exista multe variante pe piata pwm sau mppt. Cele mai bune sunt mppt de la victron.
Charger solar victron 75/10 adica tensiunea de intrare din panouri 75V si 10 amperi curentul maxim de iesire care il suporta. Ce e ok la incarcatoarele astea e ca panourile le poti inseria.

de exemplu https://www.darcomenergy.ro/incarcatoare-solare/mppt/incarcator-solar-12v-24v-10a-victron-energy-smartsolar-mppt-7510

3-acumulator varianta ok ar fi plumb gel cu descaracare adanca https://www.darcomenergy.ro/acumulatori/victron-energy-12v60ah-gel-deep-cycle-batt

Trebuie sa vezi ce consum ai si sa dimensionezi instalatia electrica. Nu e nimic complicat, cablarea e usoara. Trebuie sa iei in calcul ca un acumulator de plumb oricare ar fi el daca are sa zicem capacitatea de 100 amperi, nu vei reusi sa tragi din el decat maxim 50 amperi, adica jumate din capacitate ca sa fii safe.

panourile de la victron energy sunt ok ?   ai lucrat cu ele ???

bogdanminitehnicus

din pacate nu am lucrat cu panouri victron, ei au doar rigide, dar in mod sigur sunt ok.

Vad ca de exemplu Darcom lucreaza la panouri cu solarfabric si solar canadian

https://www.darcomenergy.ro/panouri-fotovoltaice/panou-fotovoltaic-245w

dany

Multumesc ,Bogdan !Am sa studiez propunerile tale.Scuza-ma pt. poluare topic.

bogdanminitehnicus

Citat din: dany din August 23, 2019, 08:21:22 PM
Multumesc ,Bogdan !Am sa studiez propunerile tale.Scuza-ma pt. poluare topic.
Stai linistit, chiar ma bucur sa raspund la intrebari, iar cum proiectul este gata, probabil ca voi posta si ceva plimbari cand timpul imi va permite

bogdanminitehnicus

salutari calduroase

Am reusit in cele din urma sa pun catamaranul la apa, in aval de Cernavoda, Dunarea era foarte scazuta, canalele secundare ale acesteia sunt inchise in perioada asta, asa ca locurile de dat la apa s-au cam imputinat. Am colindat 4 ore  malul Dunarii de la Cernavoda inspre Harsova; la Seimeni era un canal foarte pitoresc al Dunarii care din pacate l-am traversat la piceor, apoi am mers mai inspre nord la Capidava, malul e foarte inalt si se poate ajunge anevoios cu masina, plin de pescari si din pacate vant puternic asa ca m-am intors la Cernavoda si am coborat spre sud la Cochirleni, unde totul a fost ok, Dunarea e ferita de vanturi, iar accesul e la Dunare pe drumuri de tara e ok.
Am reusit sa fac totusi o incursiune pana la podul de la Cernavoda, intrarea in canalul Dunare Marea Neagra si retur, in total cam 24 km, iar capacitatea bateriei la sosire (aici includem si o pauza de 1 ora) era de 75%.
In aval se merge foarte usor, cu un minim de efort ajung la 11 km/h, insa in amonte urcarea se face doar cu 6km/h.

bogdanminitehnicus

bogdanminitehnicus

bogdanminitehnicus

Florio

Salut, ți-am văzut pozele și pe Facebook :) . Mă întrebam, ca îmbunătățire,  dacă n-ar fi ok ca panourile să formeze un bimini-top la umbra căruia să navighezi mai relaxat.
O altă întrebare e cu privire la unghiul de incidență pe care văd că îl schimbi pentru a capta mai multă energie solară. Merită, e notabil câștigul?
Cred că ar fi la fel de ok și dacă panourile s-ar situa mai sus, pentru a-ți asigura umbră.

Florio

Citat din: bogdanminitehnicus din Octombrie 13, 2019, 07:37:21 PM
.....................
In aval se merge foarte usor, cu un minim de efort ajung la 11 km/h, insa in amonte urcarea se face doar cu 6km/h.

Nu e deloc rău, pentru o propulsie electrică.

bogdanminitehnicus

Citat din: Florio din Octombrie 14, 2019, 10:00:22 AM
Salut, ți-am văzut pozele și pe Facebook :) . Mă întrebam, a îmbunătățire,  dacă n-ar fi ok ca panourile să formeze un bimini-top la umbra căruia să navighezi mai relaxat.
O altă întrebare e cu privire la unghiul de incidență pe care văd că îl schimbi pentru a capta mai multă energie solară. Merită, e notabil câștigul?
Cred că ar fi la fel de ok și dacă panourile s-ar situa mai sus, pentru a-ți asigura umbră.

Citat din: Florio din Octombrie 14, 2019, 10:00:22 AM
Salut, ți-am văzut pozele și pe Facebook :) . Mă întrebam, a îmbunătățire,  dacă n-ar fi ok ca panourile să formeze un bimini-top la umbra căruia să navighezi mai relaxat.

Florio ma bucur ca esti interesat de subiect. Urmatorul proiect va fi intr-adevar cu bimini top din panouri solare (probabil un catamaran mai mare si probabil la 48v), e mult mai ok ca si grad de confort cat si al eficientei solare. 
Am avut de ales in momentul in care am gandit proiectul ori performanta ori confort, am ales prima varianta astfel incat tot ansamblul sa fie cat mai usor si sa am viteza si eficienta cat mai  buna. Panourile stau in mers paralele cu suprafata apei, iar eficienta e destul de buna, insa cel mai mare castig il am cand soarele e fix deasupra mea, in momentul in care iau pauza prefer sa le asez pe directia soarelui ca sa incarce mai mult.
De exemplu:
-dimineata cand soarele nu bate perpendicular pe panouri am o productie de 8-9Ah la 29v (ora 9-10)
-cand soarele se ridica pe cer dar inca nu bate perpendicular productia e de 13-14 Ah la 29v
-cand soarele  perpendicular pe panouri ajung fara probleme la 20Ah la 29v
Masuratorile astea sunt facute la inceput de octombrie la plimbarea de la cernavoda, insa in vara cand soarele era mai puternic am ajuns la o productie de 27Ah.
Deci da merita foarte mult sa indrepti panourile spre soare.
Cred ca se poate sa urc pe Dunare cu mai mult de 6km insa din cauza ca nu am carma nu pot tine amandoua motoarele in blana pentru ca nu si-ar pastra directia, probabil din cauza cuplului motor catamaranul trage spre stanga. In fine o sa incerc sa compensez din montajul motoarelor.

Florio

Citat din: bogdanminitehnicus din Octombrie 14, 2019, 03:14:44 PM
Florio ma bucur ca esti interesat de subiect. Urmatorul proiect va fi intr-adevar cu bimini top din panouri solare (probabil un catamaran mai mare si probabil la 48v), e mult mai ok ca si grad de confort cat si al eficientei solare. 
Am avut de ales in momentul in care am gandit proiectul ori performanta ori confort, am ales prima varianta astfel incat tot ansamblul sa fie cat mai usor si sa am viteza si eficienta cat mai  buna. Panourile stau in mers paralele cu suprafata apei, iar eficienta e destul de buna, insa cel mai mare castig il am cand soarele e fix deasupra mea, in momentul in care iau pauza prefer sa le asez pe directia soarelui ca sa incarce mai mult.
De exemplu:
-dimineata cand soarele nu bate perpendicular pe panouri am o productie de 8-9Ah la 29v (ora 9-10)
-cand soarele se ridica pe cer dar inca nu bate perpendicular productia e de 13-14 Ah la 29v
-cand soarele  perpendicular pe panouri ajung fara probleme la 20Ah la 29v
Masuratorile astea sunt facute la inceput de octombrie la plimbarea de la cernavoda, insa in vara cand soarele era mai puternic am ajuns la o productie de 27Ah.
Deci da merita foarte mult sa indrepti panourile spre soare.
Cred ca se poate sa urc pe Dunare cu mai mult de 6km insa din cauza ca nu am carma nu pot tine amandoua motoarele in blana pentru ca nu si-ar pastra directia, probabil din cauza cuplului motor catamaranul trage spre stanga. In fine o sa incerc sa compensez din montajul motoarelor.

La ce tehnologii și manoperă ai pus tu în catamaran, o cârmă e floare la ureche :) .
Eu cred că ar fi momentul să-i faci un safran, barca necesită o guvernare, chiar dacă te descurci din motoare, ca o șenilată :)

lipan

Salut!
Urmăresc topicul şi îmi place foarte mult ce ai făcut!
Pe barcaholic chiar deschisesem un topic (https://www.barcaholic.ro/showthread.php?t=529&highlight=sisteme+propulsie) în care postasem şi un link către o barca mare, cu cabină, cu panouri solare, care se deplasa cu viteză inexplicabil de mare pentru mine, însă filmul, din păcate, a fost şters de pe you tube.
Pentru mine însă "zona" are multe necunoscute şi de aceea cred că dacă ai deschide un topic dedicat strict aspectului tehnic (ce-ţi trebuie, scheme, cum se face, cum se leagă, ce-i mai bun), ar fi extraordinar pentru toţi cei interesaţi.
Desigur asta depinde de tine, şi timpul tău.
Succes în continuare!
Să vă țină Dumnezeu obiceiul!